Странице

среда, 22. јануар 2014.

Domaće kore - za početnike

Moja mama ne razvija kore, ne ume. Moja nana ume, ali ne pamtim da sam je ikada videla da to radi. Do dana današnjeg, nikada nisam nikoga gledala uživo kako pravi kore. Samo preko interneta. Moje iskustvo sa pravljenjem testa je relativno kratko, nepunih 7 godina. Sa korama još kraće.


Zbog čega se majati sa pravljenjem domaćih kora?

Stvarno, zbog čega, kada se danas mogu na svakom koraku kupiti kore, solidno dobre?!
Domaće su domaće. Znate da tu nema ničega za produžavanje svežine, izbegavate situaciju da su kore loše (debele, pocepane, buđave), plus ukus i tekstura, koji su malo drugačiji, ali nama neuporedivo bolji.

... i iz inata. Bar je kod mene proradio inat. Kad god se ove kore pomenu, uvek čujem kako je to petljancija i jako teško i domaćici koja ih pravi "svaka čast, to ne ume svako". Znate li šta je teško naučiti? Kvantu fiziku na primer. Naučiti pravljenje kora, nije! Može apsolutno svako, samo ako hoće.

Recept

Recept je krajnje jednostavan i glasi ovako:
  • 500g mekog brašna T400 
  • 300ml tople vode
  • 1 kašičica soli
  • par kašika ulja za premazivanje

Priprema:

Zamesiti glatko testo od brašna, soli i vode. Testo ostaviti da odmori 20 -30min, pokriveno plastičnom folijom. Testo nakon toga podeliti na dva dela, pa svaki deo malo premesiti i oblikovati jufku. Jufke ostaviti pokrivene kratko da odstoje zbog lakšeg razvlačenja, pa ih razvući u krug. Tanjir na koji se stavlja jufka se podmaže sa malo ulja, stavi se razvučena jufka, odozgo premaže sa još ulja i ostavi prekrivena pola sata da odstoji. Jufke prebaciti na pamučni stolnjak i u krug razvlačiti koru. Filovati nadevom po želji, pa ispeći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Finese:

Najčešće imam brašno T400, ali se kore mogu praviti i od onog T500. Ako koristite ovo drugo, imajte u vidu da njega treba nešto malo manje za ovu količinu vode.
Brašno prosejati, kao i za sva ostala testa, to je obavezno. Razbijete grudvice, ako nedajbože ima neka larvica u brašnu, ona ostane na situ, ubacite malo vazduha u brašno.

Voda ne sme biti hladna da ne usporite proces razmekšavanja testa, ali ni vruća da ne "skuvate" brašno i time utičete na elastičnost testa. Dakle, topla voda. Gradacija bi mogla glasiti ovako:
hladna - mlaka - topla - vruća - vrela(provrela)

Nemojte da stavite odmah svu količinu brašna, nego 450g, pa dodajte ostatak po potrebi. Treba da se dobije testo srednje tvrdoće.
Mesite testo 15 minuta. Mesite ga na stolu posutim brašnom, prebacujući težinu tela na ruke, dok ne prestane da se lepi za sto i za ruke, dodajući po malo brašna. U jednom trenutku ćete osetiti kao da vam testo raste pod rukama, kako se kaže, testo postaje podatno. Na rukama će ostati tanak "film" od brašna, odnosno glutena koji je počeo da se razvija. Ako vam se na početku mnogo komadića testa nalepilo po rukama, otresite to sa strane ili operite ruke. Nemojte rizikovati da te komadiće ubacite u testo i da se oni kasnije ne razbiju i prave vam problem kada razvalačite koru.


Gotovo testo izgleda ovako:


Premažite ga sa malo ulja i prekrijte providnom folijom. Ako je u prostoriji mnogo hladno, stavite vanglicu preko testa. Testo neka stoji pola sata tako. Nakon toga, testo presecite na dva dela. na slici ispod vidite nepremešeno testo, malo sam ga pritisla prstima da mu vidite strukturu.


Sada svaki deo kratko premesite, oblikujte lopticu i ostavite par minuta da odstoji da bi ga lakše razvukli. Prekrijte ga onom folijom što je ostala od početne lopte. Vidite na slici ispod kako je lepo, glatko i mogu da se vide mali mehuri vazduha kako izbijaju po testu. Ispod ovih jufki ne posipajte brašno, niti odozgo. Testo se maltene ne lepi za podlogu.


Sada ide razvlačenje u krugove. Isto, ne posipajte brašno ni odozdo ni odozgo, ne lepi se ništa, možda mizerno ispod testa, ali se testo lako skida sa podloge. Prvo pripremite dva obična plitka tanjira. Svaki podmažite sa po kašičicom ulja.
Jufke razvucite malo veće od dna tanjira, pa ih prebacite na njih. Preko svake razvučene jufke, sipati po punu kašiku ulja i premazati rukom testo odozgo i sa strane. Zatim opet prekrijete testo folijom i ostavite da stoji tako pola sata.

Kada se dovoljno izveštite, neće vam trebati dva tanjira, nego ćete moći da ređate jufku preko jufke. Za početak, lakše je da ih odvojite, zbog vađenja i prebacivanja na sto.



Nakon stajanja od pola sata, testo će biti fino elastično i moći će lepo da se razvuče.

Uzmite neki veliki stari stolnjak ili stari čaršav koji više ne upotrebljavate. Mora biti pamučan. Stolnjak pospete sa vrlo malo brašna, da sprečite lepljenje. U suštini i ne mora, ali je ipak bezbednije ovako. Možete rukama malo da rasporedite to brašno po stolnjaku, taman ćete i ruke poprašiti brašnom, što će olakšati prebacivanje testa.

Dok se ne izveštite, prebacite testo odmah na sto. Kasnije možete da malo prvo u vazduhu između skupljenih ruku u pesnice, prvo razvučete testo, pa stavite na sto. Te slike nemam, jer je Dekija teško nahvatati da mi asistira i fotografiše dok mlatim testo po vazduhu. :D
Elem, ispod je slika testa prebačenog odmah na sto, bez prethodne akcije opisane iznad.


Pazite da vam se testo negde ne preklopi i slepi, jer će tu posle da pukne dok razvlačite. Ako vam se stolnjak negde malo povuče ili zgužva dok vučete testo, polako ga povucite i poravnajte.
Podvucite nadlanice ispod testa, ali ruke stisinte u polupesnicu, pa u krug (vi kružite oko stola) odižite i povlačite blago testo ka sebi i šireći malo šake u suprotnim pravcima. Tako razvucite na manju površinu, a onda krenite prstima da razvlacite, tako da vučete jagodicama prstiju.


Kada ste razvukli na malo veću površinu, kao na slici iznad, možete već malo lagodnije da hvatate testo prstima i odižući ga, vučete naokolo. Vodite računa da vam je testo sve vreme u rukama, da ga odižete tokom razvlačenja i da ne vučete jako. Kada ga razvučete do ivica stola, onda ide još lakše jer se testo fino zakači, ali i tada ne vucite na dole, da ne pocepate testo, nego i dalje odižite. Ova akcija je malo nezgodna za leđa, ali brzo se završi.
Na prethodnoj slici je testo ostavljeno da bih fotografisala, ruka u kesi, pa je malo mutna. :(

Po dobro umešenom i razvučenom testu, pojaviće se plikčići vazduha.


Ako primetite da vam se, na krajevima testa koje razvlačite, pojavila koja rupica, to znači da ste stigli do kraja razvlačenja i da testo ne želi više da sarađuje. Od svake jufke uvek ostane viška testa. Ne znam koliko će se videti na slici ispod, ali iznad ovog debljeg dela testa sa leve strane, ima par mirko rupica.



Sldeći korak je uklanjanje ovih debelih, nerazvučenih delova testa. To je obavezno, jer ćete u suprotnom da imate u piti neke debele žilave delove.
Moja nana kaže da je njena majka to skidala tako što je išla naokolo i vrtela testo oko prstiju, odnosno, vrtela te debele delove, dok je drugom rukom kao pridržavala iznad testo.
Meni je lakše da to sečem makazama.
Uhvatim za taj višak testo, pa sečem makazama i ujedno blago dodatno razvlačim testo.


Iznad vidite iseckanu kraću stranicu kore, duža visi preko stola. Moj sto je mali, može da se razvuče, razvučem ga, ali sa tih razvučenih strana testo ne pada preko, što je odlično jer se lakše uvija i generalno, pokušajte da testo tako razvučete, da kraće stranice stoje na stolu.

Kada smo obradili testo po ivicama, sledi filovanje. Stavljate fil po želji, slan, sladak, nebitno. Testo je neutralnog ukusa.

Prvo celu površinu kore poprskate kiselom vodom ili mlekom. Onako ovlaš, ali ravnomerno. Onda poprskate isto tako uljem. Fil nanosite, najbolje, viljuškom, ravnomerno po kori. Fil nije moguće razmazivati, jer se kora lako probuši.

Posebno obratite pažnju na to da fil stavite uz samu ivicu kore, jer kad urolate, a tu nema fila, onda će se taj deo zalepiti i dobićete nakon pečenja, na tom mestu debeli komad slepljenog testa, što nije baš lepo za jelo. Ako kora malo pada preko stola s te strane, opet stavite uz samu ivicu stola, jer ćete taj deo preklopiti kasnije i fil pomaže da se ništa ne lepi previše. Isto tako stavite fil i uz same ivice stola sa strana gde kora visi.

Kada je kora nafilovana, sačekajte da se malo prosuši (ne predugo jer presušena kora postaje krta), da biste lakše prebacili deo koji visi. Pre prebacivanja, rukom blago odlepite te viseće delove od kore, ako se negde zalepila. Onda uhvatite stolnjak široko rukama, pa u jednom brzom potezu, prebacite deo koji visi preko nafilovane kore. Tako sa jedne, pa sa druge strane.


Moj sto je uzan, pa sve smotam u jednom potezu. Ako imate širi sto, onda motajte jedan kraj skoro da sredine, pa isto sa drugog kraja, pa po sredini presecite oštrim nožem ili sekačem za pizzu, da dobijete dva dela.

Kako da smotate. Opet pomoću stolnjaka. Uhvatite široko stolnjak, pa iz jednog poteza, odižući na gore, srolajte koru. Ovako ćete zarobiti i nešto vazduha, što pomaže da pita lepo naraste tokom pečenja.

Na slici ispod vidite kraj kore i kako se nije tu ništa previše slepilo, jer ima fila na ivicama.


Sada prinesite tepsiju i držeći koru rukama, rolajte u krug ili kao "zmiju", sve zavisi da li ređate u okruglu ili četvrtastu tepsiju. kao što ćete videti, ja sam upala u neki loš trip, pa umesto zmijice, krenula sam da motam regularno koru u krug iako sam uzela četvrtastu tepsiju. Dešava se. Drugu koru sam morala da presečem na pola i malo čudno uvijem, ali nije ništa smetalo.




Ako pogledate na početak i kraj prve kore, vidite da nema debelog slepljenog testa. Kora je dobila dovoljno vazduha i odmah malo narasla. Uvijajte labavo; ako je ostalo malo prostora između delova kora, to će se popuniti tokom pečenja.

Koru odozgo, ravnomerno poprskajte uljem, pa ispecite u prethodno zagrejanoj rerni. Vreme pečenja je 20min, možda koji minut duže, dok kora lepo ne porumeni i malo se odvoji od ivica. Pečenu pitu malo pofajtate hladnom vodom, pa prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi pre sečenja.

Dok sam se ja spremala da slikam gotovu pitu, Deki je otišao u kujnu i odvalio poveće parče sebi na tanjir, tako da nemam sliku cele pite, ali sam zato dobila bez muke slike preseka. :D Dobra stvar kod ovih pita je što nisu padavičarke. Nema one situacije da je pita tokom pečenja narasla, pa se skljokala tokom hlađenja, nego ostane lepo vazdušasta.




Da li će vam kore odmah uspeti nakon studiranja ovog mog pisanija?

Možda hoće, a možda i neće iz prve, ali nemojte odustati ako vam odmah ne uspe. Ima nešto i u iskustvu. Sledeći put ćete već znati gde ste pogrešili prethodnog puta, kako ćete da vučete testo, možda otkrijete neki svoj način. Nemojte se demoralisti nakon prvog neuspeha i ovo pisanije nije Sveto Pismo, već samo moja želja da vas podstaknem da pokušate, možda po nekom drugom receptu, možda po ovom ...

Prijatno!

Evo još nekih sličica ranijih pitica i pita.

Ovde sam testo delila na 8 jufkica, pa na većoj kuhinjskoj krpi razvlačila testo, malo prskala, preklopila, stavila samo sir i urolala sa uže strane u pitice.





Ovde sam pravila pitu sa jabukama i sekla uvijenu koru na pola, pa ređala ravno kao rolate. Na drugoj slici vidite kako sam preklopila višak testa sa kraće strane. Sećam se da sam malo duže čekala da se osuši kora, a bila je razvučena veoma tanko, pa mi je malo pukla tokom pečenja, što u suštini nije ništa smetalo.







Na kraju, evo još jedne pite sa sirom, koju, smotanu, vidite na prvoj fotografiji posta.





Iskreno se nadam da će vam ovaj post koristiti i da će neko pokušati da, po prvi put, razvuče sam domaće kore. Ako imate potpitanja, očekujem ih u komentarima, ne ustručavajte se.

88 коментара:

  1. Nema slađih do pita sa domaćim korama! Mnogo si lepo ovo prikazala, a i kore su ti urađene majstorski, nema šta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tanja i slazem se, Nema sladje pite od one sa domacim korama. :) Mi jako volimo, mozda cak i najvise, sa filom od narendanog krompira. Malo luka uprzim, pa krompir, so i biber i dobro zamastim iznutra i spolja. Onda ovo urolano secnem na 3 dela, pa uvijem u slovo "S". Samo, takva pita je mnogo teska, pa je ne pravim cesto.

      Избриши
    2. Rendaš krompir? Nisam još uvek pravila krompirušu, već samo sirnicu, a znam da je moja baka uvek seckala krompir na sitne kockice. I ovo je bitno što si mi rekla - da se upržava luk, pa se doda krompir (da ih ne ostavim presnim). Sad si me potpalila, moram da se latim posla i napravim krompirušu - hitno :-)

      Избриши
    3. Ja sam to samoinicijativno krenula da rendam :D Mozda su kockice bolje jer ce se lepse rasporediti, ali je meni lakse da narendam.
      Sad vidim kako je ispalo, kako sam glupo napisala. Krompir ne uprzavam bukvalno, nego uprzim glavicu luka i onda iskljucim ringlu, dodam krompir, posolim, pobiberim i samo kratko na ringli izmesam, minut mozda, mozda i krace, da se sve lepo rasporedi i krompir pusti vrlo malo vodice.Kada je narendan ili sitno naseckan, za 20 minuta, koliko se pece pita, on ce se dovoljno termicki obraditi i nece ostati sirov, nema potrebe za uprzavanjem.
      Krompirusa je zakon. Smrdi kuca ko djavo posle, ali se isplati. :D

      Избриши
    4. Sper si umesila.Sve je po p.S-u.Ja ih mesim ceo zivot naucila sam od mame i babe i nekupujem gotove a ni moja deca ne zele da ih jedu.

      Избриши
  2. Slatko se ismejah na kvantnu fiziku :)
    Tacno, sve je tacno. Kada mi neko spomene domace kore, odmah imam neki gard, a zapravo je sve u iskustvu i upornosti. Ako ikada odlucim da pravim pitu od domacih kora, znam zasigurno gde cu potraziti recept.
    Jedina osoba za koju znam da je pravila fantasticne domace kore, je bila moja pokojna baka. I tacno se secam tog "namotavanja" testa oko ruke, pa oko stola.
    Detaljno, jasno i korisno. Hvala Taci, divan post :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kvantna fizika nije za smejanje, ona je vise za plakanje. :P Salim se malo. Raspisala sam se na tu temu, tacnije rasplinula, pa sam obrisala jedan poveci pasus i ostavila samo prvu recenicu, pre pustanja posta u javnost. :)) Da ne davim svojim traumama ... :D

      Mene je toliko uvek nerviralo kada se neko hvali ili ga hvale, tim vucenim korama. Toliko, da sam onako bezobrazno pocela da konstatujem kao osoba verovatno samo to u zivotu i ume da radi. Moja mama, svaki put kada pomenem da sam razvukla kore, kaze "svaka cast, to je tesko", a meni izadju ospice.

      Probaj, ne kosta te nista. Eventualno po kile brasna i zamazanog stolnjaka, ako ne uspe. :D

      Избриши
    2. Ahahahaaaa, kao da sam ovaj post pisala ja :)
      Potpuno razumem i ako se opredelim za te kore, trazicu dodatna uputstva :)

      Избриши
    3. Celo jutro mozgam oko tih domacih kora. Hocu da napravim krompirusu Ali he pravim sa prazilukom I narendanim krompirom. Ona tj mi volimo I dosta bibera :-)E Dana's cu probation pa sta bude. Moja Nana IH he pravila kao da igra valcer a ja Sam uvek bila fascinirana kada se istanji I pocne da ,,lebdi ,,testo. State bude bice.Hvala na ovom divnom postu

      Избриши
  3. ovo sam odmah memorisala :D kod mene je problem bio što znalci kažu otprilike, potreban je osećaj u prstima , nema recepta , uzmeš šaku brašna malo vode i tako u tom fazonu. Probaću po tvom, fantastično izgleda .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ima recepta, mora da ima neki odnos, nego znalci ne mere jer nemaju potrebe. :D Recimo, ja sad vec mogu i bez merenja jer znam kako testo treba da izgleda i koliko da bude tvrdo.
      Aj Sanjce, isprobaj pa javi. :*

      Избриши
    2. Nisam htela da kazem da sam neki ekstra znalac, nego da dodje do toga da ti ne treba merenje kad vise puta napravis :D

      Избриши
  4. Fantastičan post! Jako dobro opisan proces i miješenja i razvlačenja kora... Probam sigurno! Hvala! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Milice. Samo je bitno da se u startu ne zamesi tvrdo, nego da se dozira brasno dalje po potrebi. Nadam se da ce ti uspeti. U svakom slucaju javi rezultate, kakvi god da su. :)

      Избриши
    2. Morajuli se kore za pitu.od jabuka susiti

      Избриши
  5. Taci, svaka čast na opširno objašnjenju! Sačuvaću ovo za neku priliku kad budem imala više vremena, pa kad ih razvučem....;)
    Ja sam imala prilike da gledam nanu kako je razvlačila kore za domaću pitu koju je obično pravila sa domaćim sirom, i njega je ona pravila kad deda pomuze kravu, ma sve organsko, i brašno i vazduh čak ;) Ali sam bila mala i nije me preterano zanimalo, sem da otkinem komad i slatko ga pojedem. Upustila sam se jednom u tu avanturu, nije ispalo loše, zadovoljna sam bila, ali naravno, lakše je otići u dragstor i kupiti kore. Još jednom, svaka čast, prelepa ti je pita!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Suzo!
      Vremenski traje, ali se ipak ovi pocetni koraci odrade usput. Zamesis testo, ostavis, imas pola sata da odradis nesto drugo. Razvuces i nauljis testo, opet imas pola sata. Pet minuta ranije napravis fil, spremis sto, ukljucis rernu i krenes. Svakako je brze sa gotovim korama, ali nije ni ovo neki preterani jedac vremena. :)

      Ti si svakako u prednosti u odnosu na mene, jer si gledala postupak, pa imas vec neku predstavu kako se radi. Zavidim ti na tim uspomenama, domacem mleku i svemu ostalom. Svi moji su u gradu, selo i kravu sam gledala na slikama.

      Избриши
  6. Kore su divno uradjene, a jos bolje je objasnjenje, sad stvarno ne deluje tako tesko, kada se ima jako dobro uputstvo, korak po korak :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala secerlemice! Nije tesko, to nikako. Pa kako su nekada nase (pra)bake radile pite. One nisu imale kupovne kore. Kada su mogle sve te zene da razvlace, mozemo i mi. :)

      Избриши
    2. Sve odlično radiš, mnogo si lepo objasnila za one koji nemaju iskustva. Ja godinama razvijam kore ali i moja baka i majka su radile sa mašću a ne sa uljem. To je jedina razlika. Slike su ti fantastične i na svemu svaka čast.

      Избриши
  7. Odlican post! Ja ih nikada nisam pravila bas zato sto mi je lakse da kupim kore nego da se zamajavam sa pravljenjem domacih, ali ko zna mozda se i ja zainatim:) U svakom slucaju recept cuvam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Natasa! Inat cini cuda. :D
      Ne pravim ih ni ja uvek nego kupim, ali su ipak ove domace nama mnogo lepse. Ako proradi inat, javi kako je prosao eksperiment. :))

      Избриши
  8. svaka čast...bravo...ja to pravim pomoću oklagije...meni je tako jednostavnije....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Snjezo! Secam se onog tvog posta kada si ostavila video uputstvo za kore, gledala sam kao opcinjena kako razvlacis. Relativno skoro sam kupila tu oklagiju, kazu da se takva zove sukaljka, posto se kore sucu (vuku), ali se jos nisam odvazila da probam sa njom da razvucem. To je jos bolji nacin jer nema onih viskova, ako sam dobro upamtila.
      Nego, sto mi je mali, uzan, ne znam ni kako bi to islo na njemu, ali odvazicu se jednom sigurno, pa kako mi ispadne.

      Избриши
  9. konačno nešto pametno.Jako si to lijepo napravila.Inače i sam to radim i ne uspijevam bas uvijek ali sada cu se posluziti tvojim savjetima.Uzgred nisam onaj koji obozava i koristi gotove kore jer razlika izmedju ovih i industrijskih je nemjerljiva.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zoki i dobrodosao na blog!
      Mnogo mi je drago da se i jedan pravi Chef oglasio ovde. :)
      Da bi kore uspele, najbitnije je strpljenje. Kad kod hocu da ubrzam proces, ono ne ispadne kako treba. Mora da se isprati korak po korak, da se testo dobro izradi, dovoljno namasti i dovoljno dugo da odstoji.

      Mi smo nekada imali koradziju od koga smo kupovali kore. Bila sam jako mala, ali se zivo secam te radnjice i gomile kora, najtanjih, srednjih i debelih, poredjanih na pultu. Toga vise nema. Sada je sa korama sve jedna velika lutrija, plus sto vise ni nemaju tu strukturu niti ukus.

      Избриши
  10. odlično , hvala puno za pojašnjenje ovih kora :D
    lp Klaudija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Klaudiya i dobrodosla na blog! Nadam se da ce ti biti od koristi. :)
      Pozdrav!

      Избриши
  11. Svaka cast na trudu, prelepo napravljeno i pazljivo objasnjeno, moje korice nikada ne ispadnu tako tanke, moracu da dodjem ovde jos koji put na dodatne casove, a jos bolje kod tebe na obuku.:))) cmook...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Lanci!
      Isprobaj ovako. Kada testo odstoji, pa ga podelis i razvuces u krugove, ono vec tada mora biti dovoljno elasticno i da imas utisak kako ce da se tegli i takvo. Onda kada ga lepo nauljis, stoji pola sata, postaje veoma elasticno i mozes tanko da razvuces. Mislim da dovoljna kolicina ulja tu najvise odradi posao. Nikada mi nisu ispale debele kore. :*

      Избриши
  12. Ozbiljno nameravam da se oprobam sa ovim korama i to baš po ovom receptu. Obožavam pitu sa domaćim korama. Pravila je takve samo mamina mama i niko više posle nje. Dakle, probati se mora, pa šta nam Bog da ;)
    Hvala puno na ovom objašnjenju, ali i na svim drugim božanstvenim receptima. Veliko poštovanje za sve dame koje dele svoje znanje sa drugima <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobrodosla na blog i hvala na lepim recima!
      Da nije drugih zenica koje su pisale o korama, ja se nikada ne bih odlucila da probam da ih napravim, tako da ni ovog mog posta ne bi bilo. :) Veoma sam zahvalna svakoj koja je bilo sta napisala, a steta je ne podeliti sa drugima ono sto si naucio.

      Избриши
    2. Zaboravih ...
      Ako pokusas, molim te javi kako je proslo i ako ne uspe iz prve, nemoj odustati. Treba malo i vezbe. :)

      Избриши
  13. Ja pravim kore ali imam malo i dodatka.Radim od kile brašna,izadju dve tepsije.Kad brašno prosejem u njega utrljam 1OO gr.masti ili margarina.Utrljam da se masnoca potpuno izgubi u brašnu.Kore posle nisu žilave.Nekad dodam i jaje.sve ostalo radim kao i naša prijateljica.Otkinute deblje delove koji vise sa stola,uvijem u klupče stavim jedan na drugi i ostavim pokriveno.kad je pita gotova ono klupče rastanjim na veličinu tepsije i ispečem na rumeno.Moja deca to pojedu prvo,a kod nas u Vojvodini to zovemo ,,radosnica,,

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Andjelka dobrodosla i hvala na komentaru!
      Moracu da isprobam i to sa utrljavanjem masnoce u brasno, Ja jaje dodajem kada pravim zagorske strukle, isto je jako lepo vuce testo. Ima raznih varijacija. :)
      Ostaci se mogu i isprziti ili premesiti pa ostaviti za sutradan, nego nisam htela da pisem previse, isla sam samo na osnove. :)

      Избриши
  14. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  15. Probala sam razne recepte za kore i odustala. Ovaj sam upravo zavrsila i evo pite u rerni. Jedino zbog neiskustva vjerovatno nisam bas uspjela da razvucem tako veliku preko cijelog stola, pa mi je ispalo malo kora a puno viska. Ali obo sto sam razvukla je tanko. Hvala puno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobrodosla na blog i hvala na komentaru, a posebno na tome sto si isprobala recept. Mnogo mi je drago da si mu dala sansu. nadam se da je pita bila ukusna.
      Sve ce doci na svoje na vremenom, vec ce sledeci put biti bolje i bice manje ostataka.

      Избриши
    2. Hvala na dobrodoslici. Bas kao sto si rekla drugi put je bilo puno bolje, ispala je puna velika tepsija. Ostataka je bilo mnogo manje, na veliko razocarenje moje sestogodisnje kcerkice koja me pitala gdje je jos tijesta da se igra :).

      Избриши
    3. Super! Eto vidis, malo prakse i sve legne na svoje mesto.
      Slatka ti je cerkica. :) kako deca vole da gnjave testo, to je cudo jedno. Jednom sam kod moje nane pravila kore, a bratovljeve devojcice su bile tu i pokusavale da mi "pomognu" pa da vuku i one, bez obzira sto sam ih terala od stola. Da ne kazem da smo imale pite jedva da probamo, ali su bar deca bila zadovoljna. :))

      Избриши
  16. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  17. Pravim pitu od domaćih kora već godinama (iako sam relativno mlada domaćica), zato što od svih nju najviše volim da jedem. Iako znam proces pravljenja, pročitala sam ceo post sa zadovoljstvom. Svaka čast, setila si se baš svakog detalja. I, potpuno si u pravu kad si rekla da nije teško naučiti kad postoji volja za tim. Ni meni naravno nije baš uspeo prvi pokušaj, ali pošto sam po prirodi inadžija :) rešila sam da odmah isprobam ponovo i ispravim grešku, kad sam videla gde je bila napravljena, i pita je svaki put bila sve bolja.. U svakom slučaju vredi truda, a nije ni toliki bauk kao što se mnogima čini. Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gogo, dobrodosla i hvala na komentaru!
      Ti si na vreme krenula sa ucenjem, a ne kao ja :D
      Dugo sam odlagala da napisem ovaj post, pa sam onda to radila par dana i pokusavala da nista ne preskocim. Ako je nekom internet jedini nacin da vidi kako se to radi, onda mora svaki detalj da se napise, kako bi povecali sansu da recept odmah uspe.
      Puno te pozdravljam!

      Избриши
  18. Odlican recept tj. Objasnjenje... ja isto ovako pravim i razvlacim... nije za pocetnike bez nadzora ali budite uporni isplati se! Svaka cast na pitama :)

    ОдговориИзбриши
  19. Recept je savrsen i definitivno opisan u najsitnije detalje i samo treba pratiti. Ja sam pravila od pola mere jer sam znala da ce mi razvlacenje biti problem pa nisam htela da odmah bacim sve. Nije ispalo lose, kore malo deblje i suvo nekako spolja ali i sa rernom imam problema pa sam morala da prebacujem u toku pecenja jer je dole bila res a od gore nista. :( No, praksa, praksa i praksa i ne sumnjam da cu jednog dana praviti iste ovakve pite. Recept je tu, samo treba vezbati razvlacenje! Hvala jos jednom i sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala dusho na isprobavanju i na povratnoj informaciji. Bice bolje sledeceg puta. Nisu kore lose ni kada su malo deblje.
      Pre pecenja ih naulji odozgo i odmah nakon pecenja poprskaj hladnom vodom i prekrij krpom, da opusti korica. Postoji i fazon da se pita prekrije listicima putera pre pecenja, tako pravim uklupcanu pitu.
      Mozda je i rerna svoje ucinila, pa se malo sasusilo zbog duzeg pecenja.
      Podigni na visi nivo, da odozdo ne gori, a po potrebi odozgo stavi samo ovlas da prekrije, alu foliju ili pek papir, zavisi koliko je jak gornji grejac.
      Meni je rerna totalni kriminal. Em sto pece neravnomerno odozdo i odozgo, em sto isto tako pece i sa strane. Pri tom, radna temperatura je 100C, bar po onom kako namestim. Koliko je to realno, ko bi ga znao. :D Vadim, pomeram, obrcem pleh i ispadne nekako. :)) Bitno je da uhvatis fazon.

      Избриши
  20. Nista lepse od domacih kora. Jako si je lepo napravila, i jos propratila slicicama. Ovo je pravi mali kuvar za pocetnike.

    ОдговориИзбриши
  21. Ovaj recept vredi apsolutno više nego 2/3 foodblog materijala u nas ( računam tu i svoj blog :-D ).
    Da sam ga bar imala kad sam počinjala. Moja mama isto ne razvija kore jer ne ume. Baka ume ali više ne može, a njena starija sestra još razvija.
    Ja sam to umeće nekako savladala ali sam i dalje nesigurna, nikad 100% ne mogu da znam da će stvar da bude kako treba. Sad kad smo se preselili imam veliki sto napokon i prostor za razvijanje, ovih dana ću da probam po tvojim koracima i savetima da razvijem opet kore, dugo ne radih to i opet su mi ruke kao 2 leve. Hvala puno na receptu, ja tek sad vidim O.o Inače mi je pita sa sirom od domaćih kora omiljena slana hrana i grehota je da ne umem da spremim.

    ОдговориИзбриши
  22. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  23. Iako nisam mlada nikad nisam uspjela napraviti kore
    Prije dva mjeseca nabasam na ovaj blog i prema uputama i slikama napravih pravu domacu pitu

    ОдговориИзбриши
  24. Ово је један од најбољих рецепата које сам икад пронашла не нету и испробала! И заиста није тешко, пита је само ,,чекалица''. Треба праксе да иде брзо и без гледања у папирче, али заиста вреди пробати. Рецепт је толико прецизан, да је било уживање правити. Хвала вам, и у моје име, и у име мојих задовољних укућана!

    ОдговориИзбриши
  25. Vise ne zivim u Bosni i nazalost otidjoh prije nego sto sam uspjela nauciti razvijati pitu. Burek mi je omiljeno jelo i vec sam ga pocela sanjati. Kupovala sam neke kore ali nisu blizu ni nasim kupovnim a kamoli domacim! Tako da neki dan odlucih naci neki recept za pocetnike i naidjem na ovo i sta da ti kazem napravila sam burek i zamalo plakala od srece! I evo dok mi tijesto stoji za jos jednu tepsiju odlucih da ti se zahvalim na dobro objasnjenoj proceduri i sitnim ali bitnim savjetima. Great job. :)

    ОдговориИзбриши
  26. Dugo sam tražila recept na netu, sa pravim merama i odlučila sam da probam ovaj. Kore su mi uspele iz prvog puta, mere su tačne i precizne. Odličan recept, sve pohvale :)

    ОдговориИзбриши
  27. Jednom sam pravila neuspesno ali ovog puta stigla do jufkica i sve mi izgleda da ce biti dobro. Hvala puno na slikovitom objasnjenju... moja pok baba je pravila i obozavali smo,kad je htela da me nauci ja nisam htela,kad sam ja htela ona nije mogla :(... hvala jos jednom :)

    ОдговориИзбриши
  28. dakle nije potrebno razvlačiti oklagijom na početku nego odmah krenem prstima?

    ОдговориИзбриши
  29. Tamara 10.02.2016
    Hvala na iscrpnom receptu. Danas prvi put probala i veoma sam zadovoljna. Malo je bilo vise za baciti sa straneali je kora bila tanka.

    ОдговориИзбриши
  30. Nikada pravila nikada gledala! Meni bi trebao i video jer mi dosta nije jasno! Sve sto se vidi u detinjstvu ostane negde upisano. Pa ispliva. Kuhinja mi ide od ruke..slano slatko...divljac riba...ali ove kore mi nisu cak ni jasne...cekam video!

    ОдговориИзбриши
  31. Beskrajno Vam hvala sto ste me naucili da ovo radim. Pokusala danas i odmah je uspelo!!!
    Najveci pozdrav, Snezana

    ОдговориИзбриши
  32. Hvala,hvala,hvala puno na uputstvu,slikama,receptu....uspelo je iz prve.

    ОдговориИзбриши
  33. Da li je neko pravio pitu 1 dan pre pečenja. Moram da napravim pitu od borovnica danas a volela bih da je pečem sutra i bojim se kako će izgledati zbog soka koji puste borovnice

    ОдговориИзбриши
  34. Iz drugog pokušaja i pita je ispala....ali malo je reci profesionalno dobro razvučena, a domace preukusna. Zaista ako se isprati sve kao što je objašnjeno ne moze da ne uspije. Ja preko ovog ne trazim, da mi ovako ispada svaki put, ja sam prezadovoljna! :)

    ОдговориИзбриши
  35. recept je super, i kako si napisala pravo sam se uzivila :) uspjelo je od prve i to te jeste sada moje sveto pismo za pite, upravo tvoj recept! hvala ti puno

    ОдговориИзбриши
  36. Do neba hvala na receptu, savetima i onim malim kuhinjskim trikovima.Najviše me je nerviralo kada se čude kako ne znam kore da razvlačim,a da ne budem baš ni neskromna spadam u solidne kuvarice.No Vas blog me je naučio svemu, i evo posle par meseci kore razvijam sa uživanjem.Izlišno je reći da sam recept iščitavala hiljadu puta dok se nisam odvažila, a toliko je sve do detalja opisano, da su meni kore zaista iz prve uspele, malo je bilo problema oko pleha i smotavanja, estetika nije bila jača strana, ali kako Vi rekoste teško je naučiti kvantnu fiziku a kore samo dobra volja.Divni ste, pozdrav i svako dobro. Gordana

    ОдговориИзбриши
  37. Baš je to lepo objašnjeno. I ja sam jedna od onih koje se boje ovog testa , ali ču sad sigurno probati. Hvala puno.

    ОдговориИзбриши
  38. Draga Tanja, ako moze odgovor, koliko otprilike traje pravljenje kora,jer po receptu vidim da testo treba cesto da odmara. Hvala unapred na odgovoru. Ljiljana

    ОдговориИзбриши
  39. Prvi put sam razvlacila kore po ovom receptu i uspelo je. Hvala Vam

    ОдговориИзбриши
  40. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  41. Na kojoj temperaturi staviti da se pece? Pozz

    ОдговориИзбриши
  42. Predlazem da pogledate i ovaj sajt https://www.maxipek.in.rs

    ОдговориИзбриши
  43. Da li moze da se zamrzne? Suzana. Unapred hvala na odgovoru

    ОдговориИзбриши
  44. Famtasticno, ali i vrlo duhovito napisano.Svaka vam cast

    ОдговориИзбриши
  45. Verica: Recept izgleda odlicno, ranije sam pokusavala i nije mi uspelo pa cu ovaj put probati po tvom. Vremena u karantinu koliko hoces. Jedini problem mi je kolicina fila, nikad to nisam znala i pite (od gotovih kora naravno) su mi bile ili suve ili previse mokre. Pazljivo sam procitala sve postove da se ne ponavljam ali ne nadjoh to pitanje. Znaci, na tu kolicinu testa koliko ide sira, jaja i tako to? Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
  46. Ooooo veliko hvala na detaljnom receptu. Napokon i ja napravih domaću pitu i ekstra je ispala!

    ОдговориИзбриши
  47. Ja sam pitu napravio i dobra je pita ako neko pita. Dobro nije baš najbolja. Malo tvrda i teška i gnjecaca. Ali sam je pružio u tiganju jer mi ne rade rerne, nzm dal treba tako.
    I kuća se zadimila, komšinica zvala vatrogasce.

    ОдговориИзбриши
  48. Изгледа да ауторка не одговара на питања више, али, свеједно, да се захвалим да детаљном рецепту, пробаћу! Ја сам од оних који су положили, не квантну физику али рецимо физичку хемију, а развлачење кора ми је још увек тешко! 😉😉🙂Али, упорна сам ја, научићу!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, autorke nema, ne odgovara na pitanja odavno, ali moram vam priznati da sam ja samo uz pomoć ovog recepta i prateći svaki korak detaljno naucila da razvlačim kore I spremim fantastično pitu. Ne odustajte nikako

      Избриши
  49. Mnogo Vam hvala na detaljnom i divnom receptu, rezultat je fantastičan, vredelo je vremena. Sjajno ste sve objasnili 💗🌷🌼

    ОдговориИзбриши
  50. Pravila po ovom receptu prvi put i savršeno je ispalo. Naravno da je bila po neka rupica, ali biće bolje. A naučila iz inata i iz ljubavi. Muž poželeo i rekoh... probam pa šta bude. I onda nadjem tekst. I dodatno me motiviše. Pa naravno! Nije egzaktna nauka. Tolike žene razvlače kore. Nisam ja ništa gora ili bolja. Hvala na divnom tekstu, na predivno opisanom procesu savršeno dopunjenom slikama baš kada i kako treba. Sve jasno kao dan. I ukusno kao i sve domaće.

    ОдговориИзбриши
  51. Svaka cast na detaljima , ja nikako da se usudim da napravim , al ajde probacu . A sta radite sa krajevima koje odkinete ili odsecete ? Da li ponovo razvucete pitu ili taj deo bacite ? Hvala na ovako detaljnom opisu recepta

    ОдговориИзбриши
  52. Juce sam pronašla vas recept, danas sam se usudili da pravim jer u potpunosti vam verujem jer ste ovaj recept toliko dobro opisali da sam sigurna da će mnogima uspeti, recept sam odmah prosledila prosledila zenicama i krecemoss radom.Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails