Странице

петак, 1. март 2013.

FBI rukavice - kod Milkice u gostima

Prethodna dva meseca je na tapetu za istraživanje, u sklopu igrice FBI rukavice koju je pokrenula @mamajac, bio Milkicin blog Mimi`s Kingdom.

Kada uđete u indeks recepata na blogu, prvo što možete da primetite da Milkica jako voli da mesi ali voli i po malo neuobičajene recepte. Deo bloga koji je meni posebno zanimljiv je Biljke a i u postovima možete da vidite puno divnih fotografija iz njihove bašte.

Za isprobavanje sam odabrala dva recepta, za ovaj put. Linkove ka originalima recepata imate u nazivu.

Šira, indijski puding od griza


Kada sam naišla na ovaj recept, nije bilo razmišljanja o tome da li ću ga isprobati, jer griz jako volim ali ga uvek spremam klot. Kako se u kući zatekla i kesica šafrana, a suvo grožđe, griz, orahe i mleko obično uvek imam u kući, za čas posla sam isto veče napravila puding.
Milkica kaže da se originalno pravi nešto gušći pa se seče na kocke. Možda ću sledeći put probati tako, deluje kao zanimljiva ideja za desert `iz ruke`. Iako se u receptu koristi mala količina šafrana, fino se oseti njegova specifična aroma. Dodatak suvog grožđa i oraha je takođe interesantan za oplemenjivanje ukusa ove jednostavne poslastice. Jedina izmena koju sam napravila je korišćenje putera umesto ulja.

Potrebno je za dve osobe:
  • 30g putera
  • 1 puna kašika suvog groždja
  • 2 kašike seckanih oraha
  • 75g šećera
  • 450ml mleka
  • 5 kašika griza
  • prstohvat šafrana u nitima 
 Priprema:

Staviti šafran u mleko, promešati i sačekati da pusti boju i oboji mleko u žuto. Rastopiti puter, sačekati da prestane da peni pa na srednjoj jačini ringle lepo propržiti orahe i suvo grožđe.Smanjiti vatru, dodati griz i pržiti ga oko pola minuta. Zatim dodati šećer pa sve lepo izmešati i kratko propržiti.
Skloniti sa ringle, pa uz stalno mešanje dodati mleko. Vratiti na ringlu i kuvati još oko 5 minuta da se lepo zgusne. Sipati u činiji i uživati u toplom ili potpuno rashlađenom desertu, po želji.

Divan precizan recept i sigurno ću ga ponoviti.



Ukiseljeni šampinjoni

Šampinjone rado jedemo u svim varijantama. Kiselila ih jesam, nekoliko puta, samo što nikada nisam imala neki recept, neku konkretnu meru. Nije to bilo loše ali nije bilo ni dobro. Zato sam obavezno morala da isprobam ovaj recept za kisele šampinjone.
Što se mene tiče, imate sve preporuke. Taman je kiselo i ima divnu aromu. Može se konzumirati odmah ali su ipak lepši kada odstoje jedan dan. Ovog puta nisam mnogo eksperimentisala sa začinima pa sam stavila samo lovor i biber. Sledeći put ću dodati i origano i timijan i pokušaću da celu količinu šampinjona skuvam od jednom u većoj šerpi. Jedina zamerka receptu su 6 tura po malo, mislim da nema potrebe. Jedino što će možda morati malkice duže da se kuva. nadam se da neću nešto da upropastim.


Potrebno je:
  • 1kg sitnijih šampinjona (a i ne mora, ja ih nisam imala)
  • 2dl vode
  • 1dl alkoholnog sirća
  • nekoliko zrna bibera
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica šećera
Priprema:

Šampinjone oprati pa ako su veliki, iseći na manje komade.
U šerpici zavreti vodu sa sirćetom, šećerom i začinima. Spremiti dve tegle od 700g.
U provrelu tečnost iz nekoliko tura spuštati šampinjone i kratko prokuvati. Dva minuta maksimum, da se ne bi previše razmekšali. Svaku turu rešetkastom kašikom vaditi pa stavljati direktno u tegle. Kada se skuva cela količina, šampinjoni se zaliju onom tečnošću u kojoj su se kuvali. Tegle se dobor zatvore i kada se ohladi, spremno je za konzumaciju.

Sa ova dva recepta se moja istraga ne završava. Imam upamćeno još dosta toga, pa ćemo sigurno sa još nečim počastiti.
Milkice hvala na divnim receptima koje nam predstavljaš i divnim fotografijama. :*

6 коментара:

  1. propustila sam ove šampinjone koje obožavam. Isprobaću i ja . Odlične slike. Uzeću jednu šalicu indijskog pudinga.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo se posluži :)
      Šampinjoni su odlični, nema puno posla oko njih, a o uštedi da ne pričam.

      Избриши
  2. Tanja, puno hvala! Posebno mi je drago da si isprobala puding. :) I drago mi je da ti se dopalu isprobano...
    :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao da znaš kako sam obigravala oko peciva i hlebova :))
      Na kraju sam ipak izabrala ova dva recepta jer sam isprobala na okupljanjima tvoje fokače i onaj namaz od pečenog luka. Griz sam ponovo pravila, stvarno je divan i hvala još jednom što si pronašla taj recept.

      Избриши
  3. I ja obožavam griz. Pogotovo za doručak!
    Super mi je ta kombinacija šafrana, oraha i suvog grožđa.
    Baš ću da staviti na listu za isprobavanje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Onda ćeš ovaj da obožavaš još više. ;) A brzo se pravi i što bi rekli, još brže pojede. :D

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails