Странице

среда, 12. децембар 2012.

Jednostavan desert sa bananama i domaće piškote

Banane nisu moje omiljeno voće, čak ću reći da ih uopšte ne volim. A i smetaju mi. Izazivaju mi gorušicu. Kada je Tanja sa bloga Tanja´s Cooking Corner zadala banane za ovomesečnu temu igrice Ajme koliko nas je, u prvom momentu sam rešila da ne učestvujem ali sam se predomislila.
Banane maltene ne koristim u receptima. Pravim jednom u sto godina rolat, pa sam odlučila da ga napravim za ovaj krug ali sam negde sa kremom debelo omanula tako da ga ipak preskačem. Bio je on ukusan i pojeo se, samo što mu je izgled nula, pa će sačekati neko uspešnije pravljenje. Na kraju sam iskombinovala proverenu varijantu, brzinsku, koja je isto tako dobra i sa nekim kiselkastim voćem, a sa bananama je odlična kombinacija. Banane obavezno prskam limunovim sokom. Em što ne potamne, em osveže ukus. Možda mi to kod banana i najviše smeta. Nema svežine nego samo ta brašnjava slatkoća koju teško progutam.



... a kao mala sam ih volela, valjda zato što su slađe od ostalog voća, a možda i zbog toga što nisu bile nešto što možemo priuštiti često. Sećam se i da ih jedno vreme maltene nije ni bilo. Vozio se par-nepar, bile su nestašice svega i svačega. Sećam se kako je moja nana pekla sirovu kafu u prastarom pekaču jer nije bilo kafe, a tetke kupile greškom tu sirovu u jednom od svojih odlazaka u šoping van tadašnje Jugoslavije. A ni struje nije bilo, pa je koristila peglu na žar koju je donela u miraz. I sećam se tih banana koje su bile retkost pa nam nana bratu i meni podeli jednu posle ručka.



Da se vratim na ovaj desert ...
Tu sam bila pogođena sindromom ´dokon pop i jariće krsti´. Nešto mi je bilo previše jednostavno da samo naređam šta treba u času, pa sam rešila da napravim domaće piškote. Odavno imam neki recept odštampan, evo ga ovde. Uspelo mi je iz trećeg puta, jer sam grešila sa mućenjem jaja. Iako sasvim logično dođe da se mute posebno belanca a posebno belanca, nisam se toga setila nego sam mutila sve zajedno, pa još sipala vodu u testo kako piše u receptu. Na kraju sam tu vodu izostavila i dodala malo više brašna i gustina i uspelo je. Možda bi mogla i voda da se doda, praviću ponovo pa ću proveriti.

Domaće piškote

Potrebno je:
  • 3 jaja
  • 150g brašna
  • 150g gustina (kukurzni skrob)
  • 150g kristal šećera + još malo za posipanje
  • 1 kesica vanil šećera
  • vrlo malo mleka
Priprema:

Umutiti posebno belanca sa šećerom da se dobije čvrst šne. Zatim dodati žumanca i mutiti još malo da se lepo sjedine. Izmešati brašno sa gustinom pa dodati iz nekoliko puta u umućenu smesu, mešajući lagano najbolje silikonskom varjačom sve dok se ne dobije kompaktna smesa.
Napuniti špric ili plastnčnu kesu (ja stavila u kesu) kojoj se malo secne vrh. Postaviti veliki pleh od rerne papirom za pečenje pa posuti kristal šećerom. Istisnuti štapić smese tako da se špric malo zadrži na početku i kraju, mada nije neophodno. Ispeći piškote u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene, oko 15 minuta.
Pečene piškote vrlo malo premazati mlekom pa posuti kristal šećerom izmešanim sa vanil šećerom.





Jednostavni desert sa bananama

Potrebno je za 4 porcije:
  • 3-4 banane
  • sok od jednog limuna
  • 150ml slatke pavlake umućene u šlag ili jedna kesica šlaga
  • 1 čaša kisele pavlake
  • pakovanje piškota
Priprema:

Izmešati pavlake. Banane iseći na kolutove i poprskati limunom.
Ređati u čašu redom pavlaku, piškote, banane, pavlaku ... i završiti sa pavlakom. Odozgo staviti koji kolutić banane i piškotu.

Prijatno!

dodatak:
Porcija sa slike je uduplirana jer je pravljena u većoj činiji. Koristite široke čaše ili manje činije za desert.

6 коментара:

  1. Svaka čast na upornosti sa piškotama.Lepo si smućkala dezert,verujem da se niko nije bunio.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Piškote su trebale biti malo deblje ali to sledeći put. U stvari se veoma lako prave. :) A ko da se buni :))) ... ovo u činiji je u stvari repriza napravljena za slikanje. Prva tura je nestala o čas posla. Pa onda sutradan lagano kada sam bila sama, napravim još malo za blog.

      Избриши
  2. Ove domaće piškote mora da su super. Za razliku od tebe, ja jako volim banane, a vele da što su tamnije i zrelije da su bolje za tijelo. Svako jutro pojedem jednu bananu jer mi očito treba kalij, a kako ne doručkujem nešto drugo, one su mi zbilja odlične. Sviđa mi se ovaj desert, jedino mi se ne sviđa šlag:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jesu super, vredi ih napraviti jer ide relativno brzo a ukus mu dođe kao kod kupovnih. Samo mora da se pazi da se ne nafajtaju previše mlekom. Bukvalno se sa dve kapljice premaže da se zalepi šećer. Imala sam par komada gde se omaklo i onda budu mekane i oseti se šmek mleka.
      Super su banane kao izvor K, to im je valjda najvredniji sastojak. Treala sam neko vreme da ih jedem ujutru čim ustanem, tako kao ti, baš zbog njega ali nije išlo. Jedem ja bananu, banana jede mene. :(
      Šlag je dat opciono, kod mene je išla pavlaka sa 36%mm. Ili ako nećeš ni to, može samo kisela pavlaka. A mislim da bi išlo odlično i sa onim tvojim domaćim čokoladnim pudingom.

      Избриши
  3. Taco, svaka cast na trudu da pravis domace piskote, tvoj recept cu zabeleziti da znas, i fino si ih uklopila u ovaj desert.:))) Bas razmisljam sta da napravim sa bananama za igricu, zaista retko nesto pravim od njih i najradije pojedem cisto voce, jedino mi na pamet pada frape i pohovane banane.;)))

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails