Iako je moja mama cesto mesila, nije mi ostalo u secanju da nam je pravila ove kiflice. Za njih je bila zaduzena njena majka - nana. Nebrojeno puta sam kao dete prisustvovala izradi, i imam neka isprekidana secanja o tome kako stojim ispred stola i stavljam fil na trouglice testa a nana zavija kiflice, a onda mutim belance viljuskom, dugo dugo ... i napokon, dok nana premazuje kiflice, ja se mucim oko svoje gomilice testa u pokusaju da napravim pletenicu, jer je uvek i "dete moralo da se necim zanima". Onda kao starija, manje sam se motala po kuhinji, dugo me nije interesovalo. Znala sam da u povratku kuci iz skole, svratim kod nane, pa nesvesno otvorim rernu da vidim ima li kiflica. :) Mozete zamisliti tu srecu kada bih ugledala rumene kiflice kako se guraju u velikoj tepsiji.
Onda su nanu malo stigle godine (pre desetak dana je napunila 82), pa je tetka preuzela titulu najboljeg pekara u familiji :) Ne mogu da gresim dusu, tetka fantasticno mesi, ali neke nove kiflice.
Slagacu vas ako kazem kada je to bilo, uzelim se ja strasno naninih kiflica, a kako sam vec naucila da mesim, pozovem je da pitam za recept. Na moj uzas, nana izgleda nije nikada recept zapisala, pa je palo nekoliko pravljenja dok nismo utvrdile kako je ona to, bese, radila. Secam se da me je tri dana posle prvog pravljenja zvala da mi kaze da joj se cini da idu neke tri soljice ulja u testo :)))Moje kiflice se razlikuju od naninih samo po tome sto ja odozgo stavim i malo kima i krupnu morsku so i testo razvijam u krug, a ona u pravougaonik iz koga sece 6 kiflica, a ja vadim 8 pa su njene malo vece. Sve ostalo je isto.
Za 32 kiflice koje cete ispeci u jednoj turi, u velikom plehu od rerne ...
Potrebno je:
U brasno se doda ostatak toplog mleka, ulje i zumance i na kraju narastao kvasac, pa se sve lepo izmesa - izbucka kratko varjacom. Dobije se jedna premekana smesa, koja jos uvek ne lici na testo sa kojim bi moglo da se uopste radi. Onda se uzme od onih preostalih 100g sakom malo brasna, varjacom malo pomeri testo pa sipa brasno na slobodno mesto i opet varjacom, malo izmesi testo. Sledi uzimanje sledece sake brasna, koja se podmetne malo ispod i preko testa i sada se rukom kratko zamesi testo jer vrlo brzo pocinje da se lepi za ruku. Cim pocne da se lepi, prekida se mesenje. Treci put, cistom rukom uzme se malo brasna, podigne se testo drugom pa pospe dno posude delom brasna iz sake, spusti testo, i ostatak brasna se natrlja odozgo po testu i sa svih strana. Testo se pokrije krpom i ostavi da odstoji oko pola sata, otprilike dok se kolicina ne uduplira.
Cela ova prica je u cilju da se zamesi sto mekse testo, jer sto je testo mekse, finalni proizvod je meksi, duze opstaje kao takav i sporije se susi.
Nakon sto se testo udupliralo, istrese se na radnu povrsinu koju nije potrebno pobrasniti jer vec ima brasna na samom testu. Podeli se na osam jednakih delova pa se svaki premesi i formira 8 jufki (jufka - mala lopta od testa) tako sto se krajevi od spolja prebacuju ka sredini dok se ne dobije oblik lopte, pa se okrene da glatka strana bude odozgo.
Zatim se svaka jufka razvalja u "tacnicu" i cetiri tacnice se premazu margarinom (utrosi se tridesetak grama margarina) pa se poklope sa one nenamazane cetiri. Preciznije, spojene su margarinom po dve tacnice testa, tako da na kraju imamo 4 dela testa. Svaki deo testa se razvalja u krug i podeli na 8 trouglova. Trouglovi se malo recnu da bi se kiflica lakse zamotala, pa se filuju smesom sira i jajeta.
Dok se kiflica mota, samo malo se razvuce testo pa se zamotana kiflica ubaci u pleh za pecenje sa onim vrhom podvucenim ispod. U pleh se redjaju po horizontali 4 kiflice, po vertikali osam ... bar je tako uslovljeno mojim dimenzijama pleha. Izmedju kiflica se ne ostavlja preveliki prostor da bi sve stale. Moze da se pece u dve ture, ako neko ne voli kad se kiflice spoje zbog narastanja tokom pecenja.
Preostalo belance se dobro umuti viljuskom u cvrst sneg, pa se svaka kiflica obilno premaze njime. Najlakse je to uraditi silikonskom cetkom, mada je nana viljuskom prebacivala taj sneg od belanaca na kiflice. Zatim se preko kiflica pospe morska so i kim, ali ne mora nista, mi smo ih kod nane jeli samo premazane belancem. Od preostalog margarina se seckaju komadici i redjaju po kiflicama. Na svaku kiflicu se stavi jedan. Margarin moze unapred da se isecka na 32 komada. Kiflice nakon pravljenja idu na pecenje, ne narastaju. Peku se 15 - 20min. Temperatura zavisi od rerne, kod mene je to 175C kod moje nane 200C.
Kada su kiflice potpuno ohladjene, u plehu ce ih biti u najboljem slucaju dvadesetak. Sada je vreme da se prebace na tanjir ili ciniju i prekriju providnom folijom jer najcesce u stomaku vise nema mesta za kiflice, posto je popunjen onim toplim krckavim.
... ili mogu da se spakuju u dve plasticne kesice, pa jedna ostane muzu da ponese ujutru za dorucak, a druga se stavi u zamrzivac pa prvom zgodom pogricka u drustvu nove prijateljice. :)
Nale, hvala ti na divno provedenom prepodnevu!
Iako svako ima neki svoj fazon pravljenja i premazivanja, zamolicu te, citaoce, da se drzis ovog postupka od pocetka do kraja ako zelis da isprobas recept. Samo tako ces moci da razumes zasto mi je ovo pecivo mozda najomiljenije ikada! :)
Onda su nanu malo stigle godine (pre desetak dana je napunila 82), pa je tetka preuzela titulu najboljeg pekara u familiji :) Ne mogu da gresim dusu, tetka fantasticno mesi, ali neke nove kiflice.
Slagacu vas ako kazem kada je to bilo, uzelim se ja strasno naninih kiflica, a kako sam vec naucila da mesim, pozovem je da pitam za recept. Na moj uzas, nana izgleda nije nikada recept zapisala, pa je palo nekoliko pravljenja dok nismo utvrdile kako je ona to, bese, radila. Secam se da me je tri dana posle prvog pravljenja zvala da mi kaze da joj se cini da idu neke tri soljice ulja u testo :)))Moje kiflice se razlikuju od naninih samo po tome sto ja odozgo stavim i malo kima i krupnu morsku so i testo razvijam u krug, a ona u pravougaonik iz koga sece 6 kiflica, a ja vadim 8 pa su njene malo vece. Sve ostalo je isto.
Za 32 kiflice koje cete ispeci u jednoj turi, u velikom plehu od rerne ...
Potrebno je:
- odmeriti 500g brasna, a potrosicete otprilike 450g :)
- 1 kasicica soli i 1 kasicica secera
- pola kockice kvasca (20-25g) + kasicica secera
- 250ml toplog mleka; od toga odvojiti 50ml za narastanje kvasca
- 1 jaje- zumance ide u testo, belance za premazivanje
- 80ml ulja
- 175g margarina; meni je najlepsi Dijamant za fina peciva - necemo o losim stranama, na zalost je neizbezan u ovom receptu :(
- 250-300g sira i 1 jaje za fil
- krupna morska so i kim za posipanje.
U brasno se doda ostatak toplog mleka, ulje i zumance i na kraju narastao kvasac, pa se sve lepo izmesa - izbucka kratko varjacom. Dobije se jedna premekana smesa, koja jos uvek ne lici na testo sa kojim bi moglo da se uopste radi. Onda se uzme od onih preostalih 100g sakom malo brasna, varjacom malo pomeri testo pa sipa brasno na slobodno mesto i opet varjacom, malo izmesi testo. Sledi uzimanje sledece sake brasna, koja se podmetne malo ispod i preko testa i sada se rukom kratko zamesi testo jer vrlo brzo pocinje da se lepi za ruku. Cim pocne da se lepi, prekida se mesenje. Treci put, cistom rukom uzme se malo brasna, podigne se testo drugom pa pospe dno posude delom brasna iz sake, spusti testo, i ostatak brasna se natrlja odozgo po testu i sa svih strana. Testo se pokrije krpom i ostavi da odstoji oko pola sata, otprilike dok se kolicina ne uduplira.
Cela ova prica je u cilju da se zamesi sto mekse testo, jer sto je testo mekse, finalni proizvod je meksi, duze opstaje kao takav i sporije se susi.
Nakon sto se testo udupliralo, istrese se na radnu povrsinu koju nije potrebno pobrasniti jer vec ima brasna na samom testu. Podeli se na osam jednakih delova pa se svaki premesi i formira 8 jufki (jufka - mala lopta od testa) tako sto se krajevi od spolja prebacuju ka sredini dok se ne dobije oblik lopte, pa se okrene da glatka strana bude odozgo.
Zatim se svaka jufka razvalja u "tacnicu" i cetiri tacnice se premazu margarinom (utrosi se tridesetak grama margarina) pa se poklope sa one nenamazane cetiri. Preciznije, spojene su margarinom po dve tacnice testa, tako da na kraju imamo 4 dela testa. Svaki deo testa se razvalja u krug i podeli na 8 trouglova. Trouglovi se malo recnu da bi se kiflica lakse zamotala, pa se filuju smesom sira i jajeta.
Preostalo belance se dobro umuti viljuskom u cvrst sneg, pa se svaka kiflica obilno premaze njime. Najlakse je to uraditi silikonskom cetkom, mada je nana viljuskom prebacivala taj sneg od belanaca na kiflice. Zatim se preko kiflica pospe morska so i kim, ali ne mora nista, mi smo ih kod nane jeli samo premazane belancem. Od preostalog margarina se seckaju komadici i redjaju po kiflicama. Na svaku kiflicu se stavi jedan. Margarin moze unapred da se isecka na 32 komada. Kiflice nakon pravljenja idu na pecenje, ne narastaju. Peku se 15 - 20min. Temperatura zavisi od rerne, kod mene je to 175C kod moje nane 200C.
Kada se lepo ispeku, ostave se u plehu da se prohlade, pa prekriju kuhinjskom krpom. Tada nastaje momenat "sunjanje do kujne". Odes po jednu, pa se vracas po jos jednu i jos jednu i jos ...
Kada su kiflice potpuno ohladjene, u plehu ce ih biti u najboljem slucaju dvadesetak. Sada je vreme da se prebace na tanjir ili ciniju i prekriju providnom folijom jer najcesce u stomaku vise nema mesta za kiflice, posto je popunjen onim toplim krckavim.
... ili mogu da se spakuju u dve plasticne kesice, pa jedna ostane muzu da ponese ujutru za dorucak, a druga se stavi u zamrzivac pa prvom zgodom pogricka u drustvu nove prijateljice. :)
Nale, hvala ti na divno provedenom prepodnevu!
Iako svako ima neki svoj fazon pravljenja i premazivanja, zamolicu te, citaoce, da se drzis ovog postupka od pocetka do kraja ako zelis da isprobas recept. Samo tako ces moci da razumes zasto mi je ovo pecivo mozda najomiljenije ikada! :)
Zavidim ti na savršeno razvaljanom i podijeljenom krugu tijesta. Meni to nikad nije uspijevalo pa sam se prebacila na valjanje pravokutnika od kojih lako režem trokute.
ОдговориИзбришиInteresantno je kako su naše bake najčešće radile kolače bez zapisanog recepta. A svaki put je ispalo jako fino. Ili je u pitanju bio poseban sastojak, odnosno ljubav prema unucima.
Baš sam gladna, a ti još opisuješ ono trčkaranje u kuhinju po samo još jednu kiflicu i serviraš ih ispred mene :) Moram pothitno nešto pojesti!!
Aaaa, nisam znala da ces da nas "otkucas":) Nema na čemu, Taci, i drugi put. Bas je bilo opusteno, malo cavrljanja, malo klope i pica, malo nabavke, pa kuci da se nesto spremi:) E, znaš, ono što što sam rekla da ću spremati od praziluka, fantazija, ukus i po:) Psst, nemoj dalje, dok ne dodje vreme, al da znaš da nećeš pogrešiti ako spremiš to (ako voliš prazi).
ОдговориИзбришиA, sada kifličke - hm, moje "kritički" nastrojeno nepce kaže: "Hoću još:)" Obradovala sam im se, zaista. Stavljam ih rame uz rame sa Majinim, o, da-da:), i za sve koji vole hrskaviju varijantu preporučujem tvoje.
Hvala na receptu, odužih ja ovaj komentar ko da se nismo videle sto godina, al' kifličići su zaslužili sve pohvale, baš kao i ti, draga moja, jer si nam "obezbedila" dobar doručak:) Pozdravček
Odlično si napravila ove kiflice ! Recept mi se sviđa, a mogu ti reći da znam kako je to kada imaš nešto fino i želiš napraviti i onda se ispostavi da recept nije nigdje zapisan. Zato ti hvala što si ti ovaj zapisala i sa nama podijelila.Kiflice jako fino i mekano izgledaju, ova u presjeku me se posebno dojmila.
ОдговориИзбришиWhat's for dessert? imam neku tehniku da prvo od sredine razvaljam napred i nazad, pa onda isto tako ali poreko ovom prvom, pa onda nekako u krug, ne umem da objasnim :))) ali ako se "razmasem" oklagijom ispadne i meni cetvrtasto, sto u stvari nije ni bitno ako se posle lepo podeli. Inace nana ima neke recepte u kojima se pominju sake secera i brasna i najcesce je sve to nezapisano, pa pokusavam da zabelezim.
ОдговориИзбришиNale, spontano sam, nisam ni recept mislila da cu skoro postaviti jer sam planirala da ispisem sto detaljnije pa to onda traje. Cekam prazilukic, naravno da ga volim :))
A kiflicke cemo praviti jopet ;)
kiss
Brankic joj, da si videla ta isprobavanja, mada je svaki put bilo fino ali dok sam potrefila da budu bas kao nanine trebalo je vremena. Kiflice su jako mekane a od spolja krckave na coskicima, plus kombinacija margarina i belanaca daje tu neku dodatnu finu aromu.
Nije vam fazon,a ja?I ja bih grickala sa vama ove kiflice :((
ОдговориИзбришиPa ti si daleko, dok stignes, mi sve izedemo :)))
ОдговориИзбришиNas dve smo bas blizu i dogovorile smo se bukvalno uvece za ujutru :) Nije to bilo neko veliko palniranje ali te imamo u vidu za drugi put ;)
Da znas da se vidi da su meke!
ОдговориИзбришиOko znalca sve vidi ;)
ОдговориИзбришиSuper izgledaju :)))
ОдговориИзбришиOdlično izgledaju,probaćemo.:)
ОдговориИзбришиPredivan recept...izgleda jako ukusno!!!!
ОдговориИзбришиjako lijepe kiflice, ja ima svoj recept, ali zabilježit ću i ovaj tvoj volim takve starinske recepte
ОдговориИзбришиSecerlemice hvala, pravicu su pa ces ih probati ;)
ОдговориИзбришиMiki, hvala! Javi kako ti se dopadaju ako ih isprobas. Samo cu jos jednom da napomenem da se testo zamesi bas mekano, da te to ne buni. U tome je lepota kiflica. :)
Sandra, hvala draga!
Nina hvala!
Svako ima neki svoj omiljeni recept za kiflice, ovo je sada moj omiljeni. Zvucace neskromno, ali ja lepse od ovih kiflica tog tipa nisam nigde pojela. E sad tu je i stvar navike i stvar ukusa. :)
Ajooooooj,veliki sam ljubitelj testa,pa jos ako je nesto sa sirom-mom odusevljenju nema kraja :)
ОдговориИзбришиTaci pravim ove kiflice sigurno i pratom rect od slova do slova. Moracu jedino da preskocim onaj dio gdje seakuju muzu za rucak :)...
ОдговориИзбришиPuno pozdrava
Zoran
Zoki, nasmejao si me :))))
ОдговориИзбришиPa da kazem da je to pakovanje opciono, jel treba da dopisem u recpetu? hihi
Jedva cekam izvestaj, ti si majstor za testa. Inace insistiram na tome da se recept prati jer ako se testo zamesi sa vise brasna, sto jeste lakse za rad, onda to nije to.
Pozdrav!
Cao Taci, necu samo ja da ih pravim u Novembru, nego puno vise nas...
ОдговориИзбришиMoraces da sacekas na izvjestaj, pravice se kiflice na Kuvarijacijama,
Pozdrav tebi i tvojima
Zoran
Sad sam detaljno iscitala recept i shvatila da je ovo po sastavu identicno testo kao one kiflice koje ja pravim po maminom receptu i koje obozavam. Samo kod mene id mrvica manje margarina, 125 g na tu meru.
ОдговориИзбришиJedina razlika u postupku je sto ti spajas po dve razvaljane jufkice, kod mene toga nema, nego sav margarin ide spolja. Ovako je sigurno super, kad ga ima i spolja i iznutra, znam da daje bas nesto posebno pecivu, bas margarin, koji inace niti volim niti kupujem.
Slazem se za napomene oko mekseg testa, uz malo spoljneg brasna da se testo ukrotiti, a jeste komfornije kad je tvrdje...
Ja sam jos primetila da mi budu lepse ako testo ne ostavim da se duplira, nego tek da krene, premesim i odmah pravim kiflice, pa u plehu pustim da porastu, ne skroz, ali da se zaoble i da se lepo vidi da su porasle, a onda u rerni skroz narastu i to prilicno, uvek se zalepe jedna za drugu, mada se lako i odvajaju.
Nisam shvatila - zasto zasecas trougao po sredini, tamo sa strane gde stavljas fil?
Sve u svemu, posto vec znam da ove kiflice obozavam, rado cu ih napraviti prateci ovaj recept! Pozdrav za Taci i nana-Anu :)
Zoki, videla sam da je izglasan recept. Prvi put da ja nesto predlozim tamo na igricama i dobijem konkurenciju od sopstvenog recepta, pa pobedim samu sebe lol
ОдговориИзбришиMajo, secam se da sam kod tebe negde napisala da je to maltene isti recept kao kod moje nane. Ta testa su manje-vise svuda ista po sastavu samo tu neke finese u pitanju. Kod mene u 90% slucajeva ode 450g brasna ali sam ostavila 500g jer se zaista nekada desi da treba vise a da i dalje testo ostaje mekano.Skoro sam sa Danubius brasnom radila i takva je tura da mora vise brasna. Bas me raduje sto ces ih praviti.
Ovo testo nekad, kad nemam vremena, cak i ne pustim da naraste nego odmah pravim i kiflice rastu samo u rerni i nista to mnogo ne utice na ukus ali su naravno manje vazdusaste. Meni se. takodje, zalepe sve jedna za drugu. Moracu da napravim sto pre slike izrade pa ce se lepo videti :) Nisam bila kod kuce nedelju dana pa sam i kasno videla rezultate.
Testo zasecam zato da bih lakse upakovala fil. Uhvatis za te krajeve testo, malo rastegnes i prebacis preko fila. Jednostavno i nikada mi nije fil iscureo kada tako spakujem.
OVDE sam pisala o tome.
Prenecu pozdrave nani, moram da joj javim da se prave njene kiflice ima da se obraduje.
Pozdrav za tebe i ljubi klince!
Nesto nece da ostane link, pa evo ovako
ОдговориИзбришиhttp://udzakubrasna.blogspot.com/2011/05/nagrada-blogerka-druga-tura-i-motanje.html
Aaaa, ima smisla, sad sam ukapirala, tim "ušima" od testa napravis džepove, ili bolje reći šavove na ivicama. Ja primenjujem drugu tehniku,koju sam videla kod Marije Palachinke, u istu svrhu.
ОдговориИзбришиPozdrav!
Probano onog dana a probano i sada - fantasticne;) Svima preporučujem.
ОдговориИзбришиJooj, al ćemo da klopamo ovaj mesec;) Još se od štruklica u mojoj kući razdvojili a već smo se "navukli" na tvoje kiflice;))))
Majce bas tako. Kad se recne pa preklopi, lepo se zalepe te ivice i filu nema mrdanja. :)
ОдговориИзбришиNale hvala na preporuci!
Ljubim vas devojke!
Divne, divne!! Već pospremljen receptić :) Probat ćemo ovih dana! Sad ste me svi navukli na ove meke kiflice!
ОдговориИзбришиpozdravi baku... moji grickaju preostale kiflice ... ( ostao je samo jedan tanjirić ) . Koju ćeš bolju preporuku :D kad se sve pojede . Pozz
ОдговориИзбришиCao Taci,
ОдговориИзбришиja sam ih opet pravio ove subote. Imali smo goste, i ja sam uduplao mjeru. Kako god u neko doba se opet culo..'a jel' ima jos onih kiflica...', cak je i Rankili koja ne jede hljeb, kiflr, pogace skoro nikad, rekla 'sto je ovo dobro...".
Tako da i sa dplom mjerom, ne znam kakve su sutradan, iduci put cu da sakrijem par komada...
Hvala opet na ovom receptu.
Puno pozdrava
Zoran
Hvala Majo na poseti. Bice mi drago ako si ih isprobala. :)
ОдговориИзбришиSanja, prenela sam nani pozdrave i ispricala za igricu. Bila je tako srecna da se to ne moze opisati i svima se zahvalila.
Zoki, puno pozdravi Ranku. Meni je srce puno sto se svima ove kiflice toliko dopadaju.
:*