Странице

петак, 6. јул 2012.

Pita sa breskvama i vanil kremom

Ovu pitu pravim sezonski dok traju breskve, pa cak i tada mozda jednom a zasluzuje ponavljanje jer je tako finog, nekako neznog ukusa zbog vanil krema i breskvica u njemu.
Ovog puta mi nesto nije islo formiranje oboda, pa sam zamaskirala slagom da lepse izgleda. Ako izuzmemo stajanje testa u frizideru, pita se pravi relativno brzo i lako. Umesto breskvi moglo bi se upotrebiti i neko drugo voce ali kada pomislim na promenu kombinacije, odustanem jer je bas ova jako dobra.


Potrebno je za kalup precnika 20-22cm

Za krem:
- 2 jaja
- 5 kasika secera
- kesica vanil secera
- kasicica gustina
- 200ml mleka

Za testo:
- 300g mekog brasna
- 125g hladnog putera
- 1 kesica vanil secera
- 80g secera u prahu 
- 6 kasika ledno hladne vode

I jos: 500g ociscenih breskvi

Priprema:

Prvo skuvamo krem.  Izmesati mikserom jaja, secer i vanil secer, 1 kasiciu gustina, pa u mlazu usutu u 200ml vruceg mleka. Kuvati uz neprestano messanje dok se ne zgusne,otprilike desetak minuta.Preruciti u drugu posodu pa preko fila staviti malo plasticne folije da se ne uhvati korica i ostaviti da se prohladi.

Zamesti testo za podlogu od  brasna, putera, vanil secera, secera u prahu i 6 kasika ledno hladne vode. Od testa odvojiti 100g za trakice i obod, staviti oba komada testa u plasticnu foliu ili kesu pa drzati u frizideru min pola sata. Testo mora biti hladno jer je u suprotnom jako tesko raditi sa njim.

Razvaljati testo na malo pobrasnjenoj podlozi u krug nesto veci od kalupa za pitu , pa pomocu oklagije preneti u kalup i obloziti ceo testom. Visak na ivicama odseci, premesti i vratiti u frizider. Dno testa izbockati viljuskom, prekriti testo alu folijom ( i ivice obavezno) pa sipati pasulj ili staviti nesto malo teze preko testa da ne bi raslo prilikom pecenja. Peci u zagrejanoj rerni na 180C petnaestak minuta.

U prohladjeni fil umesati breskve isecene na kockice. Sipati fil u polupeceno testo. Od preostalog testa napraviti trakice pa poredjati unakrst preko fila. Takodje obraditi deo testa i staviti kao obod.
 

Po zelji premazati trakice i obod zumancem umucenim sa malo mleka, a i ne mora, tada ce trakice zadrzati lepu svetlu boju, pa dopeci pitu jos desatk minuta.

Sluziti toplo ili hladno, dobro je u obe varijante.




17 коментара:

  1. I jaaaa :)))

    Prva si pocela sa onom tvojom pitom od tresanja. :))) Ako ce ti biti lakse, mucim i sebe :D

    Posle cu da presecem sa jednim 'dijetalcem' ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Prava delicija. Obožavam pite s ljetnim voćem.

    ОдговориИзбриши
  3. Sjajno....obozavam kolace sa breskvama samo mora da se saceka da breskve postanu lepe i da mirisu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! :)
      Nasla sam na pijaci divne mirisne i socne breskve. Neki deckic ih je prodavao, vidi se da su domace. Malo neugledne ali sam ih prepoznala. :) Cak im je i cena bila drasticno niza, a u odnosu na neke koje sam placala pre toga tri puta skuplje, ove su bile neuporedivo bolje.

      Избриши
    2. Ne znam da li postoji voce koje lepse mirise...(tja, mozda maline, ali bitka je dosta velika)

      Избриши
  4. Obožavam ovakve pite ! Zapravo ljeti volim sve sa voćem, ne znam koje bi prvo probala i od njega nešto pravila, a breskve su mi posebno drage. Odlična je pita, i bez obzira štokažeš da ti rub nije paš uspio super si riješila ovo sa šlagom i jako lijepo izgleda !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Branka! ne pravim ih često pa nisam ispraksovana a i nemam odgovarajući kalup za ovakve pitice.

      Избриши
  5. ovo izgleda predivno! ali predivno!
    pratim te, super je blog, bas daje dosta ideja
    za spremanje...ne znam doduše dal bi mi ovo pošlo za
    rukom jer sa slatkišima slabije stojim....ali stvarno
    mnogo lepo izgleda!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Lena!
      Napraviti ovu pitu zaista nije neka velika mudrost. Mislim da svako može da napravi, jednostavno je pa isprobaj.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails