Domaći burek sam prvi put napravila pre tri godine i od tada sam ga pravila nebrojeno puta. Međutim, uvek sam imala negde 'u glavi' Natašin brzi burek i svaki put bih rekla: ˝Sledećeg puta pravim brzu varijantu˝ i to se tako prolongiralo ...
Početkom ove godine sam ga napokon napravila i prenela recept mami, kojoj je ovo mnogo lakša varijanta, a rezultat je maltene isti kao da ste sami razvukli kore ili kupili burek u pekari.
U receptu sam napravila malu izmenu. Smanjila sam količinu vode, a povećala količinu ulja. Primetila sam da puno vode hoće da zgnjeca burek, dok sa drugačijim odnosom količina vode i ulja, dobijemo bolji rezultat.
Ovaj burek najčešće pravim u četvrtastoj tepsijici, nekako mi je tako zgodnije, mada može i ona okrugla, prečnika 26 cm. Koristim tanke kore za pite, mada mislim da bi i malo deblje mogle da dođu u obzir.
Jednom sam probala da iscepkane kore umačem u mešavinu ulja i vode i nisam dobila dobar burek, previše je bilo na nekim mestima nakvašeno, pa ako želite da krenete tom prečicom, bolje nemojte.
Potrebno je:
Zagrejati vodu, dodati so i ulje, pa malo promešati četkicom, kojom ćemo da premazujemo.
Podmazati lepo tepsiju po dnu i sa svih strana. Uzeti 3-4 kore (zavisi od njihove veličine), pa poređati na dno tepsije i svaku premazati sa malo mešavine ulja i vode, kako ih stavljamo jednu po jednu. Krajeve koji vire skupiti uz tepsiju, jer ako su kore tanke, brzo će početi da se suše na vazduhu, pa raširene i postaju krte.
Ostatak kora prebrojimo i podelimo u četiri grupice. Sada cepkamo jednu po jednu koru, ne mora previše, pa gužvamo i ređamo u tepsiju. Kako koji red poređamo, tako detaljno treba premazati mešavinom ulja, soli i vode. Ne sme se previše natopiti, ali ne smeju ni da ostanu suvi delovi.
Kako poređamo jedan red, tako nabacamo trećinu mrvljenog sira. Tako radimo tri puta, a četvrto ređanje gužvanih, cepkani kora, ostaje nenafilovano. Poprskamo i taj poslednji red mešavinom, pa prebacimo one krajeve kora, jedan po jedan, uz premazivanje svakog i na kraju, sve lepo premažemo odozgo ostatkom tečne mešavine.
Burek pečemo u unapred zagrejanoj rerni, dok lepo ne porumeni sa svih strana i odvoji se od ivica tepsije. Pečeni burek izvrnemo naopačke, pa vratimo u tepsiju da se malo prohladi pre sečenja.
Prijatno!
Početkom ove godine sam ga napokon napravila i prenela recept mami, kojoj je ovo mnogo lakša varijanta, a rezultat je maltene isti kao da ste sami razvukli kore ili kupili burek u pekari.
U receptu sam napravila malu izmenu. Smanjila sam količinu vode, a povećala količinu ulja. Primetila sam da puno vode hoće da zgnjeca burek, dok sa drugačijim odnosom količina vode i ulja, dobijemo bolji rezultat.
Ovaj burek najčešće pravim u četvrtastoj tepsijici, nekako mi je tako zgodnije, mada može i ona okrugla, prečnika 26 cm. Koristim tanke kore za pite, mada mislim da bi i malo deblje mogle da dođu u obzir.
Jednom sam probala da iscepkane kore umačem u mešavinu ulja i vode i nisam dobila dobar burek, previše je bilo na nekim mestima nakvašeno, pa ako želite da krenete tom prečicom, bolje nemojte.
Potrebno je:
- 500g kora za pitu
- 150ml tople vode
- 150ml ulja
- ravna kašicica soli
- 300g sira ( možete staviti i drugi fil ili praviti prazan burek)
Zagrejati vodu, dodati so i ulje, pa malo promešati četkicom, kojom ćemo da premazujemo.
Podmazati lepo tepsiju po dnu i sa svih strana. Uzeti 3-4 kore (zavisi od njihove veličine), pa poređati na dno tepsije i svaku premazati sa malo mešavine ulja i vode, kako ih stavljamo jednu po jednu. Krajeve koji vire skupiti uz tepsiju, jer ako su kore tanke, brzo će početi da se suše na vazduhu, pa raširene i postaju krte.
Ostatak kora prebrojimo i podelimo u četiri grupice. Sada cepkamo jednu po jednu koru, ne mora previše, pa gužvamo i ređamo u tepsiju. Kako koji red poređamo, tako detaljno treba premazati mešavinom ulja, soli i vode. Ne sme se previše natopiti, ali ne smeju ni da ostanu suvi delovi.
Kako poređamo jedan red, tako nabacamo trećinu mrvljenog sira. Tako radimo tri puta, a četvrto ređanje gužvanih, cepkani kora, ostaje nenafilovano. Poprskamo i taj poslednji red mešavinom, pa prebacimo one krajeve kora, jedan po jedan, uz premazivanje svakog i na kraju, sve lepo premažemo odozgo ostatkom tečne mešavine.
Burek pečemo u unapred zagrejanoj rerni, dok lepo ne porumeni sa svih strana i odvoji se od ivica tepsije. Pečeni burek izvrnemo naopačke, pa vratimo u tepsiju da se malo prohladi pre sečenja.
Prijatno!
Kupila sam neke debele kore, pojavile se skoro- kao, domaće, pečene na potni itd, i sada ću od njih da probam ovaj recept. Zvuči tako primamljivo.
ОдговориИзбришиMeni je promaklo da takvih kora ima u prodaji. Ne znam kakve su i kako će se ponašati kod ovog recepta, pretpostavljam da su deblje i čvršće od standardnih kupovnih. Baš me zanima kako će sa njima ispasti i jedva čekam da javiš rezultat.
ИзбришиOdlican receptic, mi volimo burek na taj nacin, doduse ne setim se da izmerim sastojke, vec to bude vise "odokativno", ali stavim obavezno jedno jaje u fil i na vrh noza praska za pecivo...svidja mi se rumena korica i sto si ga ispekla u cetvrtastoj tepsiji.:)
ОдговориИзбришиOvaj recept je sjajan! Stedi vreme, a burek bude odlicnog ukusa :)
ОдговориИзбришиOdličan burek, često ga pravim samo što ja umesto obične vode, ulje promešam sa kiselom i dodam malo pr.za pecivo. Probaću i ovako...
ОдговориИзбришиLana, može i otprilike, ali mi je nekako samo bitno da ide jednaka količina ulja i vode. Ako ostane, ostalo je. Ako zafali, pripraviš još malo. :)
ОдговориИзбришиZorice, nisam probala sa kiselom. Ne treba ni prašak za pecivo, ja sam ga davno izbacila kad pravim pite. Totalno je bespotreban, jer ako ima dovoljno masnoće, sve se lepo lista i bez njega. On samo podigne kore, pa to posle padne pita.
Serlemice, jesi li isprobala?