петак, 29. октобар 2010.

Hleb sa prirodnim kvascem

Mada znam da hleb moze da se zamesi bez kvasca, nikada mi nije palo na pamet da se oprobam u pravljenju ... a onda sam naisla na Sandrin blog Mlin nas nasusni. Tacnije, Sandra je preko igrica za food blogere dosla do mene, ali nije to ni bitno, vec da smo se nasle :))
Kod Sandre na blogu imate svasta nesto zanimljivo da procitate. Njeni recepti nisu bas uobicajeni, ali necu da vam previse pricam, zavirite na blog pa pogledajte. :) Meni je pre svega paznju privukao ovaj hleb i izazvao me da ga napravim. Originalni recept mozete videti ovde.
Srecna sam jer mi je hleb uspeo iz prve. A evo slicica i postupka na moj nacin, posto sam malo menjala. Nisam ga pekla poklopljenog u masivnom sudu, vec u obicnom kalupu za hleb.

Hleb sam pravila od psenicnog integralnog brasna, ali mozete da koristite bilo koje drugo, ili mesavinu.

Od sastojaka vam treba, brasno, morska so i topla voda i zrnevlje po zelji. Nisam nista ubacila od zrnevlja, ali bi hleb bio ukusniji da ima necega, ovako mu ukus i nije bas neki.
Mera mi je bila casa od jogurta (180ml), bitan je odnos brasna i vode, ne zapremina solje za meru.

Prva stvar koju trebate da uradite je da naprvite kvas.

Kvas:

U keramickoj posudi umutite 1 solju brasna sa 1 soljom tople vode. Prekrijte pvc folijom, izbusite foliju na pra mesta da bi mogao da ulazi vazduh i stavite na toplo mesto da stoji 24h. Meni je stajalo na podmetacu pa tako na radijatoru.
Nakon 24h, a mozda i ranije, videcete da ste dobili prilicno kompaktnu smesu, koja je odozgo malo promenila boju i povecala zapreminu. Vide se mehurici vazduha na povrsini.
Kvas ne sme da smrdi. Miris treba da lici na miris brasna koje ste dodali. 





Dodavanje brasna:

U drugoj posudi prosejte 4 case brasne, dodajte 1 kasicicu morske soli, zrnevlje (bundevino seme, suncokret, lan ...) pa dodajte kvas. Dodajte jos oko 200ml tople vode da dobijete meku masu koju mozete da mesite. Izradite dobro testo varjacom (mora da se mesi), poklopite, pa vratite na radijator da stoji narednih 24h. Testo ce za to vreme da se uduplira. Opet, ako je u prostoriji dosta toplo, bice gotovo i ranije 





Pecenje hleba

Nadoslo testo umesite rukama dodajuci jos 1 casu brasna, ne vise od toga.
Posudu u kojoj cete da pecete hleb, oblozite papirom za pecenje ili nauljite pa pospite brasnom. Izrucite testo, poklopite, pa opet vratite na radijator ili neko toplo mesto, dok ne naraste (uduplira se). Pominjem radijator po inerciji posto sam na njega stavljala
Kada naraste, nozem polako zaseci po povrsini hleba brazde da ne bi pucao dok se pece. 



U pretodno zagrejanu rernu na maksimum, stavite neku serpicu sa vodom ispod resetke. Stavite posudu sa hlebom koju ste prekrili alu folijom. Smanjite rernu na 200-220C pa pecite pola sata. Sklonite foliju, pa pecite jos 10-15 min.

Gotov hleb zavijte u mokru krpu dok se ne ohladi, a nakon toga ga cuvajte u frizideru.

Opasuljeni keksici

Kao vidjeni slatkaros, nisam mogla da ne napravim nesto slatko za "Ajme koliko nas je"
Prvo sam mislila da razvucem pitu, ali su mi keksici inace drazi pa sam izmozgala nesto. Mrzelo me da trazim po mrezi recepte, tako da je ovaj smisljen onako u hodu.

Sastojci:
  • 250g crvenog pasulja iz konzerve
  • 1jaje
  • 2 kasike milerama
  • 70g margarina
  • 3 kasike ulja
  • 150g prah secera
  • 450g ostrog brasna
  • na vrh noza sode bikarbone
  • 150g oraha
  • supena kasika narendanog svezeg djumbira
Napravila sam  neplanirano dve veoma slicne vrste keksica.
Ovog puta sam izmedju miksera i blendera izabrala blender ali mozete sve da mesate mikserom.
Pasulj se pre upotrebe dobro opere od vode u kojoj je stajao u konzervi pa se ostavi u cediljki da se ocedi, Zatim se stavi u blender, ubaci se jaje, mileram, ulje pa se sve fino izblenda. U nekoj vanglici se umuti margarin sa prah secerom, pa mu se doda smesa iz blendera i sve dobro izmesa.
Zatim se dodaje malo po malo brasna, muti kasikom pa mesi rukom. Kada se smesa fino umesi, stavi se na sto pa tanko razvuce oklagijom. Od testa vadimo keksice u zeljenim oblicima. Ja sam vadila malo vece pogacice. One orahe sam stavila u kesu, pa tuckom za meso izmrvila. Svaka pogacica se gornjom stranom umoci u orahe i malo pritisne pa prebaci u pleh (orasi odozgo). Izvukla sam 20 keksica, a ostatak testa premesila. Keksice sam pekla u rerni dvadesetak minuta na 150C.



Posto je od oraha ostalo dosta sitnih parcica, umesila sam te orahe u testo a onda se setila da bih mogla da dodam djumbir. Nakon djumbira dodala sam jos malo brasna posto je bio svez pa je pustio sokove. Keksice sa djumbirom sam isekla na kvadrate pa ispekla kao i prethodne.



Ja sam odusevljena keksicima. Podsecaju me na one integralne samo su ovi jos ukusniji. Mogu da posluze kao dorucak uz mleko ili jogurt, a mogu da se grickaju i kao poslastica. Nije nuzno da se koristi konzervisani pasulj. Meni je bilo lakse za pripremu.

Pasulj (ni gust ni corbast)

Sedim sigurno desetak minuta, mozgajuci kako da naslovim ovu moju drugu ulaznicu za "Ajme koliko nas je" i vidite rezultat :)) Kada kuvam pasulj, volim da je po gustini negde izmedju corbastog i gustog. Obozavamo pasulj i najcesce se "inteligentno" prezderemo od istog pa posle placemo.

Moj pasulj je sasvim prosto jelo. Ne dodajem mu od povrca nista sem luka crnog i luka belog. Deki ne voli kada ubacim celu suvu papriku, tako da se tu malo zrtvujem ali posto stavljam alevu, ne trpi mnogo ukus. Jos ako se nadje koja suva ljuta da se malo izdrobi odozgo, ma ne treba nista vise.



Za 4 tanjira ovog jela potrebno je:
  • 250g pasulja tetovca
  • 1 veca glavica crnog luka
  • 2 cena belog luka
  • so, biber u zrnu, lovor list, malo zacinaC
  • 250g hamburske slanine
  • malo suvih rebara
Pasulj se probere i opere u hladnoj vodi, nalije vodom pa stavi da se kuva. Mozete da ga natopite da odstoji preko noci, kako ko vise voli. Kada voda prokljuca, pasulj se kuva petnaestak minuta pa se ta voda baci. U serpi u kojoj ce se kuvati pasulj, proprzi se na ulju sitno seckani crni i beli luk. Zatim se ubaci ocedjeni pasulj, doda par zrna bibera i neki list lovora, ubace se slanina isecena na kocke i suva rebra, pa nalije vrucom vodom toliko da se zrna i suvo lepo baskare u loncu i da mozete normalno da promesate jelo.
Slaninu i rebra treba oprati, a rebra po potrebi i prokuvati ako ima garezi od dimljenja i zbog soli, da ne budu preslana. Vodu, kojom cete naliti pasulj drugi put, zagrejte da bude vruca.Ne solite jos jelo, posto se nikad ne zna koliko je ovo suvo slano.
Poklopite potpuno posudu i kada provri, smanjite vatru. Pasulj mora da se muci na ringli. :)) Povremeno obilazite jelo i promesajte. Kada primetite da corba pocinje da biva mutna, probajte malo pa dosolite solju i mrvicom suvog zacina (zacin C kod mene). Pasulj je gotov kada su zrna skroz mekana, a neka cak raspadnuta. Tada je vreme za "zaprsku".
U malo tople vode razmuti se kasika brasna i pola kasicice (ili manje) aleve paprike. To se ulije u jelo i dobro promesa, pa ostavi desetak minuta da se brasno ukuva. Ako je pasulj pustio dosta skroba ili se malo vise raspao, brasno cak nije ni potrebno. Dovoljno je da umesate samu alevu papriku.

Kao sto vidite, ovo nije bas klasican srbijanski pasulj. Veoma retko napravim klasicnu zaprsku. Cak i kada nema niceg od mesa, ovako skuvan pasulj je veoma ukusan. Od salate najbolje mi pasu belolucane paprike ili mlad kupus, mada mogu i kisele paprike iz tursije ne bunim se :)




петак, 22. октобар 2010.

Bez naslova

   Upravo sam ispekla beskvasni hleb, pre toga slatke "vodene" kiflice, a pre toga krompir i meso za rucak ... kad palim rernu da znam zasto je palim lol I evo, skuvah kaficicu, pa sedoh da otkucam koju rec na blogu. Uzelela sam se blogovanja, moram priznati.
   Pocetkom meseca ukacila sam neki virus, destetak dana sam bila kilava. Uredno sam pratila i belezila vase recepte, ali nisam imala snage da nesto posebno komentarisem, nadam se da mi necete zameriti :) Bice dana za nadoknadjivanje :)

понедељак, 18. октобар 2010.

Socivica

Moja prva ulaznica za igricu za food blogere "Ajme koliko nas je" cija sam domacica ovog meseca, a kuvamo pasulj socivo i bob :)

Recept sam pronasla u Blic zeni br.307  pa spremila uz neke manje izmene. Tamo su koristili sok od paradajza i koren celera, a ja ceo paradajz i koren persuna :))

Potrebno je:
100g sociva
1 veca glavica crnog luka
1 veca sargarepa
1 koren persuna
300g - 400g paradajza iseckanog na komade
200g mlevenog juneceg mesa
1 kasika ulja
1 kasicica soli
malo bibera u zrnu
lovorov list
400ml vode

Sledeci put cu staviti vise sociva i vise vode, nekako mi dominira ovo mleveno meso ili cu na ovu kolicinu da stavim 100-150g mlevenog, ne vise.
 




Prvo sam u malo vode kuvala socivo, jedno desetak minuta pa bacila tu vodu. Onda sam dodala paradajz, vodu, seckane kockice sargarepe, sitno iseckan crni luk, koren persuna ucelo, ulje, biber, lovorov list i so i pustila da kuva nekih 45min.

Kada se skoro skuva, stavi se u tiganj mleveno meso i proprzi se (ja stavila meso i malo vode da se udinsta u sopstvenoj masnoci, bez ulja). Sipa se u ono varivo pa jos malo kuva, nekih desetak minuta. Mozete da dodate i malkice secera ako volite, jednu kasicicu ne vise.
Kada sam sipala u tanjir, odozgo sam posula sa vrlo malo suvog bosiljka, fenomenalno je. 

Smazala sam dva tanjira u cugu bez 'leba. :)) Ovo jelo ce biti ukljuceno u redovan repertoar. 


Bila sam skeptik dok nisam probala. Nekako mi je delovalo kao neka brljoka, ali sam se na kraju prijatno iznenadila.


субота, 02. октобар 2010.

"Ajme koliko nas je" u dzaku brasna :)) - TEMA

Drage blog-erke (i blog-eri ako se nadje koji :)) ), dobrodosle u moj dzak brasna!
Mihaela sa blog-a La casa de vainilla , koja je bila domacica septembarskog kruga igrice za food blog-ere "Ajme koliko nas je", "predala mi je palicu", pa cu vas u mesecu oktobru ugostiti na svom blog-u.

Draga Mihaela, hvala na ukazanom poverenju, jako si me obradovala svojom odlukom.

Posto sam kratko sa vama, malo me je uhvatila panika oko izbora namirnice, najvise iz razloga sto nisam imala spisak prethodnih namirnica, tako da sam morala malo da istrazujem po arhivama. :) Onda je usledilo pitanje: "Sta zadati?", pa vrlo brzo nekoliko ideja koje su prosto dolazile jedna za drugom.

Na kraju je presudilo sledece:
treba izabrati namirnicu koja je
- svima lako dostupna
- nije skupa, tako da sto vise ucesnika igrice mirne savesti, a da ne atakuje previse na kucni budzet, moze da se ukljuci u igricu
- kvalitetna po nutritivnoj vrednosti
- dobra za pripremu raznovrsnih jela, od salata do deserta
- mozda nedovljno zastupljena, pre svega u mojoj kuhinji, pa bi mogla da se nadje iz pomalo sebicnih razloga u igrici :))

Ovog meseca zvezde su Fantasticni "Mahuna" - Trio: PASULJ, SOCIVO I BOB





E pa drage moje, nadam se da vam se dopada izbor za mesec oktobar. Uzdam se u vasu kreativnost i jedva cekam da pocnu da pristizu vasi recepti. Prvobitno sam planirala samo pasulj, ali sam (zbog one zadnje crtice) pridodala socivo i bob, tako da sam samo malecno odstupila od pravila, izabravsi grupu namirnica ali ipak u ogranicenom broju. 

Svako ko je raspolozen da ucestvuje u igrici i napravi neko jelo (ili ga je vec ranije spremao), moze mi poslati, do kraja meseca oktoba, svoju ulaznicu (ili vise njih) za igricu koja se sastoji od linka ka receptu i eventualno slicice, na adresu



Pozdrav, sa zeljom da se dobro zabavite i u ovom krugu igrice.

Tanja

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails