Странице

среда, 12. фебруар 2014.

Američke palačinke

Po nekada osećam izvesnu dozu odbojnosti prema nekom jelu ili poslastici, svesno bez nekog posebnog razloga, a nesvesno, tačnije kada se malo zapitam zbog čega, zbog određenih predrasuda i neke moje čudne osobine da imam faze kada ne želim ništa da isprobam, ako nije blisko ovdašnjoj kuhinji. Takav je slučaj sa čizkejkom, takav je slučaj sa američkim palačinkama ...

... a onda su za fbi rukavice, u martu prošle godine, izglasani Ivanini blogovi So i biber i Dolce fooda. Jedan na srpskom, drugi na engleskom, oba izuzetno dobra. Kao i obično kada krećem u istragu, blogovi su dobili svoju fasciklu koju sam baš pristojno napunila. Između ostalog, ubacih i recept za klasične američke palačinke najviše da razbijem predrasude.


Da vas ne davim mnogo sa razlozima, na kraju nisam ni učestvovala u tom krugu, kao ni u nekim narednim, ali sam palačinke više puta pravila. Prvog puta sam se naterala da ih napravim, da vidim čega to famoznog ima u vezi sa njima. Mene su osvojile na prvi zalogaj, možda najviše jer me podsećaju ukusom i teksturom na uštipke koje nam je nana pravila i valjala u šećer sa cimetom. Ne moram da vam kažem da sam i palačinke umakala u šećer i cimet. :)) Ove sa fotografija su prelivene rastopljenim medom, kako ih najčešće konzumiramo, a pravila sam i neke voćne prelive. Ukusne su čak i kada su bez ičega.



Inače, kako kaže Ivana, najbolje su sa javorovim sirupom. Javorov sirup se kod nas može kupiti po meni suludoj ceni od skoro 700 din. za 250ml sirupa. Nije baš dotle došlo da ne mogu da ga priuštim, ali ću zadovoljavanje svoje radoznalosti ostaviti za neka malo bolja vremena i za te pare kupiti kilo meda. :)

Originalni recept i preporuke za serviranje pogledajte kod Ivane. Ja sam napravila samo vrlo malu izmenu, dodavši 20g brašna više, nego što je po receptu.

Na mreži se mogu naći razni recepti za ovu poslasticu, ali ja ovaj neću menjati jer je odličan i palačinke su preukusne kao tople, a nisu loše ni prohlađene.


Potrebno je (za 16 komada):
  • 280g brašna
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone
  • malo manje od pola kašičice soli
  • 1 kašika svežeg soka od limuna
  • 475ml mleka
  • 1 jaje
  • 45g putera
  • 1-2 kašike ulja za premazivanje tiganja

Priprema:

U mleko sipati limunov sok, promešati i ostaviti sa strane da mleko počne da se siri od kiseline. Ako je mleko veoma hladno, trajaće malo duže. Kada promešate možete da nazrete sitne komade zasirenog mleka i tada možete da radite dalje.

U jednoj posudi izmešati sve praškaste sastojke sa šećerom. Razmutiti jaje, otopiti puter, pa dodati oba u mleko i lepo izmešati. Zatim taj tečni deo smese dodati u praškasti i malo razmutiti žicom. Ne treba previše da se muti, tek malo u krug da se sastojci sjedine. Ako ostane neka grudvica brašna, nije problem. Smesa se vrlo brzo malo zgusne, tako da vas to ne buni.

Tiganj za palačinke podmazati uljem, zagrejati, pa u centar sipati smesu. Dovoljna količina za jednu palačinku je 1/4 šolje testa, pa ako imate one merice, poslužite se tom posudicom. U prevodu, to je zapremina od 60ml. Možete da se poslužite i nekom manjom kutlačom.

Palačinke pecite sa jedne strane dok ne dobiju zlatno-žutu boju, oko 1 minut je potrebno, okrenite na drugu stranu i kratko dopecite. Prilikom pečenja, po površini testa počnu da se prave rupice.

Ređajte ih standardno jednu na drugu i odmah poslužite.


Prijatno!

3 коментара:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails