Странице

четвртак, 13. јун 2013.

Pesto od rukole i lažna pasta (rezanci i špagete od sirovih tikvica)

Rukola i ja smo se upoznale u Veru. U to vreme nije baš bilo mnogo tih "egzotičnih" travki po prodavnicama i pijacama sem povremeno kod njih, tako da sam bila jako radoznala kada sam je videla tamo na polici sa začinskim biljem. "Šta si sad pa ti, čemu služiš i kako se jedeš uopšte?"


Merkala sam je više puta ali je sve ostalo na tome dok se nije počela masovno pojavljivati po pijacama. Nekako sam u isto vreme i ja krenula sa pisanjem bloga, pa sam rukolu bolje upoznala i virtuelno. Travka malo oštrog okusa, u dve varijante - divlja i gajena. Što je matorija to joj je taj ljutkasto-orašasti ukus intenzivniji. Savršeno paše na paradajzu ali isto tako kao ovaj pesto. Za paste, prave ili lažne, na fokačama pa i kao namaz.

Ideja za pesto je potekla od Ivane sa bloga So i biber a kod mene je nešto u malo izmenjenoj varijanti. Pesto nema onaj rustični izgled pošto sam se dobro potrudila da lepo izblendam rukolu sa ostalim sastojcima.

Potrebno za 350ml pesta:
  • 100g sveže suve rukole
  • 75g feta sira
  • 30g prepečenih badema
  • malo soli po potrebi
  • 5 kašika maslinovg ulja
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika soka od limuna
Priprema:

Rukolu dobro oprati pod mlazom vode, ocediti i prosušiti krpom. U multipraktiku izblendati rukolu zajedno sa ostalim sastojcima i prebaciti u neku teglicu.
... i to je sve. :)

Pesto je ovog puta završio na lažnoj pasti. Prvi put za ručak, na rezancima od tikvica uz pileću džigericu. Drugi put  na špagetima od tikvica, za večeru.


Špageti se seku pomoću posebne "ljuštilice" pomoću koje možete da seckate bilo šta prihvatljivo, tipa šargarepe. Ova varijanta "paste" ima manu da se tikvica može iskoristiti samo do semena. Ostatak propržite ili neka završi u nekoj čorbi. Kada se prave rezanci, moguće je iskoristiti skoro celu tikvicu jer sečete u krug običnom ljuštilicom za povrće.



Kada sve to lepo naseckate, samo posolite malo i prelijete sokom od limuna, pa ostavite da odstoji sat, dva. Kiselina će "skuvati" tikvicu tama dovoljno da bude fino jestiva i u sirovom stanju. Ocedite "pastu" od tečnosti (dovoljno je samo pomoću dve viljuške podići tikvice, pa umešajte pesto.

Prijatno!
(ako se usudite)

15 коментара:

  1. Prelep blog u celini:)! Pesto zvuci jako ukusno, a rukolu volimo toliko puno da je gajimo na balkonu - dakle, obavezno cu isprobati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno! Pocrvenela sam. :)

      Ko voli rukolu, sigurno ce mu se dopasti. Bademi se mogu oljustiti a i ne moraju. Meni se vise dopada kada im se malo oseti smek od te pecutne kozice.
      Zavidim vam na balkonu. Davno sam prestala da se nadam kucici sa bastom, ali cu valjda jednom imati makar terasu pa da mogu da sadim kojesta. :)

      Избриши
  2. Jako interesantno , a sigurno i jako dobro, baš me privlači da probam. I boja je jedan od razloga, krasna zelena....., super recept Tanja !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Brankic! Kad krene zelenis, kod mene je svaki ruzan zelen, a i volim tu boju. :D Stoje mi sarmice od vinovog lisca u draftu, pa se mislim da nije previse zelenih recepata jedan za drugim. :)))
      Najbolja stvar kod ove klope je sto se brzo i lako sprema.

      Избриши
    2. hahahaha, sad vidim sta sam napisala 'ruzan zelen'
      sta li je pisac hteo da kaze?! :P
      vidi se da mi nije dobro :))) htedoh reci, svaki rucak mi je pun zelenisa.

      Избриши
  3. Ovo ti je super, tikvice sam jela sirove pripremljene na ovaj način i super su a i pesto je fantazija tako da nema šta da se usudim već da navalim ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Olja!
      Za tebe nisam ni sumnjala da ce ti se dopasti. Ti si me poprilicno inspirisala svojim receptima od tikvica.
      Navali! :*

      Избриши
  4. Анониман18. јун 2013. 18:20

    Obozavam rukolu! Pesto nisam probala, mada sam gajila rukolu u basti, a prvi put sam se susrela sa njom u BOSS restoranu kod mene u Subotici. Prave fantasticne salate i rukolica je tamo. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komentaru Tamara!
      Kod mene je pesto dosao nesto kasnije na meni. Pri tom, mozes ga praviti i od drugih travki - persuna ili bosiljka recimo. Mnogo je dobro da se testo 'zacini' nekim premazom od pesta. Za testininu isto. Mogucnosti su zaista razne.
      Ovaj pesto nije bas da se proba 'na kasicicu' pogotovu ako je rukola matorija pa je i aroma intenzivnija, ali kada se iskombinuje, onda je to sasvim druga prica.

      Избриши
  5. Recept deluje sjajno i ako nisam ljubitelj tikvica.
    Zaintrigirana sam kuhinjskim pomagalom uz koje se prave rezanci - kako izgleda i gde ima da se nabavi???

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Ako bude isproban, javite utiske.

      Evo pomagala na slici ispod
      http://www.dodaj.rs/t/1W/t5/4oMM3pCC/rezac-za-tikvogete.jpg

      Lici na onu obicnu ljustilicu za povrce, ali je jedan red ovih zubaca malo proredjen, a drugi standardan. Moze se naci na pijacama kod onih sto prodaju plasticne stvarce ili te razne ljustilice i sekcalice. Simpaticna spravica u svakom slucaju, ali vrsi posao i obicna ljustilica ako nam nije bitno da bas imamo spagete. :)

      Избриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails