Volimo burek i to bas!
Relativno blizu nam je Pekara Trpkovic, pa kada zelimo da se pocastimo dobrim burekom pazarimo tamo. Najcesce klopamo prazan, takav najvise volimo, mada u sve ostale varijante nemamo bas poverenja bez obzira je ova poznata pekara u pitanju. Nekada im burek sa sirom ili mesom bude super, a nekada jedes uprzeni luk ili prokiso sir. Dobar burek se danas ipak tesko nalazi. :(
Znam da je za Bosance burek samo ona pita sa mesom, a sve ostalo su pite, ali se u Srbiji pod burekom podrazumeva svaka pita slozena na nacin kao taj burek sa mesom. ... i to je jednostavno tako, tako smo navikli i za nas je sve to 'burek'. Nemojte nas ispravljati, hvala! :)))
Dugo sam gledala link sa kulinarike Burek u slici i reci koji je ostavila tamosnji clan @mamamaja. Radi se o 'Niskom bureku' tako su ga patentirali, i ona ga pravi u tom primeru sa sirom. Nisam se usudila da i ja isprobam, posto je za mene burek iz pekare bio nesto sto sam mislila da je prosto nemoguce napraviti u kucnim uslovima. Onda sam, pocevsi sa blogovanjem, videla krug Kuvarijacija kada je 11 blog-erki pravilo taj burek i to vise nego uspesno. Trebalo mi je ipak celih godinu dana da se osmelim da ga napravim. Kada je njima upselo, nije bilo razloga da ne uspe meni. Svoj prvi burek sam napravila pre nepunih mesec dana i od tada sam ga pravila nekoliko puta. Jednom sa sirom kad sam bila kod mame u zelji da njoj pokazem sta sam otkrila, a ostale varijante su bile prazne, onako kako ga Deki i ja najvise volimo.
Da li je burek uspeo? Citiracu vam svog brata koj je veliki gurman i ima najosetljivije nepce u familiji :))))
"Vidi stvarno burek, i to odlican burek!'
A sta vam je potrebno za burek:
Postupak je jednostavan.
Zamesi se brasno sa slanom vodom. Mesi se 10-15min da se testo dobro izradi i postane elasticno. Zatim se podeli na 6 jufkica. Pravim sest jufkica jer mi je mali sto, a cilj mi je da razvucem sto tanje. Istopi se mast i doda ulje. Taj rastop mora biti mlak, ni slucajno vruc da ne skuvate testo.
Svaka jufkica se rasklagija na velicinu srepice u kojoj je rastop masti i ulja. Zatim se, jedna po jedna, ubacuju jufkice. Mora da se vodi racuna da svaka pre ubacivanje prethodne bude dobro potopljena da se ne bi zalepile jedna za drugu. Jufkice u masnoci stoje pola sata.
Nakon pola sata spremne su za razvlacenje.
Iz serpice pazljivo pokupite malo masnoce pa dobro nauljite povrsinu na kojoj radite. Izvadite prvu jufkicu. Ona se vec pri tom vadjenju tegli kao zvaka. Spustite je na sredinu stola, pa polako dlanovima rastanjite od sredine ka spolja do nekle. Ako se negde napravi rupa, ne panicite, desava se. Zalepite nekako rupu za sto i povlacite dalje. Nakon tog pocetnog razvlacenja, vucite testo tako sto cete da hvatate za krajeve, i odizete blago testo od stola. Sto tanje razvucete, burek ce biti lepsi. Pokusajte da oni krajevi testa budu sto tanji. Ja sam ih malo prstima na kraju ispretiskala i rastanjila. Izvinjavam se na losim fotografijama i sto nemam kompletan postupak. Jednom cu nekog namoliti da stoji uz mene i fotka pa cu azurirati ovaj post. U svakom slucaju, na pocetku sam linkovala @mamamajin recept pa tu bogledajte slicice. Na slici ispod vidite samo taj pocetak kada sam dlanovima razvukla. Posle toga sam vukla za krajeve i razvukla preko cele povrsine stola koru.
Zatim ide preklapanje.
Ako imate nadev, stavite mali deo na sredinu razvucenog testa. Testo odignite sa stola sa jednog kraja pa prebacite na drugu stranu. To radite lepo u krug da dobijete jednu gomilicu malo uzu od tepsije u kojoj pecete. Trudite se da prilikom tog prebacivanja zarobite sto vise vazduha ispod testa da bi se burek sto lepse izlistao tokom pecenja. Zato su nam one rupe prilikom razvlacenja neprijatelji, jer sto vise rupa napravimo, manje cemo vazduha zarobiti tokom preklapanja.
Napravljenu i ispreklapanu koru sklonimo sa strane.To radimo tako sto pazljivo podvucemo ruku ispod testa, pa onda i drugu i tako prebacimo. Ne plasite se ako kori malo promenite oblik, sve to prilikom pecenja dodje na svoje. Mozete da je stavite na neku na serpu okrenutu naopako, pa ce sledeci korak biti laksi.
A sledeci korak je razvlacenje nove kore. Opet obavezno zamastite povrsinu pre razvlacenja. Kada razvucete novu koru do kraja, onda onu prethodnu stavite u centar novorazvucene. Pospete malo nadeva po toj prvoj kori pa opet preklapate u krug podizuci visoko testo u cilju da se zarobi vazduh. Sada ove dve zajedno upakovane kore prebacite sa strane, opet namastite sto i razvlacite trecu. Postupak ponavljate do poslednje kore. Kada razvucete sestu koru, i u njen centar stavite prethodne, mozete staviti nadev i ne morate. Sve prebacite u tepsiju od 28cm precnika pa stavite u rernu zagrejanu na 200C i pecete oko pola sata. Ispecen burek okrenete naopako uz pomoc velikog tanjira ili cega slicnog, pa vratite u tepsiju da se malo prohladi i slegne pre secenja. Na kraju isecete i uzivate u pravom bureku kakvom tesko da mozete danas naci u nekoj pekari.
Nekada pravim u manjoj tepsiji, od 26cm, pa onda pravim od manje brasna i vode - 400g brasna i 260ml vode, a tada smanjim i masnoce na 100ml ulja i 100g masti.
Evo jos nekih slicica bureka, rekoh pravila sam vise puta. :)))
Hvala @mamamaji gde cula i ne cula i svim devojkama koje su pravile Burek na niski nacin i na taj nacin me ohrabrile da ga i ja isprobam!
Relativno blizu nam je Pekara Trpkovic, pa kada zelimo da se pocastimo dobrim burekom pazarimo tamo. Najcesce klopamo prazan, takav najvise volimo, mada u sve ostale varijante nemamo bas poverenja bez obzira je ova poznata pekara u pitanju. Nekada im burek sa sirom ili mesom bude super, a nekada jedes uprzeni luk ili prokiso sir. Dobar burek se danas ipak tesko nalazi. :(
Znam da je za Bosance burek samo ona pita sa mesom, a sve ostalo su pite, ali se u Srbiji pod burekom podrazumeva svaka pita slozena na nacin kao taj burek sa mesom. ... i to je jednostavno tako, tako smo navikli i za nas je sve to 'burek'. Nemojte nas ispravljati, hvala! :)))
Dugo sam gledala link sa kulinarike Burek u slici i reci koji je ostavila tamosnji clan @mamamaja. Radi se o 'Niskom bureku' tako su ga patentirali, i ona ga pravi u tom primeru sa sirom. Nisam se usudila da i ja isprobam, posto je za mene burek iz pekare bio nesto sto sam mislila da je prosto nemoguce napraviti u kucnim uslovima. Onda sam, pocevsi sa blogovanjem, videla krug Kuvarijacija kada je 11 blog-erki pravilo taj burek i to vise nego uspesno. Trebalo mi je ipak celih godinu dana da se osmelim da ga napravim. Kada je njima upselo, nije bilo razloga da ne uspe meni. Svoj prvi burek sam napravila pre nepunih mesec dana i od tada sam ga pravila nekoliko puta. Jednom sa sirom kad sam bila kod mame u zelji da njoj pokazem sta sam otkrila, a ostale varijante su bile prazne, onako kako ga Deki i ja najvise volimo.
Da li je burek uspeo? Citiracu vam svog brata koj je veliki gurman i ima najosetljivije nepce u familiji :))))
"Vidi stvarno burek, i to odlican burek!'
A sta vam je potrebno za burek:
- dobra volja i malo strpljenja
- 500g brasna
- 300ml mlake slane vode (1 kasicica soli)
- 120ml ulja i 100g masti
Postupak je jednostavan.
Zamesi se brasno sa slanom vodom. Mesi se 10-15min da se testo dobro izradi i postane elasticno. Zatim se podeli na 6 jufkica. Pravim sest jufkica jer mi je mali sto, a cilj mi je da razvucem sto tanje. Istopi se mast i doda ulje. Taj rastop mora biti mlak, ni slucajno vruc da ne skuvate testo.
Svaka jufkica se rasklagija na velicinu srepice u kojoj je rastop masti i ulja. Zatim se, jedna po jedna, ubacuju jufkice. Mora da se vodi racuna da svaka pre ubacivanje prethodne bude dobro potopljena da se ne bi zalepile jedna za drugu. Jufkice u masnoci stoje pola sata.
Nakon pola sata spremne su za razvlacenje.
Iz serpice pazljivo pokupite malo masnoce pa dobro nauljite povrsinu na kojoj radite. Izvadite prvu jufkicu. Ona se vec pri tom vadjenju tegli kao zvaka. Spustite je na sredinu stola, pa polako dlanovima rastanjite od sredine ka spolja do nekle. Ako se negde napravi rupa, ne panicite, desava se. Zalepite nekako rupu za sto i povlacite dalje. Nakon tog pocetnog razvlacenja, vucite testo tako sto cete da hvatate za krajeve, i odizete blago testo od stola. Sto tanje razvucete, burek ce biti lepsi. Pokusajte da oni krajevi testa budu sto tanji. Ja sam ih malo prstima na kraju ispretiskala i rastanjila. Izvinjavam se na losim fotografijama i sto nemam kompletan postupak. Jednom cu nekog namoliti da stoji uz mene i fotka pa cu azurirati ovaj post. U svakom slucaju, na pocetku sam linkovala @mamamajin recept pa tu bogledajte slicice. Na slici ispod vidite samo taj pocetak kada sam dlanovima razvukla. Posle toga sam vukla za krajeve i razvukla preko cele povrsine stola koru.
Zatim ide preklapanje.
Ako imate nadev, stavite mali deo na sredinu razvucenog testa. Testo odignite sa stola sa jednog kraja pa prebacite na drugu stranu. To radite lepo u krug da dobijete jednu gomilicu malo uzu od tepsije u kojoj pecete. Trudite se da prilikom tog prebacivanja zarobite sto vise vazduha ispod testa da bi se burek sto lepse izlistao tokom pecenja. Zato su nam one rupe prilikom razvlacenja neprijatelji, jer sto vise rupa napravimo, manje cemo vazduha zarobiti tokom preklapanja.
Napravljenu i ispreklapanu koru sklonimo sa strane.To radimo tako sto pazljivo podvucemo ruku ispod testa, pa onda i drugu i tako prebacimo. Ne plasite se ako kori malo promenite oblik, sve to prilikom pecenja dodje na svoje. Mozete da je stavite na neku na serpu okrenutu naopako, pa ce sledeci korak biti laksi.
A sledeci korak je razvlacenje nove kore. Opet obavezno zamastite povrsinu pre razvlacenja. Kada razvucete novu koru do kraja, onda onu prethodnu stavite u centar novorazvucene. Pospete malo nadeva po toj prvoj kori pa opet preklapate u krug podizuci visoko testo u cilju da se zarobi vazduh. Sada ove dve zajedno upakovane kore prebacite sa strane, opet namastite sto i razvlacite trecu. Postupak ponavljate do poslednje kore. Kada razvucete sestu koru, i u njen centar stavite prethodne, mozete staviti nadev i ne morate. Sve prebacite u tepsiju od 28cm precnika pa stavite u rernu zagrejanu na 200C i pecete oko pola sata. Ispecen burek okrenete naopako uz pomoc velikog tanjira ili cega slicnog, pa vratite u tepsiju da se malo prohladi i slegne pre secenja. Na kraju isecete i uzivate u pravom bureku kakvom tesko da mozete danas naci u nekoj pekari.
Nekada pravim u manjoj tepsiji, od 26cm, pa onda pravim od manje brasna i vode - 400g brasna i 260ml vode, a tada smanjim i masnoce na 100ml ulja i 100g masti.
Evo jos nekih slicica bureka, rekoh pravila sam vise puta. :)))
Hvala @mamamaji gde cula i ne cula i svim devojkama koje su pravile Burek na niski nacin i na taj nacin me ohrabrile da ga i ja isprobam!
Tanja, pravila sam pre nekih mesec dana i zamisli stavila sam kesu na ruku pa fotkala usput da ne umastim aparat. Meni ovaj burek nije bio dovoljno masan i ja bi sledeći put između kora dodla po koju kašičicu masti. Dopada mi se i zbog njega sam mušemu kupila, ali je iapk puno posla oko bureka. Tripkovići su strava. Nisam jela ali brat moj redovno ide u grad samo zbog tog bureka.
ОдговориИзбришиSuper je ideja sa kesom, ja se cesto pomazem krpama, ali ipak cu sacekati nekog raspolozenog. Ja sam ti malo smotana pa se ne bih usudila da isprobavam tako, a ruke su mi masne do pola podlaktica. :)))
ОдговориИзбришиAko ti ovaj burek nije dovoljno mastan, onda kad stavis koru u koru, pre stavljanja fila ti poprskaj sa masnocom iz serpe, pa stavi fil i preklopi.
Obicno nije dovoljno mastan ako ne podmazes svaki put sto i ako ne stavis dovoljno masti. Ali probaj i ovako da poprskas dobro koru paze.
Ja sam jednom sav visak masnoce zalila preko bureka ali to nije bas nesto doprinelo, ostaje sva ta masnoca u tepsiji pa mora da se odlije.
Meni je najveci posao da operem sto pre i posle, mada mi ovako nije nista drugo problem.
'Ali probaj i ovako da poprskas dobro koru paze.'
ОдговориИзбришиOvo je trebalo da glasi:
Ali probaj i ovako da poprskas dobro koru pa zamotaj.
Eto mi kada ne pregledam pre slanja. :))))
Taci, svaka cast... bas je kao pravi!:))) Pravila sam burek par puta po ovom receptu i stvarno bude odlican, eto zaboravila sam skroz na ovaj recept a tako je dobar... i super ti ide razvlacenje kora, meni bas i ne ispadnu tako tanke koliko bih zelela, izgleda da jos treba da vezbam.... ili da dodjem kod tebe na obuku!;)))
ОдговориИзбришиBurek nikada nisam pravila i nekad zbog toga zalim. Ovo je i meni odavno poznat recept ali nikako da zasucem rukave...
ОдговориИзбришиValjda ce ove zime doci na red:)
Jako dobar burek tj. bureci:) Pogledala sam i ostale... sve divota do divote, mogu misliti kakva je to uzivancija bila. Odlično si pripremila burekčić:)
Trpković mi je u starom komšiluku tj. uspomena na školske dane:) Imala sam sreću da školske dane provodim uz dve najbolje pekare tog vremena u gradu. Osnovna - Trpković, srednja - Aca pekar:)
Radila sam burek po ovom receptu i bio nam je fenomenalan, taman mastan s mjerom.
ОдговориИзбришиSuper ti je ispao i rado bih se poslužila.
Jelena, dala si mi super ideju. Često mi se dogodi da nešto ne pofotkam upravo zbog toga što bih stalno trebala prati ruke. Sad ću si nabaviti najlonske rukavice (kao što su one na benzinskim pumpama).
Meni se svidja!!Razvlacila sam kore i pravila sa sirom,krompirom...ali uvek kao pitu u krug,nikad kao burek.Probacu ti recept,jer volim kako radis,a rezultat zna se!!Pozz
ОдговориИзбришиExtra je! I mi mnogo volimo burek. Za nas je on prvenstveno sa sirom. Sa mesom nikada ne kupujemo... Ima i jedan super recept sa kupovnim korama, ali kad se slozi bude bas kao iz pekare. Naravno, sa domacim korama je uvek puno bolje...
ОдговориИзбришиDa znas da cu i sama probati... :)
Stvarno burek izgleda kao pravi :-) Odlično ti to ide; ja se ne usuđujem da probam da se upustim u burek, mada bosanske pite pravim k'o prava. Možda kada proradi ta kesa, pa objaviš foto-strip, pa ja u slici i reči prođem kroz to.... Svakako, ovo izgleda fenomenalno!!! (P.S. Kod Trpkovića sam ranije jela burek sa šunkom i kačkavaljem, bio je vrhunski)
ОдговориИзбришиDivno divno.Evo pre neki dan bas se prepirem sa Mikele(akademski slikar u Beogradu) koji tvrdi da je naziv Burek samo za Burek sa mesom..a sve ostalo su pite;))
ОдговориИзбришиJa onda na kraju rekoh: Ma bas me briga kako se zove samo da je mastan..burek:))
Hvala zene moje drage na komentarima!
ОдговориИзбришиmignonne,
Samo ti dodji da vezbamo zajedno. :))) meni se prave rupice malo vise nego sto bih zelela ali dobro, jos sam pocetnik. Kora mora sto tanje da se razvuce jer se lepse lista i bolje upija masnocu.
Nale,
tebi ce burek ici kao od sale, a steta da ne isprobas. Meni je trebalo dugo, a kada sam probala pitala sam se sta sam toliko cekala. :))
Tamara,
Evo sad sam nasla tvoj burek.
http://cake-cookie-pie.blogspot.com/2011/07/burek-od-sira.html
Odlican! Tanko tanko razvucena kora, ma savrseno!
Majo,
Videces ne razlikuje se puno od razvlacenja kora za pitu, mozda jedino lakse puca jer je masno. Sigurna sam da ce tebi to lakse da ide nego meni.
Miki,
Probaj obavezno. Racunaj da ti vremenski treba oko sat i 45min sa sve pripremom, razvlacenjem i pecenjem.
Vidjala sam taj recept sa kupovnim korama ali nikada nisam isprobala. To je sledece.
Opasna,
Ako bosanske pite idu od ruke, onda ce ovo biti isto lako za tebe. Ma ovo je zaista lako, ali dok ne probas ne verujes.
Malopre sam sa uzasom kostatovala da je @mamamaja povukla slike i da ih nema vise na linku :(((((
http://www.youtube.com/watch?v=0N_VR6KvT0U&feature=related
Evo princip je ovaj, samo sto ja ne mlatim kore po vazduhu jer nemam pojma gde bi testo zavrsilo, na lusteru valjda i mislim da su moje kore jos tanje nego kod ovog cike. I ne pipkam odozgo burek ko on na kraju da ne izduvam baloncice na testu, ne znam sta njemu bi. :)))
Dzoli,
Bas tako, samo nek je mastan! LOL
Ma znas kako, to sa tim pricama da je burek samo pita sa mesom, to gnjave tvrdoglavi Bosanci. Burek je pravljen mnogo pre nego sto je stigao do Bosne. Inace ta njihova pita sa mesom koju zovu burekom, pravi se kao nasa savijaca, mislim na taj fazon sa rolanjem kora. Sad kad bi potrazila gde se po svetu sve pravi burek i sta podrazumevaju razni narodi pod burekom, videla bi da ta bosanska definicija ne pije vodu. Nemam ja nista protiv bosanskog dozivljaja bureka, ali mi smeta toliko insistiranje na necemu sto pre svega nije njihova izmisljotina. Znaci uvek se nadje neki pametnjakovic da te u komentaru na blogu ili forumu prosvetli o bureku.
Evo pogledaj ovaj blog, pise ga Turkinja.
http://english.turkishcookbook.com/2005/03/turkish-pastry-recipes.html
E sad uz svaku pitu ti imas da se ona zove "nesto - burek". Jel i njoj trebamo da objasnimo da je burek samo pita sa mesom? ;)
Dakle, u Bosni mozda jeste burek iskljucivo pita sa mesom, ali u Srbiji je burek i prazan i sa sirom i sa spanacem ... samo da je pravljen ultra mastan i sa ovakvim korama i principom 'kora u kori'. Najcesce se jufke ne dave u masnoci nego samo dobro namaste svinjskom mascu pa se dodatno svaka kora prska, ali ovako sa potapanjem mu valjda dodje taj "Burek na niski nacin'.
:) Nisam povukla slike, prosto nekad pređu bandwidth pa se ne vide :)
ИзбришиPozz od mamamaje
:) Nisam povukla slike, prosto nekad pređu bandwidth pa se ne vide :)
ИзбришиPozz od mamamaje
Majo, jako mi je drago sto si videla post i sto si se javila. Videh posle da se slicice povremeno kao izgube ali da su ipak tu.
ИзбришиHvala ti jos jednom na prezentaciji izrade bureka, meni je mnogo znacila. I recept je super. Zaista ne mogu da ti recima opisem koliko sam zahvalna. Mislila sam da je nemoguce napraviti burek kos kuce.
Veliki pozdrav!
ja sam se isto dugo dvoumila dal da isprobam taj burek jer mi to izgledalo teško a i ne volim razvlačiti kore... no kad sam ga probala oduševila sam se kao i svi moji doma
ОдговориИзбришиa inače kao što sam ti napisala i na fb ne volim burek iz pekare, od kad ga sama spremam jedem ga s veseljem
Bas mi je drago sto si ipak nasla varijantu koja ti odgovara. Ne znam sta rade u tim pekarama, ali dobro bureka sve je manje :(
ИзбришиJa nikada nisam sama napravila burek, a onaj sa sirom jednostavno obožavam. Nemam neko posebno mjesto gdje ga kupujem, zapravo bi se prije moglo treći da ga izbjegavam jer kada ga se dohvatim tko bi stao :). Ti si stvarno napravila odličan posao, vidjela sam sve slike bureka, a vidim i kako si ga super napravila. Brat ti je sve rekao, a i ja kažem isto !
ОдговориИзбришиSada baš mislim kako bih se i ja mogla iskušati i probati ga napraviti.
Brankic, moras da probas ovaj, zaboravices na kupovni kad ti kazem. :))
ИзбришиTaci, sta to radis sa slikama. Savrseno izgleda. Moram da ga pravim, naravno ja cu praviti "dijetalan", tj prazan.
ОдговориИзбришиTi ces biti prva kojoj ce dijetalna hrana doci glave hihihi
ИзбришиI burek i pite radim s kupljenim korama i sumnjam da ću ikada sama razvlačiti jufke iako znam da su 100x bolje od kupljenih. Divno ti je uspjela (iako, i nama ovdje sve je burek, a kako ga isključivo peku u kosovarskim pekarnicama, nema veze s pravim bosanskim pitama i burecima - sve pliva u masti, preslano je i uopće, loše).
ОдговориИзбришиNikad ne reci 'nikad'. Za jufke treba samo malo vremena i strpljenja. Da se dobro umese, dobro odstoje i posle razvuku. Mene uglavnom ubija to cekanje da odstoje ali ne vredi, mora tako.
ИзбришиBozanstven post, sada bih bas pojela parce i jedan jogurt, hvala:)
ОдговориИзбришиZnam da ti strogo pazis na klopu ali eto sad nemas razloga da ne napravis klincima burek. ;) A mislim da ce i Djean biti odusevljen.
ИзбришиNikad to ne bih uspela...Bravo!
ОдговориИзбришиHvala, hvala!
ИзбришиMa uspela bi sigurno. Svaka od nas koja je pravila mislim da nije verovala da ce uspeti. Linkovala sam originalni recept i tu imas lepo u slikama prikazano kako zena pravi (dok ja nekog ne namolim da uslika dok radim) pa polako. Cak i da je kora sva u rupama, burek uspeva. Samo hrabro!
I mi volim burek! Dugo te nema, a ni mene :)
ОдговориИзбришиSretna nova i ugodni nadolazeći blagdani tebi i obitelji! :)
Hvala Tadeja, neka je srecna nova tebi i tvojoj porodici takodje.
ИзбришиNema tebe cini mi se duze nego mene, ali blogovanje trba da traje i da se trosi po zelji i mogucnostima. U pocetku sam stancovala recepte, pa sam usporila i sada pisem kada sam raspolozena i imam vremena ... a u zadnje vreme me stiso neki bedak i onda sta cu. Obilazila sam vas periodicno ali nisam komentarisala. Volim da lepo iskomentarisem, ali kad imam impresiju a nemam reci, onda je mnogo tesko da se ostavi komentar.
kiss
Sve najbolje u novoj godini, tebi i tvojima!
ОдговориИзбриши:*
Hvala Majcek i vama takodje!
ОдговориИзбришиJa ti cestitala na mejl, ali je on stigao kod Marije :)))
ljubim vas