понедељак, 31. јануар 2011.

Domace Bounty cokoladice

Jos jedan krug kuvarijacija, igrice za foodblogere ...
U ovom krugu je isprobavan recept za Bounty cokoladice.  Kao ljubitelju kokosa, bilo mi je nezamislivo da preskocim ovaj krug :)

Recept kaze ovako:

Sastojci:
1 dl slatke pavlake
250 gr margarina
300 gr secera
250 gr kokosa

Glazura:
150 gr tamne cokolade
80 gr margarina

Priprema (citiram):
Šećer, margarin i slatku pavlaku, otopiti na srednjoj temperaturi, a onda povećati temperaturu da provri. Kada provri, dodati 250 g kokosa i sve sjediniti. Manjem plehu obložiti dno papirom za pečenje, i izliti smesu. Staviti u frižider da se stegne 2 h.
Dasku za sečenje ili tacnu obližiti papirom, ( kako se ne bi lepilo ). Nožem odvojiti ivice kolača od pleha, pa prevrnuti ga na tacnu, i skinuti papir sa kolača.
Seći kolač, kao minjone ili čokoladice, i vratiti ih u frižider, dok se sprema glazura.
Čokoladice ili minjone preliti čokoladom i ostaviti da se stegnu.

Ukoliko vam je mrsko ih zasebno prelivati čokoladom, onda ceo kolač, dok je još vruć i u plehu, prelijte čokoladom i secite na kocke ili štanglice, kada se stegne… ( u tom slučaju je najbolje da prenoći ).


Sta sam promenila ...
Posto sam vec imala prilike da isprobam Vitalov maragarin sa ukusom slatke pavlake i da se uverim da mi se ne dopada, a za drugi ne znam da postoji, odlucila sam se za puter. Pravila sam pola mere, pa sam zrtvovala jednu od dve paklice imlekovog putera koji sam imala u frizideru.
Greskom sam napravila glazuru koju radim inace za sve. Ovo mi nije prvi put da totalno kao bez mozga, kada videm "glazura" napravim svoju od 100g cokolade, 4 kasike ulja i komadica putera. nakon umakanja sam shvatila da nesto ne stima. Nakon hladjenja sam ukapirala sta ne stima, pravila novu, sada ispravnu, glazuru i ponovo umakala minjone.

Nakon formiranja smese, proceduru hladjenja sam postovala do u minut. Kada sam izvukla iz lazanjere (velicine 24x16x5cm) tu tablu smese, prvo sto mi je palo na pamet je, cemu frka oko lepljenja za podlogu? Ovo moje je bilo bas onako fino kompaktno i cvrsto. A nije se nista lepilo. Elem, tu nastaje igranka. Kada sam pokusala da isecem prvi red, shvatila sam da cu ili to raditi narednih pola sata, ili cu razmrviti smesu. Bukvalno sam nozem turpijala tablu ne bi li dobila fine ivice koje se ne mrve. Frizider mi je podesen na "zimsko hladjenje" i nemam ideju zasto se smesa bas toliko skamenila. Posto sam zaista "u gram" sve merila, nemam pojma zasto moja smesa nije bila meka i lepljiva :))))
Na kraju sam ipak uspela da dobijem fine minjone, mozda malkice razlicite velicine, ali necemo da sitnicarimo :))
Nakon fijaska sa prvim slojem cokolade, drugo umakanje je islo jako fino. Minjone sam lepo rashladila pa krenula da ih ukrasim. Onda se setih da iskoristim ono malo preostale cokolade, pa sam u nju dodala koju kap ekstrakta ruma , malo vodice i secera u prahu i napravila sam kao neki tecniji coko-fondan. Stavila u spric sa uskim nastavkom i nasarala cokoladice.
Ovo su zaista divni kolacici, ali moj utisak je kao i obicno, da kompletan ukus postizu posle dva dana stajanja. Dakle, svezi su odlicni, a malo bajati od dva, tri dana su fantasticni!

Na slicici ispod mozete da vidite i jednog celavog minjoncica, Vidite kako se fino stegla smesa i kako je to divna kockica. Doduse dobijena uz puno strpljenja i turpijanja. lol





Minjoni su bas po mom ukusu ... kokos i cokolada. Zavolela sam ih na prvi zalogaj, kao i one kupovne bounty cokoladice. Ove moje su ispale malo tvrdje ali bice dana za porpavni :)

понедељак, 24. јануар 2011.

Urme punjene djumbirom i bademom

Bicu kratka, necu mnogo da pricam. :))
Ovu zanimaciju sam pronasla kod Sweet and Green a kod nje na blogu se originalno zove Datulje punjene đumbirom i bademima
Odavno sam videla ali nikako da napravim. Blog je sjajan, sa puno zanimljivih recepata. Kopiracu originalni recept:

Ako ste ljubitelj zdrave i ljekovite hrane, zabilježite ovaj recept kao zdraviju alternativu božićnim kolačićima. Za izradu ovih ljupkih slatkiša neće vam trebati više od 15 minuta.

Recept:


3 jušne žlice badema (oko 25 badema)
16 datulja
3 jušne žlice oguljenog i nasjeckanog đumbira
2 jušne žlice smeđeg šećera
1 jušna žlica vode


Datulje zarežite s jedne strane po dužini kako biste im izvadili koštice i pripremili džepić u koji ćete staviti nadljev.
Đumbir oglulite i nasjeckajte na sitne kockice. Posebno nasjeckajte bademe.
U maloj posudi zakuhajte đumbir, šećer i vodu. Kuhajte oko 5 minuta dok se tekućina ne pretvori u gusti sirup.
U vruću smjesu dodajte bademe te dobro promiješajte.
Toplom smjesom nadjenite datulje. Punjene datulje će se još malo stisnuti kad se nadljev potpuno ohladi. 



Bademi su mi blansirani pa je zato kod mene ispalo svetlije, a fotke su mi bzv, pa pogledajte kod nje kako izgleda, da vas ove moje ne odbiju :))) Odlicna i zdrava poslastice, svima preporucujem! 

Jos jedna divna nagrada ...

.... od nase predivne Sandre sa bloga Welcome to Sandra's Easy Cooking 



Ona me vec drugi put odusevila sa nagradom koju je sama kreirala. Pogledajte njen blog i sledeci link da vidite o cemu se radi:

And the Award goes to....
Jednom cu izmeniti ovaj post i napraviti svoju listu :)

Hvala Sandra jos jednom! Saljem ti puno poljubaca iz sneznog Beograda!

недеља, 23. јануар 2011.

Kroasani

Neverovatno ali istinito! Moja prva peciva tek sada dolaze na red za predstavljanje. Napravila sam ih nebrojeno puta, ali ih ipak ne pravim tako cesto. Za ova peciva treba mi vremena. Odvojim bar tri sata da to polako napravim, bez zurbe ... da mi pravljenje bude zadovoljstvo.
Recept sam dobila od mamine sestre, tetka Danice, moje najmladje tetke. A imam ih tri sa mamine strane, ja sam bogato "dete" :)) Moja tetka je 15 godina starija od mene, a obzirom da neverovatno licimo, cesto su nas mesali jer je tetka mladolika, a imamo i jako slicnu dikciju. Iz fazona je po nekad zovem "tetka" a ona mene "tetkino dete" (zelja, jel ti poznato ovo? :)) ) Za sve ostale situacije ona je "Daca".
E pa kada sam dobila od Dace recpet, pravila sam kroasane po njemu, a u receptu kaze 24 da izajde od smese. Kako je vreme prolazilo, ja sam smanjivala kroasane, tako da u poslednje vreme najcesce pravim 64 komada.


A to sve izgleda ovako:

Potrebno je:
- 450 ml mlakog mleka
- 2 kasicice secera
- 1 ravna kasika soli
- 1 minjon kvasca (50g)
- 1 celo jaje i 1 zumanac
- 2 male kafene soljice ulja (to je 160ml)
- 1 pakovanje margarina (250g)
- 1kg brasna tip 400 


Prvo sto treba da uradite je da isecete margarin na 14 delova, jer treba da omeksa da bi se kasnije lakse mazao preko testa. Rastopiti u 50ml mleka kvasac i dodati 2 kasicice secera; ostaviti na toplom da raste; ja umutim u solji zapremine oko 250 ml i pustim da naraste do vrha solje

Dok kvasac raste, u jednoj vanglici prosejete brasno, ne celu kolicinu, dodate so, ulje, jaja, mleko i na kraju nadosao kvasac, pa sve lepo kratko zamesite varjacom pa izrucite na podlogu koju ste pobrsanili onim preostalim brasnom. Kratko zamesite testo, pa od njega napravite 16 jufkica. 
Testo ne treba da se mnogo i dugacko mesi. Ako dugo radite testo, ono ce se napuniti vazduhom i bice supljikavao kao obicna kiflica. Posto je nama cilj da se testo razlista, mazemo ga margarinom, a pre toga ne mesimo puno. Dakle pravimo razlistano a ne vazdusasto testo.
Evo primera mojih kroasana kod kojih je testo duzo meseno. Ovako ne treba da izgleda presek!


Nakon sto smo napravili jufkice, svaku rasklagijamo pa premazemo margarinom. Pravimo dve gomilice od po 8" tacnica" . Sedam premazujemo a osma ostaje nepremazana. Prekrijemo krpom i ostavimo 20 minuta da odmore. Obicno slazem jednu hrpicu pa pogledam na sat, ali nekada radim naizmenicno pa u isto vreme obe budu gotove .. kako kada.


 Nakon 20 minuta treba razvuci gomilice u sto vece kore. Pobrasnim malo podlogu, pa prvo rukama pritiskam lagano odozgo po nenamazanoj kori da malo razvucem. Mozete odmah oklagijom, ali je meni ovako lakse za rad na dalje. Polako razvucem u sto veci krug (ovaj sa slike je bar 60cm u precniku) testo. 
Ako testo negde pucne, jer cete videti kako se pojavljuju mehuri vazduha dok prelazite oklagijom, samo nalepite brasno odozgo i terajte dalje. 
Zatim sekacem za pizzu secem trouglove. od 12 - 32 zavisi koliko velike zelite. Ako hocete da vam lice na pekarske, secite na 12 delova. Nakon seckanja testa nafilujte svaki trougao na najsirem delu filom po zelji.


Necete pogresiti cak i da ih prazne ostavite jer su neverovatno ukusni i takvi. Zatim sledi motanje. Testo se razvlaci u startu na sto veci krug, da bi prilikom zamotavanja kroasana dobili sto vise slojeva i da bi se sto bolje testo listalo. Takodje, kada upakujete fil, jednom rukom motajte kroasan, a drugom razvlacite ostatak testa da bi dodatno istegli i poboljsali to preklapanje. Pokusala sam da prikazem pakovanje fila i motanje, ali kako nikada nemam pomagaca, nisam mogla da docaram to razvlacenje. Nemam nista prikladno u kujni na sta bih mogla da stavim tel i podesim tajmer.
Nakon sto ste zamotali kroasane, ostavite ih da rastu 45min - 1 sat, sve zavisi koliko vam je toplo i prostoriji.
Ne stavljajte u rernu da vam raste (ono na 50C), je su premazivane margarinom pa cete imati haos.
Inace se potrudite da u prostoriji bude toplo, ne otvarajte prozor i zabranite ukucanima da vam se mnogo setkaju naokolo. Sto toplije i sto manje promaje, bolje ce narasti testo.
Narasle kroasane premazite zumancem umucenim sa malo mleka, po zelji pospite kimom ili susamom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200C oko 15 minuta.
Gotove kroasane naredjajte da se ohlade. Nemojte ih stavljati jedne na drugi da se ne prignjece, a pokrijte ih samo salvetom. Pod krpom mogu da se potpare. E sad ovi sa slike dole su bili vec ohladjeni pre slikanja, pa su mogli da se malo guzvaju :))
Meni su jako ukusni bili prazni, posuti kimom i krupnom morskom solju, dok je Deki uzivao u filu od mlevenog mesa.


Gotove, ohladjene, kroasane znam da zamrznem pa da vadim po potrebi. Nista im se ne menja ukus ni mekoca. Ako ih ostavljate za sutradan, stavite ih u nalon kesu da odrze svezinu. Bice oni mekani i fini i bez toga, ali ne u dovoljnoj meri, jer ce se osusiti na vazduhu ako ih samo pokrijete krpom ili salvetom.

Dopuna 27. 1. 2011.

Presek kroasana


субота, 22. јануар 2011.

Smradovi

Smradovi od komsija, pustaju smradove dok kuvaju u ulaz. Po nekad se pitam sta to i na cemu kuvaju, prze, zaprzavaju i dokle bre vise taj teror! Godinama se patimo jer pola ulaza (8 spratova ima u ulazu x 6 stanova pa vi vidite) drzi cipele, cizme, papuce, stare novine i slicna pomagala u vratima i pustaju svoje smradove iz stanova u hodnik. Nece stoka da otvori prozor da im se ne hladi stan na minusu. Zato otvore vrata jer su svima kujne tako fino "pozicionirane" da kad otvore ulazna vrata odma vidis kujnu. I tako se fino oni izlufturaju, a mi ostali nesretnici, moramo da otvaramo prozore u svojim stanovima da izluftiramo lukove i ostale razne "smrdljive kuvane noge". Ne pomazu ni tapacirana vrata, ni one gume, ma nista zivo. Ne znam kako, ali borimo se a nista ne pomaze. Jednom sam trcala po stepenicama da vidim ko to sve terorise. Kazem: "Pobogu ljudi, kupite aspiratore!. Kazu. :"Nema se komsinice para". A ja imam para da placam kiriju i da placam ekstra struju?!
Danas opet teror i bas sam se iznervirala. Sada sam im otvorila vrata od krova da malo ja njih raz'ladim. Bice minus za koji sat u hodniku, a njima tako ima dobro da vuce ladno iz hodnika, da ce morati da zatvore. Ovako ih povremeno po zimi luftiram, ali ne mogu ni ja stalno da se pentram do krova.
Ako neko od "dragih komsija" ovo cita i prepozna se, zabole me!

Ajme Kokos! Rafaelo kuglice

Ajme koliko nas je igrica za food blogere koju je osmislila Snjezana sa bloga Dalmacija Down Under. Svakog meseca se zada jedna namirnica, a onda svako ko zeli da ucestvuje u igrici, sprema tu namirnicu na razne nacine. 
Ovog meseca, domacica je darag Sandra -Mala kuharica, sa bloga Mlin nas nasusni - nastavk knjige ...
Namirnica meseca je kokos, a u ovom postu vam predstavljam rafaelo kuglice na moj nacin.

Potrebno je:
  • 2 dl vode
  • 500g secera
  • 250g margarina
  • 500g mleka u prahu
  • 400g kokosovog brasna - 300g za smesu i 100g za oblaganje kuglica
  • 200g lesnika
Staviti vodu da se kuva, pa kada provri staviti secer i margarin i ostaviti na ringli dok se ne otope. Skloniti sa ringle pa umesati mleko u prahu, dobro izmesati i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim umesati 300g kokosa, sve dobro sjediniti, pa ostaviti u frizider najmanje 2 sata da se smesa dobro rashladi. Jos je bolje ostaviti smesu preko noci u frizideru pa sutradan praviti kuglice.
Lesnik, ako je sirov, prepeci u rerni, pa oljustiti.
Praviti kuglicu tako sto se u svaku ubaci jedno jezgro lesnika, a zatim se uvalja u kokosovo brasno.

Od ove smese izadje bas izuzetno mnogo kuglica, pa mozete da pravite i manje. Meni se cak desi da pravim petinu smese kada ih se uzelimo.

Moram da napomenem da vec duze vremena imam problem sa nalazenjem kvalitetnog mleka u prahu. Ako se pronalazite u ovoj prici, onda vam savetujem da u startu povecate kolicinu mleka, bar za 50g. Ove kuglice su pravljenje sa AGROPAK-ovim mlekom u prahu. To su kesice od 175g i mleko je dobrog ukusa, ali se smesa lose steze, pa sam povecela kolicinu mleka ali nedovoljno. To se lepo vidi na preseku iznad, da su se kuglice malo spljostile :(

U slucaju da imate kvalitetno mleko, ova mera je savrsena i necete imati odvise problema sa smesom. Secam da kada smo ih pravile (mama i ja) pre nekih 20-ak godina, da smesa nije morala da se rashladjuje, vec smo odmah pravile kuglice cim se stegne. Da biste lakse pravile, mozete da drzite jednu ciniju sa vodom i povremeno umacete ruke, pa tako vlaznim rukama valjate kuglice.

Na blogu imam i recept za Bajaderu sa kokosom od nase Tashice, tako da i taj recept prilazem za igricu, jer je bajaderica savrsena.






Ne znam jeste li primetili, ili se meni to samo cini, da je aroma kokosa u kolacima dosta intenzivnija nakon dan-dva. Obicno sitne kolacice sa kokosom napravim zbog toga koji dan ranije.

Simpaticno se potrefilo da u ovoj igrici spremamo kokos, a u Kuvarijacijama Bounty cokoladice. :)
Posto taj recept objavljujemo 31. Sandra, mozda i njega posaljem tebi za ovu igricu :)

Toliko od mene na temu kokos.


Dopuna 24. 1. 2011.

Pravila sam ih opet, pa prilazem fotografiju posto su ove ispale lepse. :)
Inace od smese izadje 120-150 komada, zavisno od velicine. Meni su lepse kada su manje, jer mi je taman ukus smesa-lesnik.


четвртак, 20. јануар 2011.

Ajme Kokos! Kokos kiflice

Ovomesecni krug igrice "Ajme koliko nas je", koju je osmislila Snjezana sa blog-a Dalmacija Down Under, vodi Sandra - Mala kuharica koja pise blog Mlin nas nasusni - nastavak knjige ... 
Kao temu za januar zadala je kokos, a ja sam resila da ispecem mamine kokos kiflice za ucesce u igrici. Ove slakte, mirisne, sipkave kiflice su odomacene kod nas. Svi ih volimo, a veoma se lako prave. Nekako najcesce  ulete kao rezervna varijanta kada se prave sitni kolaci, mada im se obradujem i kada su same na tacnici :)

Potrebno je:
  •  250g margarina
  • 150g secera
  • 2 manja jaja
  • 200g kokosovog brasna
  • 400g psenicnog brasna
Margarin iseci na tanke listice da bi se brze omeksao, pa umutiti sa secerom. Dodati jaja, jedno po jedno, i lepo sjediniti. Zatim umesati kokos, pa na kraju dodati brasno i zamestiti testo.
Sve ovo radim viljuskom dok ne dodje red na obicno brasno. Onda krecem da mesim rukom. Prvo dodam pola kolicine, pa po malo ostatak. Ne treba dodati sve brasno od jednom, jer moze da se desi da ne treba cela kolicina (zavisi kolika su jaja zapreminski). Testo treba biti kompaktno i lako za rad.
Od ove kolicine teste izadje 70-80 kiflica, zavisi koliko velike pravite. Meni su najlepse kada su bas minijaturne.
Od testa otkidati komadice, napraviti valjcic izmedju dlanova pa oblikovati u kiflicu. Kiflice ne trebaju da imaju silajte vrhice, jer tako stanjeno testo na vrhovima, se lako prepece. Kiflice peci na 180C tacno 10 minuta. Vodite racuna da ostanu svetle i gledajte na sat. 11. minut moze biti fatalan po vase kiflice :)) Takodje, ako se setkakte po kujni i jednog momenta osetite bas intenzivan miris kokosa i testa, trcite do rerne! :D
Vrele kiflice odmah valjati u prosejani prah secer i poredjati ih da se ohlade. Nemojte da ih stavljate jedne preko drugih dok su vruce.
Zatim uzivati u njima mmmm ......
Mozete kao ja, uz solju caja sa mlekom i dobru knjigu :)

Ajme Kokos! Egzotiko EVEme!

Kada je Zoran sa bloga Good Food (maybe) pocetkom meseca objavio da je nova domacica igrice za food blog-ere "Ajme koliko nas je" Sandra - Mala kuharica, sa blog-a "Milin nas nasusni - nastavak knjige...", iskreno sam se obradovala i cekala da vidim sta ce to lepo da nam zada za januar od namirnica. Moram da priznam, ocekivala sam neku egzoticnu travku, s obzirom na to da je Sandra vegetarijanac i uz to primenjuje u odredjenoj meri makrobioticke principe u ishrani. Ipak, ona se odlucila za kokos, sto nije da nije egzoticno, ali ipak uobicajeno. Nisam razocarana, naprotiv, odusevljena sam. Kokos jako volim, pa ce posle ovog post-a uslediti jos koji ali sa kolacima.
Izazov je bio napraviti nesto slano sa kokosom, ili bar nesto gde nece kokos zavrsiti u slatkoj verziji. Nakon kratkog krstarenja mrezom, nisam nasla nista sto mi je privuklo paznju, a onda sam slucajno naisla na neki recept u kome se kokosovo brasno koristi za pohovanje. Resila sam da ukradem ideju ali da napravim na svoj nacin, tako da je ovo sto sledi neka moja izmisljotina na zadatu temu, i srecom po mene, jako ukusna :))
Kada sam zavrsila sa fotografijama i sela da konacno probam ovu, za mene egzotiku od jela, setila sam se zutog pileta sa Sandrinog bloga :( Malo sam bila u dilemi da li postaviti recept za igricu. Sandra je izuzetna osoba i nije od onih vegetarijanaca koji ti se penju na glavu, jednostavno postuje tudji izbor, pa sam ipak odlucila da joj posaljem ovu pohovanu piletinu. Sledi recept:

Belo pilece meso "pohovano" u kokosovom brasnu

Potrebno je:
  • oko 500g pilecih grudi sa koskom (mozete i file, trebace vam oko 350g)
  • 3 pune kasike kokosovog brasna
  • 2 kasike prezli
  • 1 jaje
  • za piletinu - malo soli, belog bibera, kasicica livadskog meda i kasicica maslinovog ulja (ili obicnog)
Priprema:
Odvojiti meso od kostiju, pa preseci popreko da se dobiju 4 tanje snicle. Meni je ispalo 6 jer su mi se dva komadica nekako sama odvojila prilikom seckanja. Svaku sniclu posoliti, pobiberiti sa jedne strane, pa premazati mesavinom ulja i meda. Ostaviti meso da stoji oko 1 sat.
Odstojalo meso umakati u umuceno jaje pa u mesavinu kokosovog brasna i prezli i slagati na pleh prekriven pek papirom. Zatim staviti u rernu prethodno zagrejanu na 200C da se pece. Nakon 10 minuta okrenuti snicle i peci jos toliko. Snicle treba blago da porumene, kokos ne sme da zagori.

Ovako "pohovano" meso je veoma ukusno i socno. Imala sam samo malecni problem - sa cim jesti ovo?! lol
Onda sam ugledala neke dve poluslogirane pomarandze koje su cekale da se upotrebe, pa resila da napravim neki sos od njih. Sos je napravljen bas napamet, ukusan je, ali sam se presla sto sam pravila sa mlekom. Tako da cu tih 100ml mleka koje sam zavrela, pa u njega ubacila ovo sto ce ispod napisati, izbaciti iz recepta.

Za sos od pomorandzi vam treba:
  • dve poluslogirane pomorandze :D (150ml soka) 
  • 1 kasicica secera
  • 1 kasicica gustina
  • 20ml vode da razmutite gustin
Pomorandze iscedite pa dodajte i malo pulpe sa cediljke. Ubacite kasicicu secera, pa polako zagrejte. Dodajte razmuceni gustin, i prokuvajte malo da sos pocne da se zgusnjava.
Ako je uspelo sa mlekom, mora da uspe i bez mleka :)))

Pa, ako se neko odluci za eksperiment, prijatno mu bilo! :D
Ah da, ovo zeleno na prvoj slici je salata od blitve, koja je tu najvise da malo prosara zelenom bojom fotografiju :)) Ne ide nikao uz ovo meso i sos. Kao prilog bi najbolje bilo posluziti pirinac. :)

среда, 19. јануар 2011.

Salcici i ledene kocke - repriza

SALCICI

Kada sam prosli put pravila salcice, to je bila premijera. Posto i dalje nemam masinu za mlevenje mesa, jedini nacin da sredim salo je bio da ponovo pokusam da ga otopim. Dok sam cekala da se testo za salcice odmori, malo sam se setkala po blogovima i videla kod Maxivide salcice i da je salo sredila stapnim mikserom. Kako nemam pomenutu spravu, mozda sam mogla da pokusam sa blenderom, ali to mi nije palo na pamet. Svima koji slucajno prate moj, a ne prate maxividin blog, preporucujem da ga pogledaju, a specijalno nasim ljudima u belome svetu koji zele da prave salcice. Ona je, do u sitna crevca, objasnila koje salo vam treba i kako da ga trazite u mesarama. Takodje cete na njenom blogu naci mnostvo odlicnih starinskih recepata, pa ne zalite vremena za jedan klik. :)
Salo, koje je sam prethodno odledila jer je cekalo u zamrzivacu da repriziram salcice, sam dodatno usitnla seckanjem. Onda sam stavila sve u jednu serpicu, pa na ringlu. Pored sam pripremila minijaturnu vanglicu da u nju odlivam salo kako se topi. Ceo proces je trajao pola sata, ali sam bila uporna, mesala i stiskala one komadice i odlivala kako se malo otopi. Moram da se zahvalim Tadeji na sugestiji da se salo/mast odliva da ne bi pregorevalo. U otopljeno salo sam dodala 3 kasike brasna, mada je mozda moglo i manje, i sacekala da se stegne. Na dalje sam radila po vec ispisanom receptu, a ovog puta salcici su filovani dzemom od kajsije i pekmezom od sljiva. Opet mi nisu ispali bas savrseni, jer sam malo tanje razvila testo. Nista, bice treca - sreca!
Evo slicica izrade:



LEDENE KOCKE

U prethodnom predstavljanju kockica napisala sam da sam se malo zanela dok sam lupala jaja za biskvit, pa su uletela 4 umesto 3 koliko ide po receptu :))) Zato je biskvit ispao malo deblji, a evo ih sada, regularnih. Mozda se ne vidi bas najbolje, ali debljina biskvita je skoro ista kao debljina fila.
Sve to manje-vise, ali celu pricu pricam ponovo zbog secenja i problema koji neki imaju sa pucanjem cokoladne glazure. Kockice sa fotografije su secene nozem koji sam prethodno zagrejala na ringli. Tacnije, zagrejanim nozem je presecena samo glazura. Uvek sam se nervirala sto mi se zabrljavi krema dok secem, a onda sa ovom poslednjom turom dobih neki "napad inteligencije" lol
Vrelim nozem sam samo utisnula-presekla plitko da se glazura rasece i malo razdvoji, a onda sam drugim nozem presekla kolac do kraja po toj liniji. Bilo je brljanja ali u mizernom procentu. Odmah presecite drugim nozem, jer ako cekate, cokolada ce da se stegne i niste nista uradili.
P.S.
Postupak je idealan za nerviranje zle komsinice koja svemu nadje manu  :)))

уторак, 18. јануар 2011.

Rolat od pecenih paprika

Deco je'l volite pecene paprike? Ja ih obozavam! Obozavam paprike u svim bojama i oblicima, sem onih babura sto ih mahom koriste za punjenje. Njih ne mirisem ni malo. Pecene paprike su mi najdrze zimi, kada ih izvucem iz zamrzivaca pa izbelolucim. Doduse Deki bezi od mene i zeza me da cu morati da spavam na fotelji ako ih jedem, ali ja trpim cigare pa moze on povremeno beli luk. Moram da priznam, ja sam nepusac malo jace od dve godine, i dok sam i sama trosila glupu biljku, nisam imala kontraargument :)) Sada mogu da se bahatim i da smrdim na luk bez grize savesti lol Da ne pomislite da ne primenjujem sve zivo da ubijem miris, ali beli luk je retko "smrdljiva" sorta, izlazi iz svake porice :))

Nego da se vratim na pocetak ...

Letos/jesenas mi je svekrvica ispekla paprike, oljustila, spakovala po 6 komaTa u kesicu (jer smo mi to tako trazili) i zamrzla, pa sad samo vadim i uzivam. Pod pecenim paprikama podrazumevam crvene mesnate paprike, bogatog ukusa.
Za novogodisnju trpezu sam pored ostalog, pravila i rolat iz naslova - tradicionalno :)) Ovaj rolat, koji obozavam, pravim samo tada a da me pitate zasto, pojma nemam.
Neko pohuje paprike pa redja slane torte, neko pravi musaku, a ja sam izabrala najjednostavniju varijantu od paprika, bez mnogo petljancije ... a ukus fantazija.

Potrebno je za koru:
  • 6 vecih pecenih paprika
  • 4 jaja
  • 2 kasike brasna
  • 1 kasika prezli
  • 1 kasicica soli
  • 60ml ulja
Potrebno za fil:
  •  150g vajkrema
  • 6 kasika pavlake
To je osnovno, a mozete dodati i seckanu sunkicu, krastavcice ili seckani vlasac kao sto je kod mene. Doduse ne vidi se lepo na slicicama. Mozete i bez svega nabrojanog.

Priprema:

Rolat pecem u djuvecari unutrasnjih dimenzija 38x22cm, na pek papiru koji ne podmazujem. Neko podmazuje papir, pa cisto da napomenem da nema podmazivanja.
Umutiti posebno belanca sa solju, smanjiti brzinu miksera pa dodati zumanca i ulje. Na kraju samo rucno umesati lagano brasno i prezle. Smesu izliti u djuvecaru pa odozgo poredjati polovine paprika jednu do druge. Paprike dobro ocediti pre toga. Staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200C, pa peci 10-15 min. Pecenu koru preseci popreko na pola.
Kore ostaviti na papiru na kome su se pekle. Papir iseci na pola ili za jednu od polovina uzeti novi komad papira. Zamotajte koru u rolat (sa sve papirom) od jedne duze ivice ka drugoj (slika - desna ka levoj ivici) i ostavite da se skroz ohlade. Sve ovo mozete da obavite i na suvoj krpi (nema potrebe da se kvasi) ali papir smotate i bacite, a krpa mora da se pere ;)
Ohladjene kore razmotati i nafilovati smesom od pavlake i vajkrema. Na svaku koru staviti po 3 pune kasike fila.
 
Ja sam po jednoj polovini posula suvim vlascem, dok sam drugu ostavila praznu. Zarolati opet kore, pa odozgo premazati ostatkom fila. Po zelji mozete da pospete susamom ili rendanim kackavaljem. Na rolat sa vlascem sam bacila susam i ukus je bio pun pogodak :)

понедељак, 17. јануар 2011.

Tri nagradice od jednom :))

Kada sam kod Gage sa bloga Љубав на први залогај  (Ljubav na prvi zalogaj) videla tri slicice koje simbolisu nagradu koju sam od nje dobila, zahvalila sam joj se totalno spontano nazvavsi nagradu "3u1", da bih malopre ukapirala da je i ona tako nazvala ovu nagradu.






Prаvilа su sledecа:

   1. Zаhvаlite se i nаznаcite link zа onog ko vаm je dodeli ovo priznаnje
   2. Nаpišite 7 stvаri o vаmа koje vi zelite
   3. Dodelite priznаnje tj. nаgrаdu blogovimа koje vi volite, ukupno 15
   4. Kontаktirаjte blogove i obаvestite ih o nаgrаdi
 Draga Gago, hvala jos jednom na ovoj divnoj trostrukoj nagradi!

A sad, da se poklonim i pocnem :))
  1. blesava
  2. previse emotiva
  3. previse ozbiljna
  4. nesebicno prenosim svoje znanje svakom ko zeli da me slusa
  5. u kontradikciji sa sopstvenim imenom - sve sam deblja lol
  6. ponosna tetka dvema predivnim devojcima - Petri i Tari

7. rak/lav u horoskopu
Evo sta o tome kaze koleginica urednica sa www.ana.rs
To sam ja :)
Nije vam lako, to je kombinacija totalnih suprotnosti.
Lav bi da se eksponira, da dominira, dok bi rak da se povuce i osami. U drustvu osoba moze i da vodi glavnu rec i da bude totalno povucena, a na prvi pogled moze delovati egocentricno i uobrazeno. U nekim situacijama moze da deluje vrlo snazno, a u nekim slabo i neodlucno... Najvaznije je da izgradi osecaj za realnost i samodisciplinu. Kad su pomirene suprotnosti, dobijamo jaku licnost, borca koji se bori viteski i sa stilom. Rak sprecava da se ode u materijalizam i bolesnu ambiciju, daje osecaj za prave vrednosti, postenje, cast. Ovo su osobe kojima se lako moze desiti da nadomak nekog cilja shvate da to i nije ono sto zapravo zele. Uglavnom od stila i ukusa, mogu imati jos brojne talente i vestine kojima ce odusevljavati neposrednu okolinu, ali i muke da ih iskazu u javnosti i unovce. Licni i porodicni ugled im je jako vazan.

8. nemam problem da pricam o sebi i rado to cinim lol
9. uredjujem veoma dugo gorepomenuti forum. svratite do nas ako vec niste.
10. nekada sam trenirala streljastvo i sve cesce razmisljam o tome da se vratim ovom sportu
11. volim oruzje, ali ne posedujem ni jedno. tata kaze da bi nekog slucajno, a mozda i namerno, upucala :)))
12. obozavam leto i more
13. uvek menjam najbolji komad mesa za najsugavije parce kolaca
14. ovako sam izgledala kao mala

 15. volim da krivim sipke u teretani, ali vec dugo to ne radim. moracu uskoro da promenim nesto po tom pitanju
16. "draga saveta" i dezurna mama svojim prijateljima
17. mrzim da idem u nabavku namirnica, mrzim!
18. uzasno se plasim zemljotresa
19. volim duge setnje
20. mrzim guzvu
21. volim jednog D. :)

3 nagradice x 7 = 21 nesto o meni :))

Nagrade prosledjujem sledecim blogovima:

  1. Pipi u kuhinji
  2. Noblica&Kolaci
  3. Moja kuhinja
  4. La casa de vainila 
  5. La cuisine creative 
  6. Auberegine, Sweet and Green
  7. Fify's kitchen
  8. Gastro fusion
  9. Good Food (maybe)
  10. JOJINI ISPROBANI RECEPTI
  11. Moje Grne
  12. Kuvarica na trapezu
  13. Laka kuharica
  14. Parfe Dunja
  15. Tina's cookings

P. S. Malo sam u cajnotu, pa cu vas redom obavestiti cim stignem. Izvinite zbog toga, pa ako vidite post pre moje posete, slobodno preuzmite nagradu.
Ljubim vas!

субота, 15. јануар 2011.

12 blog awards

Ovo je moja prva nagrada u 2011. a stigla je od drage Cipelice koja pise vrlo zanimljiv modni blog Cipelica - Štiklica







Ovaj preslatki satic treba poslati na dvanaest adresa. Svaki sat simbolizuje jedan kreativni blog, tako da ja urucujem satic - nagradicu sledecim blogovima:


!!SuroMania!!

Astal-Kuhinja Moje Ravnice

Home-made by B

f o o d f o r t h o u g h t

Mlin nas nasušni - nastavak knjige...

Oljin slatki svet

T and T kitchen

MILIN KUVAR

Knjiga recepata by Nina

COOLINARIJA

Welcome to Sandra's Easy Cooking

na putovanju...

Svako kome se nagrada dopada takodje moze da je preuzme i sam zapocne svoj krug.

петак, 07. јануар 2011.

Hristos se rodi!

ХРИСТОС СЕ РОДИ!


Božić, Božić bаtа

Dаnаs celim svetom
Heruvimi lete
Dаnаs će se rodit'
Hristos mаlo dete.

Dаnаs nemа tuge
Dаnаs boli ćute
Sve su dаnаs misli nаše
Nebu podignute.

Dаnаšnjа je noćcа
Od suvogа zlаtа
Božić, Božić bаtа!

Dаnаske se brišu
Nehotični gresi
Dаnаske se dušа
Rаjskim mirom reši.

Dаnаs melem sveti
Svаki nedug celi
Dаnаske se oproštenje
I primа i deli.

Dаnаske je svetu
Novа svetlost dаtа
Božić, Božić bаtа!

Toplа nаm je sobа
Tople su nаm grudi
Svud su nаšа brаćа
Gde su dobri ljudi.

Voštаnicа gori
Slаmа je prosutа,
A „Roždestvo” pevаćemo
Po stotinu putа.

Evo, već i vertep
Otvаrаjte vrаtа
Božić, Božić, bаtа.
 
Jovаn Jovаnović Zmаj
 
 
Želim vam srećan Božić i božićne praznike! Da ih u zdravlju i radosti provedete sa svojim najmilijima!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails