уторак, 17. август 2010.

Knedle

Bakine knedle sa sljivama su jedna od mnogih poslastica koja je obelezila moje detinjstvo. Recept, kao i mnogi njeni, je "sve od prilike", "brasno po potrebi", osetiti testo pod rukom", tako da mi je trebalo bas dugo da se odvazim da ih napravim. Moje prve knedle su bile "konja da ubijes", a moj dragi je uspeo da pojede dve i po u zelji da me ne rastuzi i odbije knedle. Kako mu je posle bilo, samo on zna :) Elem, od tog fijaska, do konacnog recepta od kojih ispadaju knedlicke za koje i moja baka kaze da su savrsene, proslo je desetak godina i vise pokusaja pravljenja. Uzimanja raznih recepata, kopanja po mrezi pa isprobavanja ... Konacan recept glasi ovako:

Knedle

900g pirea
1jaje +1zumance
100ml ulja
200g brasna
100g griza
prstohvat soli
za posipanje:

500g griza, 1 casa hladne vode, secera po ukusu
nije potrebno koristiti bebi griz; kupite slobodno onaj u vecim pakovanjima.


 Pre svega dobro proprziti griz na ulju. Nikada nisam merila kolicinu ulja, ali griz ne sme da pliva u njemu. Prziti griz dok malo ne promeni boju, a onda uz brzo mesanje, uliti casu hladne vode. Dobro mesati i proprziti jos malo da se dobiju mali komadici griza. Ostaviti da se prohladi pa zasladiti secerom po ukusu malo pre nego sto cete staviti knedle da se kuvaju.







Da bi se dobila potrebna kolicina pirea, potrebno je oko 1100g sirovog krompira. Krompir je najbolje skuvati u ljusci, ali ako se odlucite za brzu varijantu onda morate da ga izuzetno dobro ocedite od vode nakon kuvanja. Izgnjecite ga pasirkom jer miksanje mikserom obicno rezultira ututkaljenom smesom, specijalno ako se koristi beli krompir. Pire prohladiti, a onda dodati jaja, ulje, griz i brasno.  Jaja se ne mute pre dodavanja. Sve dobro izmesati kasikom. Treba da dobijete prilicno lepljivo testo, tako da vas to ne buni.






Kasikom vaditi testo i pobrasnjenim rukama napraviti prvo malu lopticu koja se rastanji na dlanu, stavi se sljiva (u koju je ubaceno malo secera, najbolje kockica) na sredinu i oblikuje knedla. Knedle redjati na pobrasnjeni tanjir. Meni je tako najzgodnije za prenosenje do lonca u kome ce se kuvati.






Knedle kuvati u provreloj zasoljenoj vodi dok ne isplivaju, pa jos malo preko toga, i odmah valjati u przeni zasecereni griz. Kuvati polupoklopljeno.
Za kuvanje knedli izaberite veliki lonac jer je potrebno kuvati ih u nekoliko tura, a voda sve vreme isparava. :) Voda mora bas dobro da vri, da se knedle ne bi zalepile za dno lonca kada ih ubacite. Spustajte ih u kljucalu vodu pomocu resetkaste kasike, kojom cete ih kasnije i vaditi kada se skuvaju.




... i dok pregledam ovo moje prvo pisanije na blogu, razmisljam sta sam izostavila da napisem, posto ja redovno nesto zaboravim :))
Brasno - najbolje je uzeti pola-pola meko i ostro. Ne smeta ako stavite samo jedno ili drugo, cak se u mnogim receptima preporucuje ostro brasno, ali se meni najvise dopada ovakva kombinacija.
Krompir - preporucuju beli za knedle, mada vise volim crveni. Meni je ukusniji a i testo je lepse. Sa belim krompirom i ovakvim testom, smesa je previse lepljiva pa je ipak potrebno dodati malo vise brasna.


Knedle mozete da punite cime zamislite, a kod mene je to bilo jos u varijanti sa pekmezom od sljiva i sa mlecnom cokoladom.

5 коментара:

  1. Odlican uvodni post i recept za pocetak! Dobrodosla :)

    Obozavam knedle sa sljivama!!!!!
    Nisam koristila griz za "spoljnu stranu", moracu da probam. Do sad sam koristila po navici prezle samo.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Zeljo, bolje vas nasla :)
    Nisam se mnogo dvoumila koji cu recept da postavim kao prvi. Knedle, kao i ti, obozavam! :)) Za mene su jedine prave knedle one koje su uvaljane u griz. :))) Ja dugo nisam znala da ljudi jedu knedle sa prezlama, najozbiljnije. Sada ih napravim i tako zbog Dekija, kume i ostalih sto vise vole prezle, ali sebi obavezno uprzim malo griza. Probaj, verujem da ce ti se svideti.

    ОдговориИзбриши
  3. Divno izgledaju, super su slike, sve u koracima, bas za nekog ko nikada ranije nije pravio knedle (mene) :D

    ОдговориИзбриши
  4. Nikad nisam volela knedle, verovatno zato sto nikad nisu bile lepo spremljene. Ali u zadnje vreme gde god se okrenem svi ih prave, pa moracu da ih probam ponovo. A sad imam i ceo postupak :)
    Ove tvoje savrseno izgledaju

    ОдговориИзбриши
  5. Devojke zahvaljujem, samo napred, sa ovim testom nema greske. Javite ako ih isprobate, da li su vam po ukusu.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails