четвртак, 31. мај 2012.

Svinjska rebra sa mladim krompiricima iz rerne i Instant karfiol corba

Sveza svinjska rebra (ili juneca) obicno zavrse u slatkom kuvanom kupusu, a ona dimljena u nekom pasulju ili zapecena u rerni sa krompirima. Ovog puta sam i jedna i druga prvo obarila, odvojila od kostiju pa malo isprzila na gril tiganju. Kao prilog su bili mladi krompirici peceni u rerni, posto je sve ostalo bilo dosta jako, pa bi bilo previse da ih przim u dubokom ulju. Ideju za krompirice sam dobila citajuci post na Modernoj kuhinji.


Svinjska rebra i krompirici

Potrebno je za dve osobe:
  • 2 komada svezih svinjskih rebara (oko 700g)
  • 2 manja komada dimljenih svinjskih rebara
  • so, biber, pola kasicice suve zacinske majcine dusice, nekoliko lovorovih listova
  • kajmak, alakajmak, pavlaka ili puter za preliv
  • 500g mladih krompirica

Postupak:

Sveza svinjska rebra oprati pa staviti u dublji lonac. Naliti vodom, dodati kasicicu soli i ostale zacine. Kuvati oko 90min. Posebno kuvati dimljena rebra da bi se skinuo sloj garezi sa njih.
Skuvana rebra odvojiti od kostiju, iseci na pola, a dimljena iseci na komadice. Isprziti rebra na suvom gril tiganju sa svih strana da lepo porumene.
Ako imate kajmak, rastopite ga malo na tiganju kada sklonite rebra pa vratite rebra nazad. Zatim servirajte rebra i prelijte kajmakom. Ovo je pravi delikates. Ako nemate kajmak, posluzice nesto slicno. Ovog puta sam koristila Ala-kajmak, koji sam samo malo posebno u serpici zagrejala pa prebacila preko mesa i stavila na tanjir a odozgo malo krompira. Mozete da koristite i puter, da tanke listice stavite preko vruceg mesa.

Za krompirice iz rerne je potrebno da ih prvo ocistite od one prve tanke ljuske.
U dgovarajucu tepsiju stavite papir za pecenje, onda krompirice i pecite ih oko pola sata u rerni. Pred kraj pecenja, poprskajte sa vrlo malo ulja i posolite, pa vratite da se dopeku. Bocnite najveci krompiric viljuskom da proverite da li je pecen.

Skuvana rebra



Krompirici nisu po LCHF-u ali nisam odolela da ne maznem par komada. "Sto te ne ubije, to te ojaca" hihi

Instant karfiol corba

Vodu u kojoj su se rebra kuvala nemojte da bacite. Ona je puna ukusa i moze se iskoristiti za corbe (iako je svinjetina kuvana), kao i za nalivanje variva. Procedite je i sacuvajte u frizideru do sledeceg spremanja ili odmah napravite corbu.
Ova corbica je dopbila naziv 'instant' jer sam je spremila za pola sata. Nekom drugom prilikom cu postaviti recept za ono duze kuvanje. Pored vode od rebara, tu je i instant domaci zacin za supe i variva koji moja svekrva priprema tako sto u multipraktiku isecka gomilu povrca pa zaledi. Karfiol (oko 1/4 glavice) je iz zamrzivaca pa se mnogo brze skuva nego svez.
Za corbu je jos potrebno i pola case kisele pavlake i jedno zumance.

Instant domaci zacin se pravi vrlo jednostavno. Nisu potrebne neke odredjene kolicine, vec stavljate otprilike koliko cega imate. Bitno je da su mahom sve povrcke tu.
Koren persuna, koren celera, paskanat, sargarepa, listovi persuna i celera se usitne u multipraktiku pa izmesaju. Mesavina se ne soli. Zatim se stavi u kesu pa zaledi. Pre upotrebe samo cekicem za meso raspalite po kesi da odvalite komad i vratite nazad u zamrzivac. :D

Oko litar i po vode od kuvanog mesa zagrejati da provri. Ubaciti komad zacina i karfiol pa kuvati dok karfiol ne bude skroz mekan. Izmutiti pavlaku i zumance, doliti malo vode od kuvanja da se sve lepo sjedini pa vratiti u vrelu corbu. Nema potrebe da se dalje zakuvava.
Ja sam ostavila par komada karfiola ucelo da bi se na slici videlo od cega je corba. Inace samo pasirkom za pire izgnjecim karfiol pa corbica dobije lepu gustinu. Mozete sve to i u blenderu ali nema potrebe da prljate blender kada se i ovako sasvim dobro ispasira.

Prijatno!


Svekrvin domaci zacin


понедељак, 28. мај 2012.

Preliv od jagoda na Mini Pavlovoj i Recikliranim palacinkama

Da li je pocela prava sezona jagoda? Nemam pojma. Odavno se mogu kupiti neke ogromantne jagode, a kad ce ove domace ... mozda su stigle mozda nisu, mislim da vise ni ne umem da ih prepoznam. Skoro procitah da su domace rane jagode prava eksluziva. Jedemo spanske i turske.
Kada je Zoka sa bloga Pans and Pots zadala jagode kao ovomesecnu temu za blogersku igricu Ajme koliko nas je pale su mi na pamet razne ideje. Medjutim, kako to kod mene obicno bude, sve se prolongiralo i na kraju evo me par dana pred zavrsetak kruga sa receptom. Napravila sam preliv od jagoda i prilazem jos jedan od zamrznutih napravljen jos prosle godine u septembru ali nikad objavljen.

Preliv od svezih jagoda na recikliranim palacinkama

Palacinke zapecene u rerni pravim samo kada se desi da ostanu. Nesto mi je to mnogo zezanja da ih pecem specijalno za dalju obradu. Tako je ovih 7 komada sto su mi preostale od prethodnog dana zavrsilo napunjeno jagodama pa zapeceno i prelivenom skuvanim jagodama.


Potrebno je:
  • 8  palacinki (imala sam 7)
  • 200g seckanih jagoda za punjenje
  • 1 jaje
  • 3 kasike slatke pavlake
  • 3 kasike mleka
  • 1 kesica vanil secera
  • 150g seckanih jagoda za preliv
  • 30g secera za preliv
  • 1/2 ampulice ekstrakta ruma za preliv 
Priprema:

Na palacinku staviti seckane jagode pa preklopiti s leva na desno i suprotno da se jednako prekrije punjunje. Zatim preklopiti odozdo na gore i zarolati pa staviti u keramicku posudicu prethodno tanko namazanu puterom.
Moja posuda je unutrasnjih dimenzija  20x15cm i stane 8 palacinki.
Umutiti jedno jaje sa vanil secerom, pa dodati mleko i pavlaku. Preliti ravnomerno preko palacinki pa zapeci u rerni oko dvadesetak minuta.

Preliv:
Iseckati jagode, posuti secerom i ekstraktom ruma pa na srednje jakoj vatri kuvati 15 minuta.
Zapecene palacinke preliti prelivom pa posuti rendanom cokoladom ili sluziti uz sladoled, slag ili umucenu slatku pavlaku.



Preliv od zaledjenih jagoda na Mini Pavlovoj

Potrebno je za 6 komada:
  • 3 belanca
  • 150g secera
  • 250ml slatke pavlake
  • 250g zaledjenih jagoda
  • 100g secera
  • 1 kasica vanil secera

Priprema:

Umutiti belanca u cvrst sneg, pa kasiku po kasiku dodati secer i posle svakog dodavanja lepo umutiti. Dobijete lep cvrst sam. Na veliki pleh od rerne stavi se papir za pecenje, pa se napravi 6 tortica. Tortice trebaju biti precnika oko 7cm, ne vise, i ostavite dvoljno razmaka izmedju njih jer ce se rasiriti tokom susenja. Susite min. 1 sat na 100C pa ostavite da se ohlade
Za preliv kuvati jagode sa secerom 20 minuta.
Ohladjene tortice premazati slatkom pavlakom, pa preliti skuvanim jagodama.



субота, 26. мај 2012.

Slavsko žito

Slavsko žito je, pored slavskog kolača i sveće, obavezno da se pripremi za Slavu. Može se pripremiti dan ranije ili dovršiti rano izjutra na dan Slave, kako bi bilo spremno da se osvešta.
Najčešći recept za pripremu je jednaki odnos pšenice, mlevenih oraha i šećera u prahu uz dodatak narendanog morskog (muskatnog) oraščeta. Spremljeno žito se za Slavu  obavezno na tacni oblikuje u poluloptu pa posipa mlevenim orasima.



Prilikom spremanja žita, ne držimo se standardnih količina, već umanjimo količinu prah šećera i oraha. Nama je tako jestivije jer je blaže. Ni gosti se ne bune, jer nam svake godine uvek neko traži da mu stavimo malo na tacnicu uz kolače. :D

Potrebno je:
  • 1/2kg pšenice belije
  • 250g prah šećera
  • 250g mlevenih oraha i još oko 30-50g za posipanje
  • 1/4 narendanog morskog oraščeta

Priprema:

Pšenicu uveče probrati, dobro oprati pa staviti u lonac i naliti vodom. Kuvati od vrenja dvadesetak minuta. Zatim poklopljeni lonac uviti u debelo ćebe i ostaviti do jutra da prenoći. Ujutru preručiti pšenicu u veliku cediljku ili neki pogodan đevđir, pa dobro isprati pod mlazom hladne vode. Ostaviti da se cedi bar sat vremena. Pšenica mora da se dobro ocedi ali ne sme ni da se presuši. Povremeno je promešati kašikom da zrna koja su na dnu dođu odozgo.
Zatim je samleti na mašini za meso. Činiće se suva, ali kada se dodaju masni orasi i prah šećer, smesa će dobiti dobru konzistenciju. U samlevene orahe nastrugati morsko orašče i lagano izmešati. Izmešati dobro samlevenu pšenicu sa šećerom pa sa orasima. Na staklenoj tacni oblikovati poluloptu pa posuti sa svih strana mlevenim orasima.

Žito na ovaj način možete spremiti i kao poslasticu pa servirati sa šlagom ili umućenom slatkom pavlakom. Ne mora da se čeka Slava. :)

Na fotografijama koje slede je Vukan, bratovljev klinac. Ovo mu je bio prvi Đurđevdan. Uspela sam da ga fotografišem dok su tata i brat sekli kolač. Bio je u prvom momentu zbunjen ali se brzo snašao.

Hm, šta bi sa ovim trebalo da se radi?!

Jao, pa ovo je klopa!


среда, 23. мај 2012.

Zlatni rolat, Pizza rolat, Slane stanglice i Slana bajadera

Prošle godine nam se Đurđevdan pao u petak, pa smo mama i ja spremale posna jela a nešto od toga sam vam predstavila na blogu. Ne dešava se često, tako da je ove godine opet bilo mrsno.
Ovog puta, predstaviću slano predjelo koje smo poslužile uz nezaobilazno narezano suhomesnato.

Recept za kore oba rolata i štanglica je isti. Osnova je "Zlatni rolat", recept davno prepisan iz časopisa "Bazar". Pizza rolat je samo od mene dobio dodatak u vidu kečapa u smesu. :)

Zlatni rolat

Potrebno za koru:
  • 4 jajeta
  • 4 kašike brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika ulja
  • prstohvat soli
Fil za zlatni rolat:
  • 200g sremskog sira
  • 200ml pavlake
  • 150-200g šunke

Postupak:

Umutiti posebno belanca i so u čvrst sneg. Zatim dodati žumanca i kašiku ulja i izmutiti na najmanjoj brzini miksera. Na kraju kašikom umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Smesu pažljivo preručiti u pleh postavljen papirom za pečenje pa peći petnaestak minuta na 200°C u prethodno zagrejanoj rerni.
Pečenu koru prevrnuti na vlažnu kuhinjsku krpu. Za rolat, zaviti pomoći nje i ostaviti da se prohladi. Rolanje najčešće ne ide lako. Kora deluje kruta i odvija se. Samo treba pažljivo zamotati, jer kada se nafiluje pa odstoji, kora dobije vlagu i bude taman kako treba.

Za zlatni rolat koru premazati polovinom smese od sira i pavlake, naređati listove šunke, staviti drugu polovinu smese pa zamotati i uviti u alu-foliju. Ovaj rolat se ne premazuje odozgo.
Za ostalo, pošto je recept isti, napisaću samo filove.

Slane štanglice



Ispeći koru po gornjem receptu pa preseći koru na pola.

Fil:
  • 200g šunke
  • nekoliko sitno narendanih krastavčića
  • 200g sremskog sitnog sira
  • 200ml kisele pavlake
  • 2 kašike pavlake i 2 kašike majoneza za premaz
  • malo kačkavalja za posipanje odozgo
Napraviti smesu od sira i pavlake. Premazati polovinu kore, naređati šunku, premazati smesom, posuti narendanim krastavčićima, opet premayati malo smesom, staviti novi red šunke, smesu pa drugu koru. Prekriti folijom o ostaviti da se dobro rashladi. Par sati pre služenja premazati odozgo pa rashladiti. Pre služenja posuti rendanim kačkavaljem i seći na štanglice.

S leva na desno: Pizza rolat, Slana bajadera, Zlatni rolat



Pizza rolat

Ispeći koru po gornjem receptu uz dodatak 2 kašičice kečapa i malo origana.

Fil:
  • 200g sremskog sira
  • 200ml kisele pavlake
  • nekoliko kašika kečapa
  • origano
  • 150-200g šampinjona
Izmešati sir sa pavlakom i odvojiti 2-3 kašike u čašu od pavlake. 
Šampinjone iseći na listiće pa propržiti da puste vodu. Posoliti sa malo soli tokom prženja.
Odmotati rolat koji se hladio u vlažnoj krpi. Premazati celu površinu tanko kečapom. Zatim premazati smesom od sira i pavlake. Posuti šampinjonima prve 2/3 kore, preko njih posuti origanom, ostatkom fila pa zarolati rolat i uviti alu folijom. Ostaviti preko noći da se rashladi. Sutradan premazati odozgo onim što smo odvojili.


Slana bajadera

Iako mnogi ovo predjelo zovu "Bele pihtije", ja sam od svekrve dobila pod ovim imenom pa ću ga ispoštovati, a i navikla sam na njega. :D

Potrebno je:
  • 1l jogurta
  • 300ml majoneza
  • 80g želatina u prahu
  • 300g praške šunke
  • 7 većih kiselih krastavčića
  • 7 obarenih šargarepa
  • 7 kuvanih jaja
Priprema:

Obariti šargarepu pa iseći uzdužno. Uzdužno iseći i krastavčiće. Jaja iseći na kolutove.
Od litre jogurta odovjiti polovinu. Ostatak izmešati sa majonezom i staviti da se kuva. Kada se već dobro zagrejalo, u drugoj posudi razmutiti ostatak jogurta sa želatinom i zagrejati da se rastopi. Sipati u provrelu smesu i kuvati 5 minuta.

Uzeti posudu minimalne veličine 30x20x6cm ali ne ni mnogo veću jer će bajadera biti niska. Šunku podeliti na dva dela.
Ređa se na sledeći nacin:
šunka - krastavčići - šargarepa - jaja - šunka.
Svaki red preliti sa po dve kutlače vruće smese. Ohladiti preko noći u frizideru pa seci na stangle.

Što se rolata i štanglica tiče, uvek je moguća pa i dobrodošla improvizacija. Šunka može da se nasecka pa pomeša sa smesom od sira i pavlake. U zlatni rolat može da se uzduž uz ivicu naređa barena šargarepa ili seckana jaja da se pospu, da se doda seckani peršun itd. Bitno je da je kora lepo ispečena i uvijena i da imate dovoljno fila za premazivanje. 

понедељак, 21. мај 2012.

Ovsene (LCHF) lepinje

Nikako nisam oduševljena idejom da pečem Oopsie hleb, a onaj Dobar jutarnji mi je već malo dosadio. Oopsie se čini zanimljiv i sigurna sam da je ukusan, ali po sastojcima, rekla bih da ću pojesti omlet sa sirom umesto nešto što menja onaj "hleb naš nasušni", svakodnevni. Tako reših da izmozgam nešto, slično ali konkretnije. Ideja je potekla od Libuma iz Pompeja. Koristila sam ovsene mekinje umesto brašna. Ne pahuljice, nego mekinje, jer su prihvatljivije zbog manjeg sadržaja šećera. Dobila sam zaista ukusne lepinje koje preporučujem da isprobate sve i ako jedete proizvode od pšenice.



Potrebno je za 4 lepinje:
  • 120g ovsenih mekinja dodatno usitnjenih u mlinu
  • 2 veća jajeta
  • 300g mladog kravljeg sira (može bilo koji sir)
  • malo soli 
  • 1 kašičica praška za pecivo (već duže vreme koristim Alnaturin iz DM-a)

Priprema:

Usitniti dodatno ovsene mekinje da bi što više ličile na brašno, pa pomešati sa praškom za pecivo. Sir izgnječiti viljuškom što sitnije, posoliti ako nije dovoljno slan. Umešati viljuškom jaja, a zatim dodati ovsene mekinje pa dobro sjediniti kašikom. Na manji pleh staviti papir za pečenje pa kašikom sipati smesu. Ostaviti razmak jer lepinje narastu. Rukama oblikovati u plehu lepinje. Smesa nije mnogo lepljiva, ne treba ekstra brašna od mekinja niti kvašenje ruku i slično.
Lepinje peći 20min na 180°C ili malo duže dok ne poprime boju kao sa fotografije iznad. Unutra će biti malo vlažnjikave, ali to tako treba.

Додајте натпис

Usitnjene mekinje



Smesa ne baš lepog izgleda ali puna ukusa

Lepinje se mogu konzumirati umesto hleba ili iskoristiti za sendvič, a možda i za neku pljeskavicu. :D

недеља, 20. мај 2012.

Pašteta od pileće džigerice

Ideja je potekla odavde. 
Guard nije dala precizne količine, ali se i bez toga lako napravi.


Potrebno je:
  • 500g pileće džigerice
  • 2 osrednje velike glavice crnog luka
  • so, mleveni biber kašika senfa, 1/2 kašičice suvog timijana, 1/2 kašičice seckanog peršuna
  • 1 vršna kašika masti za dinstanje i vrlo malo vode

Priprema:

Džigericu poklopljenu dinstati na masti pa kad voda ispari samo kratko propržiti. Izvaditi na tanjir pa ispasirati viljuškom. Na istoj masti (dodati još malo po potrebi) propržiti veoma sitno iseckani crni luk, pa kad je gotov vratiti džigericu, dodati senf i začine i sve dobro izmešati.
Toplo (sa svom masnoćom) preručiti u blender ili multipraktik pa dobro izmiksati. Ako vam se učini da je previše gusto, dodajte još malo masti, ali tek nakon malo miksanja da ne dobijete previše mekanu smesu.


Po receptu se džigerica prvo sitno isecka pa prži zajedno sa lukom. Meni je bilo lakše da je spremam posebno ucelo nego da je sirovu seckam.
Radila sam u blenderu što iziskuje malo veći napor. Više puta kratko miksanje uz mešanje drškom varjače izmedju dva miksanja, ali se na kraju dobije pašteta veome dobre konzistencije.

Na sličan način se može praviti riblja pašteta ili goveđa, pileća ...
Ako volite paštetu, ovo je mnogo bolja opcija, posebno ako imate klince koji je vole.


Ove lepinjinice su u stvari "Dobar jutarnji hleb"
Videh kod Anite u komentarima da smesu vadi kašikom pa ređa u pleh i tako peče. Ja sam ih umesto toga samo vlažnim dlanovima oblikovala prvo u loptice pa u lepinjice i tako ispekla. Kraće se peče i lakše konzumira, pošto pečeno kao vekna, hoće da počne da se truni i lomi nakon par dana stajanja u frižideru.

понедељак, 14. мај 2012.

Prebranac

Poslednji put sam ga pravila na Veliki Petak kada su i nastale ove fotografije. Tog dana ne spremam nista "gala" jer je to tužan dan, dan kada se posti i moli. Na žalost, mnogi će spremiti bogatu trpezu po logici da se nešto proslavlja ili možda imaju problem sa postom, pa onda gledaju da se što lepše pojede ako već ne može da se omrsi. Velika greška.Nije mi cilj da mudrujem, samo glasno razmišljam ..

Pošto nisam odmah objavila recept, a krenuli su lepi dani, mislila sam da će ovaj prebranac malo da sačeka. Kad, ono, međutim ... jesen u sred proleća. Rerna može da se uključi bez bojazni i zato evo recepta. :)


Potrebno je:
  • 500g pasulja tetovca
  • 200g crnog luka
  • so, biber u zrnu, lovorov list
  • za zapršku: oko 50ml ulja, 2 čena belog luka, kašika brašna, kašičica slatke aleve paprike (po želji dodati i malo ljute)
Kada kuvate prebranac, obavezno koristite sortu "tetovac". Ona sadrži dosta skroba pa je skuvani pasulj fino zgusnut i pre dodavanja zaprške. Zrno je krupno i ostaje vidljivo i nakon dugotrajnog kuvanja.
Kada sam prvi put spremala prebranac, recept mi je dala pokojna baba, očeva majka. Po njemu se količina luka meri po količini pasulja, tako da one budu jednake. To je u stvari pravi odnos, ali sam ja ipak prešla na maminu varijantu sa maltene upola manje luka i zaključila da je krajnji rezultat jednako dobar.  Može se spremiti i sa prazilukom.

 Priprema:

Uveče oprati i potopiti pasulj u vodu da nabubri do sutradan. Ovo će ubrzati kuvanje a u isto vreme zrna će se manje raspadati. Pre kuvanja, vodu u kojoj je pasulj stajao baciti, pa naliti ponovo pasulj i staviti da se kuva. Kada voda provri, kuvati oko 5 minuta pa prosuti i tu vodu. Pasulj naliti ponovo ali obavezno vrućom vodom. Ne koristite onu iz bojlera nego zagrejte na ringli. Prokuvati opet 5 minuta, baciti, pa naliti trećom turom vode (vruće) ali samo toliko da ona prekrije pasulj. Dodati seckani crni luk, koji list lovora i nekoliko zrna bibera. Ostaviti da se kuva, pa posoliti po ukusu nakon desetak minuta. Pasulj kuvati dok se sva zrna ne skuvaju.

Skuvan pasulj; spreman da mu se doda zaprška i stavi u rernu da se zapeče

Skuvani pasulj po potrebi preručiti u sud pogodan za pečenje u rerni pa umešati zapršku. Zaprška se pravi tako što se na ulju prvo malo proprži beli luk, doda kašika brašna i proprži da ono malo požuti pa umeša aleva paprika i vrlo kratko proprži. Zatim se sipa u jelo i lepo izmeša.

Ulje za zapršku sipati da potpuno prekrije dno malenog tiganja ili šerpice
Zaprška je umešana i pasulj može u rernu
Pošto je pasulj već skuvan, u rerni se ne peče dugo, već samo toliko da se odozgo lepo uhvati korica i malo zapeče.
... na stolu
... na tanjiru
Aleva paprika kao da više nije "aleva", pasulj izgleda malo anemično. Da sam povećala količinu zarad boje, pokvarila bih ukus, bilo bi prejako. Meni se višak aleve uvek oseti u jelu, i ne dopada mi se kada se sa njom pretera.

Pa eto, možda ovaj recept nekom posluži. :) Količine možete povećati po potrebi. Od ove imate za 4 puna tanjira.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails