Ove dve torte sam pravila za vikend za jedno fino društvance i nisam planirala da ih stavljam na blog. Jednostavno sam bila u nekoj gužvi, nisam slikala ni delić procesa izrade, plus sam imala fijasko sa kremovima za Bajaderu ali to valjda uvek bude po Marfiju. Nešto spremaš više puta i baš onda, kada bi trebalo da ispadne super i izgleda reprezentativno, ispadne naopako. Filovi su se smakli sa torte. Bilo je tu vraćanja pa zamrzvavanja. Nisam glazuru smela da stavljam nego rendala čokoladu ali je na kraju torta pobrala komplimente i pojela se. Pošto sam na kraju ipak dobila fotogrfije (od nekog ko ne slika inače hranu, pa ne budite strogi), evo recepata jer će možda nekom pred praznike da posluže. Ovo su jedine torte gde kod filova ide prečicom - koristim puding ali niko to nikada nije primetio a ni meni ništa ne smeta.
Torte su jako ukusne i izdašne, a moji čokoladoholičari koj ne vole voćne torte, tražli su repete baš za voćnu.
Bajadera torta
1/2l
pavlake umutiti u šlag i staviti sa strane i malo preko torte. Biće previše ako
se cela prekriva. Može i 4 kesice šlaga da se umuti sa 350 - 400ml mleka.
Torte su jako ukusne i izdašne, a moji čokoladoholičari koj ne vole voćne torte, tražli su repete baš za voćnu.
Bajadera torta
Peku se dve kore svaka od po:
10 belanaca
10 kašika šećera (oko 150g)
20 kašika pečenih lešnika (150g)
2 kašike brašna
u velikom plehu od šporeta.
I fil:
20 žumanaca, 12 kašika šećera, 2 kašike mleka kuvati na pari
II fil:
U 1/2 l mleka skuvati dva pudinga od vanile. Dodati šećer po receptu sa
kesice
Ohladiti pa sjediniti filove. Umutiti 4 putera (4x125g) sa 100g prah
šećera. Dodati fil postopeno u puter i mutiti mikserom. Podeliti fil na dva
dela.
U jednu polovinu dodati 300g melevenih prepečenih lešnika.
U drugu polovinu dodati 200g mlečne čokolade (koristila običnu Milku)
Ređati: kora - 1. polovina - 2. polovina fila - kora - 1. polovina - 2.
polovina fila
Odozgo ide glazura od čokolade:
200g čokolade za kuvanje na pari rastopiti sa 6 kašika ulja i oko 50g
putera pa preliti preko ohlađene torte i vratiti u frižider da se stegne.
Ledeni vetar
Ispeći dve kore svaku od:
5 belanaca
350g šećera
Umute se belnca u sneg, doda se od jednom sav šećer i muti dok ne postane
čvrsto. Pleh od rerne postaviti papirom za pečenje pa premazati preko njega
otopljenim puterom kao
i ivice pleha jer se kora raširi. Sušiti 1 sat pa ostaviti
još pola sata u otvorenoj rrni da se kora dosuši i ohladi.
E sad, moja rerna je prejaka pa sušim na 80C ali recimo da u normalnoj
rerni temperatura treba biti oko 150C.
I Fil:
1l mleka, 3 pudinga od vanile, 10 žumanaca, 150g šećera, 250g putera, oko
30g šećera u prahu
Umutiti žumanca mikserom pa dodati oko 200ml mleka (odvojiti od one litre),
malo još mutiti. Dodati šećer kristal, puding prah i sve lepo izmutiti mikserom
da se sjedini. U međuvremenu zagrejati ostatak mleka pa u toplo ubaciti ono
umućeno i kuvati uz neprestano mešanje dok se lepo ne zgusne. Prekriti preko
fila (bukvalno na fil se stavi) plastičnu foliju da se ne hvata korica i
pustiti da se skroz ohladi. Ako se ne pokrije onda mora da se stalno meša.
Umutiti puter sa šećerom pa dodavati u njega skuvani fil i sve dobro
sjediniti.
II Fil:
Umutiti 1l pavlake za šlag. Ja sam Imlekovu kravicu koristila.
Voće:
1 velika konzerva komadića ananasa
5 banana ili više ako su male
5 mandarina
Originalno po receptu ide kivi umesto mandarina ali kako je jedna osoba iz društva alergična na njega, uletele su mandarine kao zamena.
Ananas staviti u cediljku da se ocedi. Banane iseckati na deblje kolutove i
ubacivati u činiju u kojoj je sok od 1 limuna. Mandarine očistiti, oguliti belu
kožicu i seći kriške na pola.
Ređa se ovako:
Kora (ravna strana dole) - malo više od 1/2 žutog fila - naseckano voće
(natrpati ravnomerno i posle jedno preko drugog) - slatka pavlaka - druga kora
(ravna strana da bude gore) žuti fil.
I na kraju:
Divne tortice :) voćna mi se posebno dopada :)
ОдговориИзбришиmljac.. ja bih obe... obožavam i čokoladne, a i sa ananasom i bananom je pun pogodak.
ОдговориИзбришиOdlične su ti obje tortice, a na ledeni vjetar sam posebno slaba, jedan komadić bi mi odmah sada dobro došao :)
ОдговориИзбришиDraga Taci,zelim ti sve najbolje u Novoj godini!
ОдговориИзбришиja znam koliko su ove torte divne...znaaam <3
ОдговориИзбришиHvala vam devojke na komentarima i izvinite što nisam na vreme odgovorila. Baš me je sada sramota.
ОдговориИзбришиLena, pravićemo reprizu :D