Странице

уторак, 16. новембар 2010.

Kako da iseckate luk

Ako kojim slucajem nemate secka, seckalicu, pasirku, cop-cop, multi-svasta, rucni secko i sl. ili vas jednostavno mrzi da ga vadite iz nekog coska, ili vas nervira sto je to posle gomila nekih delova za pranje, a necete da rendate i pasirate jer zelite bas seckano, onda je ovo sto sledi bas za vas! Naravno, pod uslovom da jos uvek niste ovaldali ovom vestinom :))

Kako lepo iseckati crni luk:
Luk oljustite i operete pod mlazom hladne vode. Zatim ga presecete na pola po vertikali. Stavite ga na dasku i onda isecete na tanke trakice, a nakon toga samo isto to uradite ali sa druge strane. 

Kakao lepo iseckati beli luk:
Postavite cen belog luka kao na slici i prececite na pola. Secete uvek tako da dobijete dve sto tanje polovine. Onda polozite polovinu presecenom stranom na dasku, stavite noz odozgo i pritisnite prstom da se polutka rastanji. Po duzini isecete tanke trakice, pa onda i poprecno.

Ovo nisu profi fore i fazoni, zaista ne znam kako to kuvari rade. Ja seckam ovako. Ispadnu lepi sitni komadi uz minimum muke.

7 коментара:

  1. Savet da se ne place prilikom seckanja je da se noz dobro ohladi pod mlazom hladne vode. ;)

    ОдговориИзбриши
  2. savjeti za sjeckanje luka su uvijek dobro došli, ali ja tako ne volim sjeckati luk da je to čudo. U sjeckalici mi se sav nekako skaši a ovako na ruke ne volim pa ne volim, kada odradim taj dio sve dalje lakše ide :)))

    ОдговориИзбриши
  3. I ja tako sjeckam. Češnjak za salatu iz ruke na isti način, uzduž i poprijeko ali ostavim spojeno na dnu češnja i onda režem sitne kockice dok ne dođem do spoja. Odličan post. :)

    ОдговориИзбриши
  4. Isto seckamo crni luk. Ja sam ovako naucila kad sam kao "omladinka" radila u kisku brze hrane, pa jedan od poslica je iseckati 5-6 kg luka :) Samo, koristim noz koji nije reckav, i koji je tanak i sa tupe strane (objasnih ga).
    Sto se tice plakanja, taj savet sa mokrim nozem nije los, i nema nikakve veze sa tim sto je noz hladan ili ne, nego sto je MOKAR. Ta "stvar" koja nas tera na plakanje je neki gas, koji voli da se "lepi" na vlagu, a oko je vlazno, i suznica nosa, pa nas zato pecka. Ali, ako taj gas ima neku drugu vladu da napadne na putu od luka do ociju, to jeste resenje za nas :) Dakle, dasku stavi tuk uz sudoperu i pusti vodu da tece, a ti se odalji se sto vise mozes. E sad, naravno da taj polozaj nije bas zgodan jer otegnes ruke i stojis u nekom neprirodnom polozaju, mada, ako ne seces bas veliku kolicinu, pomocice. Moj favorit su ipak naocare za plivanje :) Cak je i sin, koji voli da petlja i pomaze po kuhinji, usvojio tu naviku :)))

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  5. Brankic, za tebe savet da rendas kad god ti jelo dozvoljava. Curi i tu vodice, zavisi od sorte, ali imas ipak komadice. Druga varijanta je da seckas na tanke listice umesto na kockice. :)

    Tadeja, mislila sam da ce ovaj post ostati bez komentara :)) Probala sam tako iz ruke par puta, ali se meni luk nekim cudo pretvori u sapun pa samo poleti lol
    Pokusacu da ne secem do kraja pa cu videti da li ce mi uspeti. Mislim na varijantu sa daskom i sitnim seckanjem. Za salatu sa par unakrsnih uzduznih rezova moze bez preblema. Ne znam kako ce ici sa polutkama.

    Majo, moc navike je cudo. Volim ovaj reckavi nozic i skoro sve radim sa njim. Do skoro sam cak i ljustila, ali sam uvela ljustilicu u kuhinju pa sada reckavac sluzi samo za seckanje. :)
    Volim "hemiju u kuhinji" pa cu potraziti sta se tacno desava kada seckamo lukac. Trenutno mi pada na pamet sumpor, odnosno njegova jedinjenja, i on bi mogao biti krivac za plakanje.
    Secam se kada sam nani objasnjavala zasto joj voda brze provri kada poklopi serpu i kako time povecava napon pare iznad tecnosti pa ubrza proces lol

    A u vezi fazona za zaobici plakanje uz seckanje ... Ma ja nekako volim da pustim suzu uz seckanje luka. Ja sam rakonja, emotivna do besvesti ali najcesce suzbijam emociju isto tako do besvesti, pa se uz seckanje luka isplacem "ko zena", ode sa suzama uz seckanje sve sto me je mucilo tog dana :))

    ОдговориИзбриши
  6. Nasla :D
    http://www.tehnologijahrane.com/povrce/sirovine-povrce/crni-luk-uzgoj-tehnoloska-zrelost-berba-i-skladistenje

    "Ljut ukus i miris crnom luku daje eterično ulje. .........

    Sa medicinskog aspekta najznačajnija jedinjenja kod lukova su organosumporna jedinjenja. Zrele lukovice sadrže uglavnom cistein-sulfokside. Kada se tkivo usitni oslobađa se enzim alinaza koji ih konvertuje u tiosulfinate. Ova jedinjenja su reaktivna, isparljiva, oštrog mirisa i deluju nadražajno na sluzokožu oka. Han et al. (1995) potvrdili su antimikrobnu aktivnost alicina."

    Mali citat, a na pocetku imate link.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails