Branje travki, cvetica, pravljenje vencica i buketica dok trazim najzanimljiviji oblik listica da njim ukrasim uskrsnje jaje, uvek me je radovalo ... i kao malu i sad kao matoru. :) Jednio nisam bas bila odusevljena time sto mama, nana i baba ofarbaju maltene sva jaja u lukovini. Nije da mi se nije svidjalo, specijalno sto je pakovanje jaja i travcica u carapicu bio deo posla u kome sam uvek ucestvovala pa onda cekas da vidis kako je tvoje jaje ispalo, ali sam po malo malo zudela za onim sarenim jajima u svim bojama. Farbala je mama i tako ali u manjoj kolicini, jer je od uvek tezila da sprema sto zdravije varijante svega, pa cak i farbanih jaja.
Kad si dete, ne razmisljas puno o tome, pa kad porastes uletis u period kada hoces da nadoknadis sve to sto si 'propustio' sto su ti brizni roditelji a gledano iz tvoje perspektive, negde zakinuli. A onda vremenom shvatis da je mama bila u pravu, da je tata bio u pravu i da si negde u nekom periodu ispao glup. :))
... i tako, da neduzim, pocela sam da trazim alternative za bojenje jaja. Prvo sam koristila one boje iz ampulice za kolace. Stavis kap u kesicu pa onda ubacis jaje i trljas kesicom po jajetu. Ispadnu jako lepe i jarke boje ali se boja kasnije uzasno otire, a i opet je 'hemija' koliko god da kazu da je jestiva, specijalno sto je veca koncentracija boje kad farbas jaja nego kad stavis u kolace ili slag. Predjoh na lukovinu, ali mi je ostalo ono prokleto da 'ocu sarena jajaca u svim bojama. Malo sam trazila po mrezi, listala casopise i na dosta mesta sam naisla na savete kako da se ofarbaju jaja pomocu cvekle, crvenog lupusa, zelenisa, zacina ...U cetvrtak sam otisla do pijace i pokupovala sve sta mi treba.
1. Crveni kupus za plavu boju:
Ocistiti od spoljnih listova pa naseckati na trakice. Koliko ima kupusa toliko otprilike staviti vode. Kod mene je bilo 700g kupusa i 700ml vode. Staviti da se kuva, pa kad provri kuvati pola sata. Nakon toga ostaviti da odstoji 24h pa ispasirati kupus da pusti sto vise boje i procediti. Procedjenu vodu koristiti na dva nacina:
- staviti kuvana jaja da odstoje pola sata ili duze zavisi od zeljenog intenziteta boje
- staviti ziva jaja pa kuvati 10min od pocetka vrenja uz koju kap sirca pa ostaviti kuvana jaja da malo odstoje.
Probala oba nacina. Rezultat corak. Cak mi se prvom metodom malkice jace obojilo jaje ako to uopste moze da se nazove bojom. Bila je nesto bledunjavo plavo-zelena i skidala se maltene na dodir. Sva jaja iz te ture su oprana pa su zavrsila u plavoj farbi. Nakon mackanja uljem, naprasno bi pozelenela pa neka nisam ni mazala da bi ostalo koje plavo. A pogledajte kako je lepo izgledala boja od kupusa.
2. Cvekla za rozikasto - crvenu boju:
Dve osrednje cvekle (da stanu u saku) izrendati na krupno rende, naliti sa dve case vode pa staviti da se kuva oko pola sata. Procediti ohladjenu cveklu, dodati koju kap sirceta, ubaciti jaja pa kuvati dok se jaja ne skuvaju. Ostaviti da odstoji do zeljenog intenziteta boje.
Ovom metodom su se ofarbala tri jaja i to u neku oker boju. Ostatak je zavrsio prvo u serpici sa crvenom bojom, pa u serpici sa plavom bojom i ispala su malo melirana, ali na kraju nije tako lose.
3. Spanac - za zelenu boju:
Oprati i iscepkati pola kile spanaca. Preliti vodom da ogrezne pa ostaviti da prenoci. Sutradan kuvati spanac pola sata. Ohladiti, procediti pa ubaciti jaja i kuvati dok se ne skuvaju. Ostaviti da se prohladi pa izglancati jaja masnocom. Rezultat - ni z od zelene, tu i tamo neka braonkasta flekica. Jaja su oribana da posvetle jer su te flekice kao naslaga boje i prefarbana.
4. Kurkuma - za zutu boju:
Preliti dve kasike praha kurkume sa 400ml vode pa pustiti da vri 15 minuta. Ohladiti pa u ohladjeno ubaciti jaja, dodati malkice sirceta i kuvati dok se jaja ne skuvaju. Ostaviti da se prohladi pa istrljati jaja masnocom za lepsi izgled.
Ovom metodom sam uspela u zuto da ofarbam - serpicu, pamucnu cipku u koju sam umotala jaja i nista vise. Vrlo interesantna stvar se desila sa ovim jajima. Na mestima koja su bila zasticena (cipka, cvetic, ljuskice belog luka) ljuska je zadrzala svoju prirodnu boju ili dobila malo svetliju nijansu. Ostatak ljuske je potpuno posvetleo. Verujem da je za izbeljivanje sirce krivo, ali umesto zutih jaja evo sta sam dobila:
5. Lukovina - za narandzasto/crvenkasto/braonkastu boju:
Boja ljuske i njen intenzitet zavisice od boje lukovine i od duzine kuvanja. Tri sake lukovine staviti na dno serpe dovoljno velike da u njoj komotno moze da stane 10 jaja, pa prekriti sa istom kolicinom. Naliti vode da lepo ogrezne i ostaviti oko sat vremena da se lukovina lepo natopi. Pre kuvanja doliti po potrebi jos malo vode, da lukovina bude potpuno prekrivena ali ne da pliva. Kuvati najmanje jedan sat, za jacu boju i duze. Jaja ostaviti da se prohlade u lukovini, izvaditi pa premazati masnocom za sjaj.
Iz lukovine su mi izasla bas lepa jaja. Zao mi je sto nisam sva jaja ofarbala u lukovini. Boja je intenzivna, a sare od belog luka i travcica su jasne. Volim sare od ljuskica belog luka. Makazama ugrubo iseckati ljuskice pa mokro jaje uvaljati u njih. Zatim ubaciti u carapicu jaje i lepo uvezati.
Na kraju zaista ne znam da li je sve samo mit i da li je uopste neko uspeo da ofarba obicna jaja prirodnim bojama jer mi pada na pamet da bi mozda sa jajima bele ljuske bilo uspesnije ... ili se samo prepisuje sa bloga na blog, iz casopisa u casopis, pa hajmo entuzijasti da isprobamo. :))) Nisam razocarana jer nisam imala neka velika ocekivanja. Imala sam dovoljno vremena i nerava da isprobam jer sam samo tako mogla da utvrdim da li ove tehnike rade. Mozda sledece godine probam sa kojim belim jajetom u jednoj boji, jer je ovo ipak preveliki posao za nula rezultat.
Prvo jaje - cuvarkucu, ofarbala sam crvenom bojom iz kesice, kao i jos par komada.
Takodje sam ofarbala tuce jaja japanske prepelice iz fazona. Mnogo su medena onako malena pa u crvenoj i plavoj boji.
Za kraj evo i proslogodisnjih jaja i jos jedne zanimljive tehnike farbanja.
6. Mramorna jaja skuvana i ofarbana na pari
Uzeti vecu cediljku i serpu odgovarujuce velicine na koju cediljka moze lepo da stane. Serpu napuniti vodom pa staviti da kuva. U cediljku poredjati jaja pa ih pokvasiti iznad cesme. Staviti cediljku na serpu u kojoj je voda vec pocela da kuva i da se dize para (ne sme da dodiriju dnom vodu iz serpe) pa prosuti po jajima nasumicno razne boje. Poklopiti jaja poklopcem serpe pa kuvati na pari 20 minuta. Jaja ce se potpuno skuvati i zanimljivo ofarbati.
Pogace jagnje
Pravila sam je prosle godine pa pogledajte:
http://udzakubrasna.blogspot.com/2011/04/srecan-uskrs.html
Ideju za pogacu sam prosle godine nasla kod nase Minjoncic na blogu La cuisine creative. Pogaca je prava uskrsnja a na istom mestu imate uputstvo za izradu zeka. Od ove kolicine testa imate dovoljno za jagnje i dva zeca, a ja sam umesto njih napravila jednu malu obicnu pogacu. Toplo preporucujem da isprobate jer je veoma dekorativna, preukusna a lako se pravi.
Kad si dete, ne razmisljas puno o tome, pa kad porastes uletis u period kada hoces da nadoknadis sve to sto si 'propustio' sto su ti brizni roditelji a gledano iz tvoje perspektive, negde zakinuli. A onda vremenom shvatis da je mama bila u pravu, da je tata bio u pravu i da si negde u nekom periodu ispao glup. :))
... i tako, da neduzim, pocela sam da trazim alternative za bojenje jaja. Prvo sam koristila one boje iz ampulice za kolace. Stavis kap u kesicu pa onda ubacis jaje i trljas kesicom po jajetu. Ispadnu jako lepe i jarke boje ali se boja kasnije uzasno otire, a i opet je 'hemija' koliko god da kazu da je jestiva, specijalno sto je veca koncentracija boje kad farbas jaja nego kad stavis u kolace ili slag. Predjoh na lukovinu, ali mi je ostalo ono prokleto da 'ocu sarena jajaca u svim bojama. Malo sam trazila po mrezi, listala casopise i na dosta mesta sam naisla na savete kako da se ofarbaju jaja pomocu cvekle, crvenog lupusa, zelenisa, zacina ...U cetvrtak sam otisla do pijace i pokupovala sve sta mi treba.
Prirodna farba-crveni kupus, spanac, cvekla, lukovina |
Deo jaja pripremljenih za farbanje - travke i ljuske belog luka pa u carapicu :) |
1. Crveni kupus za plavu boju:
Ocistiti od spoljnih listova pa naseckati na trakice. Koliko ima kupusa toliko otprilike staviti vode. Kod mene je bilo 700g kupusa i 700ml vode. Staviti da se kuva, pa kad provri kuvati pola sata. Nakon toga ostaviti da odstoji 24h pa ispasirati kupus da pusti sto vise boje i procediti. Procedjenu vodu koristiti na dva nacina:
- staviti kuvana jaja da odstoje pola sata ili duze zavisi od zeljenog intenziteta boje
- staviti ziva jaja pa kuvati 10min od pocetka vrenja uz koju kap sirca pa ostaviti kuvana jaja da malo odstoje.
Probala oba nacina. Rezultat corak. Cak mi se prvom metodom malkice jace obojilo jaje ako to uopste moze da se nazove bojom. Bila je nesto bledunjavo plavo-zelena i skidala se maltene na dodir. Sva jaja iz te ture su oprana pa su zavrsila u plavoj farbi. Nakon mackanja uljem, naprasno bi pozelenela pa neka nisam ni mazala da bi ostalo koje plavo. A pogledajte kako je lepo izgledala boja od kupusa.
Kupus nakon 24h stajanja |
Fleke izvadjene - ofarbano u plavoj boji iz kesice |
2. Cvekla za rozikasto - crvenu boju:
Dve osrednje cvekle (da stanu u saku) izrendati na krupno rende, naliti sa dve case vode pa staviti da se kuva oko pola sata. Procediti ohladjenu cveklu, dodati koju kap sirceta, ubaciti jaja pa kuvati dok se jaja ne skuvaju. Ostaviti da odstoji do zeljenog intenziteta boje.
Ovom metodom su se ofarbala tri jaja i to u neku oker boju. Ostatak je zavrsio prvo u serpici sa crvenom bojom, pa u serpici sa plavom bojom i ispala su malo melirana, ali na kraju nije tako lose.
Oker boja od cvekle - cudo nevidjeno! Neuglancana su jaja. |
3. Spanac - za zelenu boju:
Oprati i iscepkati pola kile spanaca. Preliti vodom da ogrezne pa ostaviti da prenoci. Sutradan kuvati spanac pola sata. Ohladiti, procediti pa ubaciti jaja i kuvati dok se ne skuvaju. Ostaviti da se prohladi pa izglancati jaja masnocom. Rezultat - ni z od zelene, tu i tamo neka braonkasta flekica. Jaja su oribana da posvetle jer su te flekice kao naslaga boje i prefarbana.
Spanac pre kuvanja. Jaja posle kuvanja u njemu izasla ista kao pre kuvanja. |
4. Kurkuma - za zutu boju:
Preliti dve kasike praha kurkume sa 400ml vode pa pustiti da vri 15 minuta. Ohladiti pa u ohladjeno ubaciti jaja, dodati malkice sirceta i kuvati dok se jaja ne skuvaju. Ostaviti da se prohladi pa istrljati jaja masnocom za lepsi izgled.
Ovom metodom sam uspela u zuto da ofarbam - serpicu, pamucnu cipku u koju sam umotala jaja i nista vise. Vrlo interesantna stvar se desila sa ovim jajima. Na mestima koja su bila zasticena (cipka, cvetic, ljuskice belog luka) ljuska je zadrzala svoju prirodnu boju ili dobila malo svetliju nijansu. Ostatak ljuske je potpuno posvetleo. Verujem da je za izbeljivanje sirce krivo, ali umesto zutih jaja evo sta sam dobila:
'Albino' jaja iz kurkume |
5. Lukovina - za narandzasto/crvenkasto/braonkastu boju:
Boja ljuske i njen intenzitet zavisice od boje lukovine i od duzine kuvanja. Tri sake lukovine staviti na dno serpe dovoljno velike da u njoj komotno moze da stane 10 jaja, pa prekriti sa istom kolicinom. Naliti vode da lepo ogrezne i ostaviti oko sat vremena da se lukovina lepo natopi. Pre kuvanja doliti po potrebi jos malo vode, da lukovina bude potpuno prekrivena ali ne da pliva. Kuvati najmanje jedan sat, za jacu boju i duze. Jaja ostaviti da se prohlade u lukovini, izvaditi pa premazati masnocom za sjaj.
Iz lukovine su mi izasla bas lepa jaja. Zao mi je sto nisam sva jaja ofarbala u lukovini. Boja je intenzivna, a sare od belog luka i travcica su jasne. Volim sare od ljuskica belog luka. Makazama ugrubo iseckati ljuskice pa mokro jaje uvaljati u njih. Zatim ubaciti u carapicu jaje i lepo uvezati.
Jaje uvaljano u ljuskice belog luka |
Jaja iz lukovine, prelepe crvenkasto braon boje |
Prvo jaje - cuvarkucu, ofarbala sam crvenom bojom iz kesice, kao i jos par komada.
Takodje sam ofarbala tuce jaja japanske prepelice iz fazona. Mnogo su medena onako malena pa u crvenoj i plavoj boji.
Jaja japanske prepelice su posebno zanimljiva klincima |
Za kraj evo i proslogodisnjih jaja i jos jedne zanimljive tehnike farbanja.
6. Mramorna jaja skuvana i ofarbana na pari
Uzeti vecu cediljku i serpu odgovarujuce velicine na koju cediljka moze lepo da stane. Serpu napuniti vodom pa staviti da kuva. U cediljku poredjati jaja pa ih pokvasiti iznad cesme. Staviti cediljku na serpu u kojoj je voda vec pocela da kuva i da se dize para (ne sme da dodiriju dnom vodu iz serpe) pa prosuti po jajima nasumicno razne boje. Poklopiti jaja poklopcem serpe pa kuvati na pari 20 minuta. Jaja ce se potpuno skuvati i zanimljivo ofarbati.
Jaja skuvana i ofarbana na pari |
Proslogodisnja jaja - cekaju slicice i glancanje |
Ukrasena, baskare se u korpici |
Pogace jagnje
Pravila sam je prosle godine pa pogledajte:
http://udzakubrasna.blogspot.com/2011/04/srecan-uskrs.html
Ideju za pogacu sam prosle godine nasla kod nase Minjoncic na blogu La cuisine creative. Pogaca je prava uskrsnja a na istom mestu imate uputstvo za izradu zeka. Od ove kolicine testa imate dovoljno za jagnje i dva zeca, a ja sam umesto njih napravila jednu malu obicnu pogacu. Toplo preporucujem da isprobate jer je veoma dekorativna, preukusna a lako se pravi.
Ova kremkasta - čipkasta su mi pre prelepa :)
ОдговориИзбришиI meni, a sasvim slucajno je ovako ispalo.
ИзбришиJoj, Taci, izvini što se smejem, al' me ubiše Albino jaja iz kurkume :D
ОдговориИзбришиSkidam kapu na volji da ih farbaš u ovoliko boja i ovoliko komada :) ja farbala malo, samo 15ak :P
Isprobala sam farbanje vinom i mogu ti reći da nije loše.
Ispadnu ljubičanstvena, ali u nijansama, nije boja svuda istog intenziteta, plus ako je ljuskica imala neku teksturu, vidi se fino :)
Slikaću ih, pa se javljam sličicom ♥
Sto se izvinjavas, ma hajde molim te. :D
ИзбришиTi ocekujes zuto, sve je jarko zuto i izvadis jaja, stavis pod cesmu da operes ljuskice i usput operes i prirodnu boju jajeta. :))))
Vino ostaje za sledecu godinu.
svaka cast! ne zna se koje je leps e:)
ОдговориИзбришиHvala!
ИзбришиTrebalo je ovo da vidim u petak i da idem na "mali popravni"... Ja sam samo tresnula 5 jaja u crvenu farbu i završila posao (shame on me!) :)
ОдговориИзбришиMa sta fali tome, bitno je da si ofrabala. ;)
ИзбришиJao Taci, mramorna jaja...apsolutno prelepa!
ОдговориИзбришиHvala! Videla sam na forumu tvoje ukrasavanje, predivno si odradila i ove godine.
ИзбришиJaja iz kurkume su bas lepa... :) Odlican post. Ja sam dosta toga i naucila. Na primer, svidja mi se ovo valjanje u ljuspice od belog luka pa farbanje. To mi pre nije padalo na pamet...
ОдговориИзбришиMoja baba je koristila seckanu travu slicno kao beli luk kad nema ljuspice, mada od trave ostanu svetlije sare, a kroz beli luk malo prodje boja pa se iznijansira.
Избришиjaja iz kurkume ... eee da je kurkuma nego sirce odradilo posao hihihi
Isuse moj, koliko jaja!
ОдговориИзбришиPa koliko si ih to ofarbala, majke ti mile!? Ja ofarbala 10 komada eno ih još 4 u korpici:)
Ali, ovaj post moram bookmarkrati zbog načina na koji si ih bojala. Prošle godine sam i ja bojala u plavo i to mi je nekako bio hit ali ove godine sam po starom u luk s nekoliko trvki u najlon čarapi:)
Skidam kapu, draga!
Bojila 30 kokosijih i 12 prepelicijih. Dok odnesem 10 kod svekrve, pa 10 kod mojih da razdelim, pa jos koje usput, to je taman. :) Dobro, dobijem nazad ali mi volimo jaja pa se pojede. Ne brinem da je previse i da cu bacati.
ИзбришиJa cu sledece godine mozda ipak da probam sa ovim nacinom ali cu kao Maslinka (pisala je ona na svom blogu) da ih prvo izbelim u sircetu. Doduse meni je sirce, i to mnogo manja kolicina od one koju ona navodi, izbelelo jaja ali su ostali tamniji delovi, sto uglavnom na kraju nije ispalo lose.
Svaka ti čast na trudu i volji za isprobavanje recepata. Imala sam namjeru te prirodne boje odraditi sljedeće godine, ali nakon tvog posta sve mi se čini da ću ostati vjerna kori od kapule. Mene su isto osvojila kurkuma jaja!
ОдговориИзбришиZnas kako, dok ne probas ne znas, a ja sam negde zelela da verujem da to moze vrlo lako, mada opet bez nekih prevelikih ocekivanja.
ИзбришиSigurna sam da bi se bela jaja obojila ili neka koja su kuvana u vodi sa sircetom pa oribana da se izbele. Pa na sve to, da stoje celu noc u prirodnoj farbi. Meni je jedino cvekla dala kao neki rezultat u vidu oker boje.
Dopada mi se ovaj prirodan nacin farbanja jaja. Svaka cast na ovolikom trudu, kod mene su sva ofarbana u lukovini i ima ih 10 puta manje :))
ОдговориИзбришиHvala Natasa. :) Dosta razdelim a nas je dvoje - das 5 dobijes 2 :D i pojedemo posle, ne baca se, a meni je velika radost i uzivancija to bojenje, pa mi je jaja uvek malo. Mislim da mi treba bar 100 komada da isprobam sve tehnike i boje :)))
ИзбришиSva su lepa, ali posebna su prepelicija!
ОдговориИзбришиHvala Zeljice!
ИзбришиTaci draga, super su ova ofarbana jaja i hvala ti za sve ideje za prirodno dobivanje ovih lijepih boja. Posebno su mi zapela za oko ova mramorna, farbana na pari.
ОдговориИзбришиTebi i tvojima želim Sretan Uskrs !
Hvala Brankic!
ИзбришиNisam ove godine radila mramorna zbog izbegavanja kesica, ali cu to ispraviti sledece. :)
Draga Taci,ne zna se koje je jaje lepse,sva mi se svidjaju!!!HRISTOS VASKRESE!!!Srecan Uskrs tebi i tvojoj porodici!!
ОдговориИзбришиHvala Majo! Neka je srecan Uskrs tebi i tvojima. Malo kasnim, ali sam dana kada sam postovala ovo otisla na kraci put tako da tek sada stizem da odgovorim na komentare i polako da vam uzvratim posete. :)
ИзбришиSretan Vaskrs tebi i tvojoj porodici! Mnogo lijep post,prepeličja jaja su moj favorit, preslatka su!
ОдговориИзбришиHvala Majo! Srecan Uskrs i vama sa malim zakasnjenjem.
ИзбришиBila sam presrecna kad sam nasla prepelicja za farbanje. Bratovljeve devojcice recimo nisu htele da ih jedu, bilo im zao da polupaju. Jedva smo ih nagovorili da razlupaju, da se jaja ne cuvaju. :))
Draga moja, vidim da smo istu muku mučile. Ja sam bojila sa borovnicama i ispala su nežno plava. Sledeći put ću probati sa plavim kupusom, baš mi se svidja. Meni su iz kurkume bila bledo žućkasta , ali ja sam dodala i malo šafrana. Ali zato spanać apsolutno nije dao nikave rezultate. Mnogo mi se dopada ideja sa ljuspicama belog luka. Jaja su ti divna. Srećan Uskrs sa malim zakašnjenjem. :)
ОдговориИзбришиHvala Zoko, srecan Uskrs neka je i tebi i tvojima. Kasnim i ja. :)
ИзбришиMaslinka je bojila kupusom i ima bolji rezultat. Doduse drzala je jaja preko noci u farbi i pre toga ih obezbojila sircem.
Nasla sam da jaja mogu safranom da se farbaju, samo kurkumu sam imala u kuci u vecoj kolicini, a safrana onu jednu kotani kesicu i nisam bila sigurna jel to dovoljno za bojenje.
Spanac je definitivno corak. Posle mi i svekrva rece da od njega nema b od boje. Mozda bi kopriva bila bolja, ko zna.
Jako lijepo, ali prepeličja jaja su mi posebna :)
ОдговориИзбриши