среда, 14. септембар 2011.

Kineske fasirane i rezanci od tikvica

Nisam bas 100% sigurna kako se zovu ove mesne pljoskice :))) "Kineske fasirane", "Kineske cufte", "Kineski ustipci od mlevenog mesa" itd. Ima raznih naziva i verujem da ni jedan nije tacan, moramo da pitamo nekog Kineza :)) Kod mene se upotrebljava naziv iz naslova jer me podsecaju na nase fasirane snicle.
Spageti od tikvica su utrcali sasvim slucajno kao prilog. Draga ,maslinkica sa bloga ...Ja u kuhinji... je relativno skoro postavila recept sa rezancima od tikvica i podsetila me da tako mogu da spremim tikvice kao prilog. Tikvice obozavam i jedem ih na 100 nacina, a na dijeti su mi rezanci bili super da menjaju testeninu, pa uz neki sos, milina! Onda je pocelo "da me mrzi" i presla sam na najjednostavniju konzumaciju. Iseckati tikvice na kockice i isprziti sa jajima.



Rezanci od tikvica

Moja varijanta "rezanaca" je jako jednostavna. Za dve osobe je dovoljna jedna osrednja tikvica. Tikvicu oguliti (najbolje ljustilicom za povrce) pa iseci na deblje ili tanje rezance.Seckam deblje jer volim da su vrlo malo skuvani. Dok ljustim i seckam rezance, voda za kuvanje, koju sam posolila morskom solju, vec se polako piblizava vrenju, i kada provri, iskljucujem ringlu i ubacujem tikvice. Tikvice blago promesam i sacekam da se pojavi bela penica na vrhu, to je par minuta, i odmah vadim resetkastom kasikom. Fakticki nisam ih ni kuvala vec vise poparila. :) Ovako ostaju fino krckave.


Za preliv umutim kiselu pavlaku i dodam malo belog luka unutra. Moze i svez persun ili neka slicna travka.

Kineske fasirane snicle

Potrebno je za oko 25 komada:
  • 500g mlevenog mesa (ovog puta mesanog)
  • 4 jaja
  • 4 kasike brasna
  • 2 soljice vode (150ml)
  • 1 manja glavica rendanog crnog luka
  • dva cesnja rendanog belog luka
  • po ravna kasicica sode bikarbone (ili praska za pecivo) i zacinaC i pola kasicice soli ili vise zavisi od ukusa
  • malo bibera i aleve paprike po zelji i isto tako seckanog persuna (nisam imala)
Zamesiti mleveno meso sa svim sastojcima (brasno i sodu bikarbonu razmutiti u onih 150ml vode pa ubaciti u meso), prekriti folijom ili ubaciti u kesu, pa ostaviti u frizideru da odstoji dva sata. Nakon toga vaditi kasikom i prziti u zagrejanom ulju.
Kada zahvatim kasikom smesu, spustim je u ulje tako sto kasiku okrenem vertikalno da smesa sklizne preko vrha kasike. Tako dobijem lepu lopticu mesa koju viljuskom malo ispritiskam da bi se stanjila. Ako samo isipate iz kasike smesu na ulje, dobicete nepravilne oblike i cesto ce da se otkine po koje parcence smese pa to posle mora da se vadi da ne bi zagorevalo.

Snicle se prze prvo sa jedne strane, dok meso koje je van ulja ne promeni boju, posvetli ja bih rekla, posivi. Onda polako okrenemo na drugu stranu da se doprze. Przenje ove strane traje krace. :)
Imam neku cudnu naviku da fasirane odlazem u vatrostalnu ciniju. Tako rade mama i nana, pa je meni skroz cudno ako su servirane u nekoj drugoj posudi. Obicni ih ostavim na sporetu pored tople ringle da bi bile sto duze tople.


One rezance od tikvica mozete spremiti pre ili posle. Jednako su lepi i topli i hladni. Servirajte snicle i rezance sa prelivom, a salatu izaberite po zelji. Ja sam grickala svezu papriku.


7 коментара:

  1. Mnogo mi se sviđa ideja za rezance! :)
    Imam dve tikvice, moram ovo danas da probam, uz testeninu :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ali sta ce ti testina i tikvice?! Poenta je da tikvice glume testeninu, joj Tina cccc :))))
    :***

    ОдговориИзбриши
  3. Nema veze kako se zovu cine mi se vrlo ukusne;))

    ОдговориИзбриши
  4. Sve zajedno izgleda mi super i tikvice si baš fino uklopila... I jel'da su super i tako same za sebe jedva i skuvane...super...

    ОдговориИзбриши
  5. Jesu super, ja ih obozavam takve. Jos kad dodam pavlaku i beli luk, mislim da bih samo na tome zivela :)))

    Dzoli, u pravu si!

    ОдговориИзбриши
  6. Jako fino, sviđa mi se sve skupa, a rezanci od tikvica osim što su fini djeluju i dekorativno !

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails