Странице

петак, 28. октобар 2011.

Svinjetina u sosu sa lovorom i timijanom

Ovaj način spremanja mesa je nastao kao neki miks od Lovačkih snicli i gulaša. Razlikuje se od lovačkih po tome sto se meso ne valja u brašno i prži pre kuvanja (da bi ostalo u obliku šnicli), a od gulaša po tome da ide mnogo manje luka. Ovo je neki moj izmiksovani recept, nastao u želji da pojednostavim spremanje lovačkih. Ovog puta sam dodala i timijan koji nam je kao namirnicu zadala Katarina sa bloga Laka kuharica, a sve u okviru igrice Ajme koliko nas je. Timijan je zaista oplemenio ovo jelo i kako je to sama Katarina u komentaru na prethodni post jako lepo rekla "malo začina čini ogromnu razliku da li je nešto samo dobro ili je izuzetno".

Za dve porcije, potrebno je:
  • 350g svinjetine od ruže isečene na snicle
  • 1 velika glavica crnog luka 
  • 2 čena belog luka
  • 5 kašika ulja
  • suvi lovorov list
  • 1 kašičica listića sveže majčine dušice
  • soli po ukusu
  • biber u zrnu
  • malo začina C za meso
  • malo aleve paprike
  • 800ml vode
  • za "zapršku" kašičica brašna razmućena u oko 50ml vode

Način pripreme:

... je ono što volim kod ovog jela. :)))
Šnicle se operu i istrljaju (posole) začinom C. Luk (crni i beli) se isecka na sitne kockice pa uprži na ulju. Zatim se dodaju šnicle, pa naliju vodom. Doda se lovorov list, biber, aleva, timijan i malo soli. Pusti se da provri, smanji vatra, pa poklopi i kuva na jačini ringle da voda u šerpi lagano ključa.

Meso se kuva skoro dva sata, možda i malo duže, dok se lepo ne raskuva svaka šnicla i dok se količina tečnosti ne smanji toliko da se već skoro dobio sos. Zatim se napravi zaprška, doda u meso i pusti još par minuta da se ukuva uz povremeni mešanje.
Timijan je dao tako lep ukus ovom jelu da ću od sada uvek da ga koristim, svež ili suv šta budem imala. Zaista mi postaje omiljeni začin!

Najlepši prilog uz ovo meso, nama je pire krompir.


Minut kasnije :)))))



Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails