Странице

четвртак, 20. јануар 2011.

Ajme Kokos! Kokos kiflice

Ovomesecni krug igrice "Ajme koliko nas je", koju je osmislila Snjezana sa blog-a Dalmacija Down Under, vodi Sandra - Mala kuharica koja pise blog Mlin nas nasusni - nastavak knjige ... 
Kao temu za januar zadala je kokos, a ja sam resila da ispecem mamine kokos kiflice za ucesce u igrici. Ove slakte, mirisne, sipkave kiflice su odomacene kod nas. Svi ih volimo, a veoma se lako prave. Nekako najcesce  ulete kao rezervna varijanta kada se prave sitni kolaci, mada im se obradujem i kada su same na tacnici :)

Potrebno je:
  •  250g margarina
  • 150g secera
  • 2 manja jaja
  • 200g kokosovog brasna
  • 400g psenicnog brasna
Margarin iseci na tanke listice da bi se brze omeksao, pa umutiti sa secerom. Dodati jaja, jedno po jedno, i lepo sjediniti. Zatim umesati kokos, pa na kraju dodati brasno i zamestiti testo.
Sve ovo radim viljuskom dok ne dodje red na obicno brasno. Onda krecem da mesim rukom. Prvo dodam pola kolicine, pa po malo ostatak. Ne treba dodati sve brasno od jednom, jer moze da se desi da ne treba cela kolicina (zavisi kolika su jaja zapreminski). Testo treba biti kompaktno i lako za rad.
Od ove kolicine teste izadje 70-80 kiflica, zavisi koliko velike pravite. Meni su najlepse kada su bas minijaturne.
Od testa otkidati komadice, napraviti valjcic izmedju dlanova pa oblikovati u kiflicu. Kiflice ne trebaju da imaju silajte vrhice, jer tako stanjeno testo na vrhovima, se lako prepece. Kiflice peci na 180C tacno 10 minuta. Vodite racuna da ostanu svetle i gledajte na sat. 11. minut moze biti fatalan po vase kiflice :)) Takodje, ako se setkakte po kujni i jednog momenta osetite bas intenzivan miris kokosa i testa, trcite do rerne! :D
Vrele kiflice odmah valjati u prosejani prah secer i poredjati ih da se ohlade. Nemojte da ih stavljate jedne preko drugih dok su vruce.
Zatim uzivati u njima mmmm ......
Mozete kao ja, uz solju caja sa mlekom i dobru knjigu :)

11 коментара:

  1. Ja ih stvarno obozavam. Jednostavno i ukusno. Uvek bih pre izabrala ovako neki slatkis, nego neku egzotiku. :)

    ОдговориИзбриши
  2. hihihi, i ja, ali moramo malo da sirimo vidike :P

    ОдговориИзбриши
  3. Moje najomiljenije i za mene odličan izbor.

    ОдговориИзбриши
  4. Imam recept za posne bez jaja i obožavam ih! Da li postoji neko ko ne voli kokos na ovoj planeti!

    ОдговориИзбриши
  5. Mmmm, predivne. Obozavam takve kiflice. Moram da pribelezim recept pa da ga isprobam :)

    ОдговориИзбриши
  6. Dobre kiflice, odlican odabir!!! Rado bih jednu uz caj;)

    ОдговориИзбриши
  7. Znas sta Taci, predlazem razmenu...poslacu ti malo pralinica, a ti spakuj jednu tacnicu ovih finih kiflica, i mozemo se naci negde na pola puta...ok?;))) p.s.receptek pribelezen...;))

    ОдговориИзбриши
  8. Minjoncicu, drzim te za rec! :-*
    Hvala Vera!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails