уторак, 31. август 2010.

Pekarske kifle

   Recept sam pronasla kod Fify na blogu i vracala sam se na stranicu ne znam ni ja koliko puta. Toliko su mi bile divne u svojoj jednostavnosti da sam morala da ih napravim, a jos ih vise volim zato sto ce mi resiti problem kupovine kifli za "dorucak za poneti". Obicno kupujem gotove u Maksiju, i stalno kukam tamo "molim vas samo ako su mekane, trebaju mi za sutradan" Vise mi se smucilo, a pecivo im je lepo samo ako je sveze i ako ga blagovremeno zamotas u foliju ili kesu. U suprotnom se skamenose, moze samo u prezle.
   E, sad cu ja da pravim lepo kifle, pa cu ih zamrzavati i samo ih tamo oko 17h izvadim da se odlede i resena stvar. Danas sam napravila od pola mere 8 komada, ali su ispale bas malene, tako da sledeci put pravim 12 vecih. Malo sam se igrala sa reckanjem testa, da ih ulepsam, ali u sustini nema potrebe za dodatnom komplikacijom kod spremanja.

Sastojci:

800g brasna
500ml mleka
1 kasika secera
1 kasika soli
minjon kvasca (40-50g)
150ml ulja

  Pre svega, moram da patentiram "narastanje kvasca i testa na pari" :)) Jesam lenja al' sam snalazljiva :P
Obicno na precac odlucim nesto da napravim, pa su mi svi sastojci hladni (svi sem brasna). Kako me redovno mrzi da grejem mleko smislila sam sledece:
Imam neku prastaru minijaturnu emajliranu vanglicu, pa u nju sipam vodu za dva prsta. Stavim na ringlu pa je ukljucim na najjace u prvom cugu na minut i iskljucim. Voda je tek pocela da se greje. U jednoj ciniji, koja lepo moze da se ugnezdi u vanglicu, razmutim kvasac u celoj kolicini mleka, dodam secer i kasicicu brasna, pa stavim na vanglicu da se greje na pari i da naraste. Kada to naraste, zamesim testo regularno. Onda posudu sa testom vratim na vanglicu, pre toga proverim toplotu one vode, pa ukljucim ringlu na 30s jer ako zaista pustite da pocne da kuva voda i da vri, ukuvace se testo sa donje strane. Znaci zagrejati tek toliko da se siri prijatna toplota.
  Idemo dalje sa ovim kiflicama.


Zamesiti testo i mesiti sve dok ne dobijete cistu posudu a testo ne prestane da se lepi za ruke, pa mesiti jos malo preko. Testo se mesi malo duze, kao kada mesite hleb, da bi bilo lepo vazdusasto. Ostavite ga da naraste 1 sat. Premesite, pa ostavite na pola sata. Premesite pa vadite vece loptice od testa. Prvo ih razvaljate, pa uvijete u kiflu. Ako vam je bas mnogo dosadno, kao meni danas, onda ga malo secnete da bi dobilo lepu saru odozgo. Redjate kiflice na podmazan pleh (stavila sam pek papir) i vodite racuna da ste lepo podvili na dole onaj vrhic od kifle, da vam se ne podigne prilikom pecenja.
 Kifle ostavite jos petnaestak minuta da rastu, ili dok vam se ne zagreje rerna. Premazite ih lepo sa svih strana sa uljem i vodom ili mlekom i vodom, pa ispecite dok ne dobiju braonkastu boju.

Rernu zagrejte na najjace pa smanjite temperaturu kada ubacite kiflice. Po potrebi na pola pecenja prekrijte kiflice alu folijom da ne izgore odozgo. Gotove kiflice prekrijte krpom koju ste pokvasili u vrucoj vodi. Jedite ih vruce ili 'ladne, a sa cim .. pa smislite sami :))


недеља, 29. август 2010.

Urmasice

    Urmasice, tulumbe, baklave i slicno, nisu kolaci koji su se spremali cesto u mojoj porodici. Mama je znala da napravi baklavu, ali prosto imam utisak da je to bilo svega par puta. Da li zbog "moci navike" ili ... ovakav tip kolaca bas nesto ne preferiram, za razliku od Dekija, koji bi mogao po tepsiju za svaki obrok. Za sve ovo vreme koliko smo zajedno, nisam mu nikada napravila nista od gore pobrojanog (stidim se) pa rekoh, da ispravimo to. Sledece su tulumbe, a kao prve su napravljene ove divne urmasice.
   Nije bio nikakav problem napraviti, lako se sprema, nikakva nauka. Problem je bio koji recept izabrati u moru recepata koji se skoro svi zovu "prave bosanske hurmasice" . Tako sam ja kopala po mrezi i kopala, zvala drugaricu, listala kuvare, zverala u recept koji imam u svescici i na kraju se opet vratila na moj zenski forum, jer znam da je tamo @pcelica ostavila dva ili tri recepta za urmasice, a pcelica je jedna divna devojka koja zna sta je dobro kada su kolaci u pitanju. Pozdrva pcelice, ako me citas :) Od ponudjenih receptica sam izabrala jedan pod nazivom Sabinine urmasice. Napravila sam par malih izmena kao sto mozete da vidite ako uporedite moj recept sa originalom. Deki se vrteo oko onog pleha u kome su se urmasice davile, cak je na kvarno i maznuo jednu pre vremena, pa posto je zakljucio da "jos nije to TO" ostavio ih na miru. Dakle, ako ih pravite, pravite ih uvece, pa kada se ohlade stavite u frizider da prenoce. Onda ce biti spremne da se potamane.



Za 30 komada potrebno je:

250g putera
1 jaje +1 zumance
1 mala kafena soljica ulja (80ml)
3 kasike milerama
1 limun (rendana korica za testo, sok za preliv)
250g ostrog brasna +250g glatkog brasna + na vrh noza sode bikarbone
za preliv: 1kg secera, 750ml vode, 2 kesice vanil secera i sok 1 limuna
1 rende kao alatka :)

   Umutiti puter sa jajima, uljem i mileramom pa dodati narendanu koricu limuna. Mutiti nekom vecom kasikom. Brasno i sodu bikarbonu pomesati pa dodavati po malo u prethodnu smesu dok se ne zamesi meko testo koje  se odvaja od stranica posude. Ako treba, dodati jos malo i to ostrog brasna, ali samo malo, najvise jos 100g, posto testo ne sme da postane tvrdo.
   Kasikom vaditi testo, praviti loptice malo vece od oraha. Loptice razvaljati na valjcic duzine oko 5cm pa valjcic pritisnuti na rende da ostane sara. Tu na licu mesta oblikovati urmasicu i prebaciti je u pleh od rerne, nepodmazan. Mozete prvo da napravite 30 loptica, ali oni vestiji koji "od oka" znaju koliko da izvade testa, mogu da prave odmah urmasice jednu za drugom. U napravljane urmasice mozete da utisnete po orah ili badem, ali koliko znam, tradicionalno, urmasica je bez dodataka.



   Kada ste napravili svoje urmasice, stavite ih u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200step, a nakon 5 min smanjite temperaturu rerne na 180 pa pecite jos 15-20min, dok urmasice ne dobiju svetlobraon boju. Pecene urmasice prekrijte krpom i stavite da se malo prohlade a vi cete odmah poceti sa pripremom preliva.



   Staviti secer, vanil secer i vodu da se kuvaju, pa kada provri, kuvati jos nekih 15min, ne duze. Pred sam kraj kuvanja (recimo negde na 12min) dodati sok od limuna i kada se skuva najbolje je da iskljucite ringlu, i ostavite sirup na njoj, a prinesete onaj pleh sa urmasicama. Naravno, ako vam prostor dozvoljava. Ako niste u mogucnosti tako da uradite, nista strasno, samo budite brzi. Zalivajte urmasice kutlacom onim vrelim prelivom dok sve ne potrosite, pa odmah prekrijte ili mokrom krpom ili alu-folijom i stavite negde sa strane da se hlade i upijaju sok (meni je alu folija prakticnija varijanta). A onda ih zaboravite na min 10 casova. Toliko treba vremena da biste dobili dobar kolac, koji je maksimalno upio preliv i postao socno-sipkav.



   Origalni recept kaze da za preliv upotrebimo 800g secera i 600ml vode, ali sam povecala kolicinu, zbog mm koji je za ove urmasice izjavio da bi mogle da budu jos sladje. On ih davi u onom visku sirupa, a ja moram da ih cedim da bih uopste mogla da pojedem jednu. Brasno stavljam ostro i meko, jer mi je tako testo najlepse, ali cete naci i preporuku za samo ostro ili samo meko, pa pravite kako vam je po ukusu.


Ove moje urmasice su savrsenog ukusa ali nesavrsenog oblika. Trebalo je da budu uze pa bucmastije, ali bice popravnog :)

Dopuna:

Od ove kolicine mozete napraviti 50 komada, kako vec neko vreme radim.
Da bi urmasice bile socnije (manje krckave), uzmite emajliranu serpu, pa poredjajte jedan red, prelijte sirupom, preko drugi red itd dok se ne utrosi sve, i kolacici i sirup. Poklopite i sacekajte da se skoro do kraja ohladi. Ovako ce kolacici vise da se potpare nego kada stoje u plehu pokriveni folijom, Nemojte koristiti serpe koje bolje drze toplotu da se ne bi urnasice raspadale. Dok su jos tople, povremeno naginjati serpu sa svih strana da se sirup prelije i preko onih sa vrha.
Nakon toga stavite u frizider da prenoci. Sutradan skloniti urmasice koje na vrhu i van sirupa, izvaditi one koje su na dnu natopljene u posebnu posudu, pa vratiti u sirup one sa vrhe da jos malo odstoje.





Recept isprobala Maja, Provereni recepti. Cooks and Bakes
Urmasice 

субота, 28. август 2010.

Piletina u belom sosu

   Ovaj recept je fantastican ne samo za spremanje belog mesa, vec za sva "suva" mesa. Ovakav nacin pripreme je postao jako popularan, jer je jednostavan, brz a finale je mmm, prste da polizes :) Meso sluziti uz neko bareno povrce, brokoli, prokelj, sargarepu, karfiol ili krompir izmiksano ili zasebno.

Potrebno je:

600g belog mesa
1 kesica krem supe od pecuraka
200ml kisele pavlake
300ml slatke pavlake
malkice putera za podmazivanje

   Svaki komad belog mesa iseci popreko na pola, da se dobiju dve tanje snicle pa panirati u prahu krem supe. Podmazati vatrostalnu posudu puterom i redjati paniranu piletinu, a onda je zaliti smesom dve pavlake. Poklopiti, staviti u hladnu rernu koju cete podesiti na 180step a kada se rerna zagreje, peci jos oko 30min.

Spageti na moj nacin

   Naslov je nesretan, sta cu. Nije nikakav specijalan nacin pripreme, nego je sos kompletno po mom ukusu. Sama smislila, sama odmerila. Mozda nije bas originalan, a mozda i jeste :))

Za 4 osobe vam je potrebno:

500g spageta
400g sampinjona
200g mlevene junetine
1 crvena mesnata paprika isecena na sitne kockice
so, beli luk (1 cen ili na vrh noza onog u prahu), na vrh noza usitnjenog bosiljka
250ml tomatina (ili sta god slicnog), ravna kasicica secera

Sos:

   Stavite sampinjone u tiganj, i sacekajte da puste malo vode, pa dodajte mleveno meso i papriku, posolite i nalijte sa malkice vode po potrebi. Kada skoro sva voda ispari, zalijte sokom od paradajza, pa dodajte beli luk bosiljak i secer. Ukrckajte dok ne dobijete srednje gusti sos. Nestrpljivi mogu da umesaju kasicicu gustina, sto ja nikada ne radim. U gotov sos sipajte kasiku maslinovog ulja i dobro izmesajte. Prelijte sos preko spageta i pospite parmezanom ako volite, obilno ili samo malo kako ja radim.

Kuvanje spageta:

   To valjda znate?! A mozda i ne znate ...
   Da bi spageti bili spremni za moja srbijanska nepca, moraju da se kuvaju bar 10min preko onog sto pise na kutiji. Obicno kupujem Barilla peticu - to su spageti. Imate tanje - spagetine i deblje - spagetone :)))))
   Petica bi trebala da se kuva 8 minuta. Kod mene to bude 15-20 i taman su. Kazu poznavaoci paste da je to greska i da je bas fazon u tome da testo ne bude dokuvano. Kao, lakse se vari, tako nesto. Ako sam lupila glupost, neka me ko ispravi posto sam davno to cula. Posle 8 min testo nece biti zivo, ali nece biti za mene jestivo, jok! Ulje ne dodajem u vodu za kuvanje, mada znam neke koji to rade. Dovoljno je da imate solidno veliku serpu, da spageti mogu lepo da se brckaju, da im ne bude odvise guzva.
   Gotove spagete isperite vrelom vodom, dobro ocedite pa sipajte u tople tanjire ili neke cinije zgodne za serviranje paste.


Hleb od integralnog razenog i psenicnog brasna

Ne pravim cesto hleb, ali kada se resim, to obicno bude ovaj razeni sa raznim semenkama.

Potrebno je:
300g psenicnog (tip 500) 
300g razenog integralnog brasna
30g svezeg kvasca (ja stavila ceo paketic od 40g)
2 kasicice smedjeg secera
1 kasicica morske soli
1 kasicica jabukovog sirceta 
mlake vode po potrebi (otprilike 300 ml)
Semenke lana, suncokreta, seckani orasi, suvo voce ... sve ovo moze a i ne mora, pa vi kombinujte po svom ukusu.

Postupak:
istopiti kvasac i secer u malkoj vodi i staviti da naraste. U posebnom sudu izmesati psenicno i razeno brasno i dodati so. Kada kvasac naraste, dodati kasicicu sirceta i sipati u brasno i dodati jos mlake vode da se zamesi testo koje se ne lepi.
Testo sam ostavljala po pola sata na toplom da raste, i premesila sam testo dva puta. Nisam pekla u plehu za hleb, nego sam uzela jednu okruglu serpu, nauljila je pa posula brasnom i u nju izrucila testo. Onda je tako raslo jos jedno sat vremena. Hleb se pece na 200 stepeni 1 sat. Na pola pecenja prekrijte alu folijom da testo ne bi odozgo pregorelo.

Projice (mamina proja)

Sve proje lice jedna na drugi, ali je vecina napravljena na pogresan nacin :))

   Zato imate one proje-daviteljke; one ciji zalogaj zastaje u grlu pa moraju obavezno da se zalivaju jogurtom ili mlekom. Spremanje proje mnoge domacice ne uzimaju za ozbiljno. Smuti - prospi, odokativnom i sac - metodom ... potrefi gustinu od prilike ma stavi sira po zelji, nije bitno. E pa bitno je ...
   Mamina proja je najdivnija na svetu. Taman suva, taman socna, taman sira ... potaman u kompletu :) ... i najbitnije, ne davi. Izvol'te receptic za proju koju cete ispeci u srednjoj cetvrtastoj tepsiji i kolicine za 12 projica.

sastojci za 12 projica:

2 jaja
160ml ulja
240ml kisele vode
400ml projinog (kukuruznog) brasna
80ml belog psenicnog brasna
1/2 kesice praska za pecivo
soli po potrebi u zavisnosti od slanoce sira
200g izmrvljenog sira

   Izmesati zicom jaja, tek toliko da se malo izmute, pa dodati ulje, kiselu vodu i brasno (prethodno izmesati brasno, so i prasak za pecivo), i na kraju izmrvljeni sir. Sipati u margarinom podmazane kalupe, pa peci na 200step oko 20min.
   Gotove projice trebaju da imaju lepu, cvrstu a glatku koricu, pa kada prodrmate kalup trebaju lako da se odvoje i lupkaju. Iz kalupa ih vadim najcesce tako sto samo okrenem kalup iznad par papirnih ubrusa poredjanih jedan do drugog. Projice same ispadnu. Jedino sto moram brzo da ih izokrecem da im se vrhovi ne spljeskaju :)

Po ovoj meri pecem proju i u cetvrtastoj tepsiji 28x24cm.



sastojci za malo vecu cetvrtastu tepsiju:

3 jaja
5 soljica projinog brasna
1 soljica obicnog brasna
3 soljice kisele vode
2 soljice ulja
1 prasak za pecivo, mada moze i manje
soli po potrebi
350g izmrvljenog sira

Umutiti proju, pa peci u cetvrtastom plehu prethodno podmazanom margarinom. Proja je gotova kada se odvoji korica od zidova tepsije




   E, sad koja o kukuruznom brasnu.
   Moji su uvek kupovali belo kukuruzno brasno i nekako samo to priznajem kao pravo. :) Ja pazarim najcesce ono zuto u kesama, posto ne volim da kupujem na slepo po pijaci. Kada se setim, maznem mami kilo jer ga uvek ima u zamrzivacu. Tamo ga i sama odlozim, pa ga vadim po potrebi i ostavljam da "odlezi" do upotrebe.
   Proja od zutog kukuruznog brasna je "ruznija sestra" proji od belog. Nemojte da mi verujete na rec, isprobajte sami. Jedino sto cete morati malo duze da pecete proju, posto belom kukuruznom brasnu treba malkice duze vremena da se ispece.

Kakao mafini

Sastojci:

2 jaja
60ml mleka
60ml ulja
60ml vode
kesica vanil secera, 1/2 kesice praska za pecivo
165g brasna
150g secera
2 kasike kakaoa
prstohvat soli

Izmesati posebno tecne a posebno praskaste sastojke pa sjediniti blago muteci zicom za mucenje. Peci u, prethodno zagrejanoj rerni na 180step, 20min.

Ovi moji mafini su nesto poludeli prilikom pecenja. Mislim da sam izmutila smesu previse agresivno, pa vam sliku prilazem da biste videli kako ne treba da ispadne lol

Mafini sa jabukama i cimetom

Potrebno je:
2 jaja
250ml jogurta
100g secera
75ml ulja
2 jabuke oljustene i iseckane na kockice
250g brasna
1 prasak za pecivo
cimeta po ukusu; 1-2 kasike
suvo grozdje
 

Izmesati zicom jaja, secer, ulje i jogurt. U posebnoj posudi izmesati brasno, prasak za pecivo i cimet. Sjediniti sve sastojke pa dodati jabuke. Izmesati tek toliko da se jabuke lepo rasporede po smesi. Sipati u, margarinom podmazane kalupe posuti suvim grozdjem, pa staviti u rernu, prethodno zagrejanu na 180°C. Peci 20-25min, sacekati da se mafini malo prohlade pa izvaditi iz kalupa.



понедељак, 23. август 2010.

Kandiranje pomorandzine kore

    Ovaj recept bi poceo ovako:
 Oljustiti pomorandzu, pa pojesti sredinu a koru sacuvati :D Ma, podeliti ukucanima i komsiluku po pomorandzu da pojedu, pa pokupiti kore ... tako je bolje, jer pravljenje ovoga traje, pa jpreporucujem da odjednom napravite vecu kolicinu. Nema sanse da vam se ne svidi.
 Kore staviti u neku posudu, pa potopiti hladnom vodom i prekriti krpom da ne pada prasina na njih. Sada ide onaj najdosadniji deo. Vodu menjati narednih 7 dana. Osmog dana kore izvaditi iz vode, iseci na rezance pa utapkati ih krpom - ako cete da koristite za grickanje ostavite rezance ili iseckajte na manje kockice ako cete da ih koristite za kolace. Kore premeriti, pa koliko ima kora, toliko cete da odmerite secera, a na 500g secera ide 50ml vode, pa vi sipajte po potrebi.
  U neku zgodnu posudu sa drskom (ja sam iskoristila tiganj) sipajte secer, prelijte vodom pa spinujte oko 5 min. Nakon toga sjurite one kore, pa uz neprestano mesanje kuvajte dok voda ne ispari a kore ne dobiju izgled kao da su uvaljane u prah secer.Pa prijatno vam bilo, bilo da su kore u kolacima ili na stolu u cinijici :))

Svinjski file u limun sosu

    
... stoji u mojoj svescici sa receptima za naziv jela koje cesto napravim. Znam da sam recept nasla na mrezi, ali gde?! Evo, upravo sam ga pronasla na Coolinarici ali pod nazivom Medaljoni s limunom. Nije cudo sto pretraga nije odradila "iz prve" kada sam receptu promenila naziv. Pravim ga bas ovako kako su postavili, bez i jedne izmene. Savrsen je! Specijalno za ove tople dane.
    Pravila sam ga skoro kod mame, a asistirale su mi bratanice. Mladja je u jednom trenutku prokomentarisala: "Jao Tanja sto je ovo lepo, kako bih ja to sada sve poruckala". Eto, kada su se trogodisnjem detetu dopali mirisi i polupripremljeno jelo na izgled, sta drugo reci u korist ovog savrsenog jela. Fotografija koju cu priloziti je odavno uradjena, a tog dana sam, kao prilog, pravila pire krompir.

Sastojci:

600g svinjskog filea
50ml ulja
so, beli biber
10g brasna (ja sipam malo na tacnicu od kafene soljice, ne merim)
100ml belog vina
150ml slatke pavlake (pavlake, ne bezvezne biljne zamene)
20g putera, 1 kasika biljnog zacina koji volite, malo seckanog persuna

  Meso ocistite od zilica po potrebi pa isecite na 12 manjih komadica-medaljona. Malo ih pesnicom izlupajte jer je to meko meso, ne treba vam tucak. Istrljajte ih sa obe strane zacinom, pa prelijte sokom od pola limuna i ostavite da malo odstoji. Nakon toga umacite medaljone samo jednom stranom u brasno i spustajte ih pobrasnjenom stranom u zagrejano ulje. Proprzite ih i sa druge strane do svetlo smedje boje, pa sipajte vino i ostavite da se malo ukrcka. Pred kraj dodajte slatku pavlaku, ostatak limunovog soka ili manje, beli biber i jos malo zacina. Jos malo kuvajte i na samom kraju dodajte komadic putera. Ako zelite vise sosa, dodajte vodu i malo gustina.
   Medaljone stavite na tople tanjire, prelijte sosom i posluzite uz pire ili krokete od krompira.


недеља, 22. август 2010.

Mafini sa fetom i vlascem

 
  Pleh za projice mi je sluzio za pecenje projica,eventualno za spansku pitu i kolac sa visnjama u malo drugacijem obliku. Onda me je Zelja iskritikovala i poslala mi par recepata za mafine. Prvo sam probala one slatke, sto nije ni cudno obzirom da sam slatkozder. Jeste da bas ne volim te 'lebaste kolace, ali kad uhvati kriza sve prolazi ;)
  Na kraju dodje red i na mafine iz gornjeg naslova, a original recept pogledajte kod Zelje na blogu. Prvo sam imala problem da nadjem vlasac, i na kraju uspem da iskopam u jednoj zdravoj hrani suvi u kesici. Drugi problem se javio tokom spremanja jer mi je smesa bila previse gusta na izgled, a posle sam, gledajuci Zeljine slike, shvatila da tako treba. Moja smesa je bila zalivena sa jos jogurta, ali na kraju nista to nije smetalo. Originalni mafini su kompaktniji, moji su rastresitiji. Ko da je bitno kada si gladan :))
Sledi receptic:

3jaja
350ml jogurta
400g brasna
1 prasak za pecivo
soli po ukusu
9 kasika ulja
4 kasike vlasca (sjurila sam celu kesicu ) ili seckanih perca mladog luka
250g fete

Kada pravite mafine ili slicna testa, uvek posebno pomesajte praskaste sastojke a posebno tecne, pa na kraju sjedinite. U ovom slucaju: jaja samo malo izmesajte da se sjedene belanca i zumanca bez previse mucenja, dodajte ulje, jogurt. Posebno izmesajte brasno, prasak za pecivo, so i perca. Sipajte postepeno u tecni deo i samo zicom blago izmesajte. Ne koristite mikser kad pravite ova testa!!! Na kraju dodajte fetu, pa ispecite u margarinom podmazanim kalupima. Pecite 15-20 min, na 180-200step, zavisi kakva vam je rerna.

Musaka sa sampinjonima

  "Tu kombinaciju mesa i krompira ne volim da jedem!" Ovako sam godinama govorila mami kada bi me ponudila musakom. Moja mama, vrsna kuvarica, pravi, po mnogima, najbolju musaku na svetu. Ali, sta mene briga ko sta voli, ja je ne volim i tacka! :))
  Eeee, onda je doslo vreme kada sam morala da kuvam sama i da razbijam monotoniju na stolu, pa sam i musaku ubacila, ali o toj sa mesom nekom drugom zgodom. Ova sa sampinjonima je nastala u pokusaju da pojedem nesto sto se zove "musaka od krompira" i postala mi je najomiljenija verzija ovog jela, pored musake od tikvica. Sprema se brzo i lako, pa je toplo preporucujem za dane kada ne znate sta cete da kuvate, a uz to i nemate mnogo vremena.

Sastojci:  (za 4 osobe)

800g krompira
400-500g sampinjona
1 veca glavica crnog luka
cen belog luka, biber, so
za preliv: 3 jaja, 3 kasike pavlake, 200ml mleka
jede se uz kiselo mleko ili salatu od krastavaca a moze i oba :))

Posto koristim Titania posudje, potrebno mi je vrlo malo ulja a vi sipajte po potrebi ali ne preterujte jer ce i luk i pecurke pustiti sok. Uprziti iseckani crni luk pa mu dodati pecurke prethodno iseckane na listice. Zaciniti belim lukom (moze i onim u prahu), solju i biberom pa udinstati dok tecnost skoro ne ispari.


  Oljustiti krompir pa ga, po mogucstvu na secku ili kakvoj vec slicnoj spravi, isecite na veoma tanke kolutove posolite i promesajte rukom. Poredjati pola kolicine u vatrostalnu posudu ili u serpu, staviti fil od sampinjona pa prekriti ostatkom krompira. Najcesce oljusteni krompir ne secem odjednom, nego seckam jedan po jedan, redjam i slanikom posipam po malo soli preko svakog novog reda.



  U manjoj ciniji umutiti 3 jaja, pavlaku i mleko, pa preliti preko naredjane musake. Poklopiti poklopcem ili alu folijom pa staviti u hladnu rernu i peci oko 45 min. Po potrebi skloniti poklopac ili foliju pa ostaviti u rerni jos malo da se zapece.


Prijatno!

субота, 21. август 2010.

Pita sa visnjama

 Ovaj recept sam dobila od nane, a ona zapisala gledajuci neku TV emisiju.

Potrebno je:
 pakovanje kora - 500g
3 jaja
2 case secera
2case ulja (moze i manje, stavila sam 1 i po)
2 case jogurta
1 casa griza
1 prasak za pecivo
oko 500g ociscenih visanja

Umutiti jaja, secer, ulje, jogurt, griz i prasak za pecivo. Prasak za pecivo pomesati u posebnoj posudi sa grizom, pa tako dodati u smesu. Uzeti pakovanje sto tanjih kora. Redjati u pleh. Svaku koru dobro namazati smesom, a na svaku trecu staviti visnje. Poslednju koru takodje premazati smesom i peci 20-ak minuta na temperaturi na kojoj inace pecete pite.
Ovog puta sam stavila otprilike 700g ociscenih visanja, mada moze i manje. Zavisi koliko su kisele. Ne valja ni kada je prekisela pita. Casa je ona od jogurta 200ml.

Bajadera sa kokosom

Obozavam kokos u kolacima, a kod Tase na blogu stoji recept za ovu bajderu koji merkam vec neko vreme. Merkala, merkala, pa napravila :)
Kod mene je bajadera "ispala" u velicini 25x15cm, razvila sam je na tacni od cetvrtastog zvona a posle isekla na 22 parceta. Toplo je preporucujem, izvrnog je ukusa, a moze se napraviti i kao posna zavisno od keksa koji se upotrebi.
Potrebno je:
100 ml vode
300 gr secera
250 gr maslaca
100 gr kokosa
100 gr keksa
100 gr oraha
200 gr cokolade
3 kasike ulja
 
Nisam stavljala orahe posto sam zelela bas kokosnu bajaderu, pa sam stavila 100g keksa i 200g kokosovog brasna. 
Priprema se veoma lako:
Rastopi se onaj secer u vodi, pa po malo dodaje puter i rastapa. Po potrebi vracati serpicu na toplu ringlu da se puter brze rastopi. U to dodati keks i kokosovo brasno i sve dobro sjediniti. Podeliti na pola. U jednu polovinu dodati 100g rastopljene cokolade (ja dodala 50g i 1 kasiku kakaoa) i dobro izmesiti. Redjati na tacnu prvo tamniji deo, pa svetliji. Kada se smesa ohladi i malo stegne (ne u frizideru) preliti cokoladnom glazurom. Glazuru napraviti od 100g cokolade i 3kasike ulja. Ja sam bukvalno po inerciji dodala komadic margarina, jer glazure pravim tako sto na 100g cokolade dodam 4 kasike ulja i komadic margarina. Prelivenu bajaderu staviti u frizider, a najbolje je ostaviti da odstoji preko noci da kokos lepo upije masnocu i da se bajadera dobro stegne.
Posto u recept koji imam za klasicnu bajaderu ide skoro duplo manje putera (150g), malo sam se uplasila da nece biti previse masno, ali zbog kokosa ispade taman. :)

Pita sa sirom

Obicna pita, ali posto zene cesto prave odokativno ove obicne stvari, evo recepta:

Potrebno je :

1/2kg tankih kora
4jaja
150ml ulja
150ml kisele vode
1 prasak za pecivo
350g sira po zelji - feta, mladi
soli po ukusu


Paket kora koji najcesce kupujem, obicno ima 16 komada tako da savijem 4 rolata od po 4 kore. 
Umutim jaja zicom, dodam so, ulje, prasak za pecivo, vodu pa sve dobro izmutim i na kraju ubacim izmrvljeni sir. Stavim dve kore, premazem gornju sa 4 pune kasike fila, pa opet dve kore i fil (mazem svaku drugu koru posto su ove kore bas tanusne) i uvijem rolat. Ako su vam kore deblje, uvijajte po 3 kore, ali cete morati prve dve samo malo da poprskate uljem a ovu poslednju fino nafilujte.
Rolate poredjam u manji pleh koji sam prethodno podmazala uljem, tacnije nauljenom papirnom salvetom. Premazem ih rukom sa malo kisele i uljem lepo sa svih strana pa pecem 20-ak min na 200step.

Gotovu pitu prekrijem krpom. Neko poprska pitu vodom, ali ja to ne radim, posto mnogo "padne"pita, specijalno ova sa sirom. Dovoljno je samo prekriti krpom pa ce gornja korica ostati fino krckava.

Copy/Paste

Bez obzira sto materijala za ovakav tip bloga ima svakodnevno, resila sam da prekopiram vecinu recepata i fotki koje sam postavljala na ana forumu. Kad nas vec drugi kradu, mozemo valjda da krademo od samih sebe :)).

Ako me ne bude mrzelo i ako nadjem vremena, pocecu sa intenzivnim copy/paste. Znam da cu odjednom zatrpati blog, ali, uzevsi u obzir da necu mocu bas svakodnevno da postavljam nesto novo, mislim da to na kraju nece smetati.

четвртак, 19. август 2010.

Kako sam upala u dzak

  Testo i ja, nigde veze :) Bar sam tako mislila prvih 35 godina mog zivota. Ono sto sam se igrala dok je nana mesila, a deca morala necim da se zanimaju, ne racunam. Bruka i sramota! Kod mene u porodici ne zna se ko lepse mesi, da'l nana, mama ili tetke. Samo ja duduk. Pokusala par puta i batalila.
  A onda sam jednog dana shvatila da nisam dovoljno jako pozelela da naucim. Mislim se, pa nije bre to neka velika nauka, toliko zena to radi takoreci levom nogom, sto ne bih i ja mogla. Poprilicno osakacena dugogodisnjom nezainteresovanscu za kvasac i brasno, uzedoh telefon u ruke pa krenuh da davim moje najvoljenije. U medjuvremenu, izmedju dva poziva, okacila bih se na mrezu pa studirala po forumima i blogovima. Prvo teorija pa onda praksa, po skolski, uvek sam bila dobar djak :))
  Prvo sto je izaslo iz moje rerne, bili su kroasani, recept koji sam dobila od najmladje tetke. Moje kumce, Anci, bila je prvi degustator. Kroasani u svim oblicima samo ne u obliku kakvom bi trebalo, ali narasli, lepi, rumeni i mirisni. Dete zadovoljno, sito, ja najsrecnija na svetu, vidim ima nade i za mene.
  ... i tako, malo po malo, izvestila sam se. Sada mogu da budem, neskromna i da kazem da sam majstor za testa. Uzivam dok spremam, a jos vise uzivam kada vidim kako drugi ne mogu da se zaustave kada probaju moja peciva.

Lisnato testo (za dansko pecivo)

 Lisnato testo nam je uvek dostupno u zamrznutoj varijanti. Sidjes u prodavnicu i pazaris, nista lakse. Mada je moja mama non-stop govorila kako je napraviti lisnato testo decija igra, nisam bila nesto specijalno zainteresovana za njegovu izradu, sve dok moja draga virutelna prijateljica @Blis nije postavila receptic koji se malo razlikovao od svih ostalih koje sam imala. Lenstina JA, isprobah ga tek posle godinu i po. Odgovorno tvrdim, ovo je najlepse i najukusnije lisnato koje sam pojela igde ikada :))  Nisam ga filovala nicim, mada mozete da napravite i slatku i slanu varijantu od njega ... kiflice, puzice, kroasane, trouglice, pastetice, ma sta god zamislite.
Originalni recept mozete da pogledate na ovoj stranici.

Potrebni sastojci:

20g kvasca
625g brasna
1 i 1/2 kasicica soli
75g secera
vode po potrebi - meni je sve ukupno otislo oko 400ml vode
500g putera ili margarina za fina peciva

Izrada testa:

 Izmesati u vanglici brasno, secer i so, napraviti malo udubljenje u smesi, pa u to dodati kvasac prethodno razmucen u malo vode, recimo u nekih 100ml. Blago varijacom umesati razmucen kvasac, a zatim zamesiti glatko testo dodajuci jos 250-300ml vode. Prebaciti na radnu podlogu pa mesiti dok ne postane fino elasticno. Dodati po potrebi jos malo brasna, ali vodite racuna da ne preterate jer ne sme biti tvrdo na kraju.
  Zatim se testo razvije na dimenzije 60x30 cm i po njemu se poredja puter isecen na kriske debljine oko 1cm. Puterom se prekrije 2/3 testa (u cugu se potrosi sav puter, da neko ne pomisli da treba da ga redja svaki put). Nakon toga onu 1/3 testa bez putera prebacite na sledecu sa puterom, pa preklopite i preko one trece. Dobije se testo u tri nivoa.



  Preneti testo na neki posluzavnik ili sta god slicno, prekriti pvc folijom pa staviti u frizider na 1 sat. Nakon toga, testo razviti opet na iste dimenzije, preklopiti kao i prvi put, pa vratiti u frizider na 1 sat. Razvijanje i preklapanje ponoviti jos jednom ili dva puta (ja sam tri puta razvijala) i onda ostaviti da prenoci u frizideru. Ovo ne morate da prihvatite bukvalno. Kada se nesto ostavi da prenoci, znaci da treba da odstoji 8-10 casova, pa mozete po tome da se vodite i tempirate izradu peciva. Kada odstoji dobicete jedan fini jastucic od testa od koga mozete da pravite ono sto ste zamislili. Testo razvijte na debljinu 3-5 mm pa ostavite da raste jos dva sata, a zatim premazite zumancem razmucenim sa malo mleka ili ulja, pospite susamom ili kimom po zelji ako pravite slano i pecite 15-20min.



A sad odoh da przim ustipke. :)

Mala dopuna recpeta ...

Ovo je recept za lisnato testo za danska peciva iako ga ja koristim za razne druge oblike. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails