Странице

четвртак, 15. јануар 2015.

Gusta čorba od brokolija

Kažu da brokoli ili voliš ili ne voliš. Spadam u onu prvu grupu. Ne da volim brokoli, nego i karfiol, kelj, prokelj i ostale zelene i u drugim bojama povrćke. Većinu povrća mogu da jedem i presnog, nekada smućenog u neki bućkuriš. :)) Spanać je izuzetak, njega nikako ne mogu da podnesem sirovog.

Čorbe od povrća pravim na 'sto raznih načina'. Nekada pravim miks približno jednakih količina raznog povrća, nekada dominira jedno povrće. Nekada su to čorbe sa brašnom, klasične, gde se brašno upržava pa naliva vodom, kada voda provri dodaje se povrće da kuva ... Volim i one sa dodatkom kisele pavlake, sa slatkom malo manje, nemaju mi tu 'svežinu'.

Povrtna, koja god čorba, je jelo koje se kuva jednostavno. nema tu neke velike mudrosti, niti nekog specijalnog odmeravanja sastojaka. Kada je gotova, jede se topla ili prohlađena, a za fotografisanje je prilično mušičava kategorija hrane. Nekada bude fotogenična, ali kod mene često odbija saradnju. Možda zbog toga ni nemam puno čorbica na blogu. Često onako u sebi kažem, ma slikaću je sledeći put, pravim ja to uskoro opet i onda opet pravim, pa opet ne fotografišem.


Ova čorbica od brokolija je, u tom smislu jedna srećnica, pošto sam bila raspoložena tog dana za fotografisanje, čak sam i krutone napravila.

Recept za nju ne mogu baš precizno da postavim, a realno ni nema potrebe. Zato ovog puta pišem samo sastojke i otprilike količine koje sam koristila.

Potrebno je:
  • oko 300 - 400g smrznutog brokolija ili isto toliko cvetova svežeg
  • 1 manja šargarepa isečena na male delove
  • 1 baš mali krompir isto isečen na manje komade
  • 1 mali crni luk isečen na četvrtine
  • 1 češanj belog luka
  • koje zrno bibera i soli po ukusu
Priprema:

Šargarepu, krompir, crni i beli luk staviti u otprilike 1,5l vode i pustiti da provri. Pošto je sve sečeno na manje komade, brzo će omekšati. Ako se stavlja smrznuti brokoli, malo neka vri bez njega, oko 5 minuta.
Kada provri, dodati brokoli, biber i posoliti, da ne bude baš slano, pošto će voda da isparava. Ostaviti polupoklopljeno da se kuva dok brokoli ne omekša dovoljno da može u blender ili da se pasira štapnim mikserom. Ako nemate ništa od tih 'mutilica' može poslužiti i pasirka za pire, mada nećete dobiti homogeno usitnjenu masu.


Skuvano povrće procediti kroz cediljku, izvaditi zrna bibera (mogu i da ostanu malo će se usitniti ali ćete dobiti na ljutini), pa prebaciti u blender i dodati malo tečnosti, izmiksati da se dobije fina kaša.
Ako mutite štapnim mikserom, povrće prebacite u drugu posudu, dolijete supicu i onda izmiksate. Slično i kada pasirate pasirkom.
Gustinu čorbe sami doterate tako što dolivate supicu. Probajte, dosolite po potrebi.Nema potrebe da se vraća nazad na dokuvavanje. Biće vruće i so će se rastopiti.

Ova moja varijanta je bez masnoća (ulje ili pavlake), pa onda pre jela ulijem kašiku maslinovog ulja u čorbu. Od hleba možete da napravite krutone, u malo podmazanom tiganju ili u rerni, Jako je lepa ovakva kombinacija, kremaste čorbice i krckavog prepečenog hleba.






Prijatno!

5 коментара:

  1. Brokoli volim i slična čorbica je kod mene redovno na meniju:) Mnogo mi se dopadaju fotkice.

    ОдговориИзбриши
  2. Često kuhamjuhe od različitog povrća, a brokulu volim na sve načine.

    ОдговориИзбриши
  3. Volim sve od brokolija.Upavo je stigao u bašti i jedemo ga neumorno u svim oblicima.Kod na u kući je najomiljeniji sufle od brokoli ali i ovakva supica je odlična

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails