Ova izuzetna torta je zastitni znak moje mame. Nama je odavno dosadila ali zbog gostiju, mama mora i dalje da je sprema kada su slavlja :))) Torta sa slike je mamina, ali pravim isto pa mogu bez grize savesti da postavim i recept i fotografiju :) Ali da ne bude da samo "prepisujem" od mame, evo torte sa mojom dekoracijom. Ova je pravljena za 6. rodjendan moje starije bratanice, a slicica preseka je mesec dana starija - slavio se Djurdjevdan :)
Recept kaze ovako ...
Ispeci 3 korice, svaku od:
1. premaz: rastopiti 250g secera i 1/4 margarina i premazati kore
2.premaz: rastopiti 300g cokolade i 1/4 margarina i premazati preko secera
3. premaz, odnosno fil:
Skuvati na pari
Odozgo preliti glazurom od:
Kore se peku u cetvrtastom plehu. Ako nemate papir za pecenje, stavite ih vruce na suvu kuhinjsku krpu dok se ne ohlade. Nikako nemojte na neke tacne ili sto, jer ce da se upare i zalepe.
Kada otapate secer, stavite u serpicu na jedan kraj secer a na drugi margarin i dok se otapa sjedinjujte. Morate biti brze kod premazivanja jer se brzo steze. Po potrebi dogrejte ali vodite racuna da ne izgori.
Tortu je najbolje napraviti dan ranije.
Recept kaze ovako ...
Ispeci 3 korice, svaku od:
- 7 belanaca,
- 11 kasika secera,
- 11 kasika mlevenih oraha
- i 2 kasike brasna.
1. premaz: rastopiti 250g secera i 1/4 margarina i premazati kore
2.premaz: rastopiti 300g cokolade i 1/4 margarina i premazati preko secera
3. premaz, odnosno fil:
Skuvati na pari
- 21 zumance sa
- 21 kasikom secera.
- U ohladjeno umutiti 1 i 1/2 margarin.
Odozgo preliti glazurom od:
- 200g cokolade,
- 50g margarina
- i 2 kasike zejtina.
Kore se peku u cetvrtastom plehu. Ako nemate papir za pecenje, stavite ih vruce na suvu kuhinjsku krpu dok se ne ohlade. Nikako nemojte na neke tacne ili sto, jer ce da se upare i zalepe.
Kada otapate secer, stavite u serpicu na jedan kraj secer a na drugi margarin i dok se otapa sjedinjujte. Morate biti brze kod premazivanja jer se brzo steze. Po potrebi dogrejte ali vodite racuna da ne izgori.
Tortu je najbolje napraviti dan ranije.
Torta je za cistu desetku...receptic koji imam se samo malkice razlikuje, i ovo je zaista jedna od najukusnijih torti, najlepse mi je kad zagrizem karamel, pa on onako fino krcka pod zubima!;)) Ti si nam danas bila nesto bas raspolozena za slatkise...sve fini receptici!;)))
ОдговориИзбришиJa sam se godinama pitala da li naziv Žerbo odgovara mojoj torti, kad ono odjednom su počele da niču Žerbo torte po blogovima. Imam još jedno parče Žerbo u frižideru, mama je pravila, i kao i Lanin moj se minimalno razlikuje, tj. ima par kašika nes kafe u žutom filu. Zaista ova torta je vrh svih torti i kad vidim one strane torte kao sunđere setim se naših žena za koje je ova torta samo jedna od malo komplikovanijih torti. Ovakve torte bi se prodavale u najeksluzivnijim poslastičarnicama i resoranima, a radili bi ih šefovi svetskog glasa. Za nas je to ništa!
ОдговориИзбришиKako je lepa!!! Svaka cast!
ОдговориИзбришиkoje divne torte pripremaš, jedna za drugom kako koja tako bolja. Žerbo je odlčna a presjek mi je super, bravo !!
ОдговориИзбришиHvala devojke :) mama ima dva recpeta, ali nakon isprobavanja oba, taj drugi je ostao precrtan u svescici sa receptima. :) Ima dosta varijanti torte, ali koliko znam, Zerbo je korica od belanaca i oraha - karamel - cokolada - zuti fil. Varijacije na temu su kolicine i dodavanje putera ili margarina dok topimo premaze. U ovom receptu je smanjena kolicina margarina sa 2 na 1 i po u filu. Fil je bio previse otuzan sa toliko margarina.
ОдговориИзбришиJeco slazem se skroz za opasku o pripremanju ovakvih torti.
Divno izgleda, a verujem da je jako ukusna.
ОдговориИзбришиHvala Danijela,
ОдговориИзбришиTorta je izuzetnog ukusa i izdasna, tako da je idealna za slavlja :)
Ja sam verovatno jedan od retkih muskaraca koji iz ljubavi pravi samo ovu tortu deci za rodjendane, a i ja je obozavam..:-). Nisam kuvar ali znam da citam sta pise i nije tesko napraviti cak i ovu lepoticu od torte. Danas sam je pravio po ovom receptu .. odlican je, ali ja ipak dodam i jos malo meda .. probajte, ima poseban smek..:-).
ОдговориИзбришиSvaka cast!
ОдговориИзбришиKod pripreme hrane je krucijalno da se sprema sa ljubavlju i zeljom da nam nesto uspe :) Smatram da nema losih kuvara/ica vec samo lenjih i nezainteresovanih za kuvanje :)))
Hvala na komplimentima za recept. Bilo bi lepo da napises koliko meda stavljas u premaz, cisto da ne eksperimentisem ako vec ima nekog sa iskustvom.
pozdrav