tag:blogger.com,1999:blog-7130541731124276691.post8794917916044467563..comments2024-02-14T10:16:24.539+01:00Comments on U dzaku brasna: Kako da iseckate lukTanjahttp://www.blogger.com/profile/16311004533714825437noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-7130541731124276691.post-84763035443180596932010-11-21T22:15:07.339+01:002010-11-21T22:15:07.339+01:00Nasla :D
http://www.tehnologijahrane.com/povrce/si...Nasla :D<br />http://www.tehnologijahrane.com/povrce/sirovine-povrce/crni-luk-uzgoj-tehnoloska-zrelost-berba-i-skladistenje<br /><br />"Ljut ukus i miris crnom luku daje eterično ulje. .........<br /><br />Sa medicinskog aspekta najznačajnija jedinjenja kod lukova su organosumporna jedinjenja. Zrele lukovice sadrže uglavnom cistein-sulfokside. Kada se tkivo usitni oslobađa se enzim alinaza koji ih konvertuje u tiosulfinate. Ova jedinjenja su reaktivna, isparljiva, oštrog mirisa i deluju nadražajno na sluzokožu oka. Han et al. (1995) potvrdili su antimikrobnu aktivnost alicina."<br /><br />Mali citat, a na pocetku imate link.Tanjahttps://www.blogger.com/profile/16311004533714825437noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7130541731124276691.post-14105149977879620322010-11-21T21:38:56.636+01:002010-11-21T21:38:56.636+01:00Brankic, za tebe savet da rendas kad god ti jelo d...Brankic, za tebe savet da rendas kad god ti jelo dozvoljava. Curi i tu vodice, zavisi od sorte, ali imas ipak komadice. Druga varijanta je da seckas na tanke listice umesto na kockice. :)<br /><br />Tadeja, mislila sam da ce ovaj post ostati bez komentara :)) Probala sam tako iz ruke par puta, ali se meni luk nekim cudo pretvori u sapun pa samo poleti lol <br />Pokusacu da ne secem do kraja pa cu videti da li ce mi uspeti. Mislim na varijantu sa daskom i sitnim seckanjem. Za salatu sa par unakrsnih uzduznih rezova moze bez preblema. Ne znam kako ce ici sa polutkama. <br /><br />Majo, moc navike je cudo. Volim ovaj reckavi nozic i skoro sve radim sa njim. Do skoro sam cak i ljustila, ali sam uvela ljustilicu u kuhinju pa sada reckavac sluzi samo za seckanje. :)<br />Volim "hemiju u kuhinji" pa cu potraziti sta se tacno desava kada seckamo lukac. Trenutno mi pada na pamet sumpor, odnosno njegova jedinjenja, i on bi mogao biti krivac za plakanje. <br />Secam se kada sam nani objasnjavala zasto joj voda brze provri kada poklopi serpu i kako time povecava napon pare iznad tecnosti pa ubrza proces lol<br /><br />A u vezi fazona za zaobici plakanje uz seckanje ... Ma ja nekako volim da pustim suzu uz seckanje luka. Ja sam rakonja, emotivna do besvesti ali najcesce suzbijam emociju isto tako do besvesti, pa se uz seckanje luka isplacem "ko zena", ode sa suzama uz seckanje sve sto me je mucilo tog dana :))Tanjahttps://www.blogger.com/profile/16311004533714825437noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7130541731124276691.post-62749057066648905612010-11-19T18:08:10.768+01:002010-11-19T18:08:10.768+01:00Isto seckamo crni luk. Ja sam ovako naucila kad sa...Isto seckamo crni luk. Ja sam ovako naucila kad sam kao "omladinka" radila u kisku brze hrane, pa jedan od poslica je iseckati 5-6 kg luka :) Samo, koristim noz koji nije reckav, i koji je tanak i sa tupe strane (objasnih ga).<br />Sto se tice plakanja, taj savet sa mokrim nozem nije los, i nema nikakve veze sa tim sto je noz hladan ili ne, nego sto je MOKAR. Ta "stvar" koja nas tera na plakanje je neki gas, koji voli da se "lepi" na vlagu, a oko je vlazno, i suznica nosa, pa nas zato pecka. Ali, ako taj gas ima neku drugu vladu da napadne na putu od luka do ociju, to jeste resenje za nas :) Dakle, dasku stavi tuk uz sudoperu i pusti vodu da tece, a ti se odalji se sto vise mozes. E sad, naravno da taj polozaj nije bas zgodan jer otegnes ruke i stojis u nekom neprirodnom polozaju, mada, ako ne seces bas veliku kolicinu, pomocice. Moj favorit su ipak naocare za plivanje :) Cak je i sin, koji voli da petlja i pomaze po kuhinji, usvojio tu naviku :)))<br /><br />Pozdrav!Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7130541731124276691.post-10257974170165344382010-11-18T22:19:57.516+01:002010-11-18T22:19:57.516+01:00I ja tako sjeckam. Češnjak za salatu iz ruke na is...I ja tako sjeckam. Češnjak za salatu iz ruke na isti način, uzduž i poprijeko ali ostavim spojeno na dnu češnja i onda režem sitne kockice dok ne dođem do spoja. Odličan post. :)Tadejahttps://www.blogger.com/profile/04530130885781904005noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7130541731124276691.post-46174789168914207072010-11-18T20:45:17.761+01:002010-11-18T20:45:17.761+01:00savjeti za sjeckanje luka su uvijek dobro došli, a...savjeti za sjeckanje luka su uvijek dobro došli, ali ja tako ne volim sjeckati luk da je to čudo. U sjeckalici mi se sav nekako skaši a ovako na ruke ne volim pa ne volim, kada odradim taj dio sve dalje lakše ide :)))Branka - byBhttps://www.blogger.com/profile/06167769161903266647noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7130541731124276691.post-6472427184663576972010-11-16T18:23:22.244+01:002010-11-16T18:23:22.244+01:00Ma sve su to urbani mitovi ;)Ma sve su to urbani mitovi ;)Tanjahttps://www.blogger.com/profile/16311004533714825437noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7130541731124276691.post-42639736290934028902010-11-16T18:08:36.683+01:002010-11-16T18:08:36.683+01:00Savet da se ne place prilikom seckanja je da se no...Savet da se ne place prilikom seckanja je da se noz dobro ohladi pod mlazom hladne vode. ;)Zeljahttps://www.blogger.com/profile/11818708406659310464noreply@blogger.com