Странице

среда, 25. мај 2011.

Posna pita od lisnatog testa sa filom od sampinjona






Potrebno je:


za lisnato testo 
oko 1.5kg mekog brasna TIP400 (sve ukupno i za mesenje i kasnije za posipanje i razvlacenje), 
1 minjon kvasca (45-50g), 
500g margarina, 
800ml hladne vode, 
1 kasika secera, 1 kasika soli.


za fil 
1 osrednji praziluk, 
500g sampinjona, 
300ml kecapa, 
soli po ukusu, malo bibera, kasicica origana.

Testo:

Razmutiti kvasac sa kasikom secera i 100ml hladne vode. U vanglicu sipati 1kg brasna i dodati so pa izmesati. Napraviti udubljenje u brasnu, uliti preostalu kolicinu vode i razmucen kvasac pa varjacom izmesati. Dobije se mekano lepljivo testo koje treba da se doradi da bude malo tvrdje. Na pobrasnjenu radnu povrsinu se istrese testo pa dugo mesi sve vreme dodajuci brasno. Dodavati brasno i mesiti sve dok testo ne prestane da se lepi za ruke i podlogu. Otprilike testo mora da se mesi oko 15min, i tada prestane da se lepi i postane elasticno pa se posle lako razvuce.

Svaki margarin (iz frizidera) iseci na 6 parceta. Svako parce se uvalja u malo brasna pa izudara oklagijom da se stanji. Takve plocice maragrina se redjaju na 2/3 testa koje je razvuceno u pravougaonik dok se ne utrosi sav margarin. Zatim se testo preklopi na 3 dela, preklapajuci prvo od strane na kojoj nema margarina. Testo se pobrasnjavi, prebaci na neki pravougaoni posluzavnik i stavi u frizider da stoji pola sata.

Nakon toga testo se ponovo razvija u pravougaonik i preklapa. Ovog puta, nakon sto se preklopi na 3 dela, preklopi se na kraju jos na pola. Opet ide na pola sata u frizider. Ovo razlacenje i preklapanje uraditi bar jos dva puta, obicno ispreklapam 4 puta sve ukupno. Na kraju se testo labavo uvije u providnu foliju i stavi u frizider pa se sutradan koristi. Uvija se u foliju da se ne bi osusilo u frizideru.

Pre svakog razvlacenja testa obavezno ga posuti brasnom kao i podlogu na kojoj se razvlaci i isto tako pre stavljanja u frizider.
Testo se moze iskoristiti za pogacice, zu-zu, kiflice ...

Fil:
Iseckati praziluk na kolutice a sampinjone na listice. U dubljoj i siroj posudi prvo uprziti praziluk na ulju pa dodati sampinjone. Posoliti odmah da sampinjoni puste vodu, pa dinstati dok sva voda ne ispari. Pred kraj pobiberiti i dodati origano. U gotov fil umesati kecap.

Za pleh velicine 40x40cm
Lisnato testo se podeli na pola pa jedan deo razvuce na malo vecu povrsinu od velicine pleha. Zatim se malo izbocka viljuskom pa se sipa fil.
Odozgo se prekrije drugom polovinom testa i rukom se spoje ivice tako sto se testo malo ustine-uvrne. Odzgo se samo nozem plitko oznace oblici. Obicno "isecem" na kvadrate (8x8cm) pa svaki kvadrat po dijagonali. Tako se dobije 50 parceta. Testo se premaze uljem pa pospe susamom. Pece se dvadesteak minuta na 200C, dok odozgo ne porumeni.

12 коментара:

  1. Mmmm, svidja mi se nacin na koji je napravljeno testo a i pitica odlicno izgleda... nego, salji odmah ovamo jednu kockicu za probu dok nije nestalo!;)))

    ОдговориИзбриши
  2. Joj, mani pitu, bitno da vidim da si tu;))))
    Bas sam se obradovala ovom postu, jako dobro izgleda. Stvarno ukusnoooo:) Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Sjajna pita,rado bih jedno parce:))Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala svima na komentarima. Iako ih je bloger pojeo, ostala su mi obavestenja na mejlu tako da sam ih procitala :)Ljubim vas!
    Tu sam, malo sam lenja, malo mrzovoljna ali sa punim folderom slicica pa cu "okaciti" polako jos receptica.

    ОдговориИзбриши
  5. E, drago mi je da si obaveštena da smo komentarisali:)))
    Tvoju mrzovolju makara malo bih želela da ublažim - dodji do mene, draga, imam nešto za tebe:)))

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман16. мај 2011. 16:29

    Pita izgleda savrseno, mnogo mi se svidja korica sa susamom a nemas pojima kako lepo zvuci fil od sampinjona.....malo kiselog mleka i sjajno....Tanja divan recept:)

    ОдговориИзбриши
  7. E ovo sa blogerom je totalno pobrljavilo :))))
    Imala sam dve kategorije "Peciva i pite" i rekoh da opravim to, a ludak od blogera opet objavio pitu.
    Izvinjavam se na smetnji :P

    Nale, Irena ljubim vas!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails