понедељак, 25. фебруар 2013.

Paradajz čorba

Taman kada sam mislila da sam završila za ovu zimu sa prehladama, virusima i oporavcima od po dve nedelje od svega toga, uspelo mi je da se razbolim. Totalno izmučena visokom temperaturom, nisam mogla ništa da jedem, samo sam se nalivala limunadama, čajevima i vodom. I kad sam se malo pridigla, apetit je i dalje bio nula, a jedino što mi se jelo, odnosno jedino što mi je dolazilo kao neka ideja o obroku, bila je čorba i to paradajz čorba.
Poslednji put sam je jela kod mame i od tada sve hoću da je spremim pa spremim nešto drugo. A proteklih dana, pomisao na tu toplu, kiselkasto-osvežavajuću čorbicu mi nije izbijala iz glave. Mamina paradajz čorba je malo drugačija od onih klasika. To je moja mama ... izvrne skoro svaki recept, prilagodi ga nekoj svojoj viziji, a na kraju rezultat uvek bude neko ukusno jelo. Tako je i sa ovom čorbom, koja u sebi sadrži karfiol, šargarepu, peršun, a zakuvava se jajetom.A ja sam i njen recept malo izmenila, silom prilika.
Sav paradajz sok je otišao na salatu ali sam negde u dnu jedne police frižidera snimila konzervu pelata. Rekoh, poslužiće. U zamrzivaču sam imala karfiol, bilo je u frižideru i malo šargarepe i peršuna, tako da je samo trebalo odvojiti nekih 45 minuta za kuvanje čorbe.


Mamina čorba je malo ređa jer je koristila sok od paradajza i nije blendala povrće. Moje je išlo u blender pa se dobije prilično gusta čorba.

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • nekoliko cvetova karfiola
  • 1 manja konzerva pelata
  • soli po ukusu
  • 1 ravna kašika šećera
  • 1 lovorov lista
  • malo naseckanog peršuna
  • 1 jaje

Priprema:

Luk naseckati na sitno, šargarepu narendati na krupno redne. U šerpu staviti maslinovo ulje, luk i šargarepu. (Ako imate svež karfiol stavite ga odmah, ako je iz zamrzivača malo kasnije.) Naliti jednom čašom vode i pustiti da malo kuva. Dodati karifol, posoliti i kuvati dok karfiol ne omekša.
Zatim pelatu iz konzerve skinuti drvene vrhove gde je bila peteljka, ubaciti u šerpu i dodati vode koliko stane u konzervu. Taman se onaj pire iz konzerve lepo ispere i sav iskoristi. Dodati lovorov list, šećer, probati i dodoliti po potrebi. Neka se kuva petnaestak minuta.
Povrće sa vodom presuti u blender (izvaditi onaj lovor) pa dobro izmiksati. Vratiti u šerpu, doliti još malo vode do željene gustine, probati da li je dovoljno slano. Pustiti da provri, dodati naseckani peršun pa ostaviti da malo kuva. Za to vreme viljuškom umutiti 1 jaje sa kašikom vode. Umućeno jaje uliti u čorbu uz neprestano mešanje da se naprave pahuljice. Ostaviti još minut da prokuva i čorba je gotova.


U čorbu se može dodati malo bibera ako volite i/ili pavlake kao što je na prvoj slici.
Dekoracija se napravi tako što se razmuti malo pavlake sa vodom, posipa po čorbi u obliku koncentričnih krugova, pa kašičicom ili čačkalicom od sredine ka ivici tanjira u krug vuku linije. Umesto pavlake možete da koristite i jogurt ili umućeno kiselo mleko, mada je ona jako ukusna i bez mlečnog dodatka.

Prijatno!


четвртак, 21. фебруар 2013.

Salata od praziluka i soka od paradajza

Ovomsečna domaćica igrice za blogere kuvare, Ajme koliko nas je, Milica sa bloga Na tanjiru, zadala nam je odličnu temu. Praziluk!

Praziluk jako volim i često ga koristim kao zamenu za običan crni luk kada spremam pite, a jako se lepo uklapa i u prebranac. Takođe mi je omiljeni dodatak za razne prženije sa jajima ali ipak, nekako me najviše asocira na zimu i jednu sasvim običnu salatu koju jedem od malena.
Mama je uvek pravila puno zimnice, pa je tu uvek bilo i dosta soka od paradajza. A gde je paradajz, tu je i luk, u ovom slučaju praziluk. Salata koju možete da jedete preko cele zime a uz koje jelo će vam najviše prijati, to odlučite sami. Kod mene ide maltene uz sve.


Sastojke ću samo navesti, pošto količine zavise od vas. Nema tu ničeg specijalnog da bi moralo da se meri.
Dakle,
Očistite i naseckajte praziluk, pa ga malo posolite i izmešajte. Nalijte sokom od paradajza da ogrezne, izmešajte, probajte da li vam je dovoljno slano, dodajte malo bibera odozgo ako volite i pojedite u slast.

Uz ovaj recept Milici šeljem još dva recepta za pite, gde praziluk daje jako fini šmek filu.

Posna pita od lisnatog testa sa filom od sampinjona 

Pita sa sampinjonima i prazilukom

недеља, 17. фебруар 2013.

Česnica (Božićna pogača)

Iako od Božića prođe mesec i po dana, reših da objavim ovaj post jer pogača, koja je poslužila kao česnica, može da se iskoristi za razne prilike.

Česnica se po starinski pravi kao jednostavna pogača, od brašna (nekad i od mešavine pšeničnog i kukuruznog), soli, masnoće i vode kod nas u pomoravskom kraju. Ipak, sem ove varijante, možete naći i varijnatu suve slatke pite. Ove godine sam preuzela na sebe da kod mame umesim česnicu, pa sam se odlučila za varijantu Mlečne pogače a ideju za ukrašavanje sam našla na kulinarici kod njihove korisnice @none gde ćete videti i jasan slikoviti prikaz kako se pogača ukrašava. Ovo na mojim slikama je prvi pokušaj, posle sam ih pravila još nekoliko ali nisam sitzala da uslikam, pa sam malo omašila uvrtanje latica i čini mi se da sam malkice više rastanjila testo. Sve u svemu rezultat je bio jedna jako dekorativna i preukusna pogača.


Potrebno je:
  • 500g brašna tip 400
  • 200ml toplog mleka
  • 25g svežeg kvasca
  • kasičica secera za narastanje kvasca + jedna kašika u brašno
  • vršna kasičica soli
  • 1 jaje
  • 1 šoljica ulja = 80ml
  • pola margarina
Priprema:

Podeliti margarin na četiri dela - tri veća i jedan manji komad za premazivanje tepsije i pogače.
Od ukupne količine zagrejanog mleka odvojite malo za narastanje kvasca.
Zamesite testo (malo duze mesite da bi bilo vazdušasto) pa ostavite da se udupla. Ako je toplo u prostoriji, trebaće mu oko pola sata.
Zatim premesite testo, odvojite parčence veličine oraha za ružicu na vrhu, podelite ga na 4 jufkice, pa svaku razvucite u krug. Tri kruga namažite razmekšalim margarinom, redjajuci ih jedan na drugi, a četvrti ostaje nenamazana i on ide na vrh. Prekrijte testo krpom i ostavite 20 minuta da odstoji.

Nakon što je testo odmorilo, razvucite ga u krug. Prvo malo rukama razvucite testo po sredini pa onda oklagijom. Prebacite u podmazanu tepsiju, malo širu nego što je razvučeno testo. Ovo je iz praktičnih razloga, da biste mogli da lakše baratate testom u tepsiji.
Testo isecite zrakasto na 8 mesta ali ne do kraja. Kao kod katmer kora što sam sekla, možda malo pliće.
Zatim svaku laticu ukoso zaseći  do dna tepsije na jednoj strani. Uhvatite ćošak latice s kraja zasečenog dela pa vrh provucite odozdo na gore kroz isečeno testo (ja sam napravila naopačke greškom) i malo razvucite da se lepo razlista.
Sada ponovo sečemo testo na 8 delova ali ovog puta između isečenih latica i presecamo po sredini.


Od sredine uzmite jedan vrh i provucite odozdo na gore kroz razrez između dve latice, pa malo istegnite testo da se lepo izlista i dovucite vrh do sredine tepsije. Tako odradite u krug a na sredinu testa stavite ružicu. Ružica se pravi lako. Odvojeni komadić testa se razvije u traku i onda se uvuja u krug, s tim što se povremeno zavrne trakica u suprotnu stranu.

Pogaču ostavite da nadođe dok se greje rerna na 220°C. Nadošlu pogaču premazati ostatkom rastopljenog margarina pa po latacima posuti susamom. Ubacite pogaču pa smanjite malo temperaturu rerne i pecite dok lepo ne porumeni celom površinom, nekih 20 minuta.


Prijatno!

уторак, 12. фебруар 2013.

Lenja pita

... za vredne žene, od lenje blogerke.

Poreklo imena

(Nemam pojma ali imam ideju)

Operi jabuke, oljušti, izrendaj, pošećeri, stavi u cediljku, stavi na vanglu. Uzmi drugu vanglu, razmekšaj mast, umuti to viljuškom, žicom ili mikserom sa šećerom. Pobrašni sto, razvlači oklagijom, prenesi testo pažljivo u tepsiju. Stavi fil, drugo testo, peci, seci, šećeri. I ostaneš sa onako poprilično prljavih sudova ...
Možda nije najkomplikovaniji kolač na svetu, ma daleko od toga, ali teško da mu ime potiče od analogije sa lenjom domaćicom koja je rešila sebe da poštedi previše posla. Ima tu mnogo više kandidata koji bi mogli po tome da nose u imenu "lenj".
Mislim da je kolač dobio ime po samom testu, njegovoj strukturi i tendenciji da na licu mesta ne naraste mnogo, nego tek u rerni a ni tada ne baš nešto posebno. Pored toga, prebacivanje se vrši pomoću oklagije jer se testo nekako lenjo razvlači na sve strane ako se pokuša neki drugi metod, onako slobodoručni. A i negde mi odzvanja naziv "lenjo testo" tako da tipujem da je ono krivac.


A gde su ovde jaja?

(-Stavi ženo bar jedno jaje, šta se stipsariš?!
 -Ma ja bih, ali nema potrebe, majkemi)

U receptu, inače prepisanom iz mamine sveske a ona prepisala od nane, ide jedno jaje. Malo da veže, malo da poveća zapreminu, malo da održi vlagu ali na ostale količine sastojaka, jedno ko` ni jedno. Pogotovu što ja redovno polovim količine ili kao ovog puta, napravim četvrtinu mere. Samo za sebe.
I kako sad da stavim četvrtinu jajeta? Mislim, može. Imam digitalnu vagu ali davno sam izbacila jaje iz recepta, ništa mu ne fali. Testo je idalje fino kompaktno i fino sočno kada se ispeče.

Koliko jabuka i šećera?

(Otkud ja znam koliko je tebi taman! )

Meni su definitvno ove dve količine u receptu rastegljiv pojam. Ovaj ne daje presladak kolač. Bude onako taman fino da se zasladiš a da ne preteraš sa šećerom. Pričam o količini šećera u testu. Jednom mi se u procesu prepolovljavanja desilo da nisam smanjila šećer. Neverovatno ali nikom nije smetalo, pa ni meni. A što se tiče količine šećera za jabuke, tu isto morate sami da procenite na osnovu kiselosti jabuka.
Količinu jabuka stavite po ukusu. Mi volimo da ih ima i da se taj sloj jabuka ne izgubi u testu, pa pečem u većem plehu.

Mast ili puter/margarin? Mleko ili jogurt?

(Evo sad će recept, samo što nije)

Mast! Prava stvar, onako daje taj starinski štih kolaču ali nećete ni sa puterom pogrešiti. Sa njim ćete dobiti jedino malo drugačiji ukus, mlečniji, dok mast daje malkice vodenkast ukus. Margarin može ako se mora, samo onda njega stavite 50g više.
Kolač bez ikakvih problema dozvoljava da umesto mleka koristite jogurt. 

 
Recept (napokon!)

Potrebno je:
  • 200g masti ili putera (ili 250g margarina)
  • 200g šećera
  • 250ml hladnog mleka
  • 700-750g brašna 
  • 1 prašak za pecivo
  • kilogram i po jabuka
  • 3-6 ravnih kašika šećera
  • ravna kašika mlevenog cimeta
  • malo prah šećera za posipanje
Priprema:

Očićene jabuke narendati na krupno rende, pošećeriti, izmešati pa staviti u veliku cediljku ili đevđir da se cede bez pritiskanja oko pola sata.

Mast ostaviti malo na sobnoj temperaturi da omekša pa je penasto umutiti sa šećerom. Zatim uliti mleko, još malo umutiti pa dodati postepeno brašno prethodno izmešano sa praškom za pecivo. Mesiti rukom dok vam posuda bukvalno ne ostane čista. Testo će se lepo odvajati od posude i prstiju.

Podeliti testo na dva jednaka dela pa razvući na veličinu pleha od rerne ili nekog manjeg ako volite da su parčići viši. Oklagiju rukom pobrašniti da ostane tanak sloj brašna na njoj, pa polako namotati testo skoro do kraja. Prihvatiti rukom testo koje je ostalo nenamotano, pa preneti u pleh i razmotati lagano pomažući se jednom rukom kojom ćete po potrebi spuštati testo na pleh da se ne nagužva. Ako vam je ovo komplikovano, možete testo da razvučete preko papira za pečenje i tako ga prenesete u pleh.

Oceđene jabuke pomešati sa cimetom da se svuda jednako raposredi pa staviti preko testa. Na jabuke preneti i drugi deo testa pa peći dvadesetak minuta u unapred zagrejanoj rerni, dok testo odozgo lepo ne potamni i počne da se odvaja od pleha.

Ostaviti da se ohladi pa seći na kocke. Preko svakog parčeta, pomoću male cediljke posuti prah šećer.

Prijatno!

P.S. Kao i svaki kolač sa mašću, meni je i ovaj najdraži kad odstoji. Trećeg dana je savršen ... ako izdrži toliko. 


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails