Странице

субота, 25. јануар 2014.

Svinjski vrat sa krompirom, iz rerne

Mislim da ne postoji jednostavniji način da se krompir i mesu upakuju zajedno za jedan ručak. Pri tom, dobijete jedan izuzetno ukusan obrok, tako da je ovakva priprema idealna i kada spremate ručak za goste. Minimalno vreme pretpripreme, minimalno zaprljanog posuđa i slobodan šporet da odraditie još po nešto usput, a vreme za pripremu je sve ukupno oko sat i po.


Sad, trenutak iskrenosti. Ovo najčešće spremim kada me mrzi da kuvam. Ne mlatim se oko pripreme ništa posebno, a nemam zamerku na ručak. :D Salata uz ovo jelo bude neka sezonska, ovog puta rendani kupus.


Potrebno je za dve osobe:
  • 4 komada svinjskog vrata, tanje sečenog - oko 650g
  • 800g sirovog krompira (ovo sve pojedemo i crknemo, malo je veća količina)
  • 2 kašike svinjske masti
  • malo ulja
  • so
  • majčina dušica i beli luk (opciono)


Priprema:

Krompir oljuštiti, oprati, pa iseći na kolutove otprilike debljine prsta. Sečemo malo deblje da se ne bi raspao. Posolimo ga sa otprilike trećinom supene kašike soli, možda i manje, sve po ukusu, pa sve dobro, tu u posudi, izmešamo kašikom da se so ravnomerno rasporedi po svim kolutićima.
Ako ne bežite od začina, dodajte i malo majčine dušice.

Meso temeljno oprati pod mlazom hladne vode, ocediti, pa posoliti sa obe strane.

U đuvečaru staviti dve kašike svinjske masti, pa kašikom ravnomerno razmazati mast po dnu i vrlo malo po ivicama. Zatim naliti preko malo ulja, tek toliko da prekrije preko masti.

Po dnu đuvečare rasporediti ravnomerno krompir u jednom redu. Ako želite, možete ubaciti i cele češnjeve belog luka između. Posudu, u koj je bio krompir, isprati sa malo vode da skinete so sa zidova, manje od 100ml, pa tu vodu naliti preko krompira.


Na krompire poređati meso. Posudu dobro zatvoriti alu-folijom, da ne izlazi para iz nje. Krompir će se kuvati u masnoći odozdo i odozgo od masnoće koje meso pušta i pare, a meso će se bariti u masnoj pari.

Đuvečaru staviti u prethodno zagrejanu rernu, pa peći četrdesetak minuta. Nakon toga, izvaditi posudu, pa pažljivo, da vas para ne opeče, otklopiti foliju. Folija ostaje preko posude, ali sada puštamo paru napolje. Ostaviti tako da se kratko peče, pa potpuno ukloniti foliju i sačekati da se meso zapeče sa jedne strane, pa okrenuti da se zapeče i sa druge, izvaditi u neku posudu, pa poklopiti da se ne hladi i ne rasuši.

Krompir pažljivo pomoću neke šire varjače odvojiti od dna posude ako se zalepio, pa ga vratiti u rernu na nekih pet minuta da se i on još malo zapeče. On je, uglavnom, u ovom momentu gotov, ali je nama ukusnije da se još malo lepo zarumeni.



Prijatno!

8 коментара:

  1. Jako fino ovo bude,meso ispadne naošito sočno a krompir mek kao duša

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bas tako Dzoli. Ja pustim krompir da malo uhvati koricu, da krcka na ivicama, a unutra mekano.

      Избриши
  2. E stvarno da crkne čovek! Zaliješ još pivom i baciš se u krevet, pravi ručak za nedelju :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dejan se zalije pivom, a ja sa malo vina :D Crkavanje mi ne gine, iako on pojede veci deo :))

      Избриши
  3. Ja bih samo dodao crni luk iseckan na kolutove između krompira i mesa i dodao malo crnog vina prilikom pečenja, kao i malo aleve paprike. :) Naravno sve je to stvar ukusa...

    ОдговориИзбриши
  4. Odlicno.
    Sin me pohvalio da nikad do sada nije jeo socnije meso peceno u rerni.
    Bravo za recept.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails