Странице

понедељак, 25. фебруар 2013.

Paradajz čorba

Taman kada sam mislila da sam završila za ovu zimu sa prehladama, virusima i oporavcima od po dve nedelje od svega toga, uspelo mi je da se razbolim. Totalno izmučena visokom temperaturom, nisam mogla ništa da jedem, samo sam se nalivala limunadama, čajevima i vodom. I kad sam se malo pridigla, apetit je i dalje bio nula, a jedino što mi se jelo, odnosno jedino što mi je dolazilo kao neka ideja o obroku, bila je čorba i to paradajz čorba.
Poslednji put sam je jela kod mame i od tada sve hoću da je spremim pa spremim nešto drugo. A proteklih dana, pomisao na tu toplu, kiselkasto-osvežavajuću čorbicu mi nije izbijala iz glave. Mamina paradajz čorba je malo drugačija od onih klasika. To je moja mama ... izvrne skoro svaki recept, prilagodi ga nekoj svojoj viziji, a na kraju rezultat uvek bude neko ukusno jelo. Tako je i sa ovom čorbom, koja u sebi sadrži karfiol, šargarepu, peršun, a zakuvava se jajetom.A ja sam i njen recept malo izmenila, silom prilika.
Sav paradajz sok je otišao na salatu ali sam negde u dnu jedne police frižidera snimila konzervu pelata. Rekoh, poslužiće. U zamrzivaču sam imala karfiol, bilo je u frižideru i malo šargarepe i peršuna, tako da je samo trebalo odvojiti nekih 45 minuta za kuvanje čorbe.


Mamina čorba je malo ređa jer je koristila sok od paradajza i nije blendala povrće. Moje je išlo u blender pa se dobije prilično gusta čorba.

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • nekoliko cvetova karfiola
  • 1 manja konzerva pelata
  • soli po ukusu
  • 1 ravna kašika šećera
  • 1 lovorov lista
  • malo naseckanog peršuna
  • 1 jaje

Priprema:

Luk naseckati na sitno, šargarepu narendati na krupno redne. U šerpu staviti maslinovo ulje, luk i šargarepu. (Ako imate svež karfiol stavite ga odmah, ako je iz zamrzivača malo kasnije.) Naliti jednom čašom vode i pustiti da malo kuva. Dodati karifol, posoliti i kuvati dok karfiol ne omekša.
Zatim pelatu iz konzerve skinuti drvene vrhove gde je bila peteljka, ubaciti u šerpu i dodati vode koliko stane u konzervu. Taman se onaj pire iz konzerve lepo ispere i sav iskoristi. Dodati lovorov list, šećer, probati i dodoliti po potrebi. Neka se kuva petnaestak minuta.
Povrće sa vodom presuti u blender (izvaditi onaj lovor) pa dobro izmiksati. Vratiti u šerpu, doliti još malo vode do željene gustine, probati da li je dovoljno slano. Pustiti da provri, dodati naseckani peršun pa ostaviti da malo kuva. Za to vreme viljuškom umutiti 1 jaje sa kašikom vode. Umućeno jaje uliti u čorbu uz neprestano mešanje da se naprave pahuljice. Ostaviti još minut da prokuva i čorba je gotova.


U čorbu se može dodati malo bibera ako volite i/ili pavlake kao što je na prvoj slici.
Dekoracija se napravi tako što se razmuti malo pavlake sa vodom, posipa po čorbi u obliku koncentričnih krugova, pa kašičicom ili čačkalicom od sredine ka ivici tanjira u krug vuku linije. Umesto pavlake možete da koristite i jogurt ili umućeno kiselo mleko, mada je ona jako ukusna i bez mlečnog dodatka.

Prijatno!


5 коментара:

  1. Nadam se da su bolesti sad iza tebe i da si se oporavila. Juhu od pumidora obožavam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja se nadam, mada još uvek kašljem i osećam se kao neka baba. :// Sve mi je nešto teško.
      probaj malo karfiola da dodaš da vidiš kako će dati lep šmek supi.

      Избриши
  2. Ovo s pelatima ti je baš odlično. Priznajem, ovo je malo drukčija paradajz juha, ali odlična je. Pinam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nekada pomislim kako sam najukusnija jela napravila baš onda kada nisam imala prave sastojke. :)
      Hvala za pin, još uvek nisam baš aktivna tamo ali pogledam šta ste lepo pinovale.

      Избриши
  3. potpuno drugačija od one koju ja spremam, ali fina

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails