четвртак, 29. септембар 2011.

Ajme šljiva!

Za ovomesečni krug igrice Ajme koliko nas je, naša domaćica Snježa sa bloga Vrtaljica je izabrala šljive. Divna sezonska tema! Hvatam zadnji voz za učešće u ovom krugu. :)

Spremila sam Sos od šljiva u slatkoj varijanti. Originalno, ovaj sos (možda je bolje reći preliv) se servira uz prženog oslića ali meni sa ribom nikako nije legao. Uz pileće belo meso ide odlično i tako sam ga htela predstaviti, međutim, u zadnjem momentu sam se odlučila za slatku varijantu. Uvek se pravi isto, moram da napomenem da vas ne bune biber i so u receptu.

Potrebno je:
  • 200-250g zrelih neočišćenih šljiva
  • 20g putera
  • 1 ravna kašika brašna
  • 200ml vode
  • 2 kašike Tomatina (gusti sok od paradajza za soseve)
  • malo bibera i soli po ukusu
  • 50g krupno seckanih pečenih badema
Šljive očistiti od koščica, iscepkati rukom pa propržiti kratko na puteru.  Dodati paradajz, brasno umućeno u vodi, so i biber pa kuvati na tihoj vatri desetak minuta da se lepo zgusne. U gotov sos umešati seckane bademe. Servirati toplo preko mesa, prženih fileta oslića ili uz neku testeninu kao što ćete videti na fotografiji ispod.

Skuvala sam Barilla Penne rigate, prelila sos i odozgo posula šećerom u prahu.
Ovo je jako ukusan slatki obrok.



Sutradan je sos završio na dobrom jutarnjem hlebu (ovo nije lchf obrok!) i jako se lepo uklopio sa ukusom hleba koji u sebi ima cimeta.


Pored ovog recepta, prilažem i knedle sa šljivama - Knedle i Knedle sa šljivama od instant pirea kao i kolač Medeno srce.




12 коментара:

  1. Moram da probam ovo preko testenine, odličan recept i super ideja :)

    ОдговориИзбриши
  2. Baš me je zaintrigirao recept, obavezno isprobavam :)))

    ОдговориИзбриши
  3. Одговори
    1. Nemam obicaj da pregledam preko kontrolne table da li je neka poruka u nepozeljnim komentarima, sto je izgleda greska. Ovaj tvoj komentar je, ne znam kako, upravo tamo zavrsio. :( Izvinjavam ti se zbog toga, nadam se da nisi pomislila da sam ga uklonila.

      Veliki pozdrav!

      Избриши
  4. Cat, probaj. Mozes i obican secer da stavis ali ja volim prah da mi ne krcka ovaj obican.

    Lenka, javi kako si zadovoljna.

    Zeljo, kao sto sam obecala ... :)
    Posto ti volis ove kombinacije, isti recept mozes da pravis sa svezim zrelim smokvama a taj preliv je idealan uz curetinu.

    Majo hvala! Sad bas citam tvoj kolac sa sljivama. Sljive su divna visenamenska vocka :)

    ОдговориИзбриши
  5. Super su ti ulaznice. Doduse nisam sigurna kako bi se ja uklopila sa ovim sosom sa pocetka, ali zato bi knedle i srce planule za cas :)

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala, znam da si alava na knedlice kao i ja :)))
    Za ovu prvu ne znas dok ne probas. Deluje malo cudno, paradajz so i biber, ali meni su se svi ti ukusi savrseno poklopili. Sljive su jos bile lepe zrele i slatke, milina. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Nisam niti ja baš sigurna da bi mi sjelo sa ribom, ali uz jutarnji kruh i maslac ispod, svakako bih probala! :)

    ОдговориИзбриши
  8. Sos od šljiva definitivno prisvajam, kombinacija mi je jako interesantna i sa dobrim jutarnjim kruhom je sigurno odličan. Super izgleda i sa tjesteninom. Ma super je sam po sebi ! :)

    ОдговориИзбриши
  9. Tadeja, meni je sa oslicem bilo nesto bljak :))) Uz pilece belo ide super, a ovo sa lebom je divno i bez maslaca ispod. Sos je bio ohladjen i lako maziv.

    Branka, kada sam kod tebe videla piletinu odmah sam ti rekla da imam nesto slicno :) kao sto vec rekoh, umesto sljiva odlicno idu smokve pa mozes i tako da isprobas ako si raspolozena.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails