среда, 02. март 2011.

Kuvarijacije - Dobar jutarnji kruh

Ovog meseca smo u Kuvarijacijama, pravili "Dobar jutarnji kruh" po receptu Anite sa bloga "Istine i lazi o hrani"

Recept me je privukao jos kada ga Branka prvi put prijavila za isprobavanje, ali na zalost, cekao je do ovog kruga igrice.  Takodje sam pazljivo iscitala skoro citav Anitin blog, i toplo ga preporucujem. Anita je vrlo jednostavnim jezikom, uspela citaocu da objasni dosta slozenih procesa koji se desavaju u nasem telu, demistifikovala odredjene procese u proizvodnji hrane i razotkrila neke neistine koje nam se serviraju decenijama.

Malo pre pisanja ovog posta sam na brzinu pregledala preko kontrolne table sta ima od novih objava, i primetila na par fotografija da su neke devojke ovaj hleb konzumirale sa marmeladama ili dzemovima.
Moram da skrenem paznju na to, jer je u pitanju velika greska. Ovaj hleb-kolac je osmisljen za LCHF rezim ishrane i kao takav je jako kalorican, zasitan i pun masnoca. Trebalo bi da vam drzi sitost i menja klasican hleb ako vam kod ovog rezima hleb jako nedostaje, pre kao pojam namirnice koja je prisutna u svakom obroku, nego nesto sto vam zaista fali za kompletan obrok.
Ako konzumirate hleb sa marmeladama ili dzemovima koji su puni secera, cinite sebi medvedju uslugu posto cete unetu masnocu najverovatnije poslati u masne naslage umesto da je koristite kao gorivo za telo. Dakle, ovaj hleb ne smete jesti u velikim kolicinama i nikako sa slatkim.
Meni najvise prija da pojedem kriskicu sa malo kajmaka ili putera i dva kuvana jaja i sita sam bar 4 sata.

Hleb sam pravila dva puta, dobrim delom se pridrzavajuci originalnog recepta. Volim cetvrtaste oblike :)) tako da je moj hlebic "skockan" i malo tanji nego sto bi trebalo :) Originalni recept glasi :

Ovo je vrlo ukusan i hranjiv kruh bez brasna. Pravi se od badema, sjemenki, jaja, maslaca i kokosa – i fantasticnog je okusa! Ne sadrzi gluten ni laktozu.

Sastojci: 
100 g maslaca (ili 50 g maslaca i 50 g kokosovog ulja)
0,5 jusne zlice praska od psyllium sjemenki (ili 2 - 3 jusne zlice zobenih posija/mekinja)
1 dl vode
1,5 dl (100 g) lanenih sjemenki
2 dl (120 g) suncokretovih sjemenki
1,5 dl (55 g) kokosovog brasna
125 g badema, grubo nasjeckanih
4 jaja
1 cajna zlicica (ravna) morske soli
           malo cimeta
 Priprema: 
Zagrijte pecnicu na 170 stupnjeva. Maslac neka je sobne temperature. Pomijesajte psyllium prasak (ili zobene posije) sa vodom i ostavite da nabubre 5 minuta. Usitnite u mikseru ili mlinu bademe, lanene i suncokretove sjemenke. Pomijesajte sve sastojke mikserom te dodajte jos jednu saku cijelih suncokretovih sjemenki. Izlijte tijesto na pleh oblozen papirom za pecenje. Vlaznim dlanovima oblikujte okrugli kruh (oko 7-8 cm visok i 20-25 cm u dijametru). Ostavite da se pece 45 minuta na 170 stupnjeva. Ohladjeni kruh mozete narezati i zamrznuti, ili ga mozete u komadu cuvati u hladnjaku 7 - 8 dana.
 Prvo pravljenje:

Za  prvi put nisam imala ovsene mekinje, pa sam razmisljala da li uopste da ga pravim. Onda sam ipak resila da pokusam i napravila sa ovsenim pahuljicama. Koristila sam vrlo sitne ovsene Hane pahuljice. Potopila sam tri kasike sa 100ml vode i sve je proslo odlicno. Posto su ove pahuljice usitnjene, vrlo brzo nabubre.
Kolicinu maslaca sam smanjila na 60g sto nije smetalo


Jaja i puter sam stavila u blender pa izmesala prvo njih, dodala ovsene pahuljice, pa po malo smese od samlevenog zrnevlja, kokosovog brasna, ravne kasike cimeta i morske soli. Kada sam primetila da blender pocinje da se buni, sve iz njega sam presula u preostalu prethodno pomenutu smesu, pa umesila hleb rukom. Zatim sam prerucila i oblikovala vlaznim rukama testo, pa ispekla

Hleb sam podelila na 20 kriskica i vecinu zamrzla jer sam trenutno na lchf rezimu, tako da koristim po dve dnevno, sto bi znacilo da imam hleb za 10 dana :)

Drugo pravljenje:

Vrlo broz sam napravila jos jednu turu za koju sam nabavila ovsene mekinje. Tu sam koristila vise putera. Na meru i po sam stavila 140g putera i 1 kasiku kokosovog ulja. Masnoca je vrlo malo izbila izbijala iz hleba tokom pecenja pa mislim da vise od ovog necu dodavati.. I sada sam samlela sve semenke u prilicno sitno brasno, a saku suncokreta ubacila u testo. Nisam zelela da posipam semenkama hleb odozgo. Ova tura je zavrsila kod moje mame, tako da cu koliko vec sutra praviti ponovo.

 

Ovog puta sam odustala od blendera pa sam jaja i puter umutila mikserom. Zatim dodala nabubrele ovsene mekinje, nastavila da mutim, pa dodavala po kasiku "brasna" od samlevenog zrnevlja kokosa, cimeta i soli. Kada sam dodala pola "brasna", umuceno sam presula pa sa drugom polovinom umesila rukom.

Opet sam oblikovala vlaznim rukama cetvrtasto smesu, pa ispekla.
Ova tura je ispala malo rastresitija i vise se mrvi nego prethodna sto je verovatno posledica moje ideje da ubacim serpicu sa vodom dok se testo pece. Zrnevlje dovoljno dobro zadrzava vlagu pa cu ipak peci bez toga kao prvi put. 

9 коментара:

  1. Vrlo dobar recept, mnogo mi se svidja, prava stvar. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. ma odlično si ga napravila, ja nisam stigla, no meni je ovo više kolač ili grickalica nego kruh

    ОдговориИзбриши
  3. Super si napravila ovaj kruh, odlično izgleda i u prvoj i u drugoj verziji.
    Drago mi je da se i tebi svido, baš je neobičan i nešto sasvim drugačije od onoga na što smo navikli.
    Znam i da nije baš predviđen za jesti ga sa marmeladom ali tko bi odolio :), morala sam se malo počastiti :), ali ubuduće ću sigurno pripaziti da mu izbjegnem bilo kakve dodatke, dovoljan je i sam.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala drugari, zaista je recpet odlican. Na prvi pogled deluje da od smese ne moze ispasti nista, ali se sve lepo radi i rezultat je fantasticno ukusan. Ko nije stigao, neka obavezno napravi.
    Brankic, neka si ;)

    ОдговориИзбриши
  5. I tvoj je tanji..:(ja bas ne vodim puno računa o zdravoj ishrani,,...možda bi trebala da počnem!

    ОдговориИзбриши
  6. Da i lijep u tvojoj izvedbi iako u mom slučaju se meni sviđa sam po sebi a ne kao kruh jer inače volim sjemenke i rado ih upotrebljavam u svojoj prehrani.

    ОдговориИзбриши
  7. Taci, bas mi je drago da ti se svidja kruh i da ces ga peci i dalje. Hvala ti sto si se potrudila objasniti zasto se ovaj kruh nebi trebao jesti sa slatkim stvarima. Naravno moze ga i tako jesti onaj kome treba da se udeblja :)) Salim se: od jednog puta nece nikome nista biti :))
    I meni je najdrazi sa maslacem ili kajmakom.

    Osmislila sam jednu novu verziju kruha sa ribanom tikvicom a umjesto maslaca ide svinjska mast i maslac od kikirikija. Recept je ovdje pa mozes isprobati ako zelis http://www.forum.hr/showpost.php?p=32164766&postcount=158

    Puno pozdrava,
    Anita

    ОдговориИзбриши
  8. Vera, pravila sam i treci put duplu meru i stavila sam testo u kalup za hleb. Ispao je super, kao pravi! Imam lepe siroke kriske, cak i sendvic moze da slozi :) ... a za dobre promene nikada nije kasno, cak ne mora u pocetku biti nista drasticno ;)

    Dilajla, hvala! Tek sada vidim da sam pogresno razumela kod tebe sta ti smeta kod hleba. Uz standardna jela verujem da ne ide bas najbolje. :)

    Anita, dobrodosla u moj dzak :)
    Kao sto rekoh, pekla sam i treci put duplu meru, pa cu verovatno kada ovo potrosim isprobati neki drugi recept sa tvog bloga, malo da promenim. Mozda bas ovu verziju sa tikvicama, dopada mi se ideja.
    Nije mi tesko da objasnim i skrenem paznju, jer iako mozda po sadrzaju mog bloga ne bi rekli, znam dosta o low carb i inace o svim mogucim pravcima u ishrani, vezbanju i svemu sto uz to ide :)) Obozavam ova "zla" sa mog bloga ali doci ce mi glave :)))
    Za sada pratim lchf a plan mi je da se toga drzim, sa malim izletima u gastro carstva. :)

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails