Странице

петак, 21. децембар 2012.

Domaći beli hleb

Ništa ukusnije od domaćeg hleba!
A meni ništa lepše kada siđem u prodavnicu pa mi kažu da hleb još nije stigao. Odmah dobijem razlog da sama zamesim, što je doduše na moju žalost jako retko. Inače ga uopšte ne jedem, taj kupovni, pa mi je ovaj domaći pravi mali praznik.


Potrebno je:
  • 550g belog brašna TIP 400 + još oko 50g
  • 350ml tople vode
  • 1/2 kesice suvog kvasca ili 20g svežeg kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 vršna kašičica soli
  • 1 ravna kašičica sirća
  • malo ulja i vode za premazivanje
Priprema:

Prosejati brašno u vanglici ili na podlozi, napraviti udubljenje u njemu pa sipati šećer, suvi kvasac (ili namrvljeni sveži) i oko 100ml vode. Izmešati i sačekati 5 minuta da kvasac nadođe. Zatim po brašnu sipati so, dodati u sredinu ostatak vode, sirće pa zamesiti mekano testo dodajući još malo brašna po potrebi. Testo će u početku biti lepljivo ali kako se mesi, počeće da se odvaja od podloge i od ruku. Mesiti testo dok ne osetite da raste pod rukom i da prave ´plikove´ od vazduha. Dodati 1 kašiku brašna i obložiti formiranu loptu testa. Ostaviti da narasta na toplom dok se ne udvostruči, oko 1 sat.






Nakon toga premesiti testo pa opet ostaviti da raste do duple zapremine, oko pola sata.
Izručiti testo na podlogu kratko premesiti, pa ga razvaljati u duguljasti oblik i zamotati veknu.  Prebaciti veknu u pleh postavljen pek papirom i ostaviti da narasta dok se ne zagreje rerna. Zatim premazati mešavinom ulja i vode sa svih strana pa oštrim nožem plitko recnuti testo odozgo da se ne raspukne gornja kora prilikom pečenja.
U rernu ubaciti posudu sa hladnom vodom ispod rešetke da isparava kako se ne bi napravila debela i tvrda kora na hlebu. U zagrejanu rernu na 220°C ubaciti hleb, smanjiti rernu i peći dok se ne napravi rumena korica, oko sat vremena. Vruć hleb zaviti u suvu krpu, ubaciti u najlon kesu pa ostaviti tako oko pola sata dok korica ne omekša. Nakon toga izvaditi hleb iz kese i ostaviti u krpi dok se ne ohladi.



Prijatno!

2 коментара:

  1. Slažem se, domaći je najbolji. Kod nas je kupovni obično loš, a većina peciva nema uopće koricu, već sve nešto kao žvake se rasteže. Miriši mi sve dovde!

    ОдговориИзбриши
  2. I ja jako volim praviti hleb. Uglavnom me ne mrzi :)...

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails