Странице

субота, 5. март 2011.

FBI rukavice - U gostima kod Mihaele :)

Znala sam da cu kasniti sa postom ali nisam mislila da ce to na kraju ispasti 5 dana :( Ali, ne zelim o kasnjenju niti o svojim razlozima zasto sam isprobala samo dva recepta sa Mihaelinog fenomenalnog bloga La casa de vainilla u okviru igrice FBI rukavice koju je osmislila mamajac sa bloga Cooks and Bakes.

Jos na samom pocetku sopstvenog blogovanja, otlrila sam Mihaelin blog i od tada ga redovno pratim.
Mihaela je odlicna kuvarica, i sem sto ima sjajne recepte, hrana koju priprema je veoma pedantno spremljena i posluzena, pa su njene fotografije raj za oci. :) Povrh svega, vecina recepata je propracena veoma interesentnim pricama o poreklu recepta ili neke namirnice koja se u njemu koristi, tako da blog ima i edukativnu crtu.
Recepti su raznovrsni, pa se nadje za svakog po nesto. Ko voli piletinu neka obavezno poseti blog jer ima fantasticnih jela od piletine. Takodje tu su sjajne poslastice, kao i fanomenalna peciva. U svakom slucaju, necete se pokajati ako kliknete na ovaj link i posetite blog La casa de vainilla. :)

Rolat od sira

... je prvi recept koji sam isprobala. Recept citiram a link imate u nazivu recepta :)


          Potrebno za koru: 
          250 gr isecenog sira (npr. Gouda, tost sir)
Fil:
150 gr sunkarice
150 gr kiselih krastavaca
250 gr kackavalja
2 dl kiselog mleka
so, biber
Priprema:
Prvo pripremite fil: na sitno rende izrendajte sir, sunkaricu i kisele krastavcice. Dodajte so i biber pa na kraju umesajte kiselo mleko. Dobro izmesajte smesu.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 100 stepeni. Poredjati sir po dnu tepsije tako da se listici preklapaju (tepsiju ne treba podmazivati). 

Prekriti pleh aluminijumskom folijom, staviti u zagrejanu rernu pa topiti sir 10 minuta. 
Izvaditi sir iz rerne pa ga nozem malo pomeriti od stranica pleha.
Istresti sir iz pleha (mozete prstima povuci jedan kraj na radnu povrsinu). Ako sir ispadne poguzvan lagano ga preci oklagijom. 
Naneti ravnomerno fil na koru od sira.Saviti rolat.
Zamotati dobijenu rolnu u plasticnu foliju pa staviti u frizider na najmanje 2 sata. Seci na kriske.

Ovaj recept me je privukao na prvo citanje, a ukusom me rolat nije izneverio :) Preporucujem!
Izmenila sam to sto sam sir ipak poredjala na pek papir jer mi se nije dalo da oklagijam po siru, a sigurna sam da bi se meni mnogo vise kora poguzvala nego Mihaeli :)) U fil sam dodala malo rendane levacke kobasice (yuhor) cisto da dobijem jacu boju, i napravila sam jednu drasticnu izmenu, nisam stavila kiselo mleko. Pokusala sam tako sa suvim filom. Da, nisam solila fil jer je u njemu i tako sve preslano za moj ukus.
Rolat se lako i brzo pravi, i obzirom na nedostatak kiselog mleko, lako sam zarolala. Moj rolat je stajao preko noci, i sutradan se sasvim dobro sekao. Posto je doziveo i dan drugi, mogu reci da je ipak trebalo ubaciti to mleko jer se rolat drugog dana po pravljenju ipak malo raspadao.
Ovaj recept sam upisala u svescicu (tu obavezno ubacujem ono sto cesto pravim) pa ce biti pravljen prvom prilikom za neko slavlje jer je jako dekorativan i izuzetno ukusan.

Pilece mesne kuglice

... su drugi recept koji sam odabrala za isprobavanje. Napravila sam kao prilog spanac (sa meni dozvoljenim sastojcima) ali nisam mogla testeninu kao Mihaela jer trenutno ne jedem secere. :) Prema tome, evo samo recepta za kuglice, a na linku koji je skriven u nazivu, mozete videti kako je to moja draga Mihaela napravila i  posluzila sa testeninom i spanacem.

 Potrebno je:


400 gr mlevene piletine
1/2 kasicice soli
1/2 kasicice bibera
50 gr rendanog sira (Parmezan)
1/2 sitno seckane cili papricice
2 cena belog luka
ulje


Izmesati mleveno meso sa zacinima, belim lukom, cili papricicom i sirom pa oblikovati male kuglice. Peci ih na ulju, na laganoj vatri, dok lepo ne porumene.




Drzala sam se recepta ali nisam imala cili papricice pa je posluzila domaca tucana ljuta crvena paprika. Kuglice sam przila na puteru i to je sve od izmena.
Spanac sam obarila, dodala mu belog luka, soli i pavlake za kuvanje da ga zgusnem, a potom sam umesala malo rendanog kravljeg mladog sira.



Ovo je bio jedan veoma ukusan rucak, a skroz jednostavan za pravljenje. Pravila sam dva puta ove cuftice :)
Ovim se ne zavrsava moja istraga Mihaelinog bloga, ali o tome vise kada budem doterala jezicak na vagi na zeljene kg :))))








9 коментара:

  1. 'De me gađaš u emociju - em piletina, em kačkavalj, pa 'de će ti duša? :(
    Šalim se, naravno :D
    I ja htela da isprobam rolat od kačkavalja, al' mi se nije dalo :P
    Ovo tvoje izgleda baš :delicious: :) ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Odabrala si odlične recepte kod Mihaele i lijepo ih pripremila. Sviđa mi se rolat od sira a pileće kuglice su ti posebno dobre.
    Ako ti je za utjehu, kasnim i ja :), najavila sam kašnjenje i mislila sam da će biti 2-3 dana, kad ono , evo nije ni 5 dana nego će biti i više :(, ali važno je da će biti.

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Taci, videla sam tvoj post jos juce i iskreno se obradovala ali sve do sada nisam uspela odvojiti 5 minuta da ukucam koju rec... Hvala ti na lepim recima i bas me raduje da si zadovoljna receptima. Sir cu verovatno i ja poceti da topim na papiru jer mi deluje mnogo jednostavnije, bas sam neki dan kod Maje komentarisala.

    Moram ti reci da si me, nedavnim postom, opasno navukla na Anitin blog i nacin ishrane koji sprovodis i da cu ti se verovatno uskoro pridruziti ;) Kako ti napredujes?

    ОдговориИзбриши
  4. odličan odabir, ja sam isto namjeravala ovaj rolat napraviti, međutim nisam imala priliku a nisam htjela samo za sebe da radim
    sve ti je odlično ispalo

    ОдговориИзбриши
  5. Marijana hvala!

    Tina, rolat se jako brzo i lako pravi, steta da ne isprobas.

    Jovanice, hvala draga :-*

    Brankic, pilece kuglice su nesto sto me je jako odusevilo ukusom. Ljutkasto, plus smek parmezana, ma fantasticne su. Obavezno isprobaj. Cekam tvoj izvestaj :-*

    Mihaelice, nema veze i da nisi nista otkucala. :) Pogledala sam Majin post, ovako sa papirom ide skroz lagano.
    Sto se mog napretka tice, kile padaju brze nego sto bih volela. 6 za prvih 20 dana i verovatno jos koja, nisam se merila. Doduse dosta sam disciplinovana, ne jedem voce, ne grickam preterano nista van obroka, jedem dosta povrca, dosta masti i prosecno proteina.
    Opet, nisam bas prosecna zena. Imam dosta misica, i izgleda jos uvek dobar metabolizam za svoje godine :)))
    Probaj, nista ne gubis. Ako nadjem vremena, napiscu jedan post o ovoj ishrani i kako je ja vidim. Keto dijete mi nisu nepoznat pojam, imam iskustva ali nikad nisam unosila ovoliko masti.

    Nina hvala! Rolat sam pravila od duplo manje mere cisto za probu, za sebe prvenstveno jer mi se bas ruckalo tako nesto :))

    ОдговориИзбриши
  6. Sad si me podsetila na ovaj rolatic od sira, pravila sam ga isto po Mihaelinom receptu, ali dosta ranije i kad sam trebala da objavim post o gostovanju, nisma uspela da nadjem slicice...sve sjajno izgleda, svidjaju mi se i kuglice od piletine, a tebi drag moja, drzim palceve da istrajes sa novim programom!:))) kiss

    ОдговориИзбриши
  7. Ma slicice se kriju negde, samo budi uporna :)
    Hvala sto si svratila i ostavila komentar. Kuglice jos jednom toplo preporucujem.
    Drzi palceve za program, jako ih stisni, jede mi se nesto slatko :)))
    Ljubim te puno!

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails