Странице

понедељак, 17. децембар 2012.

Uklupčana pita

Isprobana sa bloga Sweet & Salty by Irena u okviru igrice FBI rukavice koju je osmislila mamajac.
Dalje od nje nisam mrdnula iako sam napunila bukmark receptima sa Ireninog bloga, koji je pun odličnih recepata ispraćenih divnim fotografijama. A nisam mrdnula zato što ovu pitu stalno pravim i nekako ne stižem da u naš uobičajeni meni uglavim još neki recept.
Prvi put sam je pravila sa sirom. Onda sam napravila pitu sa mesom i to je mom suprugu bio pun pogodak, pa sam je za poslednjih par nedelja pravila ne znam ni ja koliko puta. Pravila sam je i sa krompirom a u planu je i fil sa pečurkama. I zbog toga naslov posta nije kao kod Irene Uklučana pita sa sirom, već samo Uklupčana pita.



Pita k´o pita, reći će neko. Ipak, ova ima tajni sastojak u vidu listića putera koji se ređaju na umotane kore i koji se tope i natapaju koru tokom pečenja, ostavljajući divan slatkasti trag a dajući korama savršenu krckavost.Taj mali dodatak pravi veliku rzliku u odnosu na ostale pite.

Obično pite manje filujem nego ostali jer volimo kada nisu puno nafilovane. Zbog toga ću dati dve mere za filove pa vi radite po svom ukusu. Takođe obratite pažnju na debljinu kora. Ako su tanke kao flis papir, tada ih obično ima preko 20 u pakovanju, koristite dve kore a prskajte samo gornju. Ako su jako debele, ni to ne valja. Najbolje je naći srednje kore, njih u pakovanju ima otprilike 16 komada.

Potrebno je za fil sa sirom (originalni recept):
  • 12 srednjih kora za pitu
  • 300g sira
  • 3-4 jaja
  • 100ml ulja
  • 100ml mleka 
  • 70g putera
fil sa mesom:
  • 200g mlevenog junećeg ili mešanog mesa (možete i 300g)
  • 1 mala glavica crnog luka (ili jedna veća ako volite jači ukus luka u filu)
  • malo soli i bibera
  • 1 veće jaje
fil sa krompirom:
  • 4 mala krompira (ili 6 ako volite jači fil)
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 1-2 jaja
  • so i biber
Postupak:

fil sa sriom:
Izgnječiti sir viljuškom, dodati cela jaja i još soli ako sir nije dovoljno slan pa sve lepo sjedinite
fil sa mesom:
Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk, dodati meso, začiniti i dinstati samo kratko da se komadi razdvoje. Meso ne mora potpuno da se termički obradi. U prohlađeni fil umutiti jedno jaje. Pre filovanja svaki put malo promešati fil jer se jaje izdavaja.
fil sa krompirom:
Na krupno rende izrendati krompir pa u njega umešati sitno seckani crni luk. Začiniti solju i biberom, umešati jaje i fil je spreman.






Koru za pitu prvo poprskati mlekom i ravnomerno razmazati. Zatim porpskati uljem i naneti fil na jednu polovinu kore po dijagonali. Labavo zamotati koru od jednog ćoška ka drugom. Palcem i kažiprstom uhvatiti jedan kraj zavijene kore, pa naokolo zamotati ostatak, a vrh podvući ispod kore pa provući kroz rupu koja je ostala tamo gde su bili prsti. Naparaviti tako 12 klupka i poređati u veliki pleh od rerne. Puter iseći na tanke listiće i ređati preko svakog klupka. Peći dvadesetak minuta u prethodno zagrejanoj rerni dok pite lepo ne porumene.


Prijatno!

Hvala Ireni što je sa nama podelila ovaj savršeni recept za pitu. Svratite obavezno do njenog bloga jer se tamo krije jedna fantastična zbirka recepata.

3 коментара:

  1. Ova pita je postala pravi hit.Može se filovati sa svim i svačim.Mislim da joj šmek daje i ono premazivanje mlekom.Hvala ti!

    ОдговориИзбриши
  2. Obožavam ovu Ireninu pitu!! Radila sam ju sa sirom kao original, zatim slatku sa sirom i onu od jabuka. Hvala za ove slane prijedloge za nadjev, mislim da će krompri prvi na isprobavanje!

    ОдговориИзбриши
  3. Ma, ovo je odlično, baš si dobro odabrala. Ali, kod Irene i ne možeš odabrati nešto što nije dobro!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails