Svim dragim čitaocima, koji večeras proslavljaju Badnje veče, neka je mirno i blagosloveno.
Srećno Badnje veče i srećan Božić!
Za večeras, jedna fina, brzinska, posna pita sa jabukama.
Potrebno je:
Jabuke oljuštiti i narendati na krupno rende. Dodati kesicu vanil šećera, oprano suvo grožđe i sve lepo izmešati. Jabuke se ne cede, pa nema potrebe da se grožđe prethodno natapa, jer će se natopiti u soku od jabuka. Lepo izravnati i podeliti na 4-5 delova, zavisi od broja kora. Ja sam ih imala 10, pa sam delila na 4 dela.
Podmazati dobro uljem pleh od rerne. Kore ređamo ravno, bez gužvanja, pa je ovaj pleh taman. Staviti koru, pa premazati uljem, drugu koru, opet ulje pa na drugu koru četvrtinu jabuka. Lepo rasporediti po celoj kori, pa posuti ravnomerno sa dve kašike šećera, bogato cimetom i na kraju kašikom griza.
Onda prekriti trećom korom, premazati je uljem, staviti četvrtu, opet premazati uljem i onda druga četvrtina jabuka, šečer, cimet, griz ... i sve tako dok se ne potroše sve jabuke. Poslednje dve kore staviti na fil. Pretposlednju premazati uljem, staviti poslednju i onda iseći pitu na kvadrate lepo do dna. Poslednju koru premazati uljem i sa vrlo malo vode, da se nakvasi i ne presuši brzo tokom pečenja.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni 15-20minuta dok se lepo ne zarumeni. Gotova pita 'šeta' po plehu, zato je potrebno da pleh bude malo više podmazan uljem.
Vruću pitu poprskati sa vrlo malo vode, prekriti krpom i ostaviti da se ohladi. Iseći po već postojećim usecima, pa pre služenja posuti prah šećerom.
Ova pitica nije nešto visoka i rastresita. Više je sabijena, ali je jako sočna i ukusna. Po želji, mogu se dodati i seckani orasi pre nego jabuke pospemo šećerom, a uz suvo grožđe, mogu se dodati i seckane suve šljive.
Prijatno!
Srećno Badnje veče i srećan Božić!
Za večeras, jedna fina, brzinska, posna pita sa jabukama.
Potrebno je:
- 500g debljih kora za pitu
- 1,5kg slatkih jabuka
- 100ml ulja
- 1 vanil šećer
- oko 100g suvog grožđa
- 4 vršne kašike griza
- 8 vršnih kašika šećera
- cimet
Jabuke oljuštiti i narendati na krupno rende. Dodati kesicu vanil šećera, oprano suvo grožđe i sve lepo izmešati. Jabuke se ne cede, pa nema potrebe da se grožđe prethodno natapa, jer će se natopiti u soku od jabuka. Lepo izravnati i podeliti na 4-5 delova, zavisi od broja kora. Ja sam ih imala 10, pa sam delila na 4 dela.
Podmazati dobro uljem pleh od rerne. Kore ređamo ravno, bez gužvanja, pa je ovaj pleh taman. Staviti koru, pa premazati uljem, drugu koru, opet ulje pa na drugu koru četvrtinu jabuka. Lepo rasporediti po celoj kori, pa posuti ravnomerno sa dve kašike šećera, bogato cimetom i na kraju kašikom griza.
Onda prekriti trećom korom, premazati je uljem, staviti četvrtu, opet premazati uljem i onda druga četvrtina jabuka, šečer, cimet, griz ... i sve tako dok se ne potroše sve jabuke. Poslednje dve kore staviti na fil. Pretposlednju premazati uljem, staviti poslednju i onda iseći pitu na kvadrate lepo do dna. Poslednju koru premazati uljem i sa vrlo malo vode, da se nakvasi i ne presuši brzo tokom pečenja.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni 15-20minuta dok se lepo ne zarumeni. Gotova pita 'šeta' po plehu, zato je potrebno da pleh bude malo više podmazan uljem.
Vruću pitu poprskati sa vrlo malo vode, prekriti krpom i ostaviti da se ohladi. Iseći po već postojećim usecima, pa pre služenja posuti prah šećerom.
Ova pitica nije nešto visoka i rastresita. Više je sabijena, ali je jako sočna i ukusna. Po želji, mogu se dodati i seckani orasi pre nego jabuke pospemo šećerom, a uz suvo grožđe, mogu se dodati i seckane suve šljive.
Prijatno!
Srećno vam Badnje veče a pita sa jabukama mi je omiljena pita.Ja ne pravim ništa slatko za Badnje veče, jedemo samo suvo voće, jer smo sami..da su deca tu, to bi bilo već drugačije. Topli pozdrav.
ОдговориИзбришиHvala Zorice! :*
ИзбришиNas je, takodje, dvoje, ali ova pita je jako zahvalna jer moze da stoji par dana i da sve vreme ostane socna, tako da se pojede. :) Uz suvo voce, imamo lepu poslasticu.
Puno te pozdravljam!
Super recept! :)
ОдговориИзбришиHvala secerko! :*
Избришиsviđami se ovako slagana pita sa jabukama,ja pravim zarolanu,kao štrudlu.
ОдговориИзбришиsve najljepše i Hristos se rodi !
Hvala Danka!
ИзбришиPravim i ja zarolanu, ali tada cedim jabuke i koristim bas tanke kore, pa bude suvja i krckavija pita. Ova varijanta mi je fina (objasnih gore Zoki), kada pita treba da odstoji koji dan, jer ne mozemo celu da je pojedemo.
Ne cedim jabuke, samo koristim griz da prikupi malko tecnosti, a pita bas bude fino socna danima.
Brzam, brzam ... :)
ИзбришиVasitinu se rodi! Srecni vam bozicni praznici!
Svidja mi se receptic za pitu a i suve vockice aranzirane na tanjiru... srecan vam Bozic, draga.:))
ОдговориИзбришиHvala Lanci! :* Srecni vam bozicni praznici!
ИзбришиEh tanjiric ... trebalo je da uzmem ovalni, nije mi sve stalo od voca i ovih orasastih gricki. Volim malo da se poigram, a ideja nekako sama dodje kad krenem da redjam. :)