Prošle godine sam objavila Božićnu pogaču i tada sam pomenula da moja svekrva za Božić pravi suvu pitu.
Slatka, preukusna suva pita, na fotografiji ispod, je njenih ruku delo. :)
Upoređivala sam recepte za ovakvu vrstu pite i nailazila uglavnom na varijante gde se pita zaliva šećernim sirupom. Ovde toga nema, ali je za samo filovanje korišćena poprilična količina šećera. Pita stajanjem postaje sve lepša, a glavna caka je da se u startnu dovoljno namasti.
Pored oraha, u nju se, po želji, dodaje suvo grožđe, mada se može staviti i sitno seckanih suvih šljiva, smokvi i urmi, što samo poboljšava ukus i sočnost pite.
Postoji i još jedan trik. Narenda se samo jedna jabuka i stavlja po malo na fil od oraha i šećera.
Potrebno je:
Priprema:
Po mogućstvu uzeti veći dublji pleh u koji stane cela kora. Pleh vrlo malo podmazati uljem sa svih strana.
Suvo goržđe oprati, pa naliti sa malo vode da nabubri, ocediti i osušiti na salveti.
Razdvojiti kore, pa ih prebrojati. Ako ne staju cele u pleh, odseći viškove koje ćemo takođe da iskoristimo.
Izmešati orahe, šećer i prašak za pecivo. U šolju od 300ml sipati do pola ulje, pa dosipati do vrha kisele vode. Svaku koru poprskati ovom mešavinom koju pre prskanja svaki put malo promutimo, a svaku drugu filujemo smesom od oraha i šećera.
Dakle, ređa se: kora pa se poprska - kora, poprska se pa se stavi mešavina oraha i šećera i nabaca malo suvog grožđa - kora, pa se porpska itd. Na pola ređanja ubaciti novčić (opran i otkuvan, dezifinkovan alkoholom). Na kraju treba da ostanu dve kore, koje ćemo takođe malo porskati.
Naslaganu pitu iseći pre pečenja na kocke, pa ako je ostalo mešavine vode i ulja, naliti ravnomerno taj ostatak preko isečene pite. Pitu ispeći u prethodno zagrejanoj rerni, dok se stranice malo ne odvoje i ne porumeni odozgo.
Prijatno!
Slatka, preukusna suva pita, na fotografiji ispod, je njenih ruku delo. :)
Upoređivala sam recepte za ovakvu vrstu pite i nailazila uglavnom na varijante gde se pita zaliva šećernim sirupom. Ovde toga nema, ali je za samo filovanje korišćena poprilična količina šećera. Pita stajanjem postaje sve lepša, a glavna caka je da se u startnu dovoljno namasti.
Pored oraha, u nju se, po želji, dodaje suvo grožđe, mada se može staviti i sitno seckanih suvih šljiva, smokvi i urmi, što samo poboljšava ukus i sočnost pite.
Postoji i još jedan trik. Narenda se samo jedna jabuka i stavlja po malo na fil od oraha i šećera.
Potrebno je:
- 500g tankih kora za pitu
- 500g kristal šećera
- 500g mlevenih oraha
- suvog grožđa (opciono)
- 1 prašak za pecivo
- oko 150ml ulja
- oko 150ml kisele vode
Priprema:
Po mogućstvu uzeti veći dublji pleh u koji stane cela kora. Pleh vrlo malo podmazati uljem sa svih strana.
Suvo goržđe oprati, pa naliti sa malo vode da nabubri, ocediti i osušiti na salveti.
Razdvojiti kore, pa ih prebrojati. Ako ne staju cele u pleh, odseći viškove koje ćemo takođe da iskoristimo.
Izmešati orahe, šećer i prašak za pecivo. U šolju od 300ml sipati do pola ulje, pa dosipati do vrha kisele vode. Svaku koru poprskati ovom mešavinom koju pre prskanja svaki put malo promutimo, a svaku drugu filujemo smesom od oraha i šećera.
Dakle, ređa se: kora pa se poprska - kora, poprska se pa se stavi mešavina oraha i šećera i nabaca malo suvog grožđa - kora, pa se porpska itd. Na pola ređanja ubaciti novčić (opran i otkuvan, dezifinkovan alkoholom). Na kraju treba da ostanu dve kore, koje ćemo takođe malo porskati.
Naslaganu pitu iseći pre pečenja na kocke, pa ako je ostalo mešavine vode i ulja, naliti ravnomerno taj ostatak preko isečene pite. Pitu ispeći u prethodno zagrejanoj rerni, dok se stranice malo ne odvoje i ne porumeni odozgo.
Prijatno!
Ovakvu česnicu pravi moja prijateljica,Banaćanka, samo ona razvlači kore, i ja se čudom nisam mogla da načudim kad sam je prvi put videla ali kad sam je probala...izuzetno lepa i ukusna. Svake godine nam ostavi komad česnice jer zna da je volimo.
ОдговориИзбришиMoracu da isprobam sa domacim korama. Ako se kupuju, moraju se izabrati one najtanje, kojih ima minimum 20 u pakovanju, a velicine su veceg cetvrtastog pleha.
ИзбришиMi isto mnogo volimo ovu suvu pitu.
E, ovo mi je pravo! Tačno joj zamišljam ukus sad dok čitam recept. Baš divno izgleda!
ОдговориИзбришиHvala Mila. :*
ИзбришиPrelepa ti je česnica! I ja je pravim ovako, samo na kraju pečenu premažem sa malo meda koji zagrejem da se lakše razmaže... :)
ОдговориИзбришиSad kad si pomenula, nesto mi je to premazivanje medom poznato. Moram da pitam svekrvu, jer je moguce da sam izostavila premazivanje u receptu. Ne mogu da se setim da li je ona pomenula da premazuje ili da se moze premazati ili sam to negde procitala.
ИзбришиPa dakleM, voda i dalje ne prestaje da ide od juce :D
ОдговориИзбришиKada se nakanim da je napravim, bice provereno po ovom receptu.
E da i dalje me mami ;)
hihi, vezbas karakter :P
Избришиmogu odmah da ti dam dobar razlog za pravljenje.
elem, kada drzis dijetu neko vreme, organizam pocinje polako da se navikava i da usporava metabolizam. onda mu jednom nedeljno ubacis jedan ovakav sok da se razbudi i pokrene opet. to se zove "punjenje" :)))
Hvala, to je duh! :)
ИзбришиNekada bas vodim racuna, a nekada samo pokusavam da se resim ruznih navika. Mozda ne bih toliko panicila, da ne moram da udjem u vencanicu u julu :D Mislim, razumes me ;)
edun enak banget
ОдговориИзбришиDok čitam recept mami da je napravim. Hoću da napravim suvu pitu, nisam pravila odavno, nevolim da se cedi. Hvala za recept. Gordana
ОдговориИзбришиHow to register a new gaming account at Bet365 casino?
ОдговориИзбришиNew 충주 출장샵 bet365 군산 출장안마 casino players can now play the slots, table 제주 출장안마 games, 경상북도 출장안마 roulette, blackjack, 성남 출장샵 and more on Bet365 mobile platform.