Странице

недеља, 21. децембар 2014.

Brzi burek sa sirom (burek od kupovnih kora)

Domaći burek sam prvi put napravila pre tri godine i od tada sam ga pravila nebrojeno puta. Međutim, uvek sam imala negde 'u glavi' Natašin brzi burek i svaki put bih rekla: ˝Sledećeg puta pravim brzu varijantu˝ i to se tako prolongiralo ...

Početkom ove godine sam ga napokon napravila i prenela recept mami, kojoj je ovo mnogo lakša varijanta, a rezultat je maltene isti kao da ste sami razvukli kore ili kupili burek u pekari.

U receptu sam napravila malu izmenu. Smanjila sam količinu vode, a povećala količinu ulja. Primetila sam da puno vode hoće da zgnjeca burek, dok sa drugačijim odnosom količina vode i ulja, dobijemo bolji rezultat.


Ovaj burek najčešće pravim u četvrtastoj tepsijici, nekako mi je tako zgodnije, mada može i ona okrugla, prečnika 26 cm. Koristim tanke kore za pite, mada mislim da bi i malo deblje mogle da dođu u obzir.

Jednom sam probala da iscepkane kore umačem u mešavinu ulja i vode i nisam dobila dobar burek, previše je bilo na nekim mestima nakvašeno, pa ako želite da krenete tom prečicom, bolje nemojte.


Potrebno je:
  • 500g kora za pitu
  • 150ml tople vode
  • 150ml ulja
  • ravna kašicica soli
  • 300g sira ( možete staviti i drugi fil ili praviti prazan burek)
Priprema:

Zagrejati vodu, dodati so i ulje, pa malo promešati četkicom, kojom ćemo da premazujemo.
Podmazati lepo tepsiju po dnu i sa svih strana. Uzeti 3-4 kore (zavisi od njihove veličine), pa poređati na dno tepsije i svaku premazati sa malo mešavine ulja i vode, kako ih stavljamo jednu po jednu. Krajeve koji vire skupiti uz tepsiju, jer ako su kore tanke, brzo će početi da se suše na vazduhu, pa raširene i postaju krte.


Ostatak kora prebrojimo i podelimo u četiri grupice. Sada cepkamo jednu po jednu koru, ne mora previše, pa gužvamo i ređamo u tepsiju. Kako koji red poređamo, tako detaljno treba premazati mešavinom ulja, soli i vode. Ne sme se previše natopiti, ali ne smeju ni da ostanu suvi delovi.

Kako poređamo jedan red, tako nabacamo trećinu mrvljenog sira. Tako radimo tri puta, a četvrto ređanje gužvanih, cepkani kora, ostaje nenafilovano. Poprskamo i taj poslednji red mešavinom, pa prebacimo one krajeve kora, jedan po jedan, uz premazivanje svakog i na kraju, sve lepo premažemo odozgo ostatkom tečne mešavine.

Burek pečemo u unapred zagrejanoj rerni, dok lepo ne porumeni sa svih strana i odvoji se od ivica tepsije. Pečeni burek izvrnemo naopačke, pa vratimo u tepsiju da se malo prohladi pre sečenja.


Prijatno!

6 коментара:

  1. Kupila sam neke debele kore, pojavile se skoro- kao, domaće, pečene na potni itd, i sada ću od njih da probam ovaj recept. Zvuči tako primamljivo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je promaklo da takvih kora ima u prodaji. Ne znam kakve su i kako će se ponašati kod ovog recepta, pretpostavljam da su deblje i čvršće od standardnih kupovnih. Baš me zanima kako će sa njima ispasti i jedva čekam da javiš rezultat.

      Избриши
  2. Odlican receptic, mi volimo burek na taj nacin, doduse ne setim se da izmerim sastojke, vec to bude vise "odokativno", ali stavim obavezno jedno jaje u fil i na vrh noza praska za pecivo...svidja mi se rumena korica i sto si ga ispekla u cetvrtastoj tepsiji.:)

    ОдговориИзбриши
  3. Ovaj recept je sjajan! Stedi vreme, a burek bude odlicnog ukusa :)

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan burek, često ga pravim samo što ja umesto obične vode, ulje promešam sa kiselom i dodam malo pr.za pecivo. Probaću i ovako...

    ОдговориИзбриши
  5. Lana, može i otprilike, ali mi je nekako samo bitno da ide jednaka količina ulja i vode. Ako ostane, ostalo je. Ako zafali, pripraviš još malo. :)

    Zorice, nisam probala sa kiselom. Ne treba ni prašak za pecivo, ja sam ga davno izbacila kad pravim pite. Totalno je bespotreban, jer ako ima dovoljno masnoće, sve se lepo lista i bez njega. On samo podigne kore, pa to posle padne pita.

    Serlemice, jesi li isprobala?

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails