Странице

недеља, 29. август 2010.

Urmasice

    Urmasice, tulumbe, baklave i slicno, nisu kolaci koji su se spremali cesto u mojoj porodici. Mama je znala da napravi baklavu, ali prosto imam utisak da je to bilo svega par puta. Da li zbog "moci navike" ili ... ovakav tip kolaca bas nesto ne preferiram, za razliku od Dekija, koji bi mogao po tepsiju za svaki obrok. Za sve ovo vreme koliko smo zajedno, nisam mu nikada napravila nista od gore pobrojanog (stidim se) pa rekoh, da ispravimo to. Sledece su tulumbe, a kao prve su napravljene ove divne urmasice.
   Nije bio nikakav problem napraviti, lako se sprema, nikakva nauka. Problem je bio koji recept izabrati u moru recepata koji se skoro svi zovu "prave bosanske hurmasice" . Tako sam ja kopala po mrezi i kopala, zvala drugaricu, listala kuvare, zverala u recept koji imam u svescici i na kraju se opet vratila na moj zenski forum, jer znam da je tamo @pcelica ostavila dva ili tri recepta za urmasice, a pcelica je jedna divna devojka koja zna sta je dobro kada su kolaci u pitanju. Pozdrva pcelice, ako me citas :) Od ponudjenih receptica sam izabrala jedan pod nazivom Sabinine urmasice. Napravila sam par malih izmena kao sto mozete da vidite ako uporedite moj recept sa originalom. Deki se vrteo oko onog pleha u kome su se urmasice davile, cak je na kvarno i maznuo jednu pre vremena, pa posto je zakljucio da "jos nije to TO" ostavio ih na miru. Dakle, ako ih pravite, pravite ih uvece, pa kada se ohlade stavite u frizider da prenoce. Onda ce biti spremne da se potamane.



Za 30 komada potrebno je:

250g putera
1 jaje +1 zumance
1 mala kafena soljica ulja (80ml)
3 kasike milerama
1 limun (rendana korica za testo, sok za preliv)
250g ostrog brasna +250g glatkog brasna + na vrh noza sode bikarbone
za preliv: 1kg secera, 750ml vode, 2 kesice vanil secera i sok 1 limuna
1 rende kao alatka :)

   Umutiti puter sa jajima, uljem i mileramom pa dodati narendanu koricu limuna. Mutiti nekom vecom kasikom. Brasno i sodu bikarbonu pomesati pa dodavati po malo u prethodnu smesu dok se ne zamesi meko testo koje  se odvaja od stranica posude. Ako treba, dodati jos malo i to ostrog brasna, ali samo malo, najvise jos 100g, posto testo ne sme da postane tvrdo.
   Kasikom vaditi testo, praviti loptice malo vece od oraha. Loptice razvaljati na valjcic duzine oko 5cm pa valjcic pritisnuti na rende da ostane sara. Tu na licu mesta oblikovati urmasicu i prebaciti je u pleh od rerne, nepodmazan. Mozete prvo da napravite 30 loptica, ali oni vestiji koji "od oka" znaju koliko da izvade testa, mogu da prave odmah urmasice jednu za drugom. U napravljane urmasice mozete da utisnete po orah ili badem, ali koliko znam, tradicionalno, urmasica je bez dodataka.



   Kada ste napravili svoje urmasice, stavite ih u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200step, a nakon 5 min smanjite temperaturu rerne na 180 pa pecite jos 15-20min, dok urmasice ne dobiju svetlobraon boju. Pecene urmasice prekrijte krpom i stavite da se malo prohlade a vi cete odmah poceti sa pripremom preliva.



   Staviti secer, vanil secer i vodu da se kuvaju, pa kada provri, kuvati jos nekih 15min, ne duze. Pred sam kraj kuvanja (recimo negde na 12min) dodati sok od limuna i kada se skuva najbolje je da iskljucite ringlu, i ostavite sirup na njoj, a prinesete onaj pleh sa urmasicama. Naravno, ako vam prostor dozvoljava. Ako niste u mogucnosti tako da uradite, nista strasno, samo budite brzi. Zalivajte urmasice kutlacom onim vrelim prelivom dok sve ne potrosite, pa odmah prekrijte ili mokrom krpom ili alu-folijom i stavite negde sa strane da se hlade i upijaju sok (meni je alu folija prakticnija varijanta). A onda ih zaboravite na min 10 casova. Toliko treba vremena da biste dobili dobar kolac, koji je maksimalno upio preliv i postao socno-sipkav.



   Origalni recept kaze da za preliv upotrebimo 800g secera i 600ml vode, ali sam povecala kolicinu, zbog mm koji je za ove urmasice izjavio da bi mogle da budu jos sladje. On ih davi u onom visku sirupa, a ja moram da ih cedim da bih uopste mogla da pojedem jednu. Brasno stavljam ostro i meko, jer mi je tako testo najlepse, ali cete naci i preporuku za samo ostro ili samo meko, pa pravite kako vam je po ukusu.


Ove moje urmasice su savrsenog ukusa ali nesavrsenog oblika. Trebalo je da budu uze pa bucmastije, ali bice popravnog :)

Dopuna:

Od ove kolicine mozete napraviti 50 komada, kako vec neko vreme radim.
Da bi urmasice bile socnije (manje krckave), uzmite emajliranu serpu, pa poredjajte jedan red, prelijte sirupom, preko drugi red itd dok se ne utrosi sve, i kolacici i sirup. Poklopite i sacekajte da se skoro do kraja ohladi. Ovako ce kolacici vise da se potpare nego kada stoje u plehu pokriveni folijom, Nemojte koristiti serpe koje bolje drze toplotu da se ne bi urnasice raspadale. Dok su jos tople, povremeno naginjati serpu sa svih strana da se sirup prelije i preko onih sa vrha.
Nakon toga stavite u frizider da prenoci. Sutradan skloniti urmasice koje na vrhu i van sirupa, izvaditi one koje su na dnu natopljene u posebnu posudu, pa vratiti u sirup one sa vrhe da jos malo odstoje.





Recept isprobala Maja, Provereni recepti. Cooks and Bakes
Urmasice 

12 коментара:

  1. Predivno izgledaju. Baklave obozavam i cesto ih pravim, tulumbe sam isto jela cesto, a urmasice sam skoro jela prvi put i odusevila se ukusom :)

    ОдговориИзбриши
  2. hvala Taso
    nasla sam dobar recept za tulumbe, i za jos neke kolacice tog tipa, pa cu da isprobam. jedino sto ne volim kod tulumbi, sto se prze. znam da moze u rernu, ali ipak postoji razlika. przene su mi lepse

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Taci, jutros nešto imam sreće pa sam natrčala na 3 nova bloga, a mislila sam da sam sve pronašla. Evo mene u tvom džaku brašna. Lepa se družina ovde skupila. Urmašice su ti prva liga!

    ОдговориИзбриши
  4. Taci urmasice su ti fenomenalno. jedva cekam tulumbe :)))

    ОдговориИзбриши
  5. ee, bas sam se obradovala kada sam ih i ovde videla!
    znas da sam ti rekla da si se pokazala kao majstor pravi! a kada kaze to neko ko se razume u kolace;D)
    uzivam u nacinu na koji pises receptice!

    ОдговориИзбриши
  6. weeeeeee koje to meni dosao na blog :clap:

    hvala pcelkice moja draga

    ОдговориИзбриши
  7. Urmašice po ovom receptu su me preinačile iz neljubitelja u ljubitelja istih :)
    Hvala!

    ОдговориИзбриши
  8. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  9. Bio sam toliko depresivan kad me ljubavnica ostavila zbog drugog tipa nakon što smo hodali pet godina, pokušao sam je moliti da mi se vrati, odbila je i rekla da više ne osjeća ništa prema meni. nakon sve ljubavi koju smo dijelili u prošlosti, nisam mogao zamisliti svoj život bez nje, jer je moja ljubav prema njoj bila neprocjenjiva za razmjenjivati ​​iz bilo kojeg razloga, jednog dana dok sam pregledavao internet vidio sam komentar kako on ima moć vratiti bivšeg ljubavnika i odlučila sam se pokušati uvjeriti kontaktirajući ga i odmah sam to učinila, odgovorio je i objasnila sam kroz što prolazi i rekao je da je drugi tip upotrijebio vudu čaroliju na njoj zbog čega me ostavila zbog njega usprkos mojoj brizi za nju i obećanju da će mi pomoći da vratim svog ljubavnika, a također će mi pomoći da ga začaram da mi više ne može uzvratiti udarac, za manje od tri dana jedan čovjek je upucan od strane nepoznatih muškaraca na Floridi iu roku od 48 sati moja je djevojka bila u mojoj kući čekajući da se vratim s posla, a kad sam se vratio, počela je moliti, govoreći da joj je žao što nikada nije znala što ju je snašlo. hvala dr. apata na pomoći. kontaktirajte DR APATA za pomoć odmah putem e-pošte: drapata4@gmail.com. Također možete razgovarati s njim na WhatsApp/Viberu putem +1(425) 477-2744. kontaktirajte DR APATA za pomoć odmah putem e-pošte: drapata4@gmail.com. Također možete razgovarati s njim na WhatsApp/Viberu putem +1(425) 477-2744. kontaktirajte DR APATA za pomoć odmah putem e-pošte: drapata4@gmail.com. Također možete razgovarati s njim na WhatsApp/Viber putem +1(425) 477-2744

    ОдговориИзбриши
  10. UZ POMOĆ DR. ISIKOLA, MOJ SUPRUG MI SE VRATIO I TO JE ZAISTA NEVJEROJATNO
    Bok svima, moje ime je Lora Demirović i ovdje sam da izrazim zahvalnost dr. Isikolu kojeg je Bog iskoristio da spasi moju situaciju i vrati radost i sreću u moj dom. Izgubila sam muža zbog jedne gospođe u inozemstvu kada je otišao raditi u istu regiju u kojoj ona živi. Nikada nisam znala što se sve dogodilo dok mi prijatelj nije poslao fotografije oboje zajedno i nakon toga sam saznala da je to razlog zašto je moj muž postao hladan prema meni i ostavio me. Moj muž je bio hipnotiziran i kontroliran umom i sve sam znala kad sam kontaktirala dr. Isikoloa kad sam tražila pomoć i nisam je našla. Uvjerio me da će se vratiti i vratiti našu ljubav i sreću, što je i učinio, a rezultat se počeo očitovati nakon 48 sati. Sada imam svog čovjeka natrag i ne mogu dovoljno zahvaliti dr. Isikolu na njegovoj iskrenosti i podršci. Samo mu pošaljite poruku putem WhatsApp/Viber: +2348133261196 ili mu pošaljite e-poruku putem: isikolosolutionhome@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  11. Suprug je ostavio mene i sina i više se nije vratio dok nije intervenirao dr. ISIKOLO. Moja priča se ne razlikuje od drugih koji su odvojili svoje vrijeme kako bi podijelili informacije o njemu sa svijetom. Imala sam bračnih problema s mužem zbog čega me je ostavio i otputovao u drugi grad. U nekom sam trenutku bio depresivan i nisam dobio pomoć niotkuda dok nisam došao u kontakt s dr. Isikolom koji mi je pomogao. Obnovio je ljubav i povezanost između mene i mog partnera i dobila sam ga nakon 2 dana kako je obećao. Baš kao i svi drugi koji govore o njemu, ovdje sam da kažem dobro o njemu i zahvalim mu što je ponovno donio radost u moj život. Neće pogriješiti ako i njemu pokušate pomoći. Samo mu pošaljite poruku putem WhatsAppa ili Vibera: +2348133261196 ili mu pošaljite poruku putem: isikolosolutionhome@gmail.com

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails