четвртак, 20. октобар 2011.

Kod Snjeze Vrtaljice u gostima - Salcici

Iako sam u proslom postu napisala da sam gotova za ovaj put sa Snjezinim receptima, ipak sam napravila salcice, odnosno Salnjake - tako se zovu kod Snjeze. :)

Imala sam u zamrzivacu paketic od skoro 400g sala, preracunala gramazu sastojaka i zamesila jedno jako fino testo sa jogurtom. E sad, ovo su izuzetno fine slatke kiflice sa salom ali meni samo lice ukusom na ono sto ocekujem od salcica. Nisam razocarana, naprotiv. Recept je odlican, brzo se pravi, salcici su preukusni ali im fali onaj vodenkasti smek i malo korice citrusa u testu da bi bili original salcici. :)


Motala sam ih kao kiflice, ne znam ni sama zasto. Meni su najsladji kao rolnice, mada ako pogledate kod Snjeze recept, videcete da su i forme paketica skroz sarmantne. Pravila sam pocetkom godine salcice u takvom obliku, i mogu reci da je super ideja da se tako zapakuju jer dzem tada najmanje bezi.

Malo sam tanje razvukla testo nego sto treba ... tipicno za mene. Lepo krenem, ali se razmasem oklagijom i nekako  uvek pretanjim. Mada, ovog puta je i dobro ispalo kako umem.

Salo sam samlela u blenderu. Mlela sam parce po parce, ali se isplatilo jer ga inace topim pa se ziva namucim da mi ne zagori, pa posle cedim, ma muka. Kod Maxivide sam pokupila tu foru za mlevenje i hvala joj do neba, ne bi mi palo na pamet da tako meljem salo iako sasvim uspesno meljem sirovu piletinu.

Evo Snjezinog recepta, kopiranog:

Za ove salnjake je potrebno:
  • 250 g mljevenog sala
  • 400 g brašna
  • malo soli
  • 2 jaja
  • oko 2 dcl jogurta
  1. Sve sastojke izmiješati, prebaciti na brašnom posutu podlogu, razvaljati i rezati kvadrate željene veličine.
  2. Na svaki kvadratić staviti marmelade po žlji (ja sam stavljala od kajsija i od šipka, ali najdraži mi je domaći pekmez od šljiva-bestilj:))
  3. Prebaciti na lim obložen pek papirom i peći na 220°C da malo porumene.
  4. Vruće uvaljati u prah šećer.

Ovde nema kvasca, nema narastanja, nema cekanja. Zamesis testo, nafilujes i peces, a zatim valjas u prah secer. Ne znam jesu li mi bili lepsi vruci ili kad su se ohladi, stegli i pruzili onaj divni osecaj punog, teskog po malo sipkavog testa kada ih zagrizes.


Hvala Snjezo i na ovom receptu. Idealan je kad se nema vremena za pravljenje pravih salcica. Ja bih ga prekrstila u "Instant salnjaci'. :)))

13 коментара:

  1. Baš su ti dobri salčići! I ja sam ih radila po tom Snježinom receptu koji je odličan.

    ОдговориИзбриши
  2. Majo hvala! od kad tebe nisam videla! Sad cu da pogledam jesi li ih objavila. Bloger me zeza, pa neke postove ne registruje.
    Ubismo se kao prasici od njih, a suprug je trazio opet roladice od oraha, danas sam pravila. Upropastice na Snjeza. :))))

    ОдговориИзбриши
  3. U ovom slučaju stvarno nemam ništa protiv sala:) U ostalim slučajevima, uvek mi pravi problem:)))
    Odlični su ti! Jeee, bravisimo!

    ОдговориИзбриши
  4. Nesretna sam jer ovde sala nemaaa a bas sam volela salcice..vrlo:(

    ОдговориИзбриши
  5. E sad si me Taco ubila! :)

    Znaš li kakvu si mi buhu u uho ubacila sa ovom rečenicom: "Recept je odlican, brzo se pravi, salcici su preukusni ali im fali onaj vodenkasti smek i malo korice citrusa u testu da bi bili original salcici. :)"? :)))))

    Kakav je zapravo okus salčica? I kako se onda prave u originalu? Ovo mi je prvi puta da ih pravim i ne znam kako trebaju izgledati ustvari.

    ОдговориИзбриши
  6. Drago mi je da su ti se svidjeli i hvala što si ih probala. Ovo su kolačići kada se nema vremena za tradicionalne kako sam i napisala u postu! Pusa!!!

    ОдговориИзбриши
  7. Jako lijepo si napravila Snježine salnjake. Ja se nikako ne mogu odlučiti napraviti nešto sa salom iako znam da je fino, ukusno i da mi ništa neće biti od toga sala. Kada ih ovako vidim i da mi zamirišu mislim da ne bi imala problema što je tu salo već bi ih rado probala :)

    ОдговориИзбриши
  8. Nale, ma ne fali nista salcetu, znas ono sa ljuljanjem i zuljanjem :)))

    Dzoli, ako ima svinjcica onda mora i sala da ima, samo sto sam sigurna da bi morala dobro da se pomucis da ga nabavis. Maxivida je u Nemackoj trazila "Flomen" ili Flomenschmalz, to je to salo sa trbusine/stomaka. Mozda kada bi tako objasnila, neko znao sta ti treba.

    Natasa, meni su salcici izgleda zgodni za fbi. Prosli put sam ih pravila po Laninom receptu sa kiselom vodom.
    http://udzakubrasna.blogspot.com/2011/01/salcici-i-ledene-kocke-repriza.html
    eto tu imas kako izgleda testo. pravi se slicno kao lisnato. salom se premazuje testo pa preklapa.
    testo moze da se zamesi na vise nacina
    - sa kvascem i hladnom vodom kao lisnato
    - sa vinom ili pivom cak bez kvasca
    - sa kiselom kao kod Lane isto bez kvasca
    Ima malo drugaciji ukus i strukturu nego ovo sa jogurtom, vredi da isprobas.

    Snjezo, nisam nikako htela da diskreditujem ove salcice, samo sam ponovila napomenu da je recept za brzinsku pripremu i da nisu original. Videla sam i kod tebe da si to napisala. Ja sam u svakom slucaju mnogo zahvalna sto si ga postavila jer dobijamo izuzetno fino pecivo od ovog testa. :***

    Brankic, salo-mast-zejtin-margarin-puter ... sta god koristila isti je djavo tako da nemoj vise da se opisres :))

    ОдговориИзбриши
  9. Od kad nisam jela salcice. :( Odlicni su. Dopada mi se varijanta bez cekanja.

    ОдговориИзбриши
  10. Eh da sam znala da ti posaljem neki :)
    Sad mi je zao sto sam ih uvila kao kiflice, pa ne izgledaju kao salcici.

    ОдговориИзбриши
  11. baš si ih divno napravila
    evo ja sam baš ovaj vikend imala salčiće, ali po svom receptu :)

    ОдговориИзбриши
  12. Ana hvala na komentaru!

    Nina hvala puno, ovo je brzinski recept, zaista odlican kad se nema vremena a jedu nam se salcici.
    Inace ih i ja pravim drugacije, sa preklapanjem testa. Ostavila sam link u nekom od prethodnih komentara. :)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails