Странице

недеља, 23. фебруар 2014.

Egipatska torta (Egipćanka)

Dugo ova fina, sladoledasta tortica stoji kod mene u Bookmarks-u i napokon je došla na red za isprobavanje. Zapazila sam je kod Marije - Palachinke, a ona ju je pravila po malo modifikovanom receptu sa Gaginog Grneta

Odlučila sam se da se držim Marijinih mera i jedino što sam promenila je to, da sam ispekla jednu četvrtastu koru i podelila je na tri dela, umesto da pečem tri male kore u okrugloj tepsiji.


Torta na fotografijama deluje malo muljavo, jer je slikana četvrtog dana od dana pravljenja, pa mi je karamel malkice popustio kao i šlag. To, naravno, ništa ne smeta tokom konzumacije. :D

Potrebno za koru:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 1 i 1/2 kašika brašna
  • 120g pečenih mlevenih lešnika
Potrebno za žuti fil:
  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 5 i 1/2 kašika oštrog brašna T400
  • 2 kesice vanil šećera
  • 350ml mleka
  • 170g putera
 Potrebno za karamel fil:
  • 140g šlaga u prahu i 4 kašike šećera
  • 200ml hladnog mleka
  • 200g šećera za karamel
  • 120g pečenih seckanih lešnika

Priprema:

Najčešće kupujem sirove lešnike, pa ih pečem, jer nekada pečeni dugo stoje, pa im je aroma manje intenzivna. Sirove kupite malo više. Ja sam ispekla 250g sirovih lešnika i kaliralo je 15g.
Ako sami pečete lešnike, zagrejte rernu na 180°C, lešnike rasporedite u jedan red u tepsiji, pa pecite par minuta. Opna lešnika će popucati i prilično potamneti, ali sam lešnik ne bi smeo da drastično promeni svetlu boju. Prohlađene lešnike oljuštite i sačekajte da se potpuno ohlade.

Žuti krem

Prvo skuvajte žuti krem, kako bi se on odmah hladio.

Od 6 jaja odvojite belanca za koru, žumanca stavite u posudu za mućenje, pa dodajte još 4 žumanca. Umutite ih prvo same, pa dodajte šećer i mutite da se rastopi, a masa posvetli. Zatim dodajte 50ml mleka, koje smo odvojili od onih 350ml za fil. Umutite mikserom, pa na kraju umutite i brašno.

Ostatak mleka (300ml), sipajte u lončić, dna prečnika oko 22cm i stavite da se zagreje na umerenoj vatri. Kada mleko postane vruće, ulijte umućena žumanca, smanjite vatru, pa kuvajte uz brzo i neprestano mešanje, dok se ne zgusne.

Ovde treba paziti da fil ne vri, kako se jaja ne bi zgrušala. Ako se to desi, imaćete sitne komadiće u filu, ali ako se ipak dogodi, pokušajte da procedite fil kroz cedeljku. Ako niste baš iskusni, bolje je da kuvate na pari, mada se i direktno na ringli lepo i brzo skuva. Gustina krema treba biti takva, da kada povučete varjačom po dnu, ostane jasan trag fila, koji se lenjo vraća i sjedinjuje.

Skuvani fil prekrijte providnom folijom direktno preko fila, kako se ne bi uhvatila korica, pa ostavite da se hladi. Ako ga ne pokrijete, onda se mora često mešati.

Kada se fil potpuno ohladio, umešajte ga u puter koji je malo odstajao na sobnoj temperaturi, pa ste ga umutili mikserom. Po potrebi, stavite fil u frižider da se dodatno rashladi.

Sledeći korak je da se umuti šlag za karamel fil. Izmešajte prah sa 4 kašike šećera, dodajte polovinu mleka, promešajte prvo metlicama miksera (mikser nije uključen) da se mleko upije pa mutite dok ne počne da se zgušnjava. Zatim postepeno dodajte ostatak mleka i umutite čvrst šlag. Stavite ga u frižider da se hladi.



Priprema kore:

Dno pleha od rerne postaviti papirom za pečenje, pa papir premazati puterom.

Belanca prvo umutite mikserom u čvrst šne, pa dodajte šećer i dobro umutite. U umućeno dodati prvo brašno, pa lagano (rukom) umešati metlicom od miksera. Isto tako, metlicom, umešati i mlevene lešnike.

Smesu ravnomerno rasporediti na plehu, ali ne do samih ivica, neka bude nešto manjih dimenzija od dna pleha. Pazite da smesa svuda lepo legne na papir. Izravnajte, pa pecite koru u prethodno zagrejanoj rerni dok ne poprimi lepu braonkastu boju. Pečenu koru prebacite na kuhinjsku krpu, da papir bude odozgo, pa kada se malo prohladi, skinite papir. Ohlađenu koru isecite poprečno na tri jednake trake.

Karamel fil:

Šlag se već hladi u frižideru, a sada treba napraviti karamel i iseckati lešnike.

Isecite jedan veći komad papira za pečenje, zbog lakšeg baratanja sa vrućim karamelom.

Šećer stavite u šerpu sa većim dnom pa na srednje jaku vatru da se topi. Budite sve vreme pored šporeta, da šećer ne bi zagoreo. Nikako ne mešajte šećer jer će se napraviti grudve koje je maltene nemoguće rastopiti, a da deo otopljenog šećera malo ne zagori usput. Kako se šećer bude topio, izbijaće na površinu i tada možete da mu pomognete da se rastapa tako što ćete okretati šerpu odižući je sa ringle. Ako baš ostane vrlo malo šećera neotopljenog, sada možete malo promešati karamel, da ostatak ne počne da crni. Gotov karamel izručite na papir za pečenje, pa brzo razmažite širokim dugačkim nožem po papiru i ostavite da se poptuno ohladi.

Dok se karamel hladi na papiru, seckamo lešnike. Ja sam ih seckala malo krupnije, na štapiće, pa su se lepo osetili u filu. Seckajte ih krupnije ili sitnije, po ukusu.

Ohlađeni karamel rukom prvo izlomite na par većih komada, preklopite papirom za pečenje prebacite neku krpu preko, pa oklagijom izmrvite na komadiće. Deo karamela će se sprašiti, ali bi većina trebalo da ostane u komadima, da bi se oni osetili tokom konzumacije torte. :)

Na kraju dodajte izdrobljeni karamel i seckane lešnike u ohlađeni šlag i sve dobro izmešajte.


Slaganje torte:

Žuti fil podelite na tri jednaka dela, a karamel, na dva manja i jedan malo veći, jer ćemo premazati tortu i naokolo.
Ide kora, žuti fil, pa karamel fil, kora ...
Na kraju celu tortu premazati karamel filom. Ako vam se učini da filovi kreću da beže sa torte, pre poslednjeg premaza stavite je kratko u frižider.

Pravite je dan unapred, a najmanje 12 sati pre služenja, kako bi se dobro rashladila. Torta se solidno drži i narednih dana, ali vremenom karamel počinje da se topi i šlag da popušta. 

Imate od mene veliku preporuku za ovu torticu, a dopala se svima koji su je isprobali. Jedino joj je Deki nasao manu. Progunđao je kako nije dovoljno slatka :))

Prijatno!

11 коментара:

  1. Definitivno jedna od najboljih torti, po meni. :) I ja sam je pravila po tom Marijinom receptu za jedan rođendan detetu. Super ti je ispala. Sad mi se jede. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sad sam videla preko linka sa fejsbuka i tvoju varijantu. Ne bi mi palo na pamet da moze da se oblozi fondanom.
      Ja mnogo volim ovakve kremaste tortice. Preukusna je i lako se pravi. Sta ces lepse. :)

      Избриши
  2. Ovo je torta koju uvek pravim kada nekome nosim nešto slatko. Stvarno jedna od omiljenih. Hvala ti puno na isprobavanju, divno ti je ispala! :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imam i ja "kandidate" koji se ne bi bunili da im se odnese ovakva torta. :D Pravila sam je Dekiju za rodjendan, jer mi je trebala torta bez cokolade i oraha. Njemu nije dovoljno slatka, mada on nije merodavan jer obozava bolesno slatko. :)) Mislila sam da ce biti dovoljno sto ima karamela i ekstra secera u slagu.
      Odlicno si preradila recept. :*

      Избриши
  3. Jako dobra torta i super si je napravila, ako se i 4.dan tako dobro drži kako li je tek bila odmah 1.dan....., rado ću je isprobati !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prvog dana je sve lepo krckalo, a drugog dana je, po meni, bila najbolja. Karamel se i dalje drzao, a fil od zumanaca je bio jos ukusniji. Isprobaj torticu, neces pogresiti.

      Избриши
  4. Odlična torta, moji baš vole tako kremaste sa raznim filovima!

    ОдговориИзбриши
  5. Savrsena ti je od pocetka do kraja. I ja je mnogo volim, a ti si je bas divno napravila :)

    ОдговориИзбриши
  6. Ova torta mi odavno stoji na listi zelja za isprobavanje, ti se je fenomenalno napravila :)

    ОдговориИзбриши
  7. Ova torta je zakon! Jako ju volim i stvarno se svima dopada... :)

    ОдговориИзбриши
  8. Prelepa torta i jako ukusna. Odlicno ti je ispala... Bravo, draga.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails