уторак, 30. новембар 2010.

Homemade Ferrero Rocher

Evo mog prvog ucesca u igrici  KuVarijacije a tema ovog meseca je bio domaci Ferero.
Recept za ovu izuzetnu poslasticu dala nam je Mihaela sa bloga La casa de vainila. Cilj igrice je da svi, koji ucestvujemo, napravimo odredejno jelo po istom receptu na isti nacin. Pozeljno je da bude sto manjih odstupanja od recepta. Nakon toga, pisemo svoje utiske i objavljujemo zadnjeg dana u mesecu rezultate.


Recept cu prekopirati sa Mihaelinog bloga:

Potrebno:
100 gr lesnik napolitanki
150 gr lesnika
200 gr Nutelle (ja sam koristila crunch verziju krema)
150 gr cokolade za kuvanje ili mlecne cokolade
4,5 kasike ulja

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Lesnike rasporediti u pleh pa staviti u rernu na 8-10 minuta. Izvaditi ih, ostaviti da se prohlade, skinuti im opnu, a zatim ih fino iseckati.
Napolitanke grubo izlomiti, dodati seckane lesnike i Nutellu pa sve fino izgnjeciti rukama da se poveze. Uzimati po kasicicu smese i oblikovati malene kuglice (ako vam je smesa premekana ostavite je 15-30 minuta u frizideru pre oblikovanja kuglica). Sloziti ih na tacnu pa ih staviti u frizider na 45 minuta (moje su stajale oko dva sata) da se dobro stegne i rashlade.
Istopiti cokoladu sa uljem na laganoj vatri pa umakati rashladjene kuglice. Ostaviti glazuru da se stegne a zatim posluziti.


Koristila sam Linoladu umesto Nutele, jer je duplo jeftinija a izuzetan je krem, meni pored nutele najbolji, i Jafa lesnik napolitanke a prelivala sam crnom cokoladom. Smesu sam hladila pre pravljenja kuglica i moram da priznam da sam joj "prilazila" par minuta dok se nisam odlucila da je uzmem u ruke. Delovala mi je tako kremasto da sam mislila da od toga nikada kuglica ispasti nece, ali sam bez problema napravila 16 kuglica, posto sam radila od pola mere. U poslednje vreme sve radim od pola mere, jer se onda i upola manje zdere :)) Lesnike sam, nakon pecenja i ljustenja, prvo malo u kesi smrvila tuckom za mesom, pa prerucila na dasku i velikim nozem haoticino sekla. Zato se na preseku i vidi ovako po koji krupniji komadic, ali nista to nije smetalo. Za svasta nesto imam zivaca, ali za to seckanje kostunjavih plodova, jok!

Sve mi je islo veoma lako, zavrsno sa glazurom. Glazuru sam pravila tako sto sam na pari otopila cokoladu skoro do kraja pa dodala ulje (prethodno sam odmerila u soljicu).Malo sam na vatri jos promesala i brzo sklonila pa nastavila na stolu mesanje dok se nije dobila fina glatka smesa. Posudicu sam pomocu krpe nagnula na jednu stranu, da cokolada bude na sto manjoj povrsini jer se lakse kuglice valjaju i sporije se hladi cokolada. Kuglicu sam bucnula pa izokretala pomoci desertne viljuscice, podigla uz zid posudice pa slagala na papir za pecenje. Kuglice su zatim isle na hladjenje pa u korpice i na degustaciju kod Dekija. Dala sam mu jednu, a on je rekao: "Odlicno! Daj ovamo!" Jedva sam mu otela da uslikam dok ih jos ima lol
Divne su! Nezne i krckave u isto vreme i bice ponovo pravljene.
Hvala Mihaelice na ovom receptu! Ostalo mi je da isprobam i domace rafaelo na tvoj nacin.

понедељак, 29. новембар 2010.

Kreativne FBI rukavice - Jos malo peciva

... iiiiiiiii nastavlja se atak na moj "desetcentimetraviska" struk od strane Laninih peciva. Ne znas lepo sta da odaberes jer je sve dobro i "po ukusu". Mislim da bih 'ladno mogla da krenem od prvog do zadnjeg jela i da sve oznacim za probanje. Ima na ovom blogeru bezobraznih, ali Lana je jedna od najbezobraznijih koje sam ovako viretuelno upoznala. Ma zlo od zene, pun blog poslastica da te baca na muke :)))))))))))
... iiii taaakooo ... eto mene sa jos tri Lanina resepta. Lanin blog La Cuisine Creative istrazujemo u novembru i decembru u okviru igre FBI rukavice koju je osmislila jos jedna bezobrazna blogerka mamajac sa bloga Cooks and Bakes koji je takodje pun zlih recepata kao ovaj Lanin :D

Sta sam isprobala:

 Sastojci: 1 kg mekog brasna, paketic kvasca, 2 kasicice soli, 5 kasika ulja, 1 jaje, 2,5 dl mleka, 2,5 dl vode, 250 g margarina

Priprema:
Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka sa kasicicom secera i brasna, i ostaviti da naraste. Od brasna, soli, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamesiti srednje meko testo. Podeliti na 16 loptica (jufkica), svaku razviti u okruglu koru i premazati sa malo margarina. Slagati jednu koru preko druge, na dva mesta po 8 kora, poslednju ne treba premazivati. Ostaviti da odmara 20 minuta.
Razvuci prvo jednu od naslaganih kora u veliki krug, podeliti na 4 dela a zatim svaku cetvrtinu na jos 5 delova, tako da dobijemo 20 trouglica. Na svaki staviti nadev od sira i jaja, pa zaviti kiflicu. Redjati na podmazan pleh i ostaviti da odmaraju jos 1 sat. Postupak ponoviti i sa drugom korom, od ove mere se dobija 40 kiflica.
Pre pecenja premazati umucenim jajetom i posuti susamom ili kimom. Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 220 C oko 20 minuta.
Mogu se filovati slanim ili slatkim nadevom po zelji.






 Sastojci: 700 g mekog brasna, 1,5 kasicica soli, 35 g svezeg kvasca (3/4 paketica), 1 jaje, oko 3 dl mlakog mleka, 1 dl ulja + 1 jaje za premazivanje, susam

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplom da ispuni solju.

Od brasna, soli, pripremljenog kvasca, 1 jajeta, o,5 dl ulja i mlakog mleka zamesiti srednje meko testo. Preostalo ulje dodati tek na kraju, jos malo umesiti, pokriti testo i ostaviti da odmara oko 1 h.
Testo podeliti na 8 delova i oblikovati jufkice (loptice), poredjati na podmazan pleh od rerne i ostaviti da odmore jos 30-tak minuta, dok se rerna ne zagreje.

Pre pecenja, premazati kajzerice umucenim jajetom i ostrim nozem zaseci u vidu cveta (kao na slici), po zelji posuti susamom ili kimom. Peci na 190 C oko 25-30 minuta dok lepo ne porumene... bon appetit!;)))




 Sastojci: 600 g brasna, 3 zumanca, naribana kora limuna, prstohvat soli, 2 dl kisele vode;
Za premazivanje: 400 g sala, domaci pekmez od kajsija

Priprema:

Zamesiti testo od navedenih sastojaka, u testo dodati i 1 kasiku sala, razviti koru i premazati sa 1/3 sala, preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara na sobnoj temperaturi 20-30 minuta. Postupak ponoviti jos 2 puta a cetvrti put razviti koru debljine 1 cm, iseci na vece kvadrate i na svaki staviti po kasicicu gusto ukuvanog pekmeza od kajsija.
Preklopiti dva kraja testa prema sredini, i malo pritisnuti da se ne bi otvorili prilikom pecenja. Premazati umucenim jajetom ali samo odgore, da bi se pecivo i dalje moglo lepo listati. Peci na 200 C oko 20-tak minuta. Gotove salcice posuti secerom u prahu.





Minjoncicu, hvala ti za recepte. Specijalno za salcice.
Ovi salcici su moji prvenci i nemojte da mislite da su mi zagoreli. Nisam imala dzem od kajsija nego sam stavila neki od sljiva pa je zato tamno odozgo. Inace, salcici su se razludeli prilikom pecenja, rascvetali se. A kako i ne bi, kada ih nisam dobro smotala :)) Nesto nisam ja tu najbolje razumela kako se preklapaju krajevi testa prilikom filovanja. Tek malopre, trazeci link da mogu ovde da ostavim, videh da se dijagonalni krajevi preklope jedan ka drugom. Ja sam tu nesto preklapala naspramno, pa pokusavala da rolam, pa stipkala ivice da ih slepim. Doduse i dzema sam natrpala pa je to otezavalo. Na kraju i nije ispalo tako strasno, Salcici su preukusni, ja smazala tri jos topla. Pravila sam pola mere i ispalo mi je 10 komada. To mi je nesto malo? Kada sam razvukla ma 1cm debljine testo, nisam imala za vise od 10. 
Pravila sam pola mere, jer salo nisam mlela nego pokusala da ga rastopim pa da zamesam sa brasnom i time mazem. Posto se ziasta prvi put srecem sa salom i ciscenjem istog, nisam verovatno te neke zilice dobro skinula, Masinu za mlevenje mesa nemam i nije mi preostalo nista drugo nego da topim u serpici. Na kraju sam uspela nekako da pravilno rasporedim po testu i da se to pri razvijanju dobro umesa.
Ko voli salcice a nema recept, neka pravi slobodno po ovom. 


Sampi(nj)onski sos

Kad si mali lakse je da kazes "sampioni" nego "sampinjoni" pa je otud deo naziva i ovog i prethodnog recepta. Nisam neskromna, nego mi je simpaticno to podsecanje :))
Moj sos od sampinjona je najobicniji na svetu. Sem malo gustina, soli i vode ne ide nista u njega pored pecurkica. Ne volim da ga otezam lukovima, alevim paprikama, pavlakama slatkim il kiselim. Volim ga ovakvog, jednostavnog. Jedino sto volim je da u gotov kapnem malo limuna. Tako zakiseljen mi je jos drazi.


 Za ovaj sos vam je potrebno:
- mala kockica putera
- 200g sampinjona (ili peteljkica ako ste kapice iskrostili recimo za grilovanje)
- 1 kasika gustina
- 250ml vode
- soli po ukusu

Priprema:
Na kockici putera kratko proprzite pecurke, pa posolite da puste vodu. Prodinstajte ih dok voda ne ispari, a onda umesajte gustin koji ste prethodno rastvorili u vodi i prokrckajte jos koji minut da se sos zgusne.


Recept saljem Lusitanii sa bloga Na putovanju ... za igricu Ajme koliko nas je koju je osmislia Snjezana sa bloga Dalmacija Down Under.

недеља, 28. новембар 2010.

Posna Sampi(nj)onska Pita ... Ajmeeeee :))

Mesec novembar se blizi kraju, pa je zaista bilo krajnje vreme da se oglasim sa necim napravljenim za ovomesecni krug igrice za food blog-ere "Ajme koliko nas je", koju je osmislila Snjezana sa bloga Dalmacija Down Under. Tema ovog meseca su gljive/pecurke, a ovomesecna domacica je Lusitania sa divnog bloga Na putovanju ...
Ovo mi nije prva ulaznica, posto sam nasoj dragoj domacici vec poslala link za musaku sa sampinjonima i za spagete sa prelivom od sampinjona, koje sam vec pravila. Ipak, bio je red da napravim nesto novo, ali mi se nikako nije dalo. kao da ovog meseca, za inat, nisam bila raspolozena za pecurke koje inace veoma volim. Danas sam zasukala rukave pa ispekla pitu. :)
Posto je danas za pravoslavne vernike poceo Bozicni post, evo jedne fantasticne posne pite. Pita nije isposnicka nego gurmanska, pa ko posti na vodi neka je zaobidje. Pravila sam pola mere. Drugu polovinu kora sam iskoristila za pitu sa sirom, posto Deki ne jede ovu sa sampinjonima i prazilukom. Ostavicu mere za regularnu kolicinu.

Pita sa sampinjonima i prazilukom 



Sastojci:
500g kora
6 kasika ulja za przenje
400g sampinjona iseckanih na listice
300g na kolutice naseckanog praziluka
300ml tomatina ili nesto manje paradajz pirea razredjenog sa malkice vode do zapremine od 300ml
so, biber, origano, bosiljak - kolicine po ukusu
1 prasak za pecivo, 100ml kisele vode, 100ml ulja za rastvor za premazivanje kora

Proprziti praziluk na 6 kasika ulja, pa dodati sampinjone. Oni ce pustiti svoj sok, pa dinstati u njemu dok skoro ne ispari. Zatim dodati paradajz i ostale zacine, pa jos malo ukrckati da se dobije gusta smesa.







Umutiti 1 prasak sa pecivo sa kiselom vodom i uljem. Obicno uzmem vecu solju zapremine 300ml, pa sipam prasak za pecivo, dodam vodu uz brzo mesanje pa ulje. Ovim rastvorom premazujem cetkicom svaku koru i kolicina je dovoljna za pola kg kora. eventualno treba dodati jos malo ulja. Pre svakog poteza cetkicom (ili kasikom), malo promesajte rastvor.







Redjate tri kore a na cetvrtu dodajte 4 kasike fila i lepo ga rasporedite po celoj kori. Takodje, mozete da tu kolicinu stavite uz duzu ivicu kore, pa tako zamotate.
"Rolat" prebacite  u pleh i spremni ste za drugu turu :)










Na pleh sam stavila papir za pecenje. Posto sam pekla dve razlicite pite, papir sam isekla po sredini pa umetnula parce alu folije da dobijem podignute stranice papira. Ovde nije bilo opasnosti od curenja fila i mesanja ukusa, ali sam ovako napravila da pokazem kako najprostije fizicki mogu da se odvoje dva jela, a peku zajedno







Zamotane rolate premazite dobro sa svih strana rastvorom kojim ste premazivali kore pa stavite pitu u prethodno zagrejanu rernu na 200C. Peci 15 - 20min.










 Prijatno!

четвртак, 25. новембар 2010.

Komisbrot

Pravila sam kroasane po Laninom receptu - o tome cu kasnije - pa mi je ostalo viska 3 belanca. Obicno ih skladistim i na kraju bacim, jer iako znam sta sa njima, nekako ih redovno zaboravim u vratima frizidera. Ovog puta sam resila da ih odmah iskoristim i napravila sam ovaj hleb - kolac.



Komisbrot me vraca u detinjstvo ali u onaj magloviti deo, kada se secamo necega ali bez detalja. Ne secam se ko ga je pravio, mama ili nana ... toliko ga dugo nisam jela da sam zaista zaboravila. Samo se secam te lepe, mirisne sundjeraste mase sa orasima i suvim grozdjem.
Malo sam potrazila po mrezi, i nisam se odlucila ni za jedan recept. Jedino sto sam usvojila je mera za brasno i secer. Mada, opet kroz tu neku izmaglicu, kao da se prisecam pravljenja ...
Elem, najjednostavnija varijanta komisbrota, bez nekih kerefeka i komplikacija koje mi se zaista cine nepotrebnim jer je lepota ovog kolaca bas u njegovoj jednostavnosti, bi glasila ovako:
Potrebno je:
Koliko belanaca, toliko brasna i toliko secera.
Belanci se mere u ml u solji ili merici. Nikako ne merite na vagici.
Takodje idu 2 kasike ulje na priblizno 100ml belanaca, saka oraha (koje cete da prepeceta pa iseckate) i malo suvog grozdja (koje operete pa potopite ili ne poptopite u rum - zavisi od ukusa)

Komisbrot sam ispekla u serpici precnika 16cm.



Primprema:
Umutite belanca u sneg, pa dodajte kasiku po kasiku secera uz konstantno mucenje. Dodajte ulje i kratko umutite. Od ukupne kolicine brasna odvadite malo da uvaljate suvo grozdje jer ce tako da se ravnomerno rasporedi po smesi. Zatim umesajte kasikom lagano brasno, pa seckane orahe, pa suvo grozdje. Smesu prerucite u posudu odgovarajuce velicine koju ste oblozili pek papirom, ili podmazali pa posuli brasnom. Preporucujem prvo.
Pecite pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 150C.

понедељак, 22. новембар 2010.

Lazanja

... ili "Lazanje" nikada ne znam koji oblik da upotrebim :))
Pa eto, dosla je i kod mene na red. Spontano ...
Deki je bio na putu i nisam znala kada ce tacno doci kuci i da li cemo imati kasni zajednicki rucak ili ce jesti negde usput. Ako na sve to dodam da me je mrzelo da kuvam nesto konkretno i da mi je ceo dan nekako bio za osamu, onda mogu reci da je dobro da sam bilo sta spremila.
Resila sam da nam napravim spagete, ali sam se u zadnjem trenutku predomislila, "usla u frizider" i videla da imam od cega da napravim lazanju. Kore sam sama napravila. To je veoma laka rabota i ove kore ne morate da kuvate.


Sastojci za kore:
350g brasna
1 kasicica jabukovog sirceta
1 kasicica soli
1 kasika ulja
tople vode po potrebi - na zalost nisam sipala u mericu vec u casu, pa recimo da je otislo 120ml

Od ovih sastojaka zamesite tvrdje testo, pa ga ostavite jedno sat vremena da se odmori. Zatim ga podelite na 8 loptica pa svaku malo rastanjite i premazete sa kasiciom ulja i ostavite da ostoji desetak minuta.
Dok testo ceka, napravite fil po zelji i besamel.

Besamel:
Na kockici putera proprzite ravnu kasiku brasna, pa polako dolivajte 250ml mleka uz stalno mesanje. Kada ulijete sve mleko, jos malo prokuvajte i sklonite. Ovo je malo redja verzija besamela. Nisam ga solila zbog toga sto su ostali sastojci bili slani, ali ide jos malo soli u njega, a moze i malo morskog orascica koje najcesce ne dodajem iako stoji u receptu.
Drugi fil je bio improvizacija. 250g rendane "sunke u crevu" sam pomesala sa oko 100ml maminog kecapa i zacinila origanom. Narendala sam i oko 200g kackavalja.
Da se vratimo korama ...

Lazanju sam slagala u keramicku posudu (neko to zove "lazanjera") velicine 24x16x5cm

Svaku jufkicu sam razvukla oklagijom na pravougaonik. Malo sam ih po potrebi rukom razvlacila preko oklagije. Stavi se to parce testa na oklagiju i polako rukom sitnim pokretima tegli na dole, pa malo rasklagija, pa opet malo tegli. Ide brzo ...


Na dno posude sam sipala besamel. Onda sam stavila prvu koru, preko nje razmazala besamel, pa sunku pa posula rendanim kackavaljem. Druga kora, besamel, sunka, kackavalj ... i tako sve do osme kore. Preko osme kore ide samo besamel.Tu je vec bila puna posuda ...
Posudu sam prekrila alu folijom pa stavila u hladnu rernu (i alu folija na dno rerne ili pleh sa alu folijom ispod jer prska). rerna na 200C, pa kada se zagrejala, pekla sam jos pola sata pod folijom i 5 minuta bez, da se fino zapece.

Nije ovo bas neka prava lazanja, ali je meni gladnoj bila super- ukusna :)) Ne znam kako, ali nisam utrosila sav besamel, pa je malo suvlja nego inace, mada nije mnogo smetalo.



Da li je ova kolicina za jednu ili dve osobe, procenite sami. Meni ovo jelo jako smeta, kao uostalom bilo koja testenina :( pa pojedem u cugu trecinu od ove kolicine.

Iako sam lazanju sklepala, post objavljujem ne bi li koga ohrabrila da napravi domace kore. Nisu kupovne ni previse skupe, i ima jako dobrih, ali sam nesto u "napravi sam" fazonu, pa eto, mozda nekom zatreba recept i resi da isproba domacu varijantu i uveri se koliko su ove kore ukusne.

четвртак, 18. новембар 2010.

Zapeceni praziluk by Gaga - "Moje Grne"

Kada sam kod Gage na sajtu videla ovo posno jelo, obzirom da sve sastojke obozavam, resila sam da ga isprobam. Sprema se brzo i jednostavno, a jako je ukusno.


Kopiram Gagin recept u originalu:

"Potreban materijal:
500g praziluka
4 čena belog luka
200ml tomatina
50g dimljenog posnog sira
100g sardina u biljnom ulju
so, mleveni biber,mešavina začina
Priprema:
Praziluk očistiti, prepoloviti i uzduž iseći. Posoliti i na vrelom ulju propržiti uz povremeno dodavanje vode i neprestano mešanje. Dodati gnječeni beli luk. Proprženi praziluk poređati u “đuveč” i naliti sokom u kojem se pržio. Začiniti po ukusu. Naliti tomatinom i poređati sardinu iz konzerve. Dimljeni posni sir narendati na krupno rende. Posuti preko praziluka i sardina i staviti u rernu da se zapeče. Peći nekih pola sata na 200C."


Recept nisam previse menjala. Pravila sam pola kolicine (u serpici - greska jer se posle tesko vadi, sve se razbuca), i nisam dodala sardine. Ne znam zasto, ali ideja o sardinama uz sve ovo mi se nesto nije dopala, mada bi se svi ukusi jela poklopili, tu nema sumnje. Nisam imala biljni dimljeni sir, ali je i obican dobro posluzio. Takodje nisam przila na ulju, vec sam spremala luk u titania-tiganjcetu.

Jelo je jako ukusno, a zbog cinjenice da je ljutkasto i kiselo, nije mi pogodno za malu decu. Nakon svakog zalogaja sam imala osecaj peckave topline u zelucu. Preporucila bih ga uz neku vrucu posnu proju ili one domace seljacke pogace sa plotne, koje ja nisam imala :( Pokusala sam da jedem bez hleba u duhu mog najnovijeg busenja kasike, ali sam morala da uzmem malo parce. Bas je tesko  i jako jelo, sto mu nije mana, da ne shvatite pogresno ;)

среда, 17. новембар 2010.

Kreativne FBI rukavice - Puzici sa sirom

Eto mene opet kod Mignonne u gostima, a za danas sam izabrala da napravim puzice sa sirom. Sve povodom istrazivanja njenog bloga La cuisine creative u okviru igrice FBI rukavice koju je pokrenula blogerka mamajac.
Puzici sa sirom se prave brzo i lako, pa su pogodni i za pocetnike u spremanju pita, a deluju jako dekorativno. Pored ovih ruzica Mignonne je spremila i simpaticne ladjice sa sirom, koje se mese, ali njih nisam pravila. Odlucila sam se samo za puzice.
Sta sam menjala:
- stavila sam 250g sira i to fete, umesto 500g mladog sira; nuzda zakon menja - to sam imala u kuci a mrzelo me da silazim do prodavnice za mladi sir
- nisam premazivala jajetom i stavljala susam, nego sam samo onaj zaostali fil po obodima cinije pokupila sa malo kisele vode i time premazala. pravila sam za nas domace; da sam zelela da budu bas dekorativne, stavila bih zumanac i susam.
Pa kada bolje razmislim, nisam menjala nista bitno :))
Malo sam ih "nasminkala" za slikanje. Stavila sam ih u one malo vece papirne korpice da mi budu lepe, a i da pokazem kako mogu biti upakovane kao zgodni zalogajcici.


Ne lice bas na Minjonkine ruzice, ali nema veze, vazno je da su super-ukusne! Kumina mama pravi isto ovakve ruzice, ali uvek zaboravim da trazim tacne mere. Ona ume da ubaci u fil sitno seckanu blansiranu blitvu ili tako vec nesto zeleno. Ne preterano, samo malo da promeni smek i izgled, pa pola nafilije obicno, a pola sa tim filom u boji :)
Jos jednu manu imaju ove moje "lepotice". Zaista sam se trudila da ih secem na 2cm, ali mi se uvek nekeko omaknu siri komadi :(
Sledi popravni ...

уторак, 16. новембар 2010.

Kako da iseckate luk

Ako kojim slucajem nemate secka, seckalicu, pasirku, cop-cop, multi-svasta, rucni secko i sl. ili vas jednostavno mrzi da ga vadite iz nekog coska, ili vas nervira sto je to posle gomila nekih delova za pranje, a necete da rendate i pasirate jer zelite bas seckano, onda je ovo sto sledi bas za vas! Naravno, pod uslovom da jos uvek niste ovaldali ovom vestinom :))

Kako lepo iseckati crni luk:
Luk oljustite i operete pod mlazom hladne vode. Zatim ga presecete na pola po vertikali. Stavite ga na dasku i onda isecete na tanke trakice, a nakon toga samo isto to uradite ali sa druge strane. 

Kakao lepo iseckati beli luk:
Postavite cen belog luka kao na slici i prececite na pola. Secete uvek tako da dobijete dve sto tanje polovine. Onda polozite polovinu presecenom stranom na dasku, stavite noz odozgo i pritisnite prstom da se polutka rastanji. Po duzini isecete tanke trakice, pa onda i poprecno.

Ovo nisu profi fore i fazoni, zaista ne znam kako to kuvari rade. Ja seckam ovako. Ispadnu lepi sitni komadi uz minimum muke.

Peceno kestenje

Ako ne znate kako da ispecete kestenje u rerni, evo kratkog uputstva. Kratkog, zato sto je stvar prosta k'o pasulj. Kestenje prvo dobro operete u hladnoj vodi od prasine, onda dobro osusite krpom i zasecete onu debeljuskatu stranu svakog kestena. Ako to ne uradite, kestenje ce u rerni da se pretvori u petarde :))


 Ne znam zasto, ali kestenje nekako uvek recnem uzduz umesto popreko, i dok ukapiram sta radim, vec sam sve izreckala lol Secite popreko, lakse ce se oljustiti.

Zatim slozite kestenje u tepsiju, pa ubacite u rernu koju ste uljucili na 200C. Od momenta kad se rerna zagreje, pecite jos 15min do pola sata, u zavisnosti od velicine kestenja. Ne bi bilo lose da izvucete kasikom jedan veci, pomocu krpe oljustite (vrelo je, vrelo!) pa ako je taj pecen, onda su i oni manji. Idealno je da je kestenje slicne velicine. Pokusajte da birate kada kupujete (ako vam daju).

Prijatno grickanja, i nemojte da preterujete sa kolicinom. Kestenje je poprilicno kaloricno. 100g pecenog kestena sadrzi skoro 300cal. Takodje sadrzi i dosta vlakana pa moze da vas poprilicno naduje. Ovo je jedna jako korisna namirnica sa izuzetnom nutritivnom vrednoscu, ali je sasvim dovoljno pojesti 100-150g kestena po porciji.




Priznajem, od onih sam sto mogu da pojedu celo kilo od jednom :(((









 ... i jedna slicica ispravno zasecenog kestenja

Izmena 29. 11. 2013.

Recept je poslat Naletu za igricu Ajme koliko nas je

Kreativne FBI rukavice - Sos od jabuka

Evo mene ponovo, sa Minjonkinim recepticem.
Ovog i sledeceg meseca istrazujemo njen blog La cuisine creative u okviru "FBI rukavice", igrice za food blog-ere koju je osmislila blog-erka mamajac sa blog-a Cooks and Bakes.

Juce sam spremala divni Sos od jabuka kao prilog za kuvano belo meso. Ide zima, slave su vec pocele, a ja sam probusila kasiku i pocela malo da vezbam u kucnim uslovima, da od zlog ne postane jos gore :)) Ne mogu da kazem da sam na pravoj dijeti, jer se onda strogo pridrzavam jelovnika koji sebi sastavim. Ovo je redukovanje porcija, svodjenje slatkisa, peciva i testa/testenina na minimum i uvodjenje iskljucivo kuvane ili pecene hrane u obroke.
Industrijski slatkisi mi nisu vec dugo previse zanimljivi, ali padam na ove domace. Srecom te mi je mozak istreniran da ne moram da ih jedem previse ako ih spremam.

Toliko o meni, sada malo o jelu.
Posto nisam preveliki ljubitelj mesavine ukusa i eksperimenata, malo sam se brinula kako cu ja to da pojedem iako verujem Minjoncicu milion posto za sve sto kaze da je dobro :D
Prvi zalogaj i mali sok ... slana jabuka. Sledeci zalogaj uz parcence belog, koje ovako bez iceg ni u ludilu ne bih mogla da progutam, i vec mnooogooo bolje. U stvari, nakon tog prvog zbunjujuceg slatko-slanog osecaja na nepcima, svaki sledeci zalogaj je bio bas pravo uzivanje, tako ga preporucujem i pravicu ga ponovo.
Kolicina je dovoljna za cetvoro, ali u mom slucaju ide "jabuka po coveku" jer sem ovog sto cete videti na tanjiru sa fotografije, nisam jela nista ... to mi je bio rucak.


 Moram da napomen da sam jabuke naseckala na krupnije kockice jer sam pravila vise stvari od jednom, ali to nista nije smetalo. Malo sam prignjecila przene jabukice pre dodavanja gustina pa sam na kraju ipak dobila sos :)

недеља, 14. новембар 2010.

Milk kocke ... ili "Car je go!"

Pre desetak dana, napravila sam ovaj kolac koji je svojevremeno bio HIT na kulinarici. Moram da priznam da kocke izgledaju predivno i da svojom lepotom zaista mame da ih napravite ... a pravljen je ... 57 puta - toliko sam linkova izborajala. Pa su mu se divili i padali u nesvest od lepote izgleda i ukusa, i ne samo drage kulinaricarke, vec i njihova familija, komsiluk, kolege a one to prenosile pa pravile po vise puta to bozanstvo od kolaca.
Ukusi jesu razliciti, ali zar sam bas toliki maler da se ni jedna, od tih 57 domacica, nije nasla sa ukusom slicnom mom, pa da kaze da je ovaj kolac u stvari jedan nasminkani 'leba sa margarinom?!  :)))))
Zaista ne zelim nikoga da uvredim, ni autorku recepta, ni ostale koje su isprobale i kojima se svideo. Niko meni nije kriv sto sam podlegla euforiji, umesto da promislim i vidim kako je patispanj ipak suv za moj ukus i kako to mozda nije ono sto bi se Dekiju i meni svidelo. Moram reci da je krem lep do momenta dok mu se ne doda margarina. Neobican je zbog bele cokolade, a mislim da nema potrebe da se u njega umesa ceo margarin.


Kolac je uspeo, kao sto vidite, samo nisam imala zelju da ga seckam u kocke i dekorisem za slikanje ... bas sam bila tuzna i razocarana. Nije on los, ali mi nije nista specijalno po ukusu, jedino sto  fantasticno izgleda. Umesto mlecne, za toping sam koristila crnu cokoladu da ne bi bilo preslatko (jedna od 57 mu nasla zamerku da je presladak) - jedina izmena, pa zato i ne kucam recept vec samo ostavljam link ka originalu.
Nekako na pola spremanja, pocela sam da razmisljam o tome da li je kod ovog kolaca u pitanju sindrom Carevog novog odela. Sve i da gresim, sto se mene tice, CAR JE GO :))))
Kolac ne preporucujem onima koji ne vole suve poslastice. Vise je za ljubitelje Sah torte i slicnih stvari koje dave nas kremoljupce dok ih jedimo :))
Sta bih izmenila ako se ikada vise odlucim da ga pravim.
Napravila bih tanju koru ili bih ovu posteno natopila mlekom, i to cokoladnim.
U fil bih dodala paklicu putera cisto da dobije dodatno na cvrstini jer imamo dva sloja pa da ne bi curelo ... ili bih samo umesala mikserom prah secer, verujem da bi i to dovoljno ocvrslo fil.
Toliko od mene na ovu temu. Ne smem vise da pisem :))

Nestasica mleka II deo

J****** vas pederi i gej parade i presele vam dnevnice koje ste dobili dok ste razmatrali kretenski zakon o zabrani pusenja! Bolje da ste seljacima platili za mleko!

субота, 13. новембар 2010.

Cokoladni kolac

Jao sta ste mi napravile, jao kako ste me isprovocirale! :))) Poslednjih sati citam blogove, i kako gde krenem naletim na neku cokoladu ili nesto od cokolade ... tart-ovi, torte, pite, kolaci, namazi, filovi ... ma cokoladna cudesa izlecu sa svih stranica.



Pre jedno 45min, lepo mi padne roletna i uputim se u kujnu da vidim cime tacno raspolazem. O.K. imam cokoladu za kuvanje - 200g, imam jednu malu pavlaku, marmeladu od kajsije, kakao, mleko jaja, brasno, pecivo .. to sve NORMALNO imam lol



Resim da zbuckam neki kolac od onog sto imam, a da se mnogo ne namucim. Osacovala sam kod Branke divnu torticu , kod druge Branke (koincidencija) recept za ganache. Prvo sam mislila da iskombinujem ova dva, ali sam onda shvatila da niti imam bademe (imam lesnike  i orahe), niti imam dovoljno cokolade :(. Zato sam lepo resila da iskoristim svoj recept za kakao mafine

Kolac se hladi, a malo sam izmenila recept za mafine:

Sastojci:

2 jaja
150ml mleka
60ml ulja
kesica vanil secera, 1/2 kesice praska za pecivo
165g brasna
150g secera
2 kasike kakaoa
prstohvat soli
ekstrakt ruma ili neka druga aroma po ukusu

Izmesati posebno tecne a posebno praskaste sastojke pa sjediniti blago muteci zicom za mucenje. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180step, 20min. Pekla sam u tepsiji precnika 22cm koju sam oblozila papirom za pecenje.
Vrucem kolacu sam uradila nesto sto se kod poslasticara zove aprikotiranje, a u stvari se kolac premaze vrelom marmeladom, a naziv mu je otuda sto je kajsija najcesce upotrebljavana. Nisam tu mnogo komplikovala. Trebalo bi prvo da se marmelada propasira pa greje sa malo vode. Ja sam je jednostavno zagrejala do kljucanja bez vode i odmah premazala kolac.
Kolac, dok se hladi, takodje ceka ganache koji nikako da se stegne, tako da slicice dobijate sutra.

----------------------------------------------------------------------------------------------


Evo stavih slicice, a taman i da dopisem koju ...
Kolac je ispao savrseno. Ganace je predivan, a sigurno cu ga iskoristiti za jos koju poslasticu. Posto moze da se izmuti mikserom, verujem da je takodje divan kao krem za torte.

Ovo je prilicno socan kolac, tako da cu ubuduce i mafine da pravim ovako. Socnije je ovo testo u kome sam vodu zamenila mlekom. Marmelada od kajsije je dala divnu mekocu kori i nije joj dopustila da se stvrdne dok se kolac hladio. Rum daje poseban smek, ali mogu da zamislim kolac i sa malo djumbira, kao i sa karanfilicem.

Strudla sa ...

ovog puta, makom. :)
Punjenja mogu biti razna, secer i suvo grozdje, dzem,  orasi, mak, rogac, jabuke, eurokrem, cokalada ... Testo je uvek isto.



Sastojci za dve strudle:
kora:
  • 250 ml mleka
  • 1 minjon kvasca 
  • prstohvat soli 
  • 60g secera +1 kasicica za kvasac
  • 1/2kg brasna 
  • rendana korica 1 limuna 
  • po ~ 70g putera i masti
fil:  
  • 1/2kg maka 
  • 200ml mleka 
Priprema: 
Stavi se kvasac da naraste u malo mleka i zamesi testo od navedenih sastojaka. Testo odmara na toplom oko pola sata. Podeli se na pola i svaka polovina se razvije u pravougaonik i nafiluje filom koji napravimo tako sto mak poparimo vrelim mlekom. Zavijemo strudle i stavimo u tepsiju koju tanko podmazemo puterom ili mascu i ostavimo da odmara dok se ne zagreje rerna.
Kod mene se pece 25 min na 180 step. Posle 15 min pecenja sam izvadila strudlu i prekrila alu-folijom jer je korica vec bila tamna, pa da ne izgori. Vratila, i pekla jos 10 minuta.


Ako ste pomislile da sam greskom izostavila jaja u receptu ... e pa nisam :)) Moja nana trvrdi da su jaja u testu visak i da je korica meksa (a tome doprinosi i mast u testu) i manje zilava ako nema jaja. Strudle pre pecenja mozete po zelji da premazete zumancem razmucenim u malo vode ili mleka.

"Vodene" kiflice

Ove kiflice rastu iz vode :D

Kada ih je @pcelica predstavila na forumu, odmah su mi privukle paznju i resila sam da ih sto pre isprobam. Medjutim, to prvo pravljenje je bilo totalni fijasko, posto uopste nisam ukapirala kako treba da narasta testo, vec sam ga posteno udavila vodi. Ispekla sam bukvalno vodene kiflice lol Nisam bacila to razvodnjeno testo, nego sam ga iskoristila, ali sam morala da dodam jos dosta brasna da bih zamesila testo koje moze da se oblikuje.

Skoro godinu dana kasnije, resila sam da ih pravim ponovo; ovog puta sa jasnom predstavom kako ih napraviti. Savetima su pomogle Zelja sa bloga Pippi u kuhinji i svekrva koja se prisetila kako je slicno testo radila njena mama. Evo ih ... punjene cokoladnim kremom (Fineti) i marmeladom od kajsija.







Kopiracu originalni recept:
"-250 gr. masti umutiti, dodati 2 zumanceta
-jedan kvasac potpoiti u 2dl mleka sa kasikicom secera
-zamesiti sve ovo sjedinjavanjem i dodavanjem 400gr. brasna
-testo staviti u krpu, vezati i staviti da nadolazi u hladnoj vodi najmanje 1h
-nakon toga testo podeliti na 6 jufkica, rastanjiti i seci na 8 delova, stavljati dzem, uvijati, peci ih na temepraturi od 180C a zatim pecene uvaljati u prah secer

morate ih probati!
posebne su!
mi ih u kuci obozavamo!
tope se u ustima, a odlicne su i kada se ohlade."


Ovako sam pravila bez ikakve izmene. Dodala sam jos saku brasna nakon sto sam izvadila testo iz vode. Bilo je jako toplo kada sam ih pravila, pa sam u vodu dodala leda :) Testo lepo mozete da vidite kako raste i ispunjava gazu. Ono moze da raste i u frizideru, ali tada treba da prenoci.
Nisam koristila krpu, jer je jako masno, a gazu samo posle lepo bacis.
Pravila sam pola kolicine, sto stane u veliki pleh od rerne, kao sto mozete videti na slici.









четвртак, 11. новембар 2010.

Lenja pita sa ovsenim pahuljicama

Evo jednog "fitness kolaca" :))



Potrebno je za nadev: 

1/2 solje ovsenih pahuljica
1/4 solje brasna
1/4 solje smedjeg secera (moze i obicni)
3 kasike rastopljenog margarina
Izmesati sastojke i ostaviti sa strane.


Ocistiti 3-4 osrednje jabuke i iseci na kriskice. U manjem plehu istopiti u zagrejanoj rerni 4 kasike margarina, otopljen margarin posuti sa kesicom cimeta (moze i vise ko voli) dodati 1/3 solje secera i preko iseckane jabuke pa blago promeasti i vratiti u rernu. Jabuke treba da se peku 10-15 min, zavisi od jabuka, da omeksaju.

Dok se jabuke peku pravimo testo od: 


1 solje brasna
1/2 solje ovsenih pahuljica
1/2 kesice praska za pecivo
1/4 kasicice soli
sve to izmesamo
posebno umitimo 1 jaje ... belance pa zumance i dodamo 150ml mleka
u to onda polako dodamo prethodnu smesu. treba da dobijemo testo tipa onog za palacinke ali dosta gusce.

Ovo testo prelijemo preko jabuka pa odozgo rukom izmrvimo onaj nadev sto smo prvi pripremili. Posipajte ga od ivice posude ka sredini da se lepo rasporedi.

Vratimo u rernu i pecemo jos 20-ak minuta




napomena:
solja je od 200ml
pece se na 180 stepeni
mozete da po zelji ubacite u testo i jabuke vanilin secer
kolac se obrne da jabuke budu odozgo :)

Torta "Grcki sladoled"

Ova moja varijanta torte moze da prodje u bilo koje godisnje doba, mada je ovako, sa visnjama, najpogodnija za tople dane. Ako se odlucite za varijantu sa melvenim napolitankama, dobicete malo tezu, "zimskiju" verziju torte :) U svakom slucaju, koju god da izaberete, necete pogresiti sa ovom poslasticom. Najlpse kod ove torte je sto mozete da pustite masti na volju, pa pravite kombinacije po sopstvenom ukusu.



Potrebno je za osnovnu smesu:
750ml mleka, 100g secera, 20g zelatina, 350g slag krema

 
U 150ml mleka rastopiti zelatin i ostaviti da stoji 15min. U preostalih 600ml mleka staviti secer i kuvati dok ne provri, a onda ubaciti zelatin, smanjiti vatru i kuvati jos 10 min. Dobro ohladiti, pa u ohladjeno kasiku po kasiku umutiti slag. Mutiti sve ukupno jedno 20 min. Smesu podeliti na 3-4 dela i u svaki dodati razlicite sastojke, a moze jedan deo da se ostavi beo. 


Po receptu bi trebalo deliti na 3 dela. U prvi staviti mleveni grilijas (od oraha ili lesnika), drugi ostaje beo, a u treci 150g mlevenih napolitanki. Moze da se kombinuje i sa keksom i rendanom cokoladom. Treba obloziti dublju posudu celofanom pa redjati grilijas, beli deo, napolitanke, a kada se dobro stegne, prevrnuti na tacnu. Moze i vocna varijanta.
Medjutim, po drugom receptu koji imam, stavljaju se ili natopljene piskote ili natopljeni obican zuti patispanj kao osnova.

Ja sam tortu radila sa visnjama, plazmom i posni musli keksom, i pekla sam obican patispanj.
 

Za tortu je potrebno 600g visanja. Visnje se skuvaju kao za slatko. Za 600g visanja bi recimo trebalo da uzmete 200g secera i 5 kasika vode. To rastopite pa dodate prethodno odledjene i ocedjene visnje ako koristite, kao ja ovog puta, smrznute. Pustite da provri i to lepo ukuvajte. Nemojte dugo, oko 5 min je dovoljno. Dobro ohladite pre nego stavite u jedan deo slaga. Ja sam i mleko sa zelatinom i visnje dobro rashladila u frizideru. 

U drugi deo slaga sam stavila izlomljen keks -75g plazme (to je ono najmanje pakovanje) i 150g posnog musli keksa koji kupite u zdravoj hrani. To su one slatke plocice sa kikirikijem odozgo. 


Treci deo je ostao beo. 


Patispanj: 

3 zumanca umutiti mikserom sa 150g secera, 3 kasike ulja, 100g brasna, 2 kasike mleka i 1/2 praska za pecivo. Umutiti posebno belnca i kasikom sjediniti sa zumancima. Izpeci u zagrejanoj rerni na 200step. Pece se svega 5-10 minuta, vodite racuna da vam ne izgori, brzo bude gotovo. Gotov patispanj sam dobro natopila sokom koji su pustile visnje dok su se odledjivale (stavim i h u veliku cediljku) ali mozete i kupovni sok od visnje da koristite. 

Maze se prvo deo sa keksom, pa beli deo, pa deo sa visnjama. Odozgo sam stavila C-slag sa ukusom slatke pavlake (dve kesice), koji sam umutila sa mlekom i obojila sa par kapi ljubicaste tecne prehrambene boje da dobijem nijansu slicnu onom delu sa visnjama. Pre premazivanja slagom torta je bila oko 1 sat u zamrzivacu da bi se sto bolje stegla.

Zerbo torta

Ova izuzetna torta je zastitni znak moje mame. Nama je odavno dosadila ali zbog gostiju, mama mora i dalje da je sprema kada su slavlja :))) Torta sa slike je mamina, ali pravim isto pa mogu bez grize savesti da postavim i recept i fotografiju :) Ali da ne bude da samo "prepisujem" od mame, evo torte sa mojom dekoracijom. Ova je pravljena za 6. rodjendan moje starije bratanice, a slicica preseka je mesec dana starija - slavio se Djurdjevdan :)


Recept kaze ovako ...

Ispeci 3 korice, svaku od:
  • 7 belanaca, 
  • 11 kasika secera, 
  • 11 kasika mlevenih oraha 
  • i 2 kasike brasna.  
Kore ohladiti.
1. premaz: rastopiti 250g secera i 1/4 margarina i premazati kore
 

2.premaz: rastopiti 300g cokolade i 1/4 margarina i premazati preko secera   

3. premaz, odnosno fil: 

Skuvati na pari 
  • 21 zumance sa 
  • 21 kasikom secera. 
  • U ohladjeno umutiti 1 i 1/2 margarin.
Premazati filom svaku koricu preko cokolade.
Odozgo preliti glazurom od: 

  • 200g cokolade, 
  • 50g margarina
  • i 2 kasike zejtina.
napomene:
Kore se peku u cetvrtastom plehu. Ako nemate papir za pecenje, stavite ih vruce na suvu kuhinjsku krpu dok se ne ohlade. Nikako nemojte na neke tacne ili sto, jer ce da se upare i zalepe.


Kada otapate secer, stavite u serpicu na jedan kraj secer a na drugi margarin i dok se otapa sjedinjujte. Morate biti brze kod premazivanja jer se brzo steze. Po potrebi dogrejte ali vodite racuna da ne izgori. 




 

Tortu je najbolje napraviti dan ranije.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails