Evo mene posle duze pauze. Mada, nije bas neka pauza kada bolje razmislim, ali kako sam se navikla da nesto stalno kuckam, sto na svom sto na tudjim blogovima, proteklo vreme mi se ucinlo kao citava vecnost.
Kuvam, mesim pecim i dalje, ali sam takodje na strogom rezimu jer su se kg omakli kontroli :( Onda mi je lakse, da pored vremena kog bas i nemam previse za hobije, ne dolazim ovde. Jako mi je zao sto cu ovog meseca preskociti "ajme" jer med ne mogu (ne zelim) da iskoristim kao namirnicu, i sto cu sa Mihaelinog bloga, umesto divnih slatkih i onih testastih recepata koje sam pazljivo izdvojila, isprobati one koje mi se uklapaju u rezim. Odnosno, neke sam vec isprobala i da me ne shvatite pogresno, sve je fenomalno ali nije to TO sto sam odabrala u prvom cugu.
Sinoc sam pravila puter od kikirikija. Ne mogu reci da mi je sasvim dozvoljen, ali posto mogu da se ogranicim na kasicicu jednom u 5 dana, seceri iz njega me nece mnogo "upropastiti".
Znam da se na mrezi vrti puno recepata za ovaj puter, ali koliko se secam nekog dokumentarca o fabrickoj proizvodnji, za puter je dovoljno samo:
- kikiriki (300g sirovog)
- masnoca (20g putera i 1 kasika maslinovg ulja)
- soli po zelji (prstohvat krupne morske)
Sve ostalo je ...
Pravila sam ga ranije uz dodatak meda i samo od maslinovog ulja, ali mi je ova varijanta mnogo bolja.
Najveca muka u celoj prici je ispeci i oljustiti kikiriki. Ako nadjete u prodavnici pecen neslan, pazarite i ustedite sebi vreme. Kikiriki sam nameracila da pazarim u lokalnoj prodavnici, pa kako nisu imali GUD peceni kikiriki, kupih onaj sirov.
Dakle, pre svega ispecite i oljustite kikiriki. To mozete da uradite tako sto cete ga peci u rerni, prethodno zagrejanoj na nekih 150C. Razredite ga po plehu i povremeno pogledajte i promesajte. Ne znam kako da objasnim kada je gotov, ali ako vam se zacreno znaci da ste zeznuli stvar, odnosno prepekli ste ga :)) Svi znamo kako izgleda pecen kikiriki, na sat nemam bas obicaj da gledam kada ga pecem, a opet zavisi i od velicine zrna koliko ce se dugo peci.
Peceni kikiriki ostavite da se ohladi, oljustite ga, pa stavite u blender. Zatim dodajte rastoljeni puter i maslinovo ulje, morsku so i "carolija moze da pocne" :)
Bitno je da se ne izdeprimirate ako vidite da to posle malo miksanja ne lici ni na sta, da se blender mozda malo zaglupljuje i vrti u prazno i slicno. Moracete da miskate vise puta po nekoliko minuta smesu, i posle svakog miksanja, malo cete spatulom da izmesati smesu u blenderu. Kod zadnjeg miksanja cete znati da je zadnje jer ce smesa poceti provo polako, a posle sve vise da bucka. Licice na malu malenu erupciju u blenderu. Nakon tog zadnjeg miksanja imacete divnu, kremastu, glatku smesu. Ako vam deluje malo tecnije, budite bez brige. Stvrdnuce se na hladnom. Prerucite je u teglicu od 400ml, posto ce vam taman nju napuniti, i drzite je u frizideru. Kod ovog putera se desava da se masnoca izdvoji malo iz smese, pa je dovoljno da samo malo promesate puter pre upotrebe.
Kuvam, mesim pecim i dalje, ali sam takodje na strogom rezimu jer su se kg omakli kontroli :( Onda mi je lakse, da pored vremena kog bas i nemam previse za hobije, ne dolazim ovde. Jako mi je zao sto cu ovog meseca preskociti "ajme" jer med ne mogu (ne zelim) da iskoristim kao namirnicu, i sto cu sa Mihaelinog bloga, umesto divnih slatkih i onih testastih recepata koje sam pazljivo izdvojila, isprobati one koje mi se uklapaju u rezim. Odnosno, neke sam vec isprobala i da me ne shvatite pogresno, sve je fenomalno ali nije to TO sto sam odabrala u prvom cugu.
Sinoc sam pravila puter od kikirikija. Ne mogu reci da mi je sasvim dozvoljen, ali posto mogu da se ogranicim na kasicicu jednom u 5 dana, seceri iz njega me nece mnogo "upropastiti".
Znam da se na mrezi vrti puno recepata za ovaj puter, ali koliko se secam nekog dokumentarca o fabrickoj proizvodnji, za puter je dovoljno samo:
- kikiriki (300g sirovog)
- masnoca (20g putera i 1 kasika maslinovg ulja)
- soli po zelji (prstohvat krupne morske)
Sve ostalo je ...
Pravila sam ga ranije uz dodatak meda i samo od maslinovog ulja, ali mi je ova varijanta mnogo bolja.
Najveca muka u celoj prici je ispeci i oljustiti kikiriki. Ako nadjete u prodavnici pecen neslan, pazarite i ustedite sebi vreme. Kikiriki sam nameracila da pazarim u lokalnoj prodavnici, pa kako nisu imali GUD peceni kikiriki, kupih onaj sirov.
Dakle, pre svega ispecite i oljustite kikiriki. To mozete da uradite tako sto cete ga peci u rerni, prethodno zagrejanoj na nekih 150C. Razredite ga po plehu i povremeno pogledajte i promesajte. Ne znam kako da objasnim kada je gotov, ali ako vam se zacreno znaci da ste zeznuli stvar, odnosno prepekli ste ga :)) Svi znamo kako izgleda pecen kikiriki, na sat nemam bas obicaj da gledam kada ga pecem, a opet zavisi i od velicine zrna koliko ce se dugo peci.
Peceni kikiriki ostavite da se ohladi, oljustite ga, pa stavite u blender. Zatim dodajte rastoljeni puter i maslinovo ulje, morsku so i "carolija moze da pocne" :)
Bitno je da se ne izdeprimirate ako vidite da to posle malo miksanja ne lici ni na sta, da se blender mozda malo zaglupljuje i vrti u prazno i slicno. Moracete da miskate vise puta po nekoliko minuta smesu, i posle svakog miksanja, malo cete spatulom da izmesati smesu u blenderu. Kod zadnjeg miksanja cete znati da je zadnje jer ce smesa poceti provo polako, a posle sve vise da bucka. Licice na malu malenu erupciju u blenderu. Nakon tog zadnjeg miksanja imacete divnu, kremastu, glatku smesu. Ako vam deluje malo tecnije, budite bez brige. Stvrdnuce se na hladnom. Prerucite je u teglicu od 400ml, posto ce vam taman nju napuniti, i drzite je u frizideru. Kod ovog putera se desava da se masnoca izdvoji malo iz smese, pa je dovoljno da samo malo promesate puter pre upotrebe.
SJAJNO !! Odličan recept draga Taci ! Primetila sam da te nema i razlog je skroz opravdan !! Veliki pozdrav draga! ;-)))
ОдговориИзбришиJel mi verujes da sam bas danas razmisljala o tebi... nema te pa te nema, bas sam se pitala sta se desava. A sad kad cujem, kontam da cu i ja morati tvojim stopama... izbegavanje ovih stranica i katanac na frizider ;) Med me unisti ovaj mesec, sa svakim receptom kontam ovaj je poslednji ;)
ОдговориИзбришиSuper ti je i ovaj puter, ni njemu ne bi odolela :) Srecno sa skidanjem kilograma :)))
Hvala devojke sto mislite na mene :-***
ОдговориИзбришиJako ste mi nedostajale, ali ne vredi... :( Kada vidim vase recepte, odmah mi dodje da i ja nesto buckam, a onda i da pojedem neko zlo.
Dekiju je bio pre par dana rodjendan, pa sam tog dana malo zgresila sa pecivom i komadom torte. Sreca te je svekrva pravila tortu, pa nisam imala iskusenje u vidu serpe sa ostacima fila :))
Ali isprobacu ja "sve boje cokolade" za dva meseca! :)) To ce prvo da padne
Draga Taci, kada malo bolje pogledam, i nije to neka velika pauza, ali ocito, svima si nam nedostajala.
ОдговориИзбришиOvaj recept ti je jako dobar, ali budi oprezna, takav namaz je jako kalorican, a kikiriki kao namirnica... pa blago receno - diskutabilna! Budi stedljiva sa njime.
Nemoj me pogresno shvatiti, ne reklamiram se, ali pravo je vreme da posetis i da se podsetis na moj blog :) I obavezno, javi rezultate! ;)
Draga moja, nista ne shvatam pogresno, znam da je u pitanju dobronameran komentar :-*
ОдговориИзбришиSvesna sam da je kikiriki dosta kalorican i da je u sustini cest alergen, i ne bas prporucljiv, ali mu ipak ne odolevam godinama. Jako ga volim, ali umem da se kontrolisem :)
Procesljacu tvoj blog svakako, jer mi trebaju recepti sa dosta povrca. Izbacila sam apsolutno sve zitarice za sada, sve skrobno povrce i sve voce, tako da ce neki posluziti, a neke cu morati da adaptiram.
Recimo ono cega sam se odmah setila i pravila su tvoje corbe od brokilija i bundeve :)
Planiram da budem redovnija na blogu, tako da cu izvestavati povremeno kako napredujem :))
Hvala Taci na recept, nisam ga nikada pravijo, vec stalno kupovao gotova a ovaj tvoj recept bas dobro dodje...Pozdrav.
ОдговориИзбришиOdlicno Taci..nisam nikad probala da ga pravim a obozavam da ga jedem kao mala klinka:))
ОдговориИзбришиDobrodosla nazad:))
Ja sam znala da praviš pauzu :D (Tina sve zna :D) ♥
ОдговориИзбришиViše puta sam se nosila mišlju da probam da napravim puter od kikirikija, pa uvek odustajala :P
Moram da probam da napravim, samo posle da nađem žrtve koje će to da jedu :D ♥
super recept, pravim putar od ljesnjaka i badema, to je stvarno jako ukusno.
ОдговориИзбришиRazmišljam ja gde li si, šta je... dal da puštam mail, pregledam redovno, al nema te, ih na kakvim sam "mukama" bila??? Kad eto te, u pravi čas i drago mi je što ponovo "radiš".
ОдговориИзбришиA, recept je stvarno fin, lepo objašnjeno:) Pozdrav
Miodraze, bice mi drago ako isprobas recept :)
ОдговориИзбришиSandrice, opet uzimam malu pauzu, ali sam ubrzo tu.
Sweet, ako nadjes vremena, napisi recept. Volela bih da isprobam pa da ne eksperimentisem ako vec ima proverenog recepta :)
Nale, pa pusti ti mejl sta fali :))) Mada i tu znam da ne pogledam :smajlikojisestidi: :))
Tinu preskocih :))
ОдговориИзбришиElem, ja ti javim kad pijemo kafu, pa ti onda napravis i doneses mi kao poklon hihihi
Nije niti mene bilo neko vrijeme osim "u tragovima" :) ali primjetila sam i da nam ti nedostaješ. Drago mi je da si ovdje i da je u pitanju samo novi režim prehrane. Znaju nas ti kilogrami tako malo zeznuti ali uz disciplinu se i riješe. A na blogovima ima i divnih recepata za laganu hranu koji u ovakvim trenutcima baš dobro dođu. Samo polako i biti ćeš opet zadovoljna i fit ! :)). Ako ti je za utjehu i ja sam nešto u zadnje vrijeme pretjerala sa "junk food"-om i evo me već par dana na voću, povrću i čajevima, pa dok izdržim :)
ОдговориИзбришиOvaj maslac od kikirikija ti je odličan, super si ga napravila. Nisam ga nikada pravila a rijetko ga i jedem ali svakako ću ga zabilježiti !
Hvala Brankic! :)
ОдговориИзбришиNa zalost vecina blogova mi je beskorisna, jer lch u varijanti za mrsanje iskljucuje sve ugljenohidrate, kako god se zvali. Nema voca, nema nikakvih zitarica, nema skrobnog povrca, ali iako na prvi pogled deluje da nemas sta da jedes, uspevam da napravim veoma raznovrstan i zanimljiv jelovnik.
Ovaj puter ne smem da jedem previse, ali srecom Deki je dosta odmanjio kolicinu iz teglice :)))
Taci, čitala sam da kikiriki puter može da se pravi i u mlinu za mak... Probala već nisam! Možda ideja sa mak-mlinom i vredi nešto? Ja samo zamišljam sebe kako ribam blender i već mi nije dobro :)))
ОдговориИзбришиMoze.
ИзбришиOvaj moj blender ima 'drugare'. Jedan deo je za rendanje sira, sargarepe i sl, dok je drugi za mlevenje kafe, orasastih plodova, secera ...
U tom drugom delu sam jednom pravila i lepo on to smulja ali mi je bolje u blenderu, jer je veca zapremina. Em mogu vise da napravim, em je manja sansa da usvinjim sve naokolo kada otvorim mlin. :)
Nema tu nekog ribanja blendera. Skines nozic i za cas operes. Obicno ne isprska do gore gumu tako da poklopac pretekne.