Странице

понедељак, 24. децембар 2012.

Bajadera torta i torta Ledeni vetar

Ove dve torte sam pravila za vikend za jedno fino društvance i nisam planirala da ih stavljam na blog. Jednostavno sam bila u nekoj gužvi, nisam slikala ni delić procesa izrade, plus sam imala fijasko sa kremovima za Bajaderu ali to valjda uvek bude po Marfiju. Nešto spremaš više puta i baš onda, kada bi trebalo da ispadne super i izgleda reprezentativno, ispadne naopako. Filovi su se smakli sa torte. Bilo je tu vraćanja pa zamrzvavanja. Nisam glazuru smela da stavljam nego rendala čokoladu ali je na kraju torta pobrala komplimente i pojela se. Pošto sam na kraju ipak dobila fotogrfije (od nekog ko ne slika inače hranu, pa ne budite strogi), evo recepata jer će možda nekom pred praznike da posluže. Ovo su jedine torte gde kod filova ide prečicom - koristim puding ali niko to nikada nije primetio a ni meni ništa ne smeta.
Torte su jako ukusne i izdašne, a moji čokoladoholičari koj ne vole voćne torte, tražli su repete baš za voćnu.


Bajadera torta





Peku se dve kore svaka od po:

10 belanaca
10 kašika šećera (oko 150g)
20 kašika pečenih lešnika (150g)
2 kašike brašna
u velikom plehu od šporeta.

I fil:
20 žumanaca, 12 kašika šećera, 2 kašike mleka kuvati na pari

II fil:
U 1/2 l mleka skuvati dva pudinga od vanile. Dodati šećer po receptu sa kesice

Ohladiti pa sjediniti filove. Umutiti 4 putera (4x125g) sa 100g prah šećera. Dodati fil postopeno u puter i mutiti mikserom. Podeliti fil na dva dela.

U jednu polovinu dodati 300g melevenih prepečenih lešnika.
U drugu polovinu dodati 200g mlečne čokolade (koristila običnu Milku)

Ređati: kora - 1. polovina - 2. polovina fila - kora - 1. polovina - 2. polovina fila

Odozgo ide glazura od čokolade:
200g čokolade za kuvanje na pari rastopiti sa 6 kašika ulja i oko 50g putera pa preliti preko ohlađene torte i vratiti u frižider da se stegne.

Ledeni vetar




Ispeći dve kore svaku od:

5 belanaca
350g šećera

Umute se belnca u sneg, doda se od jednom sav šećer i muti dok ne postane čvrsto. Pleh od rerne postaviti papirom za pečenje pa premazati preko njega otopljenim puterom kao i ivice pleha jer se kora raširi. Sušiti 1 sat pa ostaviti još pola sata u otvorenoj rrni da se kora dosuši i ohladi.
E sad, moja rerna je prejaka pa sušim na 80C ali recimo da u normalnoj rerni temperatura treba biti oko 150C.

I Fil:

1l mleka, 3 pudinga od vanile, 10 žumanaca, 150g šećera, 250g putera, oko 30g šećera u prahu

Umutiti žumanca mikserom pa dodati oko 200ml mleka (odvojiti od one litre), malo još mutiti. Dodati šećer kristal, puding prah i sve lepo izmutiti mikserom da se sjedini. U međuvremenu zagrejati ostatak mleka pa u toplo ubaciti ono umućeno i kuvati uz neprestano mešanje dok se lepo ne zgusne. Prekriti preko fila (bukvalno na fil se stavi) plastičnu foliju da se ne hvata korica i pustiti da se skroz ohladi. Ako se ne pokrije onda mora da se stalno meša.
Umutiti puter sa šećerom pa dodavati u njega skuvani fil i sve dobro sjediniti.

II Fil:
Umutiti 1l pavlake za šlag. Ja sam Imlekovu kravicu koristila.

Voće:

1 velika konzerva komadića ananasa
5 banana ili više ako su male
5 mandarina

Originalno po receptu ide kivi umesto mandarina ali kako je jedna osoba iz društva alergična na njega, uletele su mandarine kao zamena. 

Ananas staviti u cediljku da se ocedi. Banane iseckati na deblje kolutove i ubacivati u činiju u kojoj je sok od 1 limuna. Mandarine očistiti, oguliti belu kožicu i seći kriške na pola.

Ređa se ovako:

Kora (ravna strana dole) - malo više od 1/2 žutog fila - naseckano voće (natrpati ravnomerno i posle jedno preko drugog) - slatka pavlaka - druga kora (ravna strana da bude gore) žuti fil.

I na kraju:

1/2l pavlake umutiti u šlag i staviti sa strane i malo preko torte. Biće previše ako se cela prekriva. Može i 4 kesice šlaga da se umuti sa 350 - 400ml mleka.

 

6 коментара:

  1. mljac.. ja bih obe... obožavam i čokoladne, a i sa ananasom i bananom je pun pogodak.

    ОдговориИзбриши
  2. Odlične su ti obje tortice, a na ledeni vjetar sam posebno slaba, jedan komadić bi mi odmah sada dobro došao :)

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Taci,zelim ti sve najbolje u Novoj godini!

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam devojke na komentarima i izvinite što nisam na vreme odgovorila. Baš me je sada sramota.

    Lena, pravićemo reprizu :D

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails