Странице

среда, 9. новембар 2011.

Nana Anine kiflice sa sirom - uputstvo u slikama

Iako sam zarko zelela, predlozila, glasala i navijala za Majine Reform kocke, u glasanju za novembarske kuvarijacije uspelo mi je da pobedim samu sebe :)))) Naime, Tina sa bloga Tina's Cookings  je isprobala pa predlozila kiflice moje nane, i na kraju te nanine kiflice su uspele da izadju na prvo mesto sa brojem glasova. Ipak ja od kocki ne odustajem, vidimo se u decembru tamo kod predloga :))

Posto sam u postu u kome sam ih predsatvila samo napisala postupak, evo sada i slikovitog prikaza izrade kiflica. Nadam se da se iskusne domacice nece ljutiti, ovo je ipak za sve one koji bi da probaju a nisu bas vesti sa testom. Kako sam i sama pocela da mesim tek pre par godina, meni je znacilo da vidim postupak, pa se vodim time.



Necu pisati nista, bice samo dosta slika. Naglasicu sledece:

1. Pre svega sam izvadila margarin i pripremila ga - isekla na kockice i odvojila 4 komada za premazivanje.

2. Imala sam jako tecan fil pa ga nisam redjala uobicajeno, na sve trouglove od jednom. Vadila sam svaki trougao iz kruga sa strane pa stavljala fil i mucila se da umotam a da mi ne iscuri. Slicicu pozajmljujem iz prethodnog posta.

3. Posto sam u fil stavila jedno zumance umesto celog jaja, umutila sam dva belanca, ali je jedno sasvim dovoljno za premazivanje kiflica.

4. Uspelo mi je da zamesim odvise mekano testo, pa sam samo malkice dodavala brasna ispod testa prilikom razvlacenja i par puta umocila prste u brasno dok sam formirala jufke. Ako se to i vama desi, slobodno pridodajte malo brasna, ali samo mrvicu, tek toliko da mozete da radite sa testom a da i dalje bude izuzetno mekano.

Kad god zelim da spremim sa planom da to zavrsi na blogu, obicno  nesto ne ispadne kako treba, pa ni ovog puta nije bilo drugacije. :(

Ako ima dodatnih pitanja, ostavite komentar ili se posluzite kontakt formom na blogu

Recept za kiflice pogledajte OVDE a sada slede slicice:

















18 коментара:

  1. I ja! :)))))

    Eno ih u zamrzivacu, odmah to potrpam tamo da ne izedem. Pre pakovanja duboko udahnem i mantram "samokontrola" lol

    ОдговориИзбриши
  2. Odlicno uputstvo za pripremu, a pravice se jos koliko puta ni sama ne znam. Odlicne su!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Nale. Ja sam ranije bas cesto pravila kroasane
    http://udzakubrasna.blogspot.com/2011/01/kroasani.html
    ali vec dugo samo ove kiflice pravim jer se davimo u njima, cak su mi i od korasana lepse.

    ОдговориИзбриши
  4. sUPER SU MI I OVE KIFLICE I rEFORM KOCKE, MOŽDA ISPROBAM OBA!vIDI SE DA SU FINE MEKE!

    ОдговориИзбриши
  5. Taci, hvala za slike postupka, bas se vidi da je testo jako meko, sto je ono sto si htela da naglasis da je za ovaj recept jako vazno.

    Nego, kazi mi jesi li nekad ledila ove kiflice neispecene? Ako imas kakva iskustva po tom pitanju bila bih zahvalna da ih podelis. Sledi mi deciji rodjendan, a znam da na dan proslave nema sanse da se bakcem sa testom, pa se mislim da ih pripremim unapred i zaledim umotane, nepecene, pa na dan proslave ostavim napolju da se odlede i da testo zivne, pa da finisiram i pecem.

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  6. Vera hvala. Ja cu sigurno isprobati i kocke i tortu pa sta pre dodje na red. :)

    Majo, malo sam kasnila sa postupkom ali sta da se radi. Cak sam i mekse zamesila nego inace jer nije imao ko da mi pomogne oko fotografija, Dekija sobalio neki virus, a bas sam se naostrila da ga namolim :))) Tako da je otislo manje brasna u jednom sipanju u tom balansiranju - prljave ruke aparat na malom stalku.

    Nego da predjem na ono sto zanima ...

    Nisam nikada zamrzavala testo ali vrlo cesto zamrznem ispecene kiflice. Kada se odlede postepeno na sobnoj temperaturi, budu bas kao da su sveze ispecene. Ne prija im kad se podgrevaju jer se posle ne mogu da stoje duze. Ja recimo uvece izvadim iz zamrzivaca i Deki ujutru nosi na posao i budu super. Bitno je samo da ih zaledis cim se ohlade, da ti ne stoje na vazduhu. Nale je probala te odmrznute pa moze da posvedoci da su jestive. :)))

    Nepecene sam zamrzavala kroasane i to sam pustila da skroz narastu na platou, pa tako stavljala da se zalede. Posle sam i njih pocela da zamrzavam pecene.

    Nista nije kao sveze peceno testo, ali je ovako sasvim OK. Ako znas da ce brzo da se pojede, mozes slobodno kad se odlede da malo samo podgrejes u rerni.

    ОдговориИзбриши
  7. Bravo Taci, odlično si postavila ovaj slikovni prikaz recepta ! Sada nam samo preostaje isprobavanje i korak po korak doći do prvog zalogaja ovih odličnih kiflica !

    ОдговориИзбриши
  8. Divno..volim ovakve postove sa detaljnim instrukcijama;) Divno si kiflice napravila;)

    ОдговориИзбриши
  9. Branka, hvala! Jedva cekam izvestaj da vidim kako su vam ispale i koliko ste zadovoljni kiflicama. :)

    Dzoli, hvala!

    ОдговориИзбриши
  10. baš divno da si ovako stavila u slikama, iako sam se izvještila u tijestu uvijek volim vidjeti slike postupka
    namjeravam isprobati pa ako i ne stignem za igricu svakako ću ih napraviti naknadno jer baš volim stvari iz bakine kuhinje ;)

    ОдговориИзбриши
  11. Probala sam zamrzavanje sirovih kiflica, i nisam se nešto proslavila. Napravila sam duplu meru, od 1 kg brašna, i pola ispekla odmah (te su bile ekstra, kao i uvek), a pola sam zaledila tek umotane.

    Na dan kad su mi bile potrebne, izvadila sam iz friza i poređala na pleh, i ostavila tako na sobnoj da se otkrave, prilično. Kad su bile skroz odleđene i malko krenule da rastu na plehu, turila sam na pečenje. Sve mi je obećavalo da će biti super, i lepo su rasle unutra, ali nekako, na kraju su ipak bile osetno niže i manje rastresite od one ture koju sam pekla kad sam i zamesila testo. Imam nekoliko slika, dodaću link na njih naknadno. Nešto se mislim, da je trebalo da ih zaledim kad su već do pola narasle na plehu, ili čak skroz da ih ostavim da narastu pa onda da ledim, što će reći da ne moram mnogo da čekam na otapanje pre pečenja... Samo nagađam, a možda bi i tako pokazale neku slabost.

    Ma pojele su se sve, nije to bilo loše, ali znam kako može, pa ne mogu da kažem da sam baš bila zadovoljna.

    Još sam nešto probala, što me je silno zanimalo. Ja uvek premazujem kiflice žumancetom koje sam malo razredila mlekom, čak imam negde zapisanu napomenu da se nikako ne premazuju belancetom, jer će korica biti tvrđa. Kad sam pekla ove kiflice (ne ove zaleđene, neko tek zamešene) polovinu sam namazala kao što uvek radim, a polovinu umućenim belancetom. Zaključak je da u krajnjem proizvodu nema neke velike razlike, sem što se ove sa žumancetom sijaju i taj deo je nekako glatkiji. Ove sa belancetom su nekako mat, i ostaje tu i tamo zapečena grudvica šama. Ali ništa specijalno nisam primetila da se menja u ukusu ili trajnosti same korice, tako da - razbila sam predrasudu da će premaz od belanceta nešto loše uticati na koricu (doduše nisam probala neumućeno belance, a vala i neću :))) Ipak nastavljam da mažem žumancetom, zbog navike i malo površinskog sjaja.

    Probaću i sa zamrzavanjem sveže ispečenih kiflica, to mi ostaje za neki drugi put.

    Pozdrav!
    Maja

    ОдговориИзбриши
  12. Cao Taci

    Ja ih napravi danas, je..te sto su dobre.

    Rasturili smo se klopajuci ih.

    Objavljujem na kraju mjeseca.

    Opet hvala Zoran

    p.s.
    Ko d mene nece ostati za sutra za dorucak... :-)

    ОдговориИзбриши
  13. Ja se izvinjavam sto tek sada odgovaram. :)

    Nina,
    Kada god ih napravila bice mi mnogo darago ako ih isprobas. I ja volim ta slikovita uputstva za sve, nekako je covek opusteniji kada nesto pravi a ima pregled.

    Majcek,
    Bas mi je krivo sto ta zaledjena tura nije ispala kao prva. Ja sam ih u medjuvremenu pravila, ali sam skroz zaboravila da napravim eksperiment sa zaledjivanjem.
    Kao sto rekoh, ledila sam kroasane ali skroz narasle, i onda je to OK kad se potpuno odmrznu pa ispeku. Ne valja kad pokusas da ih odledjujes u rerni, da stavis u hladnu rernu pa da se oni odlede dok se rerna greje. Onda hoce da se ne ispeku unutra dovoljno a da spolja izgedaju kao gotovi. Isprobacu sledeci put sa ovim testom pa javljam.

    Mazanje belancetom bi mozda stetilo da nema ove masnoce odozgo, a obzirom da je jos i dobro umuceno, belance ne smeta testu. Sve se nesto mislim da je to mazanje vise u cilju da se sve od materijala iskoristi, jer ti ostaje to belance od testa, pa belance od premazivanja ... dva belanca, nece se baciti, ali sa ovakvim premazivanjem si sve iskoristila od materijala. :))

    Zoki,
    Hvala na povratnoj informaciji (tek cu sad krenuti po vasim blogovima), kiflice su zaraza. To ostane samo ako se skloni negde na vreme u neki stek ili kao sto ja odmah naguram u zamrzivac. :)

    ОдговориИзбриши
  14. divan postupak izrade, svaka čast na ovim detaljima i hvala!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails