Странице

четвртак, 29. септембар 2011.

Ajme šljiva!

Za ovomesečni krug igrice Ajme koliko nas je, naša domaćica Snježa sa bloga Vrtaljica je izabrala šljive. Divna sezonska tema! Hvatam zadnji voz za učešće u ovom krugu. :)

Spremila sam Sos od šljiva u slatkoj varijanti. Originalno, ovaj sos (možda je bolje reći preliv) se servira uz prženog oslića ali meni sa ribom nikako nije legao. Uz pileće belo meso ide odlično i tako sam ga htela predstaviti, međutim, u zadnjem momentu sam se odlučila za slatku varijantu. Uvek se pravi isto, moram da napomenem da vas ne bune biber i so u receptu.

Potrebno je:
  • 200-250g zrelih neočišćenih šljiva
  • 20g putera
  • 1 ravna kašika brašna
  • 200ml vode
  • 2 kašike Tomatina (gusti sok od paradajza za soseve)
  • malo bibera i soli po ukusu
  • 50g krupno seckanih pečenih badema
Šljive očistiti od koščica, iscepkati rukom pa propržiti kratko na puteru.  Dodati paradajz, brasno umućeno u vodi, so i biber pa kuvati na tihoj vatri desetak minuta da se lepo zgusne. U gotov sos umešati seckane bademe. Servirati toplo preko mesa, prženih fileta oslića ili uz neku testeninu kao što ćete videti na fotografiji ispod.

Skuvala sam Barilla Penne rigate, prelila sos i odozgo posula šećerom u prahu.
Ovo je jako ukusan slatki obrok.



Sutradan je sos završio na dobrom jutarnjem hlebu (ovo nije lchf obrok!) i jako se lepo uklopio sa ukusom hleba koji u sebi ima cimeta.


Pored ovog recepta, prilažem i knedle sa šljivama - Knedle i Knedle sa šljivama od instant pirea kao i kolač Medeno srce.




12 коментара:

  1. Moram da probam ovo preko testenine, odličan recept i super ideja :)

    ОдговориИзбриши
  2. Baš me je zaintrigirao recept, obavezno isprobavam :)))

    ОдговориИзбриши
  3. Originalna zamisao..sos od sljiva na pasta;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemam obicaj da pregledam preko kontrolne table da li je neka poruka u nepozeljnim komentarima, sto je izgleda greska. Ovaj tvoj komentar je, ne znam kako, upravo tamo zavrsio. :( Izvinjavam ti se zbog toga, nadam se da nisi pomislila da sam ga uklonila.

      Veliki pozdrav!

      Избриши
  4. Cat, probaj. Mozes i obican secer da stavis ali ja volim prah da mi ne krcka ovaj obican.

    Lenka, javi kako si zadovoljna.

    Zeljo, kao sto sam obecala ... :)
    Posto ti volis ove kombinacije, isti recept mozes da pravis sa svezim zrelim smokvama a taj preliv je idealan uz curetinu.

    Majo hvala! Sad bas citam tvoj kolac sa sljivama. Sljive su divna visenamenska vocka :)

    ОдговориИзбриши
  5. Super su ti ulaznice. Doduse nisam sigurna kako bi se ja uklopila sa ovim sosom sa pocetka, ali zato bi knedle i srce planule za cas :)

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala, znam da si alava na knedlice kao i ja :)))
    Za ovu prvu ne znas dok ne probas. Deluje malo cudno, paradajz so i biber, ali meni su se svi ti ukusi savrseno poklopili. Sljive su jos bile lepe zrele i slatke, milina. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Nisam niti ja baš sigurna da bi mi sjelo sa ribom, ali uz jutarnji kruh i maslac ispod, svakako bih probala! :)

    ОдговориИзбриши
  8. Sos od šljiva definitivno prisvajam, kombinacija mi je jako interesantna i sa dobrim jutarnjim kruhom je sigurno odličan. Super izgleda i sa tjesteninom. Ma super je sam po sebi ! :)

    ОдговориИзбриши
  9. Tadeja, meni je sa oslicem bilo nesto bljak :))) Uz pilece belo ide super, a ovo sa lebom je divno i bez maslaca ispod. Sos je bio ohladjen i lako maziv.

    Branka, kada sam kod tebe videla piletinu odmah sam ti rekla da imam nesto slicno :) kao sto vec rekoh, umesto sljiva odlicno idu smokve pa mozes i tako da isprobas ako si raspolozena.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails