Странице

субота, 1. фебруар 2014.

Brza pogača

Kada smo bili klinci, mama nam je često pravila ovakvu pogaču, tačnije pogače. Male. Sa bratovljevim i mojim inicijalima. Obožavali smo ih, a bile su još slađe jer je svako imao svoju.


Pogača je idealna za situacije kada ste ostali bez hleba, a nemate vremena da mesite i čekate da narasta testo. Idealna je i kada bukvalno želite da se zasladite hlebom, da imate nešto lepo sa puno korice za "močenje", da prosto uživate. Posna je, pa je možete spremiti i za dane posta. Savršena u svakom smislu i vredi je isprobati.



Za nas dvoje, dovoljna je ona od 250g brašna, ispečena u maloj tepsiji. Vi povećajte mere po potrebi.

Potrebno je:
  • 250g mekog brašna
  • 125ml kisele vode
  • 50ml ulja
  • pola kesice praška za pecivo (6g)
  • pola ravne kašičice soli (3g)

Priprema:

U posudu za mešenje prosejte brašno sa praškom sa pecivo i dodajte so, pa izmešajte. Napravite udubljenje u brašnu, dodajte ulje i kiselu vodu, pa zamesite glatku loptu testa. Testo lepo izradite, mesite bar 5 minuta. Ono se ne lepi i lako je za rad pa nema potrebe za dodavanjem ekstra brašna.


Tepsiju za pečenje nauljite ili postavite papirom. Prebacite na sredinu loptu od testa, pa nauljenim rukama razvucite u krug prečnika oko 20cm.
Viljuškom dobro izbockajte površinu testa, jer ako se to ne uradi, tokom pečenja će se gornja kora odovjiti od ostatka testa. Pospite po želji susamom.


Testo prekrijte krpom ili providnom folijom, ne bukvalno preko testa nego preko posude, pa ostavite da se odmara dok se ne zagreje rerna. Pogaču peći 15 minuta dok lepo ne porumeni sa svih strana.
Pečenu pogaču odmah, tako vrelu, zaviti u kuhinjsku krpu, pa ostaviti na rešetki da se prohladi.


Najslađe je da se lomi rukama, a ja je prosto obožavam uz sve. Zadnjeg puta je mirisala za doručak, uz najobičniju sardinu sa crnim lukom.


Prijatno!

11 коментара:

  1. Ovakve pogače su favoriti u mojoj kući, naročito ih sin voli;) Ja je pravim veoma slično, sa kvascem, i zove se Brza kafanska pogača. Super je, Uz malo sira, prava gozba!

    ОдговориИзбриши
  2. Najlepši su recepti koji u nama ne bude samo mirise i ukuse nego i lepa sečanja na prošle dane i drage nam osobe..Jako lepo uradjeno.
    Da ikoristim ovaj prostor i pozovem tebe i tvoje članice na jednu lepu nagradnu igru na mom blogu.Nadam se da ne smeta.Ako smeta samo izbriši. Ako ne smeta podeli i na Face
    Link je: http://dzolistic.blogspot.co.nz/2014/02/nagradna-igra.html

    Poydrav sa sunčanog Novog Zelanda

    ОдговориИзбриши
  3. Volim ovakve recepte. A fino si me podsetila na sardine sa lukom....sjajan dorucak...

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo mnogo volim, i napravicu je uskoro. Hvala za recept :)

    ОдговориИзбриши
  5. Evo mene opet :)
    Napravila sam trostruku meru, jer sam znala da nam jedna pogacica nece biti dovoljna i dobro je da jesam. Odlicna je, bas je dobro legla uz sir i ajvar :)
    Idealno za kad se ostane bez hleba a nema ko da trkne do prodavnice :)

    ОдговориИзбриши
  6. Odlicna je, belezim za probu, a cim ti i Ljilja kazete da je dobra moram da vam verujem., testo bas lepo izgleda:)))

    ОдговориИзбриши
  7. Suzana, secam se tvog posta za brzu kafansku pogacu, pogace lice kao bliznakinje. :D Problem sa ovom pogacom je - kako se zaustaviti. :D

    Dzoli, naravno da link ne smeta. :)

    Mirjana, sardine sa lukom su meni omiljene, pa rekoh, da i vas podsetim. :)

    Ljiljo, hvala na isprobavanju recepta i mnogo mi je drago da vam se dopada. :)

    Lanci, javi ako isprobas. :*

    Pravila sam i varijaciju na temu - od mesavine razenog, T950 i graham brasna. Prva dva po 75g grama i ostatak graham. Ulje sam stavila maslinovo, a umesto praska za pecivo malo sode bikarbone, oko 3g. Super je i tako. Kada napravim fotografije, azuriracu ovaj post.

    ОдговориИзбриши
  8. Je li to Tip 400 glatko brasno (to meko brasno)

    ОдговориИзбриши
  9. Na koliko se stepeni pece pogaca? Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
  10. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails