Kada Κάθαρσις (katarza) piše Laku kuharicu a pri tome na blogu ima sekciju "erotika", čovek bi očekivao gomilu afrdozijačkih recepata. Iako ih ima, na blogu ipak preovađuju ovi svakodnevni, a naziv "laka" u stvari oslikava njena jela ... jednostavna, laka za pripremu, a uz to ukusna. Za svaki recept, koji je detaljno ispisan i prikazan u slikama, postoje ispisane kalorijske i deo nutritivnih vrednosti, a tu je i verzija recepta za štampu. Blog ima za cilj da se za što manje vremena spremi što kvalitetniji obrok, ili kako ona sama kaže: "Živote je prekratak da bi se proveo u kuhinji". Mudra žena. :)
Katarina je kuma Kinder/Lino Ladi, mom omiljenom kremu. Sećam se kako sam bila oduševljena tim saznanjem, kada je to napisala kod mene u komentarima recepta. LinoLadina kuma, hej, nije mala stvar! :))
Posle je postala krivac što intenzivno trošim timijan, i što sam više počela da se družim sa začinima. Volim da čitam njene postove i komentare na blogovima. Ne raspiše se ona uvek mnogo, ali često u to malo spakuje neku životnu istinu, pa te natera da se zamisliš. :)
U protekla dva meseca, njen blog Laka kuharica je bio pod istragom u okviru igrice FBI rukavice, koju je osmislila mamajac.
Evo i mog izbora. Spisak recepata u bukmarku je mnogo duži, ali šta se može. :)
Najžalije mi je što nisam isprobala Afroditine smotuljke zbog činjenice da nemam domaće gajane ruže, ali ću ih jednom isprobati.
Gorko-slatki čokoladni puding
Možda ću malo slagati, ali instant puding nisam skuvala sigurno 10 godina, čak ni za fil jer nisam ljubitelj filova od pudinga. Nije baš u pitanju to da ga ne podnosim, ali ta instant poslastica mi nikada nije bila posebno zanimljiva, a grozila sam se one korice koja se uhvati na njemu dok se hladi. Mama nije znala trik sa folijom. :D
Kada sam naišla na ovaj recept, sama činjenica da je u pitanju domaća varijanta a da ja u stvari nikada nisam probala takav puding, iako recepti postoje mnogo pre nego što ga je neko dehidrirao i strpao u kesicu, podstakla me ja da ga napravim. ... i nisam pogrešila.
Dobijena poslastica je meni mnogo lepša od instant varijante, punijeg je ukusa i možete je poslužiti kao krem recimo uz jagode sa kojima se savršeno slaže po ukusu, toplu ili hladnu. Meni se više dopada kad je dobro rashlađena.
Potrebno je za 450ml pudinga (link ka originalu je u naslovu):
U loncu u kojem se kuva puding, izmešati kakao, šećer, so i gustin. Posebno umutiti mleko i jaje mikserom, mada sam ja mutila običnom žicom.
Tečne sastojke dodati postepeno u praškaste, uz mešanje da se ne naprave grudvice.
Zagrevati na srednjoj jačini ringle uz neprestano mešanje. Kada počne da se na dnu zgušnjava kuvati još dva minuta dok ne počnu da se vide malo intenzivniji tragovi varjače ili žice kojom mešate smesu.
U vruće umešati puter i ekstrakt vanile, pa presuti u posudice isprane ledenom vodom jer se tako puding lakše iz njih izvadi.
2/3 seckanih lešnika posuti u četvrtastu tesiju pokrivenu papirom za pečenje i ravnomerno rasporediti po dnu. Rastopiti puter sa 150g čokolade pa staviti sa strane da se malo prohladi. Umutiti mikserom jaja sa šećerom pa dodati rastopljen puter sa čokoladom i ekstrakt vanile. Na kraju postepeno umešati smesu od lešnika, seckane čokolade, brašna i soli. Preručiti preko lešnika i peći, Katarina kaže, oko 30min na 190C. Moja rerna je jezivo jaka pa sam pekla 25min na 150C. Htela sam da ispoštujem vreme, a realno je trebalo da se peče 15-20min. Ne znam šta mi bi ...
Kolači mogu da se održe do nedelju dana spakovani u kutiju, ali ne znam pomoću kog trika. :)))
Ovo je recept koji sam pravila nekoliko puta, od kako ga je Katarsis objavila. Odličan i zdrav prilog, a ako ga naknadno nakon pečenja zakiselite, može poslužiti kao salata. Veoma se lako priprema, pa ako volite karfiol onda obavezno isprobajte.
Potrebno je (link ka originalu je u naslovu):
Iskidati karfiol na cvetiće, pa u jednom redu poslagati po dnu vatrostalne posude. Naslagati luk preko pa sve ravnomerno preliti smesom soka od limuna, maslinovog ulja, bibera i soli. (Ja sam beli luk posula pre crnog, nisam ubacivala u ovu smesu). Peći oko pola sata dok ne bude pečeno da viljuška lepo prolazi kroz drskice cvetića.
Koristila sam par puta zamrznuti karfiol. Prvo sam ga pekla samog pa posle desetak minuta ređala luk i nalivala, pošto pusti dosta vode u kojoj se luk obari pa onda nije to taj ukus. Prešla sam se prvi put pa sam naučila lekciju. :)
U poslednje vreme ga pre jela dodatno zakiselim limunovim sokom.
Brzo ukiseljena cikla
Poznata salata u novom odelu ... a to novo je dodatak mlevenog kima. Iako mi je recept privukao pažnju, sačekao je ovaj krug igrice za isprobavanje. :) Utisci su više nego pozitivni, meni se ovakva varijanta salate mnogo dopala.
Potrebno je (link ka originalu je u naslovu):
Cveklu oprati i zaviti u papir za pečenje pa peći pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 200C. Pečenu cveklu oljuštiti dok je još vruća pa iseći na kolutove. Poređati u teglu pa zaliti mešavinom sirća, vode, soli i kima. Zatvoriti poklopcem i ostaviti da se kiseli dva sata na sobnoj temperaturi.
Nisam mu odolela. Ovi preukusni mekani hlepčcići se vrlo brzo naprave.Pravila sam polovinu mere, specijalno za sebe, čisto za probu mada sam znala da će me kupiti na prvi zalogaj. Kod Katarine od pune mere ispadne 4 pogačice, ja sam ih pravila nešto malo manje.
Potrebno je za 4 hlebića (link ka originalu je u naslovu):
Umešati jaje u sir, pa dodati brašno i zamesiti kompaktnu smesu. Pobrašnjenim rukama oblikovati loptice veličine mandarine, ređati u pleh na papir za pečenje. Malo ih spljoštiti rukom pa peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180C 20 minuta. Sredina hlepčića može biti manje ili više pečena ali to je na kraju sve jedno jer se brašno i jaje svakako ispeku.
Smesa je vrlo lepljiva, pa sam ja imala gomilicu sastruganog testa sa ruku, a vadila sam je silikonskom špatulom. Mislim da ću sledeći put njom direktno ređati u pleh, pa u plehu malo oblikovati, nije bitno da su pravilnog oblika.
Ovaj recept je potpuno neplanirano uleteo na spisak, kao da su mi misli pročitane. Danas sam kupila krastavce za ovu salatu, pa kada sam videla da je baš taj recept objavljen danas, nije bilo šanse da ne probam. Inače ovu salatu pravim odokativnom metodom. Krastavac, jogurt, beli luk ... sa lukom najčešće preteram u količini. Nisam imala mirođiju (kopar), mada priznajem ne volim je, tako da sam nju izostavila iz recepta. Sve ostalo - provereno odlično! Savršen odnos sastojaka, mnogo bolje od mog recepta bez recepta.
Potrebno je za dve porcije (link ka originalu je u naslovu):
Malo posoliti krastavce i ostaviti 5 minuta da puste vodu. Sve ostale sastoje (osim mirodjije) izmešati dok se ne dobije homogena smesa. Na kraju dodati rukom dobro oceđene krastavce i mirođiju pa po potrebi jos soli i bibera po ukusu. Salatu pre služenja držati min dva sata u frižideru da se dobro rashladi.
To bi bilo sve od mene. Uživala sam u istrazi ovog bloga, nekim receptima sam se više puta vraćala, a neke od prikazanih nekoliko puta pravila. Spisak recepata u indeksu je popriličan. Ni jedna grupa jela vidno ne dominira, tako da će svako moći za sebe da pronađe nešto. Obavezno posetite blog, ako niste do sada.
Na kraju bih se zahvalila dragoj Zeljici sa bloga Pipi u kuhinji, jer mi je njen poklončić mnogo olakšao izradu recepata. Katarina koristi merne soljice i kašičice a ja sam od Želje dobila komplet plastičnih šoljica. Hvala Žeks!
Katarina je kuma Kinder/Lino Ladi, mom omiljenom kremu. Sećam se kako sam bila oduševljena tim saznanjem, kada je to napisala kod mene u komentarima recepta. LinoLadina kuma, hej, nije mala stvar! :))
Posle je postala krivac što intenzivno trošim timijan, i što sam više počela da se družim sa začinima. Volim da čitam njene postove i komentare na blogovima. Ne raspiše se ona uvek mnogo, ali često u to malo spakuje neku životnu istinu, pa te natera da se zamisliš. :)
U protekla dva meseca, njen blog Laka kuharica je bio pod istragom u okviru igrice FBI rukavice, koju je osmislila mamajac.
Evo i mog izbora. Spisak recepata u bukmarku je mnogo duži, ali šta se može. :)
Najžalije mi je što nisam isprobala Afroditine smotuljke zbog činjenice da nemam domaće gajane ruže, ali ću ih jednom isprobati.
Gorko-slatki čokoladni puding
Možda ću malo slagati, ali instant puding nisam skuvala sigurno 10 godina, čak ni za fil jer nisam ljubitelj filova od pudinga. Nije baš u pitanju to da ga ne podnosim, ali ta instant poslastica mi nikada nije bila posebno zanimljiva, a grozila sam se one korice koja se uhvati na njemu dok se hladi. Mama nije znala trik sa folijom. :D
Kada sam naišla na ovaj recept, sama činjenica da je u pitanju domaća varijanta a da ja u stvari nikada nisam probala takav puding, iako recepti postoje mnogo pre nego što ga je neko dehidrirao i strpao u kesicu, podstakla me ja da ga napravim. ... i nisam pogrešila.
Dobijena poslastica je meni mnogo lepša od instant varijante, punijeg je ukusa i možete je poslužiti kao krem recimo uz jagode sa kojima se savršeno slaže po ukusu, toplu ili hladnu. Meni se više dopada kad je dobro rashlađena.
Potrebno je za 450ml pudinga (link ka originalu je u naslovu):
- 2 kašike gustina
- 1/3 šolje kakaoa (1šolja =237ml = 1 do vrha puna reklamna soljica donkafe)
- 1/2 šolje šećera
- 2g soli
- 2 šoljice mleka
- 1 jaje
- 30g putera
- 2 kašicice ekstrakta vanile
U loncu u kojem se kuva puding, izmešati kakao, šećer, so i gustin. Posebno umutiti mleko i jaje mikserom, mada sam ja mutila običnom žicom.
Tečne sastojke dodati postepeno u praškaste, uz mešanje da se ne naprave grudvice.
Zagrevati na srednjoj jačini ringle uz neprestano mešanje. Kada počne da se na dnu zgušnjava kuvati još dva minuta dok ne počnu da se vide malo intenzivniji tragovi varjače ili žice kojom mešate smesu.
U vruće umešati puter i ekstrakt vanile, pa presuti u posudice isprane ledenom vodom jer se tako puding lakše iz njih izvadi.
Savršena kombinacija - čokolada, jagode, menta i slatka pavlaka |
Nešto sam u poslednje vreme postala alava na belu čokoladu. Povremeno mi naiđe period kada me privlače jela koja retko jedem. Da li dođe do zasićenja uobičajenim kombinacijama, ne znam, ali znam da sam u toku pretrage Katarininog bloga uredno preskocila pravu čokoladu i zaljubila se u ove kocke. Na žalost, zeznula sam stvar pa sam ih prepekla, a trebalo bi da budu malo manje pečene kako bi imale strukturu pravog brownie-ja. Ipak, iako na izgled hlebaste, one su nakon noćenja u kutiji postale divno mekane i sočne. Kolač za preporuku, obavezno isprobajte.
Lešnici i bela čokolada |
Potrebno je (link ka originalu je u naslovu):
- 150g bele čokolade +
- 250g bele čokolade grubo seckane
- 100g putera
- 3 jaja
- 175g šećera
- 175g brašna
- 175g krupno seckanih pečenih lešnika (izmrvila sam oklagijom)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
2/3 seckanih lešnika posuti u četvrtastu tesiju pokrivenu papirom za pečenje i ravnomerno rasporediti po dnu. Rastopiti puter sa 150g čokolade pa staviti sa strane da se malo prohladi. Umutiti mikserom jaja sa šećerom pa dodati rastopljen puter sa čokoladom i ekstrakt vanile. Na kraju postepeno umešati smesu od lešnika, seckane čokolade, brašna i soli. Preručiti preko lešnika i peći, Katarina kaže, oko 30min na 190C. Moja rerna je jezivo jaka pa sam pekla 25min na 150C. Htela sam da ispoštujem vreme, a realno je trebalo da se peče 15-20min. Ne znam šta mi bi ...
Kolači mogu da se održe do nedelju dana spakovani u kutiju, ali ne znam pomoću kog trika. :)))
Ovo je recept koji sam pravila nekoliko puta, od kako ga je Katarsis objavila. Odličan i zdrav prilog, a ako ga naknadno nakon pečenja zakiselite, može poslužiti kao salata. Veoma se lako priprema, pa ako volite karfiol onda obavezno isprobajte.
Spremno za rernu |
- 1 glavica karfiola
- 2 glavice crnog luka isečenog na kolutove
- 2 čena belog luka, krupno seckanog
- 2 kašike limunovog soka
- 4 kašike maslinovog ulja
- pola kašičice bibera
- malo morske soli
Iskidati karfiol na cvetiće, pa u jednom redu poslagati po dnu vatrostalne posude. Naslagati luk preko pa sve ravnomerno preliti smesom soka od limuna, maslinovog ulja, bibera i soli. (Ja sam beli luk posula pre crnog, nisam ubacivala u ovu smesu). Peći oko pola sata dok ne bude pečeno da viljuška lepo prolazi kroz drskice cvetića.
U poslednje vreme ga pre jela dodatno zakiselim limunovim sokom.
Brzo ukiseljena cikla
Poznata salata u novom odelu ... a to novo je dodatak mlevenog kima. Iako mi je recept privukao pažnju, sačekao je ovaj krug igrice za isprobavanje. :) Utisci su više nego pozitivni, meni se ovakva varijanta salate mnogo dopala.
Potrebno je (link ka originalu je u naslovu):
- 4 cvekle - pola kg
- 300ml vinskog sirća
- 150ml vode
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice mlevenog kima
Cveklu oprati i zaviti u papir za pečenje pa peći pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 200C. Pečenu cveklu oljuštiti dok je još vruća pa iseći na kolutove. Poređati u teglu pa zaliti mešavinom sirća, vode, soli i kima. Zatvoriti poklopcem i ostaviti da se kiseli dva sata na sobnoj temperaturi.
Bombone od cvekle :)) |
Količina je taman dovoljna za punu teglu |
Nisam mu odolela. Ovi preukusni mekani hlepčcići se vrlo brzo naprave.Pravila sam polovinu mere, specijalno za sebe, čisto za probu mada sam znala da će me kupiti na prvi zalogaj. Kod Katarine od pune mere ispadne 4 pogačice, ja sam ih pravila nešto malo manje.
Tri pogačice ali veliki haos-moj svakodnevni kreativni lom :)) |
- 400g rikota sira
- 100g brašna
- 1 jaje
- soli po potrebi
Umešati jaje u sir, pa dodati brašno i zamesiti kompaktnu smesu. Pobrašnjenim rukama oblikovati loptice veličine mandarine, ređati u pleh na papir za pečenje. Malo ih spljoštiti rukom pa peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180C 20 minuta. Sredina hlepčića može biti manje ili više pečena ali to je na kraju sve jedno jer se brašno i jaje svakako ispeku.
Smesa je vrlo lepljiva, pa sam ja imala gomilicu sastruganog testa sa ruku, a vadila sam je silikonskom špatulom. Mislim da ću sledeći put njom direktno ređati u pleh, pa u plehu malo oblikovati, nije bitno da su pravilnog oblika.
Srednje pečena lepinjica |
Ovaj recept je potpuno neplanirano uleteo na spisak, kao da su mi misli pročitane. Danas sam kupila krastavce za ovu salatu, pa kada sam videla da je baš taj recept objavljen danas, nije bilo šanse da ne probam. Inače ovu salatu pravim odokativnom metodom. Krastavac, jogurt, beli luk ... sa lukom najčešće preteram u količini. Nisam imala mirođiju (kopar), mada priznajem ne volim je, tako da sam nju izostavila iz recepta. Sve ostalo - provereno odlično! Savršen odnos sastojaka, mnogo bolje od mog recepta bez recepta.
Potrebno je za dve porcije (link ka originalu je u naslovu):
- 2 očišćena,od kore i semenki očišćena krastavca, krupno narendana
- 1/4 kašičice morske soli
- 1 i 1/2 solja jogurta (1 šolja =237ml)
- 1/2 šolje kisele pavlake
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika sirća
- 2 sitno iseckana čena belog luka
- 1/4 kašicice belog bibera
- 1 kašika sitno seckane sveže mirođije ili 1 kašičica suve
Malo posoliti krastavce i ostaviti 5 minuta da puste vodu. Sve ostale sastoje (osim mirodjije) izmešati dok se ne dobije homogena smesa. Na kraju dodati rukom dobro oceđene krastavce i mirođiju pa po potrebi jos soli i bibera po ukusu. Salatu pre služenja držati min dva sata u frižideru da se dobro rashladi.
To bi bilo sve od mene. Uživala sam u istrazi ovog bloga, nekim receptima sam se više puta vraćala, a neke od prikazanih nekoliko puta pravila. Spisak recepata u indeksu je popriličan. Ni jedna grupa jela vidno ne dominira, tako da će svako moći za sebe da pronađe nešto. Obavezno posetite blog, ako niste do sada.
Na kraju bih se zahvalila dragoj Zeljici sa bloga Pipi u kuhinji, jer mi je njen poklončić mnogo olakšao izradu recepata. Katarina koristi merne soljice i kašičice a ja sam od Želje dobila komplet plastičnih šoljica. Hvala Žeks!