Странице

четвртак, 4. октобар 2012.

Susamke

Evo jednog laganog recepta za sve ljubitelje susama. Dobila sam ga od svoje drugarice Isidore. Uvek sam mislila da je za ovu poslasticu potrebno neko špinovanje šećera, zezanje oko šporeta, neka komplikovana procedura, pa kad sam videla da je potrebno vrlo malo sastojaka i muke, nije bilo razloga da ga odmah sama ne isprobam.



Potrebno je:

150g susama
200g ratluka od vanile ili ruže

Priprema:

U većem tiganju staviti susam i pržiti na suvo dok ne porumeni. Ne treba pržiti da mnogo potamni jer susam nastavlja sa pženjem kad se ubaci ratluk. Ubaciti ratluk pa mešati i gnječiti varjačom dok se ratluk potuno ne rastopi i sjedini sa susamom. Dobiće se jedna kompaktna kugla smese koju još vruću prebacimo na papir za pečenje i oblikujemo u rolatić. Kada se potpuno ohladi seče se na kružiće.

Ja sam od smese pravila bombone. Smesu sam ostavila u vrućem tiganju da se ne ohladi brzo, pa sam vadila kašikom po komad, valjala prvo pomoću papira za pečenje duguljaste oblike pa kidala manje komade i malo ih rukama zaoblila na vrhovima. Sve sam ređala na drugi papir za pečenje i ostavla da se potpuno ohlade i malo prosuše na vazduhu. Onda sam ih zavijala u celofan. Najzgodnije je kupiti celofan za tegle koji je već isečen. Bombonice nisu preslatke a ko voli susam, uživaće u njihovom ukusu.

Umesto navedenih ratluka može se koristiti i onaj sa orasima. U smesu se može dodati i malo meda da bude slađa, ali onda treba povećati količinu susama za neki gram. Neko koristi i seckane orahe pa dodaje u smesu ili slično, mada je po meni potpuno nepotrebno miksati ukus susama sa bilo čim drugim. Čar poslastiste je baš u njegovom ukusu.

Hvala Sanji sa bloga Ultimativni sastojak na fotografiji. Susamke sam nosila na septembarsku BlogerijAdu ali sam zaboravila da ponesem fotoaparat, tako da ovog puta nema detaljnog izveštaja od mene.

Veliki pozdrav za Nevenu, Senku, Ivanu, Snežanu, Sanju, Maju, Jelenu, Anu, Mariju, Draganu, Vesnu, Milicu i Milkicu! Devojke, hvala na divnom druženju i odličnoj klopi koju ste donele.

I od mene za kraj ovog posta jedna grupna fotografija koju je napravila, a ko bi drugi nego, Maja. :)

Stoje s leva na desno: Nevena, Ivana, Snežana, Senka, Jelena, Milica, Vesna i Maja
donji red: Sanja, Milkica i Ića, Ana, Marija, ja

22 коментара:

  1. Svidele su mi se mnogo jer sam i ja o;ekivala neki špinovani šećer.... kad ove nisu preslatke, odlične!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vesna! Uvek mogu medom dodatno da se zaslade ali su se i meni dopale jer nisu previše slatke.

      Избриши
  2. OO, bas iynenadjenje sa ratlukom.Odlicno mi iygledata atebi saljem veliki poyyy

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vera, posdrav i tebi! :*
      I ja sam bila iznenađena da se ubacuje ratluk i oduševila se jer ide lako priprema.

      Избриши
  3. Moram i ovde da prokomentarišem koliko su bile dobre!!Favorit sa blogerijade:)
    Ej ja nisam ni mužu dala da proba:) Ja ću mu napraviti:):):)

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo sam jela, čini mi se, pre jedno 15 godina na nekom vašaru i od tad ništa :P niti ih ima da se nađu, a ja ih zaboravila potpuno :P
    Volela sam ih, ako nađem lep, svež ratluk, isprobaću ih :)
    Baš vam je lepa slika s Ade ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tina, baš smo lepe. :))) Fali nam Dragana na slici.

      Ovde po zdravim hranama uvek ima svežeg ratluka. Inače je prvi komšija moje babe pravio vašarske poslastice, pokojni deda Rakman, i sećam se da je on nešto špinovao šećer i valjao u duge štapiće masu. Meni je bio doživljaj da utrčim u kuhinju gde je spremao mada on nije voleo da mu se tu neko muva. :D

      Избриши
  5. Strava su!!!A lepo sam mogla da pokupim čitavu šaku i ponesem, onako kao dete:)stvarno nam je bilo lepo,pozdravljam te!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Senka! Trebalo je da zahvatiš, ostalo ih je dosta do uveče. I meni je bilo super, mnogo mi je drago što ste ti i Nevena došle.

      Избриши
  6. Ma zašto si zaboravila fotić! Baš me zanima što ste sve pripremile za druženje.
    Obožavam sezam, ali mi se čini da ništa slično nisam probala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh Tamara, ne znam ni ja kako. Prethodnog dana sam ga napunila ali kad sam se to jutro pakovala zaboravim ga, kao i još neke stvarčice. Pravila sam pitu sa šampinjonima koju sam dva puta pekla jer mi je veče pre nedelje nestajalo struje i onda sam bila onako baš nešto bez veze, čak sam mislila da ne ponesem pitu jer nije ispala kako treba. I kada sam kretala, nisam mogla da se otrgnem osećaju da mi nešto još fali ali se nisam setila šta. :( Pita je na kraju fino pojedena, uopšte nije bila loša a ja ostala bez sličica. Valjda će neko da napiše pun izveštaj jer je bilo puno dobre klope i šteta je ne predstaviti.

      Ako obožavaš susam, onda ovo obavezno isprobaj. Kod nas se prodavalo najviše na vašarima i nisam ih jela bukvalno od kad sam bila dete. Ovaj recept je za mene povratak u detinjstvo. :)

      Избриши
  7. obožavam sezam, baš jednostavni receptić koji si bilježim

    ОдговориИзбриши
  8. ove susamke su divne. I ja sam ocekivala neki spinovani šećer kad od njega ni traga ni glasa. Baš mi je drago da ste se lepo provele.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zoko! Ja sam ti se opet nadala da ćeš moći da dođeš. :)Valjda ćemo se videti sledeće godine u maju-junu :))

      Избриши
  9. Susamke mi se jako dopadaju, i u savkom slučaju ih moram napraviti!:) Slika s Ade mi je odlična!!

    ОдговориИзбриши
  10. genijalne su. Isprobala i mogu dalje preporučiti . Veoma lak recept i ozbiljno su ugrozile moje krecave bombone. Prisvajam recept i praviću češće :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sanja! Ja ih od Ade nisam ponavljala, baš bih mogla da ih opet napravim.

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails