Странице

четвртак, 26. децембар 2013.

Pijane štrudlice sa brusnicama - ajme!


Kada je Zorica sa bloga Cooking with Zoki objavila ovomesečnu temu za igricu Ajme koliko nas je, brusnice, relativno brzo sam smislila šta ću praviti, ali je do realizacije malo potrajalo.
Ima oko godinu i po dana kako je Dajana na svom blogu, Baker`s corner ... somewhere in my kitchen objavila recept za mini štrudlice sa suvim smokavama. Od tada ih merkam i sve hoću da pravim, pa nikako. Sada je bila idealna prilika da se taj recpet za testo isproba, samo što sam koristila punjenje od brusnica.


Postupak malo traje, jer se testo hladi u frižideru iz dva puta, ali sve ukupno, sama izrada uopšte nije komplikovana. Testo je predivno, sipkavo, a ako štrudlice spakujete u nešto, sutradan dobijete najmekšu štrudlicu na svetu, koja se topi u ustima.
Deki je prokomentarisao da su iste kao kupovne i da ne vidi svrhu pravljenja. Ali to je moj šašavi muž, ne kapira da je cilj dobiti medela štrudlicu u domaćoj varijanti. :D
Da budem iskrena, malo sam ipak omanula kod pravljenja.
Prvo, mislim da je testo moglo primiti još malo brašna, jer su se tokom pečenja nekako previše razmlohavile na sve strane. Pri tom, mislim da sam pretanjila testo i da sam trebala uže da preklapam. To što su se malko više pecnule, to je već nešto na šta ne mogu mnogo da utičem, nego je volja moje rerne da ispeče kako joj dune.


Za 32 štrudlice potrebno je:
  • 300g brašna
  • 170g putera sobne temperature
  • 100g šećera
  • 50g meda (dve ravne kašike)
  • četvrt kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • prstohvat cimeta
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • narendana korica 1 limuna
  • 4 žumanca
Punjenje:
  • 300g suvih kandiranih brusnica
  • 2 veće rakijske čašice viskija i 2 vode
  • 50g meda
Dan ranije potopiti brusnice u razblaženi viski da odstoje. prethodno ih malo oprati kroz mlaz vode.
Ako ne želite da koristite alkohol, onda uzmite sok od brusnica i sipajte 4 čašice.

Priprema:

Posebno izmešati u jednoj posudi brašno sa sodom bikarbonom. U drugoj mikserom umutiti puter sa šećerom, medom i ostalim sastojcima, a na kraju umutiti jedno po jedno žumance.

Zatim dodati deo brašna i mutiti mikserom da se sjedini. Pošto će postati mrvičasto, odložiti mikser i dodati iz dva puta ostatak brašna uz mešanje varjačom.

Kada smo dobili kompaktnu smesu, koja je jako mekana i lepljiva, podelimo je na 4 dela.Ja sam to uradila pomoću vagice, pa svaku gomilicu stavljala sa strane na prozirnu foliju.
Svaki komad testa, staviti na posebno parče prozirne folije, rukom oblikovati prvo valjak, a onda spoljoštiti u što pravilniji pravougaonik. Preklopiti folijom i ostaviti u frižideru najkraće dva sata.

Pre nego što ćemo razvaljati testo, pravimo punjenje.
Brusnice prvo ocediti od viška tečnosti. Ja sam lepo to u neku čašu sipala, pa navrnula, zaboravivši da je tu alkohol. Bilo je veselo. :)))
Oceđenim brusnicama dodati med, pa ih staviti u multipraktik i samleti u gustu pastu.


Testo vaditi iz frižidera deo po deo, jer iako deluje tvrdo, lako se omekša na sobnoj tempraturi. Svaki pravougaonik preseći po dužoj strani na pola, pa između dva papira za pečenje razviti na dimenzije 24x8cm. Testo treba biti tanko, debljine 2mm. Na papir za pečenje staviti brašno pre razvlačenja testa, a posuti ga i preko testa.

Kada smo razvukli testo, po sredini iz dekor šprica/kese ili obične kese sa rasečenim vrhom, istisnemo punjenje. Treba nam onaj običan širi okrugli nastavak. Punjenje samo malo pritisnemo prstom da se spljošti, pa pomoću papira za pečenje prvo preklopimo jednu stranu testa da prekrije malo više od polovine fila, pa onda i drugu da zatvorimo testo. Testo prebacimo na pleh postavljen papirom za pečenje, tako da strana preklopa bude dole.

Ovo sve ponoviti sa ostatkom testa.

Ako mislite da razvijete jednu veliku koru, pa sečete komade, bolje nemojte. nećete moći lepo da preklopite testo. Probala sam da jedan od 4 komada razvučem, pa podelim na dva pravougaonika. Sve je išlo fino do preklapanja.
Dajana seče jedan deo, pa restlove premesi i napravi još jedan. Ja sam se odlučila da delim ovako na pola.

Kada je sve testo iskorišćeno, pleh sa štrudlicama ubaciti na 1 sat u frižider.
Nakon toga svaki valjak tankim oštrim nožem iseći na 4 dela, ali se štrudlice ne razdvajaju. Ako ste lepo razvili u startu, imaćete štrudlicu dužine 6cm.

Štrudlice peći desetak minuta na 180°C ili nižoj temperaturi ako vam je jača rerna. Cilj je da štrudlice bude pečene, a da ostanu svetle.
Ispečene komade, odmah tankim oštrim nožem zaseći po usecima koje ste napravili pre pečenja i ostaviti da se ovi divni zalogajčići potpuno ohlade pre konzumacije.

Ako se plašite viskija, alkohol ispari u toku pečenja, a ostane onako u pozadini ukusa kod svakog zalogaja, taj mali viskijasti šmek. Hoću reći, nije dominantan. :))


Prijatno!

7 коментара:

  1. Ove štrudlice sam davno videla kod Dajane, ali kao što kažeš, nikada da stignem da ih napravim i ova ideja sa punjenjem ti je izuzetno dobra..moj muž bi im se najviše obradovao.
    Taci, od srca ti hvala na ovoj fantastičnoj ulaznici i moraću da ih napravim, a dotle uživajte vi u njima.
    Srećna Nova Godina!!!

    ОдговориИзбриши
  2. ove štrudlice su fenomenalne...ulaniza odlična..

    ОдговориИзбриши
  3. Drage moje,
    Hvala vam na komentarima! Ako imate vremena, isprobajte ih obavezno, divne su.

    Zorice, nema na cemu. Neizmerno mi je drago sto ti se ulaznica dopala. Radujem se unapred tvom isprobavanju receptica.

    Sve sa lepo provedite sutra i srecni vam praznici!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails