Странице

среда, 4. децембар 2013.

Sarmice od vinove loze (vinovog lišća)

Mnooogo kasnim sa objavom ovog recepta, davno su sarmice pravljene. Ipak, neka ide on u objavu, pa dogodine, možda nekom posluži. Ako ih nikada niste probali, niti pravili, imate od mene toplu preporuku. Ne samo da ove sarmice imaju jako lep ukus, nego je poseban doživljaj miris koji se širi dok se one spremaju. Nemojte očekivati da ukusom liče na sarmice od zelja, jer su ovo samo na izgled, ista jela.


Za ove sarmice, bitno je da nađete neprskano vinovo lišće. Ja imam tetu na pijaci, kojoj sam rešila da verujem, pa čak i da jeste loza prskana, od ture, dve godišnje, valjda nam neće ništa biti. :D Ista teta mi je rekla da je za sarmice najbolje lišće od belog grožđa. Za sledeću godinu sam našla novog "dobavljača". Ispostavilo se da komšije sa sprata gaje na ranču malo grožđa. Jednom, uz kaficu, nekako smo došli i do priče o sarmicama od vinove loze, pa mi je obećano da dobijam neprskano mlado lišće sledeće godine.

Potrebno za 15 sarmica:
  • 20 listova loze
  • 300g mešanog mlevenog mesa
  • 1 crni luk srednje veličine
  • 1 narendana manja šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • 30g pirinča (pola najmanje/starinske šoljice za kafu)
  • malo sitno seckanog peršunovog lista
  • so i biber po ukusu
  • malo aleve paprike

Priprema:

Lišće loze se dobro opere i potopi na 5 miuta u baš vrelu vodu, izvadi se  i ocedi.
Luk (crni i beli) se uprži sa šargarepom, doda mleveno meso i začini se, pa se sve još malo lepo udinsta.
Na kraju se u fil dobro umeša sirovi pirinač, da bude svuda jednako raspoređen.

List loze se okrene da žile budu gore. Iseče se deo od peteljke ako je ostao i stavlja se puna kašika fila na širi deo lista (gde je bila peteljka). Onda se preklope levi i desni kraj 'srca' (list ima srcast oblik) preko fila odozgo na dole. Smota se krug pa se ivice preklope opet pa opet krug dok se ne smota sarmica.




Za pečenje, meni su se najbolje pokazali keramički pekači. Pekač se postavi sa 2-3 lista loze.
Sarmice se ređaju tako da budu zbijene jedna uz drugu. Zatim se naliju vodom, da voda dodje do vrha sarmice ali ne da one plivaju u vodi. Odozgo se prekrije ostatkom listova. Kuva se u rerni oko pola sata, skinu gornji listovi i pustimo da se sarmice još malo zapeku. Ako volite pikantnije, može se zagrejati malo ulja sa alevom paprikom, pa preliti preko svake sarmice i onda pustiti da se zapeče.

Sarmice možete da služite uz sir, pavlaku ili kiselo mleko. Ili neku salatu, koja će "osvežiti" zalogaje, pošto su ove sarmice veoma specifičnog i jakog ukusa.

Prijatno!




12 коментара:

  1. Sad mi se jedu sarmice, jako ih volim uz malo kiselog mleka... neki put se u vecim marketima, moze naci vec spakovano lisce u teglicama (u slanom rastvoru), samo je problem sto ih nema uvek. Tvoje sarmice su bas fine i svidja mi se ta "cvetna" salata u pozadini.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste Lanči, ima povremeno da se nađu listovi. Sećam se da si ih i ti objavljivala i da si pominjala te u teglicama.
      Cvetna salta je sindrom dokonog popa. :))) Sekla sam krastavac, pa modlicom vadila cvetiće. Onda sam krem sir stavila u špric kesu, pa na tanjir. Odozgo "cvetić", pa malo soli i maslinovog i malo seckanog peršuna.

      Избриши
  2. Eto, ja imam lozu u dvorištu ali mi nikad ne padne napamet da pravim sarmice. Valjda je to zato što dolazim iz kraja gdje se to nije jelo. A grožđe je neprskano, mada je crno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam imala baš veliku želju da ih isprobam, pošto se one nisu ni u mojoj kući spremale, niti su česte u mom kraju. Više se prave one od zelja. Mama ih je negde probala, nisu joj se dopale i nije ih pravila.

      Preporuka za lišće od belog grožđa ide uz obrazloženje da su ti listovi tanji, finiji. Možda bi se moglo lišće crnog prvo kratko prokuvati. Za aromu ne bih znala koliko se razlikuje. Dogodine ću onda isprobati obe vrste, jer moje drage komšije imaju i crno i belo grožđe.

      Избриши
  3. Odlične :) Nisam ih nikad pravila zbog nedostatka lišća, ali trebalo bi da se potrudim i ovaj tvoj recept obećava uživanje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jafi! Treba se raspitati za lisce. Uvek ima nekog, ko, opet, zna nekog da ima loze. :)

      Избриши
  4. Ja se već godinama spremam napraviti ove sarmice, čak sam nekoliko puta nabavila i provjereno lišće vinove loze, ali ništa. Sada si me podsjetila i potaknula da se i ja konačno odvažim i da mi zamirišu ovakve sarmice. Ove kod tebe mi jako dobro izgledaju !

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala Brankic! Nisam pokusala, ali teta sa pijace rece da se listovi mogu zamrznuti. Pa kada nabavis, ako u tom momentu nisi raspolozena za sarmice, ti ih sacuvaj u zamrzivacu. :)

    ОдговориИзбриши
  6. Predivno izgledaju, njam! Na kojoj pijaci se nalazi proverena teta? :)

    ОдговориИзбриши
  7. teta se nalazi na Dusanovackoj pijaci. Nabavicu ti ja kad krene 'sezona' ;)

    ОдговориИзбриши
  8. A, joj!!! Ovo mi nije trebalo da gledam danas... Kud cu sad? Uh, divoteeee.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ne da si me nasmejala ... :)))
      a svaki put kada neko prokomentarise ovaj post, ja se zablenem u sliku i jedu mi se sarmice. mozda mogu da se nadju oni listovi u vodi sto ih je Lana pomenula. vero je obicno dobro mesto za potragu takvih 'egzotika'

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails