Странице

петак, 7. фебруар 2014.

Mini feta zalogaji

Tina sa bloga Tina`s cookings je majstor u kihinji za mnogo toga, u šta se i sami možete uveriti ako posetite njen blog. Blog je dovjezičan (srpski i engleski), a recepti su lepo i sažeto opisani. Uz svaki recept, uživaćete i u divnim fotografijama, hrana je tu, čini mi se, samo da se pruži ruka. :)

Jako volim njena peciva, a ovog puta vam predstavljam Mini feta zalogaje, u originalu, Mini feta bites.




Original recepta možete pogledati ovde a ja sam ga izmenila sam u tome da nisam dodavala biber, pravila sam malo veće pogačice i pravila sam ga jednom sa običnim uljem. Obično, ili maslinovo, u obe varijante su odlične.

Potrebno je:
  • 500g brašna
  • 200g feta sira
  • 100ml maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 250ml tople vode
  • kesica suvog kvasca
  • 2 kašičice šećera - jedna za kvasac, druga u testo


Priprema:

Izmešati kvasac sa 1 kašičicom šećera, pa preliti sa delom od onih 250ml tople vode. Izmešati, pa ostaviti na toplom da zapeni.

Prosejati brašno, dodati so i kašičicu šećera, pa izmešati.

Fetu izgnječiti viljuškom, pa umešati u nju maslinovo ulje i jaje i sve lepo sjediniti. U tu smesu dodati polovinu količine brašna, izraditi varjačom, pa dodati ostatak brašna i rukama umesiti da se dobije glatko i elestično testo. Od testa napraviti jufku, blago je nauljiti sa svih strana, pa staviti u činiju, pokriti krpom i ostaviti da raste sat vremena.

Naraslo testo premesiti, ostaviti da kratko odstoji kako bi se lakše razvlačilo. Zatim ga razvući na debljinu od 1cm, pa vaditi pogačice. Tina radi sa modlom prečnika 3cm, ja sam radila sa modlom prečnika 5cm i dobila jedan i po pleh.
Pogačice ređati u pleh postavljen papirom za pečenje. Ne mora se praviti neki veći razmak, jer rastu više u visinu. Ostatke testa premesiti, pa iskoristiti i njega.

Po želji, pre pečenja, pogačice premazati žumencem razmućenim sa malo vode i posuti nekim zrnevljem.
Peći u unapred zagrejanoj rerni, dok lepo ne porumene, 12-15 min.




Ako ste ispekli malo veće pogačice, možete ih lepo iskoristiti za mini sendviče, kao što su ovi moji na fotografijama.

Prijatno!

3 коментара:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails