Странице

субота, 31. март 2012.

Salata od paradajza i barenih jaja

Mene obicno svake godine negde u ovo vreme uvati neki neizdrz za paradajzom. Jede mi se, pa jede, i onda gledam one 'plasticne' primerke na policama u marketu i ubedjujem samu sebe da ne kupim jer mu nije sezona. Mada taj paradajz moze po nekad da bude bas dobar i ukusan, nekako nista ne moze da mi zameni ukus onog domaceg sezonskog.

Danas sam isla do pijace i dok sam kupovala zelenise, merkala sam i njega. 'Posto?' - '200din' ... mislim se, ma idi u djavola nema sanse da kupim. Natrpala se svega, mislim da sam neke biljke i pretplatila, ali se zainatila da necu da platim toliko za plasticni paradajz. U povratku svratim u lokalnu prodavnicu po hleb, vodu i mleko, kad kod njih plastikaner 130din ... jeeeeeeeeeee! :)))) Kupila sam tri komada cisto da me mine zelja. Sva srecna dosla kuci i spremila svoju omiljenu salatu od paradajza i jaja.



Osnova salate su 1 paradajz, 2 kuvana jaja, mali soli i ulja. Ovo mozete da nadogradjujete po ukus, mada je i ovakva jako fina kao uzina ili kao vecera. Ja sam je danas malo 'zakomplikovala' pa

za jednu porciju ove varijante trebate:
  • 2 kuvana jaja
  • 1 veci paradajz
  • 1 svezi sampinjon
  • 1 mladi crni luk
  • 2 kasike limunovog soka
  • 2 kasike maslinovog ulja
  • nekoliko listica rukole
  • malo soli po ukusu
  • maslina, vise za dekoraciju :)
Priprema:
Staviti jaja u hladnu vodu, pa kada provri, kuvati jos 3-5 min da ne budu tvrdo kuvana. Kuvana jaja preliti ledenom vodom, oljustiti, naseckati i ostaviti sa strane da se hlade.
Oljustiti sampinjon pa naseckati na tanke listice. Luk naseckati na komadice, kao i paradajz. Sve izmesati, posoliti, pa preliti sokom od limuna i maslinovim uljem i opet fino izmesati. Ostaviti da malo odstoji, oko 5 min, da limun malkice 'skuva' pecurku. Nakon toga povrce ubaciti u posudu sa ohladjenim jajima, pa pozelji malo preliti onim sokom sto se ocedio. Odozgo nacepkati rukolu i staviti jednu maslinku.


Odozgo mozete staviti i rendani beli sir, napraviti preliv od jogurta i belog luka. Balzamsko sirce ide jako lepo u varijanti paradajz-jaje-rukola. Varijante su razne. :)
Prijatno!

30 коментара:

  1. Jao, paradajz! Jedva čekam onaj iz bakine bašte - e, taj je kao nekada. Nešto poslednjih godina svaki koji kupim je, što ti reče, plastikaner. Divna salata, na tako nečemu bih mogla živeti, samo da mi se još da parče hrskavog hleba i lubenica. Dosta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moj tata je poceo pre dve, tri godine da sadi bastu, pa se ubijemo od paradajza. Posadi nekoliko vrsta, za svakog ... onaj brasnjavi, pa onaj sa tankom kozicom, kiselkast, cak i pelat zapatio jedne godine :))) Moze jos uvek da se kupi domaci, samo je sve vise plastikanera :(

      Избриши
  2. Kod mene samo plastikaneri, ubila bi za domaci paradajz... onaj mekani, sto mirise sa kilometra.
    Super ti je ova salatica, kad krenu vrucine bice ovo odlican obrok :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jel mozemo nekako da ti dostavimo? :) Ili dolazi cesce ;)
      Meni je leti ova salata po nekad spas.

      Избриши
  3. Salata je super, bas bas mnogo volim ovakve salate. :)
    Ja mnogo volim domaci paradaiz. Omiljena mi je vrsta volovsko srce.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sadi moj tata volovsko srce. Meni je on odlican za soseve. Uvek ga naseckam pred kraj sezone, pa spakujem u plasticne cinije i zamrznem.

      Избриши
  4. Mislim da je u ovo vrijeme bolje kupovati mini pumidore, ako je već tolika želja za pumidorima izvan sezone. Mi doma uzgajamo svoje pumidore i nemam naviku kupovati ih, uvijek sam strpljiva dok naši ne dozriju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verovatno si u pravu, samo ja pa nemam naviku da kupujem te mini. Njih sadi svekar na terasi :)))
      Na paradajzu bih mogla da zivim, toliko ga volim, zato sam nestrpljiva. :))

      Избриши
  5. Uh! Učinilo mi se da vidim "Pirotsku peglanu kobasicu" na drugoj slici... Srce mi je za trenutak stalo od radosti! :)

    ОдговориИзбриши
  6. Одговори
    1. Hvala Gordana, htelo me je svetlo tog dana pa su slike bas fino ispale. :)

      Избриши
  7. Paradajz mi je i voće i povrće koje obožavam i u potpunosti razumijem tvoje dileme. Ni meni ne valjaju ti plastični, ali kupim da izdovoljim želju (najbolji su oni cherry, mali, najukusniji su). Ovo je odlična salata, baš kako i ja volim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znaci razumemo se. :D Sad cu morati i mini da pazarim da vidim kakvi su ovi vansezonski ... joj, samo trazim izgovor za kupovinu. :)))

      Избриши
  8. Salate su najdivniji deo mog svakodnevnog menija :) Covek se oseca lagano, a sito. A i zdrave su. Lagane su za spremanje, sem sto mora da se ode do pijace, pa juhu za nas kojima je to jutarnja rutina, ali zato se unosi zdravlje u organizam. Super je i kao ciscenje od teske hrane i slava od zimus, iz kojih definitivno moram da se izvucem :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je obrok bez salate nezamisliv, tako da bez problema jedem samo salatu kao ceo obrok, dok nesto od jela bez salate, tesko.
      Pijaca mi nije bas tako blizu, ali pored Maksija u koji idem ima neka mala ali uvek moze da se nadje dobrog povrca, doduse za malo jacu cenu nego na pravoj pijaci.

      Избриши
  9. Uh, ništa gore od plastikanaca paradajza...
    Salata je odlična, dopada mi se dodatak šampinjona, njami :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala imenjakinjo!
      Sampinjon je upao spontano :))) Rekoh, da doglavim jos koji protein u salatu. ;)

      Избриши
  10. I ja sam pre neki dan obilazila plasticne primerke. Uspela sam da ne kupim. Iako volim paradajz, ne vredi, ovaj definitivno nije onaj pravi ;)

    Salata je odlicna :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam mnogo alava na paradajz, ali stvarno kupim samo da me mine zelja do sezone.

      Избриши
  11. Odlicna Salata..ali naravno nista ukusnije nego domaci paradajz!

    ОдговориИзбриши
  12. super recept,hvala,nesto i za mene vegeterijanca :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Elena!
      Nisam uvela vege tag jer ima vise vege potgrupa. Eto ti jedes jaja, a neko ih ne koristi.
      Jel koristis mlecne proizvode i da li jedes ribu?

      Избриши
  13. slaba sam na paradajz u svim oblicima, van sezone ga rijetko kupim ali ponekad se dogodi kao tebi, s kuhanim jajima se dobro slaže i kao što kažeš ova salatica se može nadograđivati ovisno ono čime trenutno raspolažemo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nina!
      Jedva docekam svake sezone onaj pravi, a onda ga jedem dok mi pred kraj sezone maltene ne dosadi. Onda usledi pakovanje za zimu. :))

      Избриши
  14. Веома леп блог! Срдачан поздрав из пољског; *

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Хвала на посети и коментару.
      Срдачан поздрав!

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails