Ovog puta u svom originalnom obliku, kao salamica.
Na ovom linku možete da vidite kako ova poslastica može simpatično da izgleda, ako je upakujete u obliku bombona, kao i postupak izrade.
Ovog puta sam radila nešto manju meru, od 160g ratluka od vanile i 100g susama. Vrelu smesu sam, još u tiganju podelila otprilike na dva dela, pa istresla na dva komada papira za pečenje. Sačekala sam da se malo prohladi, da ne pečem ruke. Ne sme ni mnogo dugo da se čeka zbog stezanja smese. Napravila sam dva valjčica, otprilike širine 2,5cm i visine 1,5cm, pa kada su se potpuno ohladila, isekla sam oštrim tankim nožem na komadiće.
Nož pre sečenja premažite slojem ulja, jer je masa lepljiva. Po potrebi ga nauljite još koji put.
Kako se susamke ne bi lepile, ovlaš sam ih uvaljala u prah šećer i spremila da odložim u jednu kutiju. Salamice ne morate odmah da isečete, nego tek pre služenja, pa onda nema ni potrebe za prah šećerom. Držite ih uvijene u papir za pečenje ili celofan.
Na žalost, sve ovo što vidite je završilo u đubretu, jer sam kupila buđav susam na meru. Susam je izgledao OK, ništa nisam primetila, ali ukus koji su susamke imale, to bolje da vam ne opisujem. :(
Ovaj recept šaljem Nataši sa bloga Moja slatka kuhinja, kao ulaznicu za ovomesečnu igricu Ajme koliko nas je, a tema je susam.
Na ovom linku možete da vidite kako ova poslastica može simpatično da izgleda, ako je upakujete u obliku bombona, kao i postupak izrade.
Ovog puta sam radila nešto manju meru, od 160g ratluka od vanile i 100g susama. Vrelu smesu sam, još u tiganju podelila otprilike na dva dela, pa istresla na dva komada papira za pečenje. Sačekala sam da se malo prohladi, da ne pečem ruke. Ne sme ni mnogo dugo da se čeka zbog stezanja smese. Napravila sam dva valjčica, otprilike širine 2,5cm i visine 1,5cm, pa kada su se potpuno ohladila, isekla sam oštrim tankim nožem na komadiće.
Nož pre sečenja premažite slojem ulja, jer je masa lepljiva. Po potrebi ga nauljite još koji put.
Kako se susamke ne bi lepile, ovlaš sam ih uvaljala u prah šećer i spremila da odložim u jednu kutiju. Salamice ne morate odmah da isečete, nego tek pre služenja, pa onda nema ni potrebe za prah šećerom. Držite ih uvijene u papir za pečenje ili celofan.
Na žalost, sve ovo što vidite je završilo u đubretu, jer sam kupila buđav susam na meru. Susam je izgledao OK, ništa nisam primetila, ali ukus koji su susamke imale, to bolje da vam ne opisujem. :(
Ovaj recept šaljem Nataši sa bloga Moja slatka kuhinja, kao ulaznicu za ovomesečnu igricu Ajme koliko nas je, a tema je susam.
Oooo, kakav maler :(
ОдговориИзбришиJa sam imala slicnu situaciju sa kakaom, uzas zivi. Jedina pouka koju sam ja izvukla je-uzimanje na meru vise ne dolazi u obzir. Ili bas u nekoj proverenoj radnji, gde znas da je uvek sveze.
Taj dan nije bio srecan za pravljenje kolaca. Prvo susamke, pa mi onda nije uspela kinder bajadera uvece. Odnosno, uspela je, ali se beli deo lose stegao ybog loseg mleka u prahu.
ИзбришиNisam do sada imala problem sa tim "na meru", ali za sve postoji prvi put. :(
Ako naletis na yumis kakao u kesama, da nema oznaku da je sa manje masti, probaj ga. On je duplo masniji od svih ostali i jako dobar.
Uvek je kockanje sa tim praskastim stvarima. A i kada te nesto nece, onda te nece, uz svu dobru volju. Hvala za kakao ;)
ИзбришиNema na cemu.
ИзбришиZaista ne znam gde da pazarim mleko u prahu, jer svuda gde sam gledala, imaju samo zamenu kojoj ne volim ukus.
Pitacu drugaricu, radi u zdravoj hrani kod Lipovog lada. Nema sta nemaju. Ako imaju sveze mleko u prahu, javljam ;)
Избришиja sam se par puta opekla sa kupovinom na meru i izbegavam. A i zatekla sam trgovkinje da skupljaju sa patosa , pa prepakuju prosuto . Ipak u marketima postoji kontrola, mada i to nije neka siguracija. Tvoje susamke obožavam, bilo da je u obliku bombona ili salame mama i ja se davimo u njima. :*
ОдговориИзбришиOvo je nova radnja "u komsiluku", blizu mi je. Sve je lepo i cisto, imaju velike drvene fioke za to semenje, pa mislim da nije do njih, nego do onog od koga su nabavili; lose skladisteno. Sto je najgore, oni imaju i pekaru u sklopu radnje, a taj susam koriste za pecivo.
ИзбришиIskreno se nadam da su povukli taj susam, jer sam regularno otisla sa sve proizvodom da im kazem da je nesto budjavo. Prvo smo se malo ubedjivali, a onda je radnica i sama ukapirala da je do susama.
Ti i tvoja mama ste najverniji fanovi susamki :D Bas mi je drago sto se recept odomacio kod vas.
Super izgledaju
ОдговориИзбришиHvala!
ИзбришиLepo izgledaju, bas steta sto susam nije bio dobar. I meni se dosta puta desavalo da roba koju kojim na meru nije bila u redu. Mislim da je ubedljivo bilo najgore kada sam kupila keks tipa Jafa, sav stvrdnut. Nije bio pokvaren, ali je bio mnooogo bajat.
ОдговориИзбришиHvala!
ИзбришиKeks i slicno kupuj samo tamo gde je veliki promet.
Jako lepe bonbonice a sve što mi je potrebno kupujem u prodavnici na meru i nikad mi se nije dogodilo da sam kupila nešto što nije dobro, inače bih im to vratila.
ОдговориИзбришиTopli pozdrav.
Hvala Zorice! Nisam ni ja do sada imala problema, ali na zalost, za sve postoji prvi put. :(
ИзбришиPuno te pozdravjam!